Eram la nu mai știu care medic în anticameră, acum vreun an de zile, omoram timpul pe telefon. Lângă mine, doi tinerei, ceva studenți, discutau pe un ton suficient de tare încât să-i auzi în timp ce te cerți pe Facebook.

Discuția era legată de fonduri europene. Ceva legat de tinerii fermieri, 40k euro de la UE, îi iei, îi dai lu’ tata, el declară că te-ai mutat la țară și ai pornit o fermă, cumperi teren, vaci și albine chiar de la tata, după 3-5 ani i le vinzi lui înapoi și rămâi cu banii. Țeapă la UE, în gura mare, fără rușinică.

Discutam și cu alți prieteni despre ce posibilități de fonduri europene sunt acum, sute de mii de euro, cătină, salcie suedeză, lavandă, draci beți, se dau bani!!! Lapte de măgar!!!


Poză via magaria.ro

Le zic constant: menuț, nu te mai gândi atâta la bani, gândește-te la bijniț. Ai șansa, dacă te bagi în așa ceva, să primești bani moca. Să decolezi. Să-ți faci tu drumul pe următorii 20 de ani, să scapi de șefi, să începi ceva fain de la zero. Dacă ești pe prăduială, banii ăia vin și se duc, dar o afacere rămâne, o crești tu cum îți place.

Cred că majoritatea, să nu zic 90% din proiectele europene sunt luate pe sistemul ăsta, de îmbogățire rapidă, îi facem pă fraieri ca să avem bani de bembeu, de țoale și de city break. Și e o chestie românească împământenită, mai sunt invitat să vorbesc despre blogging la studenți, le zic de branding personal, de vocea pe care o capeți ca blogger, de terapie prin scris, și apoi mă trăznește unul constant cu întrebarea asta, în timp ce-și plescăie limba: bine-bine, e fain ca blogger, dar cum faci bani? Bani, afiliere, bani? Cash ACUM? Și dacă le zic că am scris pă moca 6 ani până să fac primul euro din blog nu le place.

Sunt faine și facile tunurile astea pă șmecherie, nimic de zis, dar dacă tot primești fonduri de la UE, ai șansa unică să faci ceva frumos și durabil, de care să fii mândru, pe banii altora pe care nici măcar nu mai trebuie să-i rambursezi. Și idei de start-up-uri sau de afaceri deștepte sigur există, dacă nu, e plin Google-ul de soluții, nu-i păcat să-i iei numai ca să-i toci prin Barcelona și la pompa de benzină, pentru ca mai apoi să-ți explodeze-n față când, iată, vrei să te faci președinte de patrie?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

 1. Atti Reply

  Gropare, știi tu clasica autohtonă de ipotetic ai dreptate, practic nu ai de ales? Așa ai și fazele cu fonduri.

  Evident, se împart în două categorii distincte: proiecte făcute pe șmen direct și proiecte în care dacă nu faci niște acrobații la limita legalității dar într-o negură morală discutabilă, nu ai cum să supraviețuiești, că te omoară statul pe traseu.

  Eu mă lovesc de beneficiari din postura furnizorului de servicii, două exemple chiar acum în derulare:

  1. proiect mic mic mic, vaidepulalui, cât să asigure un minim start. Deja suntem la o stivă de dosare și copii ale dosarelor, restricții stupide de genul cumpără mașină, dar fără motor, că motorul e accesoriu. Ce să facă beneficiarul împreună cu furnizorul? Face acrobații, umflă una, scade alta, gentlemen’s agreement, ca să poată face pe hârtie o mașină fără motor, dar care miraculos totuși să funcționeze 😀

  2. proiectul un pic mai mare, explorator în sensul de probabil va funcționa, dar nu din ziua zero. Dar ești obligat la X angajați. Care pe tine te costă atât de mult din punctul de vedere al taxelor încât ești obligat să dansezi un pic. Umflă una, scade alta, din nou gentlemen’s agreement, ca să îți asiguri minimul necesar. Nu extravaganțe, vai de mine. Doar minimul ca să nu ajungi condamnat la eșec direct de la start.

  Bleah, birocrație obtuză și stat toxic & ostil.

  • Groparu Nemernic Reply

   Ooo, da.
   Am o poveste cum am ratat la mustață un job la Agenția Națională de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru că la interviu a venit o persoană în plus față de noi, care și dăduserăm probele practice, și care – surpriză! a și luat jobul.

 2. Vlad Reply

  Din păcate fondurile astea se iau foarte greu. Au prioritate ‘băieții deștepți’ nu un neica nimeni ca mine sau altu care chiar vroiau sa facă ceva de banii aia… Eu am încercat, nu s.a putut pentru o chestie minora zic eu.

   • Vlad

    M.au picat pentru ca am avut terenul luat în arenda(pe o perioada de 10 ani era luat) și cică nu aveam voie asa, trebuia sa fie pe numele meu. Dar cred ca cel mai mult i.a deranjat faptul ca proiectul a fost făcut de mine nu de vreo firma sau consultant(în 2011 se putea sa îți faci proiectul singur). Oricum funcționarul după ce mi.a spus ca am picat proiectul a zis ca tura viitoare sa vin la ea ca îmi face ea proiectul. Și da, puteam sa dau șpagă sa iau acei banii dar nu vreau asta; mi se propusese.
    Și as mai încerca… Poate s.a schimbat ceva în anii ăștia deși nu cred.
    Și referitor de ‘băieții deștepți’… Au luat banii, au fost anchetați de DNA dar sunt bine mersi acum… Prefer sa nu dau detalii. Unul din ei îmi propusese sa mergem la ministerul agriculturii ca să lăsăm atenția pentru a câștiga proiectul.

   • Vlad

    Acum m.am extins singur pe ce am vrut dar ar fi extraordinar de bine sa pot accesa fonduri pentru ca as putea îmbunătăți tot ce am realizat… Adică e mecanizat dar prea puțin.

   • Groparu Nemernic

    Întrebare: cum ai (fi) dormit mai bine noaptea? Cu proiectul luat pe atenții, sau cu stresul că nu reușești să-ți duci proiectul mai departe fără bani europeni?

  • Atti Reply

   Oooo, da. Hai la mine cu proiectul, că o să iei sigur. Clasica poveste. După care urmează: ia echipamentele de la X, la preț superumflat și așa mai departe.

   Poți să începi o aventură de genul cu cele mai curate intenții, dacă nu ai experiență, la capăt tu ieși șifonat, iar “consultantul” cu banii luați de pe tine.

   De aia nu mârâi tare la faza cu Barna. Poate a șifonat bani, poate a fost șifonat. Dracu știe, că nici de Rise nu îmi e rușine când e vorba să facă pe câinele de atac.

   • Groparu Nemernic

    Acuma gura păcătosului adevăr grăiește. Trecând peste tonul tendențios al articolului din RISE, eu zic că ridică o problemă validă: în afară de câteva ferme pe care le mai văd la TV că s-au dezvoltat cu bani europeni, nu prea am cunoțtință de afaceri cu fonduri care să fi rezistat cu bine.

   • Atti

    Gropare, păi asta zic – birocrația este de o așa natură, că doar cu datul pomenii apuci la bani suficienți încât să îi saturi pe consultanț + Stat și să mai rămâi cu ceva. Ăsta e adevărul: vrei să avansezi? Pune jos pomana.

    Problema e că de nu ai bani de-acasă, ești pe p*lă, ai nevoie de bani sau garanții să ajungi la bani din fonduri. Poți să ai tu idee și plan de afaceri, nu contează.

 3. Andu YY Reply

  birocratu’, pentru ca e acolo in postul ala, fara sa faca nimic, asta prin comparatie cu antrepenorul care se zbate de-l ia dracu, are parte de spaga de-si cumpara beembeu din primul an de munca si vila pe lac din al doilea huzur dupa aia de-i arde pe toti cat vrea muschii lui.
  si el zice la cunoscuti ca face si el niste afaceri, se da biznismen, dar el nu stie sa mute un pai
  plosnitele dreaqului

 4. Vlad Reply

  @Groparu:Dorm liniștit când știu că am reușit cât de cât pe cont propriu și nu cu atenții date lu domnu și doamna și mai știu ca pot dormi liniștit fără sa ma trezească dimineața Godina 😂. În afara de cei doi copii nu ma trezește nimic noaptea 😂

 5. Remus Reply

  bai, eu vreau acum sa imi iau un buldoexcavator pe fonduri.
  peste 2-3 saptamani ma duc sa ma intalnesc cu un consultant.
  Ss lua fonduri ca sa construiesc macarale. ca am construit una deja 🙂 din fonduri proprii si cu ea mi-am construit casa.
  Si eu cand pun mana, fac treaba.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *