(guest post pe gustul meu de la Belle d’Imagination)

Străbunicul meu matern a fost mare geambaş de cai. Pre soaţa dânsului o bănuiesc de a fi avut origini gitane, judecând superficial după aparenţe o femeie cu 80 de ani mai în vârstă decât mine. Bunicul din partea tatălui m-a crescut cu poveşti despre Murgul, calul dânsului de când era copil, înainte de a pleca la şcoala de institutori, înainte ca lumea să o ia definitiv şi irevocabil razna, pe când calul nu era doar materie primă pentru salamul de Sibiu sau alte delicatese pentru cunoscători. Dinainte ca ordine venite de la nivel superior să îi transforme în sacrificii inutile pe altarul comunismului victorios.

Toate poveştile copilăriei mele aveau un şoiman înaripat, mai înţelept decât un Consiliu de Miniştri, care de fiecare dată când Făt-Frumos dădea în gropi, reuşea să-l scoată la lumină negreşit. Una dintre primele mele amintiri e legată de fericirea pură pe care mi-o conferea să-l văd pe calul vecinului. Calul acela, probabil obosit, dar bine îngrijit reprezenta în viaţa mea un eveniment mai important decât venirea săptămânală a părinţilor mei. Pentru mine au reprezentat întruchiparea libertăţii şi a forţei. Vântul care a luat trup pentru a trudi alături de ţăranii în mijlocul cărora am crescut.

De ce încep confesiunea aşa? Fiindcă am văzut ceva de o barbarie monstruoasă.

Nu sunt o fragedă vestală, uşor de şocat, sau să lăcrămez la orice ştire televizată de la ora 5 sau 7 pm. Din contră, sunt destul de dură şi calusată.

Dar masacrul ultimilor cai sălbatici din Europa mi se pare de o neglijenţă criminală care ar trebui pedepsită în instanţă, şi anume cu moartea. Prin împuşcare, tragere pe roată, fierbere în ulei şi pe urmă pe rug. Şi orice combinaţii, cu putinţă.

Ultima herghelie de cai liberi şi neatârnaţi s-a decretat de la un sus care e cu fundu-n sus că trebuie să fie executată. În această Românie unde ne batem cu cărămida-n piept pentru apărarea drepturilor a tot ce mişcă, pe care o integrăm urechist în UE, nu mai e un petic de loc şi un car de fân pentru ei. Nu sunt decât a liability, aşa că merită să dispară printr-o semnătură pusă grăbit pe un colţ de birou.

Înşişi pădurarii şi vreun domn cu carte au decis că prin păşunatul excesiv dăunează florei unice a Pădurii Letea. Şi-i doar prea greu şi lipsit de beneficii să le aduci un car de fân de acolo unde prisoseşte. Nu vin televiziunile să vadă cum tai cordonul ombilical al unui mânz proaspăt fătat. Deci e inutil. Şi de prisos.

Iar dacă în viaţă nu aduc nici un beneficiu nimănui, în moarte valorează ceva. Unii dintre localnicii mai întreprinzători se folosesc de această oportunitate pentru a-i marca pe cei nesupuşi şi neîmblânziţi ca să câştige un pumn de bani murdari de sânge. În acest scop de carnagiu au prins caii, îi ţin în nişte ţarcuri improvizate care încalcă orice drepturi ale animalelor pe care s-a gândit cineva vreodată să le pună pe hârtie.

Amestecaţi armăsari cu mânji şi cu iepe. Loviţi peste picioare, doar doar i-or schilodi. Lăsaţi fără hrană şi fără apă ca să le stimuleze instinctele de agresiune, să se rănească unii pe alţii, în căutarea unei portiţe de scăpare. Înţepaţi ca să li se ia sânge, teoretic pentru analize, practic pentru a ”demonstra irefutabil” că poartă virusul anemiei cabalinelor şi sunt un pericol pentru ei, pentru cei încă neinfectaţi şi pentru caii populaţiei din zonă. Orice e cu putinţă spre a fi justificată crima în ochii oamenilor. Şi pentru a satisface cruzimea dementă a unora care înfloresc din suferinţa unor nevinovaţi.

Desigur, în absenţa unor babe senile dar cu nume faimoase care să se agite întru apărarea lor şi fără de pizdele isterice care îşi ridică fustele în aer pentru a-şi expune lenjeria murdară dacă se ia decizia eutanasierii unor câini care intră în competiţie pentru buget cu copii bolnavi, singuri sau bătrâni abandonaţi, aceşti cai nu au nicio şansă. Nici un ONG nu poate toca frunză pentru cai, pe când pentru câinii vagabonzi e o tradiţie deja. Desigur, delicatele canine nu pot să-şi mestece singure menta. Caii însă care sunt adaptaţi pentru un regim vegetarian nu pot beneficia de aşa delicatese.

Nu avem însă bani pentru a-i păstra. Nu există dorinţă şi fonduri pentru a gestiona o sursă superbă de venituri din turism cinegetic. Fiindcă avem, în cea mai pură tradiţie dâmboviţeană, ne batem joc. Exterminăm ce avem azi, ca să aducem un substitut peste 2 zile, de la dracu-n praznic. Evident ungând pe cine trebuie uns.

Sunt gata să pariez că nu va exista nici un flash mob pentru sufletele lor nobile şi nevândute. Dacă în viaţă nu valorează nimic pentru nimeni semnificativ, în moarte vor valora. Nu mult, dar cât de un 30 de arginţi, aşa. Sau poate 28. Căci cu 30 a fost preţăluit Fiul Domnului, oamenii ar merita un 29 şi cum animalele i-au fost încredinţate spre păstrare lui Adam şi descendenţilor săi, hai să ne târguim la un 28. Doar nu se face un animal prost să valoreze mai mult decât o jigodie culmea creaţiei divine, punctul final al lanţului trofic.

Avem bani pentru a pune frunze verzi pe coliva lor. Ca să nu îi mai umilim în viaţă, pregătim utilajele fabricilor de mezeluri ca să-i savurăm în moarte.

Fiule sau fiică pe care mă rog să o am, iertaţi-mă că nu ştiu să fac nimic pentru ca peste 20 de ani să puteţi admira minunea numită cal sălbatic.

Prieteni pe care nu vă cunosc, rugaţi-vă pentru sufletele ultimilor inocenţi ai României.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 41 comments

 1. WhiteWolf Reply

  Paudrea aia (cica, protejata) e mai simplu de pus la pamant fara cai, presupun. Si mai presupun si ca, in ciuda faptului ca simtim la fel despre cainii vagabonzi, vom continua sa ne luam din toate poziitiile doar pentru ca nu ne aliniem oengistic. In rest, cred, mesteci vorbe in pustiu. Faine vorbe dar…..
  Mergi destul de des ca sa sti ca in curand nu va mai fi Delta deloc; nu doar cai si o padure. Si ca oengistii ca si verzii lui Bucurenci, aia care aduna gunoaie tot in saci de polietilena si cu manusi de material sintetic papa niste bani mari tot din cauza ca prostia din jur le-o permite.
  Ai plans frumos si aplicat. Insa maine se poate intampla sa o faci vazand ce n-a mai ramas din Paltinis, peste o saptamana pentru ca observi cum e totul chel de la Jina mai la deal. Si pana mea…. atunci n-ai mai fi Gropar
  Omule, cata vreme mor copii si oameni mari (vorba Paunescului), cui sa-i pese ?

  p.s; da niste copite in cur primarului local ai putea sugera; ca nu-mi vine a crede ca habar nu are 👿

 2. zerocratu Reply

  pe baietii aia care fac enduro prin padurile patriei, distrug solul si sperie tot ce respira nu-i impusca nimeni? e fix aceeasi situatie cu exceptia ca rahatu astora nu ingrasa iarba.

 3. Belle d”Imagination Reply

  Mulţumesc mult de tot Gropare pentru Guest Post.

  White Wolf, mestec vorbe fiindcă vorbele sunt tot ce am şi uneori, dar uneori pot să facă lucruri mai mari decât pietrele şi pistoalele.

  Da, ştiu că acei cai sunt sălbăticiţi şi nu sălbatici. Ştiu că din punct de vedere genetic nu sunt cu nimic superiori celor obişnuiţi. Dar sunt convinsă că în suficient timp, vor putea să evolueze într-o rasă similară mustangului european. Oricum o parte dintre armăsarii pe care i-am văzut la tv dădeau clasă cailor de paradă.

  Da, ştiu că pădurea Letea e insuficientă pentru a le oferi adăpost şi hrană pentru 4000+ de suflete, deci în absenţa unei planificări familiale corecte, se va alege praful de tot ecosistemul. Dar cred că meritau măcar un glonţ în cap.

  Rămân la părerea lui Heinlein: ”un bărbat adevărat îşi împuşcă singur câinele dacă acesta turbează, nu pune pe alţii să-i facă treaba”. În primul rând îţi faci singur treaba şi în al doilea rând îţi asumi toate responsabilităţile. Nu doar drepturile

 4. Tuchi Reply

  “Aproximativ 200 de persoane au participat, vineri seara, dupa ora 18.00, la un protest spontan in Piata Victoriei, langa sediul Guvernului, cerand salvarea cailor salbatici din Padurea Letea, unii dintre ei refuzand sa plece la cererea jandarmilor si fiind amendati, relateaza Mediafax.”
  “Baboianu a mai spus ca, in ultimele zile, pe fondul acestui scandal, autoritatile care guverneaza Delta Dunarii, alaturi de reprezentantii ONG-ului Vier Pfoten si de cei ai Primariei din Rosetti, au convenit, de principiu, ca …”
  Sursa: doua articole de azi pe HotNews.
  Si inca ceva: cine nu se poate achita de responsabilitati fata de niste animale, nu va putea sa o faca nici cand e vorba de oameni. Copiii din orfelinate nu intra in competitie cu cainii comunitari: sunt responsabilitati diferitecu responsabili diferiti.

 5. WhiteWolf Reply

  @Belle d”Imagination, daca e cazul repet ca mi-a placut textul. Si e frumos sufletul picurat in el. Insa e cel putin redundant sa ceri performanta in locuri periferice cata vreme nu sunt capabili sa o arate in zonele …capitale
  Si nu, asta nu inseamna ca nu trebuie sa se faca ceva sau sa se ia atitudine; intr-o directie, in alta directie….
  Insa, in ceea ce ma priveste, indiferent cat as supara sau cat voi fi de injurat, cel putin pentru o vreme aleg sa nu (mai) pun caii, cainii, delfinii, ursii Panda inaintea oamenilor.. Si-am sa iti explic , pe scurt, fiind vorba de un “guest post” si de blog unde sunt doar vizitator (si nu vreau sa abuzez), de ce.
  Sun fiu de medic veterinar. Am frate medic veterinar care s-a transformat in mare fermier in Australia. Am crescut de la 2 luni si pana i-a luat batranetea 3 schnauzeri uriasi. In acelasi timp, insa, in ultimii 2 ani, in diverse ocazii nedorite si absolut fortuite, am avut ghinionul sa tot umblu prin spitale
  Maternitatea Polizu, Institutul de Oncologie Fundeni (sectia copii !!! ) si.. ma opresc ca sa nu ma lungesc.
  Stiu ca animalele sunt si ele fiinte. Stiu perfect ca de la caini sau de la cai putem invata cum sa daruim inainte de a si pretinde sa primim ceva; si asta, la modul neconditionat. Cum stiu si ca exista semeni de ai mei cu naturelul simtitor sau mai sensibil. DAR !
  – cata vreme avem maternitati in care, noaptea exista o singura asistenta pe etaj, asistenta care e practic inexistenta daca nu ai mobil sa o suni la nevoie
  – cata vreme se misca lucrurile la modul 1000 de euro pentru a fi sigur ca nasterea decurge fara probleme
  – cata vreme mor copii de cancer in institutii specializate din lipsa banilor de “strictul necesar”, cu riscul de a te supara, efectiv mi se rupe de cai sau caini.
  Nu sunt cinic.
  Vreau doar sa intelegi ca am avut ocazia sa redescopar bunatatea, umilinta si omenia in spitalele prin care m-am tot perindat dintr-un ghinion multiplu in ultimii ani
  Si te rog sa ma crezi, nu are nimic in comun cu “initiativele” sau protestele puse la cale pe Twitter, Facebook sau bloguri
  Oamenii au cam uitat sa scrie pentru oameni. Oamenii au cam uitat sa iasa la proteste spontane sau organizate pentru oameni. Oamenilor a cam ajuns sa nu le mai pese de semenii lor, alti oameni.Si ma cam feresc sa cred in buna-credinta sau gandul curat al oamenilor care aleg sa uite de oameni in favoarea cainilor sau cailor.
  Inchei. Atunci cand vom avea mai multe ONG-uri care sprijina anonimii care continua sa se chinuie sa daruiasca viata si sanatatea prin spitale , decat ONG-uri pentru caini sau pisici, crede-ma, voi fi alaturi de orice initiativa de genul asta. Pana atunci pot doar spera ca nu va mai dura foarte mult pana sa realizati ca sunteti intoxicati cu o agenda falsa
  Si ca in naivitatea voastra va lasati abrutizati pana intr-acolo incat uitati despre dreptul la viata al semenilor vostri.

 6. WhiteWolf Reply

  @zerocratu, @Tuchi, meseriasii de la Vier Pfoten mishuna in niste gipane imense si cat se poate de poluatoare ori de cate ori au ocazia sa comita cate o “actiune”. Actiune pe care incep sa o popularizeze foto si video abia dupa ce se dau jos din tractoarele care-i transporta in orice locatie, indiferent cat de izolata, a patriei.
  Asta, asa, ca sa stim de ce sunt absolut de neinlocuit 😛

 7. Tuchi Reply

  @WhiteWolf, competitia intre cauze este deosebit de nociva. Fa-ti treaba fara sa te legi de cei care au alte treburi. Ne ocupam de cai, dar aia de ce se ocupa de caini? Ne ocupam de batrani, voi de ce va ocupati de cai? A nu, ne ocupam mai bine de copiii, de ce unii-si pierd vremea cu batranii?! Prioritati trebuiesc stabilite, dar doar atunci cand o resursa (umana, instituionala sau financiara) are mai multe probleme de rezolvat. Mi-e si copilul si cainele bolnav, ma ocup cu prioeritate de copil. Dar daca sotia mi-e alaturi si ne descurcam fiecare cu una din cele doua probleme, nu lasam cainele sa moara pana ne ocupam de copil.
  Vier Pfoten se ocupa de protectia animalelor, nu stiu daca au si preocupari ecologiste generale. Eu credeam ca automobilul de teren este un accesoriu obligatoriu pentru veterinari si agronomi.

 8. George Reply

  Abordare mi se pare de rahat. Nu mi-a placut deloc. Aceleasi pizde care au sarit in apararea cainilor, au sarit si in apararea cailor si spre surprindere ta au facut “flashmob” pentru caii, salvand o parte din ei impreuna cu un ONG (da, nu toate ONG-urile sunt de kkt si murdare) in timp ce tu probabil erai in club sau dormeai.

  Daca ipocrizia ar durea ne-am tavalii in chinuri zilnic.

  Scarboasa abordare. Orice problema este importanta: fie ca e vorba de copii, cai, caini. Pana una alta nu am vazut copii ucisi legal, dar cu atitudinea asta avem sanse ca urmatoarea lege sa fie eutanasierea oamenilor fara adaposturi.

 9. WhiteWolf Reply

  @Tuchi, poate ca in alte imprejurari si cu altcineva ar prinde incercarea ta de deturnare a celor expuse de mine . Si despre care am ales sa vorbesc pe blogul Groparesc nu pentru a incerca sa par “atfel” sau pentru ca e vorba de o credinta intima ci, pur si simplu, pentru ca, spre deosebire de inregimentatii in corporatiile Vier Foten, nu am o agenda si nici prioritati
  Asa ca n-are nici un sens sa amesteci merele cu portocalele cata vreme si unele si altele, cel putin in textul tau , imi apar a fi mici-mici. Si in ciuda faptului ca mai ales prin raspunsul tau imi confirmi ca ai inteles exact ce am vrut sa spun, reiau pe puncte
  1.Vorbeam de dreptul la viata al semenilor mei si ai tai nu in detrimentul animalelor sau din cauza de priritati ci, simplu si direct, pentru ca e aiuritor sa ne rezoneze naturelul la cai, caini, pisici cata vreme , cu cinism, nu ne pasa ca se moare de cancer, leucemie din lipsa medicamentelor elementare; si salvand 50de cai sau 100 de caini nu vom sensibiliza pe nimeni sa directioneze mai multi bani spre Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures care functioneaza cu zero medicamente de mai mult de o saptamana
  2.Veterinarii pe care i-am cunoscut eu si langa care am crescut se deplasau calare pe cal atunci cand mergeau la stana; si calul era tinut in grajd. Nu legat de staplii de iluminat, la buza sarii blocului sau in garaj , in locul tractiunii integrale
  3. Pot intelege ca ecologia genereaza fonduri misteaux pentru unii. Pot crede chiar si ca gipanele celor de la Vier Pfoten emana doar H2O daca e sa iti bucur credintele
  Tu poti crede ca ecologistii sunt mai rai si mai nocivi decat comunistii ? Spre deosebire de cei care ne vroiau la fel in timp ce ei mancau si beau prin pivnita casei, ecologistii ne vor pe toti in case acoperite cu frunze de palmier si mancand frunze de bambus – eventual pe o remote island- in timp ce lor nu le mai calca sau caca nimeni gazonul din fata viloacei de neam prost
  Concluzie ? Nu imi doresc moartea cailor. Nu imi doresc nici moartea cainilor sau a gipanelor. Imi doresc doar ca semenii nostri sa nu beneficieze in continuare de sanse mai putine decat animalele pe simplul motiv ca nu genereaza la fel de mult fonduri pentru gastile OeNGiste

  p.s; Cat suntem sanatosi avem si timp si putere sa ne ocupam de cai si sa aderam si la Vier Pfoten sau sa adunam frumusel gunoaiele din peisajele patriei. Cand suntem bolnavi sau ne loveste ghinionul sa ajungem la spital ori sa avem nevoie de Arafat-ul cu girofar :mrgreen: preferam sa vina repede salvarea si spitalul sa aiba dotarile necesare pentru a “ne repara” sau, usor si fara panica, dam coltul fara regrete, bucurandu-ne ca am salvat caii Deltei ?

 10. Belle d”Imagination Reply

  @ George.

  Poate că nu m-am făcut înţeleasă. Poate că tremura prea rău carnea pe mine când am scris şi când i-am scris şi Groparului. (Pe care nu l-am rugat nici să mă iscălească, nici să îmi pună link către blogul meu, fiindcă nu pentru faimă am scris postarea asta).

  NU toate ONG-urile care se ocupă cu ocrotirea animalelor sunt nişte pizde. Dar când e câte o muiere care îşi urlă la tv dragostea faţă de câinii comunitari, adoptă 30 şi pe urmă le dau drumul înapoi pe stradă – unde sunt liberi să muşte, apăi să nu te aştepţi de la mine să am o abordare ceremonioasă şi plină de respect. Nu-s o doamnă.

  Când un ONG din domeniu primeşte fonduri guvernamentale pentru ocrotirea câinilor comunitari, regret, am dreptul să mă agăţ de jugulara şi cui a dat şi cui a primit, fiindcă sunt şi banii mei acolo. Pe care da, prefer să fie viraţi către copii bolnavi decât către animale care nu aveau de ce să fie pe străzi dacă în primul rând proprietarii iniţiali erau un pic mai responsabili iar cei de la ONG-urile de profil îşi făceau treaba. (Am văzut destui câni cipaţi care se regulau pe stradă, deci aveau cu ce)

  NU ai văzut copii ucişi legal?? Poi uită-te prin ziare şi la TV! Câţi copii nu mor din cauze de malpraxis sau fiindcă părinţii nu ştiu că trebuie duşi la medic sau nu au bani să-i ducă la medic?

  Da, toţi sunt importanţi, şi animalele sălbatice şi oamenii şi animalele sălbăticite. Dar când fondurile-s limitate, regretăm, trebuie triaj şi ierarhie de intervenţie.

 11. Gigi Contra Reply

  Nu contest drama cailor din Delta, insa in acelasi timp mi se pare ca se exagereaza in mod gratuit. Acela e un caz lacrimogen si o cauza buna de plans si criticat, insa ce facem cu restul? Miile sau poate zeci de mii de cai domestici care sunt munciti si nemancati prin gospodarii particulare de catre oameni prea saraci ca sa aiba grija si de animale cum trebuie?
  Vad proteste peste proteste de grija cainilor vagabonzi iar mai nou de grija cailor salbatici, insa nu am vazut nici un ONG sa vorbeasca de batranii care dorm sub 2 plapumi si tinand caldura la limita de inghet in apartamente pentru ca nu au bani de mai mult. Nici de acei oameni ce nu isi permit sa dea spaga ceruta de doctori si mor cu zile, nebagati in seama pe holuri. Nu am vazut sa planga cineva de mila copiilor de tarani saraci care oricat de talentati sau inteligenti ar fi sunt sortiti sa fie simpli muncitori, eventual tractoristi sau vanzatoare la un butic pentru ca nu au acces la educatie. Nimeni nu vorbeste de copiii din casele de copii care la 18 ani se trezesc in strada, fara nici o relatie si fara un acoperis deasupra capului si as putea insira probabil zeci de exemple.
  Nu, grija noastra esentiala e sa plangem de grija unor animale in loc sa avem grija de semenii nostri si dovada cea mai clara de tampenie este Vier Pfoten cu acel proces al cainelui maidanez care l-a muscat pe japonez, producand moartea. Asta era important, salvarea vietii unui caine ce ucisese un om. Exista ceva si mai absurd decat un proces de aparare al unui caine?

 12. valeria Reply

  dupa cai , urmeaza balenele albastre . pentru ca azi da bine sa fii ” angajat ” in problemele ivite . chiar daca maine vei uita asta .

 13. Horatiu Reply

  Imi scriu si io parerea cu toate ca din cate am citit asta-i o sectiune pt. cei cu IQ-ul mai mare decat al meu si cu preocupari spirituale mai elevate decat mine( ce-oi fi vrut sa zac habar n-am). Imi scriu parerea pt. ca si io-s platitor de taxe ( mai nou), si, desi parerea mea si a astora ca mine nu conteaza la noi in tara, ne incapatanam sa ne-o facem auzata.
  Asadar:
  1. Caii salbatici- apartin faunei salbatice-traiesc bine-merci prin padurea Letea sau pe unde o mai avea ei resedinta sau flotantu’.Jos palaria in fata lor, sa-i lasam in pace ca nu ne incurca cu numic( pe noi muritorii de rand). Strica solu’ padurii si mai ce fac???? ( pauza 2 sec.-l-am intrabat pe fimiu’ de 5,9 ani daca crede cestia asta si o zas ca-NU).
  2.Cainii vagabonzi-sunt un fel de apendice al societatii umane, la fel de frumosi ca si ea, incapabili sa se hraneasca prin fortele proprii ( ma refer la vanatoare, pescuit, agricultura, cersit pe la neamuri etc), fiind niste starvari ai gunoaielor aruncate de celelalte fiinte pure spiritual-omenii-mai razvratindu-se si mai muscand sau omorand din cand in cand pe cate unii dintre noi( ce sa-i faci, oricum suntem prea multi).
  Concluziile pe care le trag eu sunt: caii trebuie lasati unde au fost si pana acum, cainii vagabonzi trebuie sa dispara-unde, nu ma intereseaza( eutanasiati sau ingrijiti in adaposturi-ii fix problema voastra), dar solutia aleasa sa nu implice cheltuirea banilor mei.
  Amu’ puteti sa-mi zaceti ca-s incult , ipocrit, fara suflet, ca ar trebui sa fiu io eutanasiat etc etc etc……ma opresc aici pt. ca trebuie sa interactionez cu un inger de 5,9 ani…

 14. razvan Reply

  @Horatiu
  Solutia aleasa pt cainii vagabonzi trece obligatoriu prin cheltuirea banilor tai, pentru ca autoritatile publice care trebuie sa se ocupe nu au decat banii tai si-ai altor cetateni de altfel.
  Problema nu mi se pare faptul ca banii publici trebuie chelutuiti, ci faptul ca rezultatul nu este satisfactor de atatia si atatia ani.

 15. Beermaster Reply

  Mai fratilor… problema e simpla, nu stiu ce aveti cu totii, doamna vorbeste de caii din Dobrogea, da? Daca era vorba de un post despre copii, batrani, caini etc as fi inteles sa comentati cu privire la asta. Da ce face white wolf si altii pe aici e un fel de ba p-a matii. Tuturor ne pasa de batrani, copii si alti oameni necajiti, cel putin asa ar trebui. Are dreptate, sunt o prioritate, dar aici era vorba de cu totul altceva.

 16. WhiteWolf Reply

  @Beermaster, unii zic ca nu e bine sa bagi comentarii dupa ce ai consumat … una-alta 😛 Posibil sa aiba dreptate, posibil sa fie doar o alta fateta a radio-shantului 😀
  Revenind la subiect, eu n-am facut pe aici nimic altceva sau diferit fata de ceea ce fac inca de pe vremea cand blogul groparesc era asa de nishat incat refuza sa participe la roblogfesturi; chit ca era la fel de fain ca si acum 😉 Adica, la fel ca si autorul (guest post-ului in acest caz) mi-am exprimat o opinie si-am incercat sa aduc si niste minime argumente
  Nu pentru a pizdui pe partenerul de dialog virtual
  Nu pentru a crea flame-uri sau pentru a-mi afisa coioshenia
  Nici macar pentru a incerca sa racnesc cel mai tare sau , de ce nu, atat de tare incat sa nu se mai auda nimic si nimeni altcineva.
  Si i in ciuda a tot ceea ce pare sau posibil sa fi perceput tu gresit, am incercat sa o fac cu respect si intelegand despre ce era vorba; adica, exact acel altceva. Un “altceva” care, la fel de bine, s-ar putea defini si prin expresia “mintea este utila si functioneaza asemeni parasutei; doar deschisa”

  p.s; vrei sa o recunosc public, sa nu ramana nici macar un milimetru dubios ? Uite, o fac :mrgreen:
  Dupa mine Belle d”Imagination e chiar misteaux. N-am treaba cu mama ei , n-am treaba cu mama nimanui si pana ramanem asa, cred, nu-i rau deloc.
  Mno. Acu’ ejti hepi ? Ma crezi ca n-am vrut sa mananc biscuitii nimanui ?

 17. Povesti DeN Canada Reply

  Deci, ma Gropare, ultimii inocenti ai Romaniei e in Canada. Royal Canadian Mounted Police. Sa vezi cai la RCMP. Noi salvam rapciugile. Unu, ca e ieftin. Doi, ca da bine la bobor sa-i spui ca echitatia, schiul, si ski-jetul e sporturi pentru mase largi poporane. Si parizeru nu s-a facut niciodata din carne de cal.

 18. Mortyse Reply

  Un post relativ sincer, insa nu-mi vine sa cred – sau, ba da, cred, ca de asta suntem in stare cu totii – cata mizerie a putut scoate la iveala acest post, cata mizerie umana si ipocrizie.
  E o cauza nobila, sunt ultimii cai liberi din Europa si meritau o soarta mai buna. Merita acum, in ultimul ceas, sa vorbeasca cineva pentru ei. Merita sa vorbim cu totii pentru ei!
  Asa cum merita si copiii bolnavi sa vorbeasca cineva pentru ei, asa cum merita spitalele care sunt lasate la limita subzistentei sa vorbeasca cineva pentru asta! Asa cum merita si cainii fara stapan sa vorbeasca cineva despre ei! Asa cum merita si drumurile pline de gropi din Romania sa vorbeasca cineva despre ele!
  Pentru Dumnezeu! Alegeti-va cauza care va place si faceti ceva! Dar nu-i dati altuia un sut in… pentru ca macar striga! Vedeti-va de cauza voastra care merita cel mai mult pentru voi. Semnati formularul 2%, chemati si pe altii sa vi se alature, organizati un eveniment de binefacere, faceti ce vreti, dar nu mai dati in capul altuia cand se ridica si sustine o cauza! Asta va face mai marsavi decat cel mai aspru regim de cenzura!
  Va salut, Romanie!

 19. Mortyse Reply

  @Groparu – pe blogul tau asta glumet, ironia, fie ea si amara, se construieste si din intamplare. M-au trecut fiorii sa ved titlul acestui post cu pietroiul cu R.I.P. alaturi. Daca ar fi fost funny, asta chiar ar fi fost funny; asa, e putin sinistru, dar foarte la obiect.

 20. accidduzzu Reply

  Whitewolf are dreptate: “Oamenii au cam uitat sa scrie pentru oameni.”

  in rest numa pizde … pacat de caii aia

 21. George Reply

  @Belle d”Imagination

  Da, cunosc genul asta de “bunatate”, e prezent peste tot.

  “NU ai văzut copii ucişi legal?? Poi uită-te prin ziare şi la TV! Câţi copii nu mor din cauze de malpraxis sau fiindcă părinţii nu ştiu că trebuie duşi la medic sau nu au bani să-i ducă la medic? ”

  Daca iti este greu sa faci diferenta intre “ucisi din culpa” si “ucisi cu premeditare” si intre “legal” si “ilegal” atunci nu prea te califici in a emite pareri credibile.

  Malpraxis nu are nici o treaba cu legalitate (scrie undeva ca ai dreptul sa comiti malpraxis fara sa patesti nimic) si nici atat cu premeditarea. Poate imi arati si mie un singur exemplu in care un om a fost omorat legal. Ca cei care comit crimele sau malpraxisul scapa basma curata prin tergiversari asta e cu totul altceva. Caii aia urmau a fi ucisi cu acordul autoritatilor. Nu comiti malpraxis cu un document care iti permite treaba asta, nu?

 22. George Reply

  A, si inca ceva. Desi nu sunt un aparator al ONG-urilor contractate de stat (asta pentru ca sunt 99% sigur ca e vorba de o licitatie fentata), fondurile incasate de ONG-urile alea jegoasea au o provenienta EU in proportie de 80% deci asta cu luatul de la gura ministerului sanatatii e poezia luata de la hateri.

  Iti propun un exercitiu simplu. Te pui in fata oglinzii si repeti: oamenii mor in spitale din cauza cainilor (care le papa banii) Simti cum cresc ?

  Sincer, cu asemenea electorat nu ai cum sa dai gres in furt. In doua luni i-ai convis ca niste amarati de caini sunt cauza unui sistem medical distrus. Orbu’, piciu si cei ce administreaza ministerele sunt de fapt niste printese care lupta cu dusmanul principal: catelul

  De ce in minister nu se aduc fonduri europene, de altfel disponibile ? Pentru ca vagabonzii au de castigat din falimentul sistemului medical sau alti baieti mari mari de tot ?

  Parerea mea ? Emiti judecati muuult pre mici pentru un joc atat de mare !

 23. Tudor Reply

  Ma bucur ca acesti cai nu au avut soarta maidanezilor din Botosani, masacrati pe altarul democratiei

 24. Alex Reply

  Bine scris, bine argumentat. Apreciez postul, insa am o precizare: tema cainilor comunitari versus copilasi si batranei e absolut… neinspirata – nu spun inepta, pentru a nu polua -. Nu este o competitie. Nu este o lupta pentru supravietuire guvernata de legea junglei. Fonduri ar exista si pentru caini si pentru “batranei”. Doar ca sunt deturnate cu multa abilitate…

 25. ba_laura Reply

  E ciudat cum de fiecare data cand cineva incearca sa aduca-n fata o situatie disperata, un strigat de ajutor, o propunere de facere de bine, imediat niste altii pun ad-hoc de-un cor al opozantilor… mda’ e pacat ca se intampla una ca asta, da’ nu asta e esential, spitalele sunt vai mama lor, copiii mor de cancer, batranii de foame, invatamantul e la pamant, benzina se scumpeste iar guvernul isi bate joc de noi. Asta e important, de fapt intotdeauna altceva e mai important !
  Si uite-asa, tot facand clasamente ale importantei dezastrelor din viata noastra, omitem sa mai reactionam, chiar si-atunci cand am putea-o face, pentru ca – nu-i asa? – oricum nu e sunt alte dezastre, mult mai importante.

 26. Groparu Reply

  @ ba_laura: m-am abtinut sa comentez, dar ai cel mai la obiect comentariu, dincolo de pasiunile dezlantuite de tema asta sensibila.

 27. George Reply

  @ba_laura Sunt foarte deacord cu tine, doar ca acest clasament este pus in discutie tocmai de autor, intr-un moment chiar nepotrivit. Era momentul sa ajutam niste caluti nu sa ne-o batem de caini si nici sa hotarm noi care in ce ordine ar trebui sa moara.

 28. Solomonar Reply

  …Nu-mi prea vine a crede ce citesc pe la comentarii.
  Ba_Laura, ai dreptate, atat am de spus. Nu ma lansez in altele ca ar fi un comment mult prea lung. V-am pupat.

 29. WhiteWolf Reply

  Adevar de adevar, frate ❗ Si profunzimi nebanuite care ma determina sa recunosc ca nu mai fac fata; nici “distractiei”, nici intensitatii momentului. Si-asa fara a mai mentiona ca, brusc, ma regasesc ridicat la rangul de niste altii
  Va rog sa ma scuzati si iertata-mi fie indrazneala de a fi vorbit despre oameni exact acolo unde se dezbatea cu si despre cai
  Recunosc, am fost un prost cand mi-am imaginat ca s-ar putea intampla ca si oamenii sa conteze
  Promit ca n-am sa mai incerc niciodata sa spun ce cred cu voce tare pe blogurile altora si nici n-am sa mai risc sa incerc a va deranja din molatica ipocrizie.
  Care, nu-i asa, e mai buna decat toate :mrgreen:
  Caii nu sunt animale care se pot si abatoriza, aia care halesc produse rezultate din procesarea carnii de cal sunt niste Untermensch iar bovinele ca si porcii sau mieii merg la taiat (in aceleasi abatoare) cu cate o margareta in bot in suntete de Vivaldi ca sa nu se incordeze prematur.
  Totul este eco si toti suntem verzi, VIER PFOTEN vor invinge oricand si din orice pozitie iar gainile din bateriile industriale de abaia asteapta sa cace ouale direct in cofraje
  Recunosc ! chiar am fost un prost crezand ca oameni versus animale se poate lua in discutie oricand si oricum, ca a vorbi despre oameni nu inseamna nici a strica agenda altcuiva si nici a incerca sa generezi false clasamente
  Indicati-mi, va rog, unde trebuie sa semnez pentru a sustine initiativa ca nici un cal sa nu mai fie vreodata dus la taiere sau miscat pe intreg teritoriul Europei fara ca VIER PFOTEN sa isi dea in prealabil acordul

 30. ba_laura Reply

  WhiteWolf, reformulez: nu niste altii, niste domni si niste doamne!
  Cred, totusi, ca te bifurci in clasamente inutile. De ce oameni versus animale, de ce oameni versus oameni, de ce animale versus animale?
  De ce versus?
  Consideri oamenii mai presus? Ajuta oamenii!
  Lasa-i in pace pe cei care vor sa ajute caii. Nu din cauza lor fac copiii cancer!

 31. WhiteWolf Reply

  N-am cum ma bifurca. Nimic din ce sta oblic in stare naturala nu se bifurca
  Cu permisiunea ta, consider ca am spus ce si cat aveam de spus. Voi incepe sa tac chiar daca mi se citesc selectiv spusele
  Viata glorioasa tuturor si … unde semnez ? 😀

 32. Mortyse Reply

  WhiteWolf, spune-mi daca ai donat macar un leut pentru o cauza legata de bunastarea altor fiinte umane. Atat!

 33. io Reply

  Dragi domnisori si drage dudui !

  ma…io zic ca-i bine ! acu’ c-am rezolvat toate problemele…ne ocupam si de cai, bineinteles muscand cu pofta din salamu’ de sibiu ! ce nu inteleg io e de ce-s caii mai presus decat gandacii de colorado spre exemplu….daca tot o ardem fiinte superioare si ne salvam sufletele dandu-ne cu curu’ de pamant, urland din rarunchi “ca e si ei fiinte ! ii doare si pe ei !”… de cai zic…

  nu zic ca nu-i o cauza dreapta…departe de mine gandu’ asta. DAR ! acelasi “dar” ca al lupului…. breeeeee !!! ne mor copiii !! v-ati tampit sau ce ?! ies analfabeti din universitati, batranii dramuiesc colturi de paine, se doarme in canale ….

  apropo de ong-uri….fuck them !! invart sume exorbitante din care doar o mica parte ajunge unde trebuie…. la cauza aia nobila ! plus ca binele se poate face si fara bani !!! ong-urile functioneaza cam ca BORu’……”iti salvez sufletu’ frateee….da’ pune si tu ceva la cutia milei !”

 34. Mortyse Reply

  Draga WhiteWolf, am avut pe cineva in familie cu cancer! Fa pe cine crezi tu batut in cap si injura pe cine vrei tu. Asta e atitudinea ta de (ma scuzatz de ce-mi vine sa zic acu’). Stiu cum e din mai multe puncte de vedere! Felicitari pentru ceea ce faci. Dar ai o atitudine de … (M-ai scos din sarite. Te-as face si idiot si cretin, dar m-as cobori la nivelul tau) Faptul ca ai dat niste jucarii unor copii bolnavi nute face erou. Dar bate-te cu pumnii in piept!
  Faptul ca tii sa dai suturi in cap cuiva care sustine o cauza care si ea merita te face ultimul nenorocit. Te-as pune jos si te-as calca in picioare! Ca sa intelegi ca nu numai oamenii merita salvati! Ca, daca ar fi s-o luam pe merite, sunt ultimii! pentru ca sunt singurele animale care isi distrug propriul mediu cu inconstienta si salbaticie. Ca sunt singurii pe care ii salvezi si apoi o iau de la capat cu obiceiuri de autodistrugere. Dar nu poti intoarce ochii cand vezi unul in suferinta. Nu poti sa nu-ti ajuti aproapele, nu?
  Tot niste oameni s-au gandit sa ucida acei cai. Si s-au trezit unii ca tine sa faca scanmdal ca exista cei care au vrut sa-i salveze. Zi-mi cu ce esti diferit de descreieratii aia! Atitudinea ta este la fel de condamnabila, moncher!
  Daca ti-as spune eu acum ca jucariile alea erau inutile, ca ti-ai imbracat niste prieteni in clovni si te-ai dus sa faci putin circ? Ca puteai sa te duci sa cauti medicamente – acele antivomitive care se gasesc extrtem de greu si de care pacientii care fac citostatice au mare nevoie, flexule si ser fiziologic si alte si alte chestii care lipsesc intr-un spital. Ca le trebuiau citrice, ca orice ….ORICE CARE SA FACA GESTUL TAU INSIGNIFIANT, BA CHIAR CONDAMNABIL. PENTRU CA POT. DIN PURA RAUTATE SI MICIME. A SUFLETULUI SI A MINTII, draga WhiteWolf.
  In rest, bine. Sau era mai bine sa te fac prost si idiot si cum imi mai vine in mod gratuit? NU cred. Astea sunt gesturi de mucosi internetici care “trolleaza” (ai, ce-mi place cuvantul asta! Julius stie) pe unde apuca si arunca invective cui apuca. Te salut!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *