(Gropărele, tată, când vei citi peste ani de zile postarea asta, să ştii că pentru tine m-am băgat la planuri financiare! Ca să ai şi tu mai încolo de-un iPhone 16, de-un Bentley şi de-o îngheţată la Monaco, nu să ceri de la mine, ca maică-ta) (iubita mea, glumesc, fireşte)

Mai ţineţi minte Dresorul de Lei, nu? Un instrument de planificare financiară online pentru oamenii care, dacă nu cheltuie ca sparţii, nu se simt bine.

Adică pentru cei ca mine.

În lecţia 1 am făcut cunoştinţă cu oglinda: am văzut cât cheltuieşte familia din banii pentru care transpirăm zilnic (transpirăm pentru că familia Groparu nu a fost nepoţelul preferat al tuşicii Tamara).

În lecţia 2, am făcut cunoştinţă cu un financial wealth planner (bună ziua! io-s Groparu, cheltuiesc compulsiv), în care nenea doctorul şi-a lipit stetoscopul rece de spinarea mea, m-a ascultat şi apoi mi-a recomandat nişte vitamine, că aveam arderile cam mari şi auzeam voci.

Ei bine, acum pe site avem lecţii noi. Şi anume,

Lecţia 3optimizarea cheltuielilor. Asta pentru portofelele care intră lunar în cură de slăbire, de zici că-s Oprah Winfrey.

Lectia 4: despre creditele de orice fel. Încercaţi să fiţi cu antenele deschise aici, nu ca mine. De ce nu ca mine? Păi să vă spun: la recomandarea unui prieten, prin 2007 am luat un împrumut de nevoi personale ca să joc la bursă – unde banii, se ştie, pică din nori. De picat, au picat; dar nu la mine-n buzunare, pentru că am pierdut suficienţi bani cât să fac un concediu de cel puţin o lună în orice parte a planetei. Cifra de 3000 de euro vă spune ceva?

Iată ce nu ştiam eu atunci (click pentru a mări):

Lectia 5: aici e una bună. Mâna sus cei care aveţi carduri de credit! Acum cei care aveţi carduri goale de credit săriţi într-un picior, ţinîndu-vă cu o mână de nas: bă, mulţi mai suntem! Dacă vreţi să înţelegeţi mai bine în ce v-aţi băgat, sau ce vă aşteaptă dacă vă doriţi aşa ceva, ce se face cu un overdraft şi la ce e bun un card de debit, vedeţi aici ce şi cum. Altfel, credeţi-mă, e păcat de unghiile şi de dinţii voştri…

Dacă aveţi vreme să vă daţi pe Dresorul de Lei, vă rog reveniţi şi spuneţi-i şi Groparului cum vi se pare, să ştie şi el. Şi poate-i spuneţi şi ce note aţi luat la colocviu, că e cu examen, ca la liceu!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. Tudor Galos Reply

  Io am completat acolo pe site datele, am pus acolo cât câștig, cât cheltui, ce vreau să economisesc, au zis că mă contactează cineva. Nu m-a contactat nime :). Nu vor să facă afaceri cu mine, na…

 2. Groparu Reply

  @ Tudor: pai probabil te vor contacta cand, in lectiile urmatoare, iti vei declara intentia de a cumpara compania Apple si ca ai nevoie de un imprumut de nevoi personale sau de un card de credit.

 3. ILUZIA Reply

  hai ca nu pot sa cred ca cineva in secolul asta si care nu sta intr-un sat fara elecrtricitate are nevoie sa i se spuna ca e de nasol sa faci credite cand abia supravietuiesti de pe o zi pe alta. Se stie clar care e cel mai bun instrument de economisire si la ce banca. Asta cu dresorul e ca o brosura care te invata ce tip de tractiune are masina 4×4. Si da, si eu tind sa cred ca e reclama ca e al treilea blog cu trafic care vb de asta (nu m-am uitat care fo primul)

 4. Cata Reply

  Gropare, da’ cand nu ai ce cheltui, la ce ajuta site-ul cela? Ca bani teoretici stiu si eu sa administrez, de numa-numa 😆 Un site despre cum sa faci bani ca sa ai ce administra nu fac baietii aia? Intreb numa’, ca am intrat si eu pe site si m-am luat cu manile de cap cand am vazut cati bani ar trebui sa cheltui de fapt :mrgreen:

 5. Groparu Reply

  @ Cata: I beg to differ. Apropos de facut bani, regula numarul 1 este sa nu mai cheltui asa de multi.
  Si ma bazez pe asta pentru ca stiu din surse sigure ca angajatii firmei de recuperare a unui avocat senator au primit o micsorare de salariu acum vreo 3 ani, pentru ca “a venit criza”. Vorbim de salarii reduse de la 800 la 750 de lei (!!). Surprinzator, si in luna aceea salariatii au pus deoparte 50 de lei!
  Cat despre facut bani… hmmm. Poate e cazul sa te reprofilezi, sau sa iti mai cauti un part-time job daca nu te mai ajungi cu finantele. Eu am doua locuri de munca de prin 2003 🙂 Si nu o data am lucrat in 4 locuri deodata.

 6. Cami G. Reply

  Groparu atomic, altfel n-am cum iti zice. 4 joabe?! Pfuai!
  N-am credite, carduri (decat de salar, fara overdraft). Nici portofelu nu-mi sufera de obezitate- e la dieta. Mai carpim seara cate o soseta, doua… da’ dormim bine noaptea. 🙂

 7. Titel Reply

  Salut inițiativa educației financiare la români, că e foarte foarte foarte necesară, mai ales și în lipsa spiritului de autoconservare (adică semnăm cu grandomanie contracte fără să le citim).

  Lipsește ceva din lista de la Pasul 2 pentru când să nu-ți iei credit: pentru servicii. Investiție pe termen mai scurt nici nu poate exista; utilitatea e instantanee, serviciul nu se poate stoca și nici nu se poate repeta consumarea lui. Sunt șocat să aflu că unii își iau credite (scumpe) ca să meargă în concediu, sau la spa.

 8. Groparu Reply

  @ Titel: fix asa mi-am facut un concediu de 14 zile intr-o tara mediteraneana!
  Am platit la imprumut 2 ani.

 9. Groparu Reply

  @ borg: aveam o promisiune de o traducere babana cand revin in patrie, asa ca m-am rasfatat cu cardul de credit.
  Apoi am revenit, in patrie venise criza si adio traducere! Ba mai mult, adio traduceri vreun an jumate.
  Nu mai vreau sa vorbesc despre asta, da?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *