Dacă o caricatură făcută expres ca să producă trafic ți-a ridicat tensiunea deasupra cotei de avarie, poate ar trebui să lași baltă internetul o vreme și să te-nchizi într-un WC și să încerci să dai 7 cu zarul.

Serios.

În primul rând, nu francezii ne-au tras-o. Nu există francezii în cazul ăsta, pentru că nu s-au aliniat 66 de milioane de mâncători de fromage ca să tragă un șut în posteriorul sacru al României în timp ce râdeau graseiat cu vinul Chateauneuf în mână pe triluri pariziene de acordeon. Ne-am înțeles?

Există, în schimb, o revistă, care poate scrie orice, oriunde, oricând, despre oricine. Se numește libertate de expresie și este minunată.

În al doilea rând, nu mă simt nici jignit, nici măgulit de o chestie pentru care nu am absolut nici un merit. Da, e fain să-ți strige vânzătorul din Istanbul ”Hagi, Hagi!” ca să te facă să crezi că ești parte a unei rase superoare, dar la urma urmei e numai marketing de bazar. Succesele Nadiei, ale lui Țiriac sau ale SImonei nu mi se datorează. E sângele lor transpirat versus groapa din canapeaua mea. La fel, din ecuația asta cu caricatura, singura chestie de care mi se face jenă este faptul că există cetățeni români care trăiesc din cerșit și adunat fier vechi în Franța, nu pentru că unii ne spun ”există cetățeni români care trăiesc din cerșit și adunat fier vechi în Franța!”

În al treilea rând, și asta o știu de când făceam papalașcă în fața blocului (e simplu: faci pișu într-o groapă, acoperi groapa cu pământ și faci papalașcă), numai fraierii se supără. Și îi hărțuiam cu atât mai abitir pe copiii supărăcioși, pentru că știam că-i deranjează. De ăia pe care-i durea în paișpe nu se lega nimeni. Apropos, a-ntrebat-o cineva pe SImona dacă se simte jignită de caricatură?

În al patrulea rând, momentele în care m-am simțit cu adevărat rușinat și jignit în orgoliul meu de român au fost atunci când am ratat un deadline. Sau am promis mai mult decât pot livra, fără să fac un calcul inițial de bun simț. Sau când văd blocurile de dincolo cu flori frumoase la balcon. Sau când văd românii cum se năpustesc în autobuz sau metrou înainte să coboare lumea. Sau se ceartă în gura mare prin aeroporturi cu fetele de la Wizz pentru că le întârzie aeronava (nu și când se aplaudă, pentru că se numește libertatea de aplaudat și e minunată). Sau când nu am unde scoate străinii în natură pentru că pute locul și put râurile de atâtea gunoaie. Sau când trebuie să-i explic unuia de peste mări și țări de ce se conduce agresiv sau nu se semnalizează pe drumurile noastre. Și de ce nu sunt autostrăzi. Și de ce la cină vorbește doar o singură persoană toată seara și ceilalți efectiv nu mai apucă să poarte un dialog pentru că românul ăla narcisist și guraliv nu mai tace (deseori, românul ăla narcisist și guraliv sunt eu). Sau când îi spun chelnerului la terasă ”vreau o cola”, nu ”aș dori o cola, vă rog, mulțumesc”. Sau când văd români de-ai noștri, oameni cu amăgitoare alură de Homo Sapiens, de altfel, care comentează curajos pe Interneți ”bine le-au făcut arăbeții ăia, trebuia să-i omoare pe toți!”

Și chestia de care mi-este cel mai și cel mai jenă este că așa ar fi trebuit să arate caricatura din Charlie Hebdo.

În rest… spor la boicotat produse franțuzești, haha, hahahaha!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. boemul Reply

  cum i-am comentat şi deşteptului, boicotul ăla e ca şi cum ar închide Renault fabrica Dacia pentru că unui director d-al lor i-a şutit vreun român portofelul în Paris…

  • Groparu Reply

   E-xact! Boicotul ăsta e de genul ”o să-mi fie mai greu cu 69%, dar le-arăt eu lor!”

  • Zev Reply

   Si o luam de-a capo, ca site-ul lu’ Groparu e asa de GDPR-compliant ca atunci cand zisei ca sunt de acord cu whatever, mi-a sters comentul muncit. So anieui, ziceam la Ser boemul ca poate nu e asa rau, bunaoara stim ca lu’ ambasadorul rusesc i-au nationalizat portofelul la Sibiu (Sibiu, unbecoming, serios, nu sunteti Teleorman). Da’ ma gandeam, ca masura de retorsiune, Excelenta Sa poate decide inchiderea rezidentei SVR din Romania. E, asta ne-ar arata noua chiar mai rau decat boicoturili.

 2. Zev Reply

  Si pe tema – Bro (Gro?) nu mai da si tu apa la moara non-event-ului asta. Nu cred ca interpretarea lui Sora este mai mult decat dregere de busuioc al unui om de valoare care tine la relatia culturala romano-franceza, dar pana la urma noi am ratat o ocazie sublima de a tacea amuzati. Si faptul ca nu am facut-o e un indicator de cat de nesiguri suntem etnic si cultural. Si abia asta e o problema. Si talica te-ai simtit obligat sa ai o opinie publica. Pentru ce, o gluma de un gust dubios? Who gives a flying fuck?

  • Groparu Reply

   Mon Dieu, cum adică who? TU NU AI VĂZUT CE E PE FACEBOOK PORCII DE FRANCEJI AAAAAAAAARGH!!!!

 3. mac gregor Reply

  nici eu nu inteleg ce e asa important. Ziarul ala are glume multe si ieftine, 10 la 2 lei.

  O si uitat autorul de ea pana cand am vazut-o noi.

 4. Paula Reply

  Pe mine nu m-a indignat acea prosteală pe care unii o numesc calicatură, și de care n-a răs nimeni, așa cum nu se răde la nimic din revista aia, ci prețiozitatea cu care niște romăni (puțini la număr, din tagma celor care se rușinează de etnia lor) încearcă să-mi explice că eu sunt atăt de idiot că nu înteleg umorul fin, că nu sunt la standardele franțuzești de cultură și civilizație!
  Măi Gropare, diferența dintre romănul necioplit și franțuzul super-europenizat și școlit “la mare artă”, e asta: romănul se mulțumește să-și verse obida înjurănd, pe cănd franțuzul pune măna pe kalașnikhov și comite masacru!
  Te faci c-ai uitat: ucigașii, frații Kouachi, erau cetațeni francezi, născuți în Franța, crescuți în Franța, educați în Franța, europenizați în Franța!
  Deci, între cultura aia și cultura noastră străbună , io pariez p-anoastră, ce zici de asta??!

  • Atti Reply

   Paula, masacrul ăla a fost comis pentru că niste puleți care își băteau organul de toată lumea, au fost omorâți de alți puleți care nu puteau admite să fie luați la mișto chiar de oricine. Per total, zero pierdere de ambele parti.

   Acum tu ce dorești? Jignită în cultura ta străbună, să iei laboșul de mămăligă și să masacrezi ce a mai rămas din Hebdo? Că e un pic de broblemă aici – îi poți face în fel și chip, dar mâine ei se trezesc cu niște euro în buzunar lor, iar noi cu mâna lui Dragnea în buzunarul nostru. Vorba aia, perspective și perspective.

  • Zev Reply

   Lady has a point. Intr-adevar alde Kouachi sunt produse ale statului francez modern, n-ai cum sa eviti evidenta. Scary shit. Si mi-a provocat hlizare a lu’ Atti cu zero pierderi, real politik aplicat cogent.

 5. Mno, unu' care citeste Reply

  Nen’tu’ Stoica, ala, e izvorit direct din Vatra Romaneasca, nu ?
  Unde l-ati gasit si cine-i da like’n’share ?

 6. Anonymous Reply

  @Paula
  Doamna, noi producem Duduieni / Corduneni / Camatari / Foaie_Verde si mai stie cine cum.
  Cultura solida.

 7. Ivan Reply

  N-am înteles-o p-aia cu : o revistă care poate scrie orice, oriunde, oricănd, despre oricine…..se numește libertate de expresie și e minunată!
  Libertatea de expresie e încadrată cam în toate țările civilizate prin anumite norme, că dacă spui pe tv că “țiganii e ciori”, plătești amenda aia toată viața( că te știu sărac), dacă spui in US că afro-americanii e ciori ( chiar pe stradă) , te paște pușcăria cu executare, dacă spui că Holocaustul e o invenție, îti iei părnaie chiar in Romănia , că s-a dat lege(asta sigur n-o știai), deci, vezi tu, libertatea asta de care vb. e îngrădită de niște limite morale si civilizaționale( aici ți-am dat greu, recunosc!) , probabil te regasești in ” las fierbinți”, in timp ce eu în DOD!

 8. Sorin Reply

  Nu caricatura care o vizează pe Halep îmi stârnește repulsia față de cretineii ăștia de la Charlie. Eu nu sunt naționalist și nu consider că marii sportivi luptă să câștige medalii/cupe/diplome pentru țară. Ei au proiecte personale și nu e nimic rău în asta. Faptul că după marile victorii se raportează la valori și simboluri naționale are mai multe aspecte, unul dintre ele fiind acela că astfel ei își supra-validează succesul, convingându-se și convingându-ne că lupta a avut motivații de ordin superior, adică nu a fost doar dorința natural-personală de a câștiga. Nu exclud totuși sentimentele lor patriotice, care pe mine oricum nu mă impresionează, deși mă bucur când câștigă „ai noștri”.

  Revenind la Charlie Hebdo, spuneam că asta cu Halep e cuminte, ne deranjează că e vorba despre români, că ne face țigani. Dar nu s-a indignat nimeni când au publicat caricatura aia despre copilul sirian mort pe plajă sau aia de după cutremurul tragic din Italia. Cineva scria undeva că cică… dom’le, ăsta e umorul pe care și-l asumă ei, că cică s-ar încadra la categoria „insult comedy”. Pe bune? În primul rând că insult comedy e altceva, iar în al doilea rând nu poți numi umor/comedie atunci când faci glume pe seama unor tragedii. Faci mișto de moravuri, comportamente, defecte umane, de Dăncilă, de dulapurile de la Cotroceni, de inteligența „politrucului” național, dar nu de dramele oamenilor. Nici măcar de toate defectele nu poți să faci glume. Adică de cele pe care persoanele în cauză nu le poate controla, de exemplu cele fizice sau cele derivate din sărăcie. Adică poți să râzi de cum se îmbracă o matracucă la club, să zicem Iulia Albu, dar nu poți de râzi de hainele unei persoane care nu are decât acele haine. Când râzi de moartea unor oameni, chiar și de credințele lor profunde (deși eu aș face un Charlie Hebdo numai despre dacii liberi și despre „suveranii” născuți vii), atunci ești mai infantil decât copiii din școala primară care râd de se prăpădesc când își pun piedică și cad cu nasul de ciment.

  Iar când ni se mai umflă venele de indignare că ne fac străinii țigani, să reflectăm mai mult la comportamentele zilnice ale românilor, inclusiv ale celor de la nivelul Alto-Cirrus din Ardeal.

  • Atti Reply

   Lasa-ma cu alto-cirrusul Ardelean, ca si aia e deja doar in povestile si comportamentele convenabile. Ipocrizia nu s-a inventat la noi, dar in mod sigur a ajuns la nivel de mare arta 🙂

 9. Sorin Reply

  Erată: „… de cele pe care persoanele în cauză nu le POT controla”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *