Ah, dragi copii, haideți un pic mai aproape: mai țineți minte clipele alea când piețele patriei erau ocupate de producători? Și de bătrânici bunicuțe de poveste? Care mai rotunjeau 20 de bani în favoarea ta, și atunci mai simțeai nevoia să mai iei 15 legături de ceapă care vor putrezi în frigider, pentru că nimeni nu mănâncă atâta ceapă în 3 zile?

În ziua de azi, piețele sunt copleșite de intermediari, așa cum este și iscusitul vânzător din istoria noastră de azi: căci, căutând eu răsaduri anul trecut pentru imensa mea grădină…


Circa 11 metri pătrați! It ain’t much, but it’s honest work

…am dat și peste vânzătorul ăsta, care numaidecât l-a ademenit pe naivul de Groparu cu niște ghivece de ardei, lămâiță și (dragostea mea!) gogoșar.

Și, în timp ce plăteam eu bani către buzunarele sale flămânde, nu s-a putut abține să nu-mi bage un calup publicitar:
– Să mai vii la mine, că am de toate. DE TOATE!!!!
– Am văzut! zic. Am văzut că aveți și ciuperci!
– CIUPERCI???

S-a schimbat la față ca un negustor de bazar arab din 1001 de nopți (nu din ”patru nopți și patru zile” – aia e altceva) care-ți împărtășește un secret:
– Am gălbiori și hribe UNICE ÎN LUME! Ciupercile mele au ajuns și-n America, Canada și Hong Kong și Japonia și Singapore!!!
– Uau! zic.
– Vin oamenii în România special ca să cumpere ciuperci de la mine!
– Uau, super! zic.

Mă ia de braț și mă târăște, cu tot cu răsadurile mele, undeva după tejghea:
– Uite aici ce am, invenție japoneză: o mini-grădină de apartament!

Și-mi arată un modest suport de plastic pentru ghivece.


Ce credeți: l-am cumpărat?

– Cu asta, îți pui ghivecele EXACT în locașul dedicat, pe mărimi, îți încap exact, și le pui apă EXACT câtă le trebuie, și ai mereu frunze de mentă, cimbru, busuioc sau pătrunjel! TEHNOLOGIE JAPONEZĂ!!
– De unde le aveți? zic.
– Nici nu are rost să-ți spun prin ce eforturi am trecut ca să fac rost de ele! îmi zice. Și unul din ăsta poate fi al tău pentru numai 5 lei!
– Hmmm, zic eu, 5 lei?
– TEHNOLOGIE JAPONEZĂ!!!

Ce preț poți să și pui pe tehnologia japoneză! Așa că am scos 5 lei și l-am luat numaidecât și-am alergat într-un suflet acasă. Și tot drumul m-am gândit la cât de mult ne va revoluțion existența acest suport de ghivece; și cum vom avea noi mereu pătrunjel verde la îndemână, dacă ne pălește pofta de pătrunjel verde la 2 noaptea! Și m-am gândit și că s-ar putea să fim nevoiți să cumpărăm alt apartament cu pervaz suficient de mare ca să încapă suportul de ghivece; că, cine știe, poate mai cumpăr vreo 3 tăvițe din astea și mă apuc de mica mea fermă bio și intru în programul de fermieri eco de la Carrefour!!!

POATE APAR ȘI LA VIAȚA SATULUI!!!!

Și i-am mulțumit în gândul meu vânzătorului de răsaduri, ciuperci și suporturi de ghivece din piața Mihai Viteazu din Cluj atunci când am mers la Lidl și am văzut o tăvița cvasi-identică, pentru că în așa ceva aduc cei de la Lidl cimbrul verde, și sigur cei de la Lidl aruncă tăvițele astea la gunoi după ce se golesc, ce naiba să și faci cu ele, că-s plastic ieftin, de unică folosință.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 6 comments

 1. Zev Reply

  Felicitari, Gro! Asta e primul pas. Al doilea e sa pui ceva ghivece in dispozitivul omului galben. Al treilea e sa ceri de la EU rambursarea celor cinci lei, ocazie cu care aia de la Comisie iti vor afla numele, contul bancar, si vor agata in sistemul lor, in dreptul numelui tau, tag’ul ‘home farming start up’. Al patrulea e sa ceri ajutor de juma’ de milion de coco nerambursabili pentru cercetare si dezvoltare. Al cincilea e sa gasesti o suta doua de hipsteri pe care ii convingi sa creasca ierburi din banii lor in dispozitive similare convingandu-i ca e un experiment de antropologie sociala europeana, colectezi recolta, arunci cannabisul si restul il dai amicului sa le vanda contra comision. Al saselea – deja esti un start-upp-er de succes, aplici pentru sase milioane de coco de la EU si te listezi la bursa. Hai ca ti-am facut business planul, off you go.

  • Groparu Nemernic Reply

   Uf… din păcate nu mă mai încadrez la tânăr fermier.
   DAR M-AȘ BĂGA ORICÂND LA CULTIVAT CANNABIS ÎN SCOPURI RECREAȚIO… ăăă, ăsta, medicale, firește.

 2. Nemultumitiu' Reply

  Haaa, haaaa… Ai platit ideea, ca atfel nu te vedeam scormonind prin tomberoane la Lidl. Apropo, vezi ca la Kaufland am vazut niste ladite din plastic, in care sa pui recolta, ai grija ca sunt tot din recuperari si costa doar 1 leu.

  P.S. Anul trecut, in plina carantina, comandam la un agricultor toate verdeturile. Mi-ai da o idee sa reiau traditia, dar daca as fi din Cluj as comanda la tine ierburi aromatice. As sprijini un agricultor 🤗

  • Groparu Nemernic Reply

   Mulțumesc pentru încredere, între timp mă străduiesc să țin busuiocul și menta cumpărate de la același șnapan departe de degetele Gropăricii, că deja le-a trântit la pământ de 43 de ori…

 3. Attila Reply

  Of Gropare, ai picat pentru faza de “tanti producătoare la piața mare”. Oldest trick in the book. Să vezi diminețile, când magazinul Napolact este deschis, cum merg tănticile să cumpere lapte, smântână de la magazin, apoi le vând în piață direct de la uger 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *