Ninsese peste America, frate, şi totul era aşa de alb şi de orbitor ca un cearşaf alb de spital pentru un păduche fără ochelari de soare.

Românul imigrant în America se trezi cu greu şi în dimineaţa aceea, căci românii îşi iubesc cu patimă somnul. Românii cam la asta sunt buni pe sfânta lume – să bea, să mânce şi să doarmă ca nimeni alţii, menirea noastră pe planetă fiind aceea de a da meditaţii de hibernare urşilor (sigur, nemţii ar putea spune că urşii nu hibernează, dar toată lumea ştie că nemţii sunt în stare să zică orice numai să se lipsească de somn, doar-doar mai şurubăresc şi ei ceva).

Românul imigrat în America se întinse în pat de-i pocniră oasele, se ridică, se spălă pe dinţi şi scoase afară din frigider nişte yum-yum, unt de arahide cu lapte şi-şi turnă o vază de cafea – să nu plece cu inima goală la drum. Se uită pe geam şi văzu ditamai zăpada căzută peste noapte şi-şi zise: deci azi nu mai fac eu 45 de minute până la serviciu cât îi hăul şi părăul, azi naveta mea va dura mai mult de o oră sigur.

Se puse la TV ca să-şi savureze ultima înghiţitură de cafea şi se uită la news cum nişte liceeni se împuşcaseră iarăşi prin ceva liceu. Păţăşti, îşi spuse; apoi îi sună telefonul.

Hello, yes, yes, spuse românul plecat în America.
– Bă, române plecat în America! Io-s Jane, colega ta de la HR. Auzi, ai pornit cumva către serviciu?
– Tu fată, imediat. De ce?
– Bă române, ia stai tu azi acasă!
– Ce? Cum să stau acasă? Mă concediaţi prin telefon? Voi ajunge în stradă, homeless sodomizat dependent de heroină? Sau, mai rău, mă deportaţi acasă, în România???
– Nu, mă române. Dar uite, m-am uitat în fişa ta de angajare, tu ai maşină cu tracţiune pe spate, nu?
– Da!
– No! Tu nu ai văzut ce o nins peste America şi ce alb şi orbitor ca un cearşaf alb de spital pentru un păduche fără ochelari de soare e totul?
– …
– Exact! Tu ai tracţiune pe spate, aşa că stai tu frumuşel acasă; că derapezi pe zăpadă, poate te accidentezi naibii şi apăi vii să ne dai în judecată cu ură multă şi avocaţi. Înţelegi?
– …
– Nu îţi tăiem ziua, nu îţi luăm ziua din concediu, nu te influenţează la bonusul de Crăciun… stai acasă relax şi ne vedem mâine, când se mai topeşte. Acum mă scuzi, mai trebuie să mai sun vreo 6 oameni, te pusic, have a nice day!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 23 comments

 1. excalibur90 Reply

  Ai uitat sa scrii morala. Cand emigrezi in SUA, daca te-ai angajat, obligatoriu sa-ti iei BMW, sau orice cu tractiune pe spate, numai asa mai ai sanse la zile libere platite in afara de concediu.

 2. Suminona Reply

  Unde asai in romania ? un sclav pe plantatie in america are mai multe drepturi decat un roman…

 3. Tudor Galos Reply

  Nu e chiar atât de frumos precum spui. La modă este acum conceptul work from home; adică tu stai cu calculatorul legat la net, accesând intranetul, dând telefoane, făcând teleconferințe, exact cum ai fi la birou. Doar că ești acasă, în treling, na…

 4. Groparu Reply

  @ piticu: Io? BMW? Never! Numa’ daca imi porunceste nievasta.
  @ Tudor Galos: da, dar asta se petrecea prin 2001… oare asa avansati is americanii-s de vina?

 5. zerocratu Reply

  am stat 5 luni intre americani si asa is. Odata, m-am taiat la lucru intr-un ciob, genu de taietura de pe care sugi sangele oțâră si trece. Dar nu, frate, a trebuit sa fiu dus la cabinet, sa ma panseze, dezinfecteze, sa beau un ceai, sa ma relaxez juma de ora si dup-aia evident sa semnez niste acte cum ca nu-i dau in judecata.
  🙂 vrajeala? not.

 6. aurache Reply

  gropare, mai las-o ca macane…

  nici dracu’ nu indrazneste sa-ti scrie in fisa de angajare ce masina conduci, fiindca aia poate fi interpretat ca discriminare, ceea ce duce la proces, etc. (bine, daca esti taximetrist, poate ca scrie.)

  altfel, da, este obisnuit ca HR-ul sa trimita mass e-mailuri catre toti angajatii sa stea si sa lucreze de-acasa, la cel mai mic semn de incruntare a vremii – ca-i viscol, ca-i polei, furtuna ori tornada…

 7. Sunshine Reply

  In locul lui m-as muta undeva mai in nord, sa ninga mai mult si sa ramana mai mult pe acasa decat la servici. 😉

 8. Robert Reply

  Si daca ai tractiune pe spate ce?

  Se poate merge la fel de bine pe zapada ca si cu tractiune pe fata.
  Asta cu tractiunea pe spate este din folclorul romanesc … deh roamanul bun la toate si la datu cu parerea aiurea…..

 9. Mage Reply

  Robert, ce bine ti se potriveste concluzia :))), problema cu tractiunea pe spate este foarte simpla pentru cei care nu isi dau cu parerea aiurea:

  daca ai motorul pe spate masina se comporta la fel cu una cu tractiune pe fata, din punct de vedere al aderentei, daca insa ai motorul pe fata si tractiune pe spate sa vezi tu ce diferenta masiva e… evident diferenta nu se vede pe drept si plat dar ia incearca tu sa compari un marsarier la o tractiune pe spate un pic in panta cu acceasi miscare la o tractiune pe fata.

  cu alte cuvinte, sezi jos, 2.

 10. Diana Reply

  Ei nu stiu eu in care parte a Americii se intampla din astea dar in Minnesota care e in mod curent iarna cam cum e Romania in ultima saptamana niciodata nu m-a sunat nimeni sa stau acasa cand batea viscolul de-ti muta masina pe autostrada.
  Da poti sa suni si sa spui ca nu ai cum ajunge si nu te da nimeni afara dar din proprie initiativa nu suna HR-ul. Daca Hr-ul a reusit sa ajunga la birou sa dea telefoane poti fi sigur ca si restul pot ajunge linistiti.

 11. Vineri recomadam articole! | Blogatu Reply

  […] Un telefon pe care orice român din America îl aşteaptă – un articol scris de Groparu in stilul care l-a consacrat. Despre ce e vorba in articol si de ce il promovez in aceasta categorie? Imi place tare mult modul in care autorul povesteste o intamplare aparent banala. Dar si morala articolului! […]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *