Prima zi din an, deci, pentru mine a fost ziua de 4 ianuarie, pentru ca pana atunci am trait o singura zi: aceeasi zi, carevasziva la vida porca. Asupra Revelieonului vom mai reveni, cum e datina la noi.

Deeeeci.

Prima zi incepe, pentru mine, cu un drum de la Sighie la Cluj, adica de la distractie la munca ce-mi plateste distractia, din pacate nu-i invers. Pe drum, deci ce sa va zic: zic eu, hai, Gropare, sa intram in Petrom ca sa iti lom nushce! Da’ ideea mi-o venit până să îşi deie seama prostovanu de cum e drumu; şi io, având cam 60 la oră, odată numa ce fac dreapta, furia vişinie începe să derapeze controlat, sau necontrolat, io zbier ca o muiere, mă speriu de ce voce pot să am, zbier şi mai tare, maşina se sparie şi ea şi se înfige într-o bordură cu roţile din stânga, face odată BUUUUM!, io aproape că leşin, da-mi dau sama că nu-i nici o piţi prin zonă să-mi facă respiraţie gură la gură, îmi revin rapid, evit să şutez volanul cu fruntea, ca să nu-l doară, şi cobor afară să văz minunăţie!

Deci cauciucele mele arătau de parc-ar fi fost zilele astea prin Gaza; iar jantele erau înfipte în asfalt ca morcovii.

Sun la 112, vine echipaju, constată, iau Groparu speriat de-o areapă şi-l aduc la secţie, unde desenez schiţa accidentului, şi primesc amenda care este – 180 lei pentru nerespectarea condiţiilor de trafic, noroc că se evaporase alcolu’ din sanje, ca vă scriam de la Jilava, că la Gherla nu-mi doresc să ajung din motive personale.

Chemat mecanicu recomandat de politai, mers cu el la vulcanizare, dus masina la vulcanizare, platit 200 lei pt doo cauciuce si pentru efortul lor, că era zi de duminecă. Pa-pa, drum bun, de-amu Groparu îşi face un plan să nu mai oprească în Petroame când afară-s minus atâtea grade câte are vinu.

Pe drum… se înfundă jigleru. Zic: io, tot din motive personale, vreu să ajung repede la Cluj; deci nefiind coloana numa’ în vârf de Feleac, zic dă-i pace, că îl desfund în Cluj. Dar la Feleac, jbeng! fincă motoru tot murea, ţineam maşina-n pantă cu ambreiaju în timp ce turam acceleraţia; mai ales că râdeau unii din spate cu un Ford roşu (muie, bă!) că ui ce prost îi începătoru, cum îi moare lui motoru, şi io am refuzat să le explic cum stă treaba,  că se ştie că ăia care au Ford habar n-au de jiglere. Aşa că în vârf de Feleac, cui i se stricase ambreiaju iremediabil? Deci vedeam Cluju’, şi nu mai puteam ajunge la el că nu mai aveam ambreiaj? Da, mie, mie, staţi jos. Sunat Dacia Service, plătit la remorcher înca 200 lei, după ce am congelat a doua oară în aceeaşi zi încă două ore. Că-n Dacia mea e frig, da? Nu ca-n Fordurile voastre, alea fără jiglere… ptiu!

Şi vreo doo ore, tot traficul ala bară la bară de pe Feleac m-o claxonat, pe mine şi pe furia mea vişinie. Da, bă, io eram ăla!

Ajuns la Cluj, lăsat maşina la un service pe care-l ştia domnu, sunat la taxi, taxi nu venit, că nu o-nţeles dspecera bine strada; stat încă 15 minute de-a lela în frig până să vie să mă evazueze cu tot calabalâcu. Scor: încă 300 lei, piese, manoperă.

Ajuns acasă, din părţi apă caldă. Deci făcut baie cu apă călâie, de temperatura respiraţiei. Murit de frig şi mai mult.

Calculatorul – descopăr că i s-a bulit placa video. Deci canci calculator. 160 lei placa nouă.

Ca să-mi fie ziua completă, certat cu Gropara, despărţit de Gropara forever, fincă-s insensibil şi nu înţeleg femeile şi mai sunt şi najpa şi nu mai ştiu ce mi s-o zis.

Şi din toata chestia asta, ştiţi ce e cel mai interesant? Hai să vă zic cum îl cheamă pe mecanicul care o să-mi schimbe ambreiaju: DOREL, mă!!! DOREL!!!!! Na! Dorel!!!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 44 comments

 1. julius Reply

  Gropare, esti o promisiune a soselelor. Practic, mai trebe sa inveti sa conduci si sa-ti faci rost de o masina si gata, esti sofer!

 2. Greuceanu Reply

  Mo,

  sa jti ca Dacia (cea veche I mean) si femeia te lasa la greu, nu dau caldura, nu le pasa ca n-ai de unde amu’ ca-i dupa sarbatori, ca ti-e frig sau cald, ca-i ger, ca ejti obosit, ca ploua, ca ninge, ca ai nevoie de intelegere si ajutor, ca nu ejtio intr-o pasa buna, ca abia astepti sa ajungi acasa, ca iejti singur impotriva tuturor din trafic, ca sefa abia ajteapta sa te vada la serviciu ca sa te fucka la icre, ca vrei sh tu in pielea mea o femeie si o masina ca lumea!

 3. domnul dan Reply

  ba io am o nelamurire… (in caz ca n-ai mai atins si alte furii visinii sau de alte culori sau vreo baba care nu poate sta acas cand e ghetus)…pt ce pana mea ai sunat la politie? sa marturisesti ca tzai spart cauciucu? puteai sa suni si tu un preten sai spui lui…sau la popa la biserica. ieseai mai ieftin.

 4. Someone Reply

  Există o lege a compensaţiei, mă, consolează-te. Când tu n-ai nimic, cineva, pe lumea asta, le are pe toate.

 5. underthebridge Reply

  si eu am ramas fara ambreaj pe feleac cu furia mea rosie acu’ vre-o 4-5 ani. bine ca n-aveam femeie pe-atunci, sa ma lase si ea. oricum La Multi Ani!

 6. Cip Reply

  Măi tată, da’ tu n-ai invatat nimica!!!

  “Gropara ta” te-o lasat de nervi, c-ai cheltuit cu amanta visinie mai mult decat cu ea!

 7. mo Reply

  Apoi asta inseamna ca de-acuma in anu’ nou este loc doar de mai bine!

 8. The Original Yankee Reply

  mah gropare, de-aj fi io la ora asta patronul birtului tau favorit, si de-aj shti ce minunatzii ai patzit… aj umfla instant pretzu’ la litra de votca…

  [… nu numa’ de dragu’ profitului pe spinarea uamenilor nacajitzi, da’ si de-al dreq sa-tz demonstrez ca it can always get worse … ]

 9. Anonymous Reply

  ştii ce făcui mă-n prima zî?! plătii tva-u di pe anu ailălalt,aia făcui! la foncire, la găuricea aia mică din geam, aia pe semirotund, todeauna aşezată jos, cît măi jos, să stai ca mojicu cu capu-n jos şi curu-n sus, da atent la buzele doamnei şefe de dincolo de găurice,să nu-i perturbi caaalmu cu vreo nefăcută! şi tonu contează! să nu ţîpi, da nici încet să nu mormăi,că repeţi! da nu! nu!… doamna mi-a găsît melicu: nu am banii cap pe cap ! futo-n cap de idioată, că-mi strîcă toată zîulica de luni! ce măi urlet, ce măi circ,că nu pusăi banii cap pe cap! asta, n-o măi auzîsăm! deci,da!
  în rest,toate bune…

 10. about2run Reply

  sa-nteleg ca in prima zi a anului ai cheltuit cu furia visinie cam cat doua rate la ford? daca cheltuia gropara tot atat pe schimbatul perdelelor prin casa cred ca ramaneati impeuna; ori, macar nu era forevar despartirea…

 11. lapte praf Reply

  Stii, dis de dimineata, cand vin la serviciu-mi, dupa ce dau drumul la centrala la temperaturi normale, deschid jamu’ ca la noi cam pute fosa septica iarna, ma asaz frumos la monitoru-mi si te citesc draga Gropare. Ironia sortii face ca duminica pe la vreo 4 si-otiruca sa fi fost, veneam cu autocaru-mi din urbea-mi si poc il vad pe unu’ cu o Dachie visinie, cu un galbenus cu marca “Incepator”, poctinit in buricul Feleacului.Exact sentimentul ala cu baba iesita la gheata m-o incercat.
  Nice to meet you, Mr. Gropar!

 12. curly Reply

  deci, eu am calculat deci: toata daravera (mashina+comp) te-a dezamorsat de 1.040 lei. ce inca nu realizezi e ca banii abia acum incep sa se duca: ai pierdut femeia shi automat tot ce ai investit in ea (cadoutze, restaurant, vacantze)! vasazica, in cazul in care nu vrei sa te ingropi singur cu mana dreapta, trebuie sa cautzi alta in care sa incepi cate un leu sa depui ca poate va face pui. deci, dpdv financiar anul asta a inceput dezastruos shi te ashteapta vremuri shi mai grele…..nemailuand in calcul criza mondiala. 🙂

  sa-mi dai nr tau de cont sa-tzi trimit de o sticloantza de vin al fiecare salar :))

 13. Adi Reply

  Deci toata povestea asta e ca sa te lauzi tu ca ai masina si esti single,este?:)

 14. nebuloasa Reply

  daca ai intelege femeile, ai castiga milioane de dolari si ti-ar da astia premiul Nobel; ce nu inteleg io: dice mama necuratului ai sunat tu la politie pentru cauciuce?

 15. pliscu Reply

  Nu refuza Gherla, ca ai mai multi cititori decat “motive personale” 🙂
  Si facem niste chiftele… clasa intâi! Promitem ca venim cu prăştiile!

 16. Florina Reply

  Mi-o placut prima ta zii din anul 2009,is curioasa restul cum or fi:))

 17. Sinzi Reply

  ba…la tine o si inceput criza…io cred totusi ca incepe economia daca biata groparoaie si-a dat demisia:))

 18. Miorlau Pufos Reply

  Bre’, mai puneai inca vro 1040 de roni si-ti loai inca o furie de ce color vroiai tu. O lasai p-aia in mijlocul drumului si cu asta basta, nu tu amenda, nu tu service, nu tu balamuc…veneai tiptil la Cj cu ia-ma nene si terminai bilciul. Da’ acuma dau si eu sfaturi din postura de ex-posesoare de Dacia care cind s-a dus la administratia finanicara a aflat ca are amenzi de platit + impozit exact de valoarea masinii vindute…

 19. Hammer Reply

  Amu dupa ce tzo lucrat Dorel si altzi highly recommended io zic ca te mai tzine furia visinie inca batar 20 de ani. Numa sa bagi ulei in praguri si in oglinzile de la faruri si sa tii un lepedeu pe fiecare cauciuc vara in parcare. Io asa am facut pana mi s-o rupt puntea spate…deh..se mai intampla, nu?

 20. cronicaru' Reply

  vorba aia – la omu sarac nici boii nu trag, ii cade si felia de paine in cacat si i se mai scoala si pula-n biserica. mai aveai sa devii si lezbian si incheiai socoteala

 21. eu Reply

  Zezi (vorba unui clasic in viata), baj, ca tot urarea mea era aia corecta. “Un an default + o criza ca sa nu te plictisesti!”

  Da’ oricum avand si luand in consideratie legile naturii mama (carele e parshiva, precum se stie din batrani ca: Murphy) relax, man, nu e atat de rau incat sa nu se poata si mai rau.

  Asa ca asta e, ne vedem vineri cum stabiliram, sa bem o br in gura, si promit ca o sa-ti ofer un umar pe care sa-ti plangi soarta pana o sa fiu lunecos ca un melc de la mucusul tau.

 22. Brylu din hambar Reply

  Cristoase, tai-o la beserica, cere o litra de agheazma, uda bine furia visinie, da-ti o tara pe la tample, glezne si incheieturi, zi doua Ave Maria si topeste un litru de tuica. Usturoiul e optional, dar merita incercat.

 23. Mile Reply

  Bre tu in perioada asta a anului o iei razna cu muierile. E vreo traditie de pe la Orlat ca io nu am auzit de ea? Deci mai urmeaza sa programam revelionul sarbesc la Beograd si sa vii iar fara pasaport 🙂

 24. Grasoo Reply

  No amu tre sa te contrazic. La Fordu’ Petrecere a meu in carburator (ca ii din ’85…plm) iezicsta un jiclor, care reuseste sa se infunde destul de des, din cauza calitatii kerosenului din benzinarii…

  na vezi, mai sunt si altii cu Ford-uri care au jicloare….si care injura…

 25. Operabilus Reply

  Ma, sa stii ca anu trecut, tat pa vremea asta, si io am comis-o cu pretena. Si tat anu trecut pa vremea asta (mai exact in sara de 5 ianuarie), am ramas si fara furia (gri), cu care m-am împlântat intr-un dibol cu un ford (ca sa vez cat ii de negru dracu).

  Da anu aiesta m-am petrecut cu litra de horinca-n mana, cu un clop de oshan in cap (m-o costat septe lei, deci nu-i de-ala vero), si am ascoltat fratzii petreus, care tare frumos mai zâceu din cetera.

 26. KingSnake Reply

  Noah, deci in final ti s-a intamplat una rece si-una calda. Io zic sa nu-ti faci griji, ca s-o repara si masina. 😀

 27. pelin Reply

  gropare
  deci baga de seama…daca in urma accidentului n-o murit nime sau nu s-o vatamat, nu suna la politie. Mai ales daca te-ai scoborat bat, in scaunul furiei visinii si ai bagat-o intr-un stalp, cap de pod, bordura inalta, etc. De asemenea sa nu te ingrijorezi cumva ca ai inceput prost anul asta. Intotdeauna e loc de mai rau de asa.
  Si auzi…inca o treaba…astia care fac haz de furia visinie, is invidioshi. Am si eu o furie din asta. Ii vanata.

 28. Calugar David zis Own Reply

  mah gopare amu’ ce sa-ti zic mai mult. sti cum se numeste toata chestia asta?…..ghinion, sa nu te mai necajesc. in rest LA MULTI ANI si un an nou fericit.

 29. vio Reply

  Astept cu interes sa aflu ce fel de ambreiaj a pus Dorel. poate-ti merge furia de-acum cu bere si nu mai trebe sa mergi la Petrom

 30. Negru Reply

  super tare, lol, gropare, am eu o placa video noua si sigilata, tot prin cluj shed si eu si imi fac veacu, poate te intereseaza sa o cumperi, 200 ron, eu o tin pe dulap si o umple prafu, oricum super tare blogu !!

 31. marius vl Reply

  … femeile e ca trenu unele vin altele pleaca… la multi ani,ma gandesc ca asta o fi blestemul de la colegele pe care le-ai pus sa se pupe ca lesbienele la chef

 32. nonick Reply

  Groaznice păţanii. Hai sa-ţi zic şi io cum am ramas fără primul ambreiaj: it was the day before Christmas… De fapt era chiar 25, da’ suna prea bine ca să nu incep aşa. Da’ nu anu’ trecut, acum vreo 3 ani. Mergeam spre localitatea de resedinţă a socrilor, Avrig, la colindat. De când am ieşit din Sibiu am sesizat o scădere a vioiciunii maşinii, am presupus că e ce-a şi fost da’ am zis las că-i trece… Şi pe hula Bradului a refuzat să mai urce până la celebrii vânzători de caşcaval tradiţional afumat cu gaze de eşapament, aşa că am facut cale întoarsă spre Sibiu, turat pe la 5-6000 de ture ca să poa să se mişte cu 15 la oră, cu avariile puse şi cu nervii întinşi. Am lăsat-o la intrare int-un servis la intrare în Sibiu, nu-i dau numele, să nu fac reclamă. Si l-am aşteptat pe cumnatu-meu sa vină să mă ia de la Sigemo (no că mi-o scăpat, http://www.sigemo.ro) cu furia albastra a lu’ socru, care-i leat cu cumnatu’ (furia adica). Si a fost un Crăciun bun, că am putut să beau zilnic şi pe la toate gazdele unde am colindat.
  Si daca te întrebai cum a rezistat motorul la 6000 de ture constant o ora întreagă, egzistă o singură explicaţie: e un Escort. Ford Escort.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *