Am primit invitația aia de care-mi era cel mai frică (în afară de invitația cu transplantul de rinichi – clujenii pe care nu-i cheamă Lucan știu despre ce vorbesc): Gropare, COVID-ul e în corzi, ieșim la bere în piața Muzeului, haida și tu!

2 ore de negocieri cu nievasta mai târziu, mă îndreptam spre locul pierzaniei.

Mno: Clujul post-pandemie era cam goluț; iar oamenii respectau regulile de distanțiere. Nu știu dacă din cauză că așa o zis Raed sau pur și simplu pentru că noi, ardelenii, bem chiar și cu oamenii pe care nu-i prea suportăm.

În rest, lucrurile stau exact cum știm:

1. Aceiași chelneri care uită să mai treacă pe la mese; să mă iertați, dar de când am văzut în Tenerife cum o fâșneață de ospătăriță (”ospătară”) deservește 32 de mese (!) la oră de vârf, nu prea mai tolerez chelneri melci.

2. Aceiași chelneri care nu sunt acolo pentru că au vocație, ci pentru că acolo au eșuat ei cu cariera.
Să fii chelner e una din cele mai grele meserii din lume. Ca stâlp de crâșmotecă, cred cu tărie că ospătăreala (ca și psihoterapia, de altfel) e o meserie adânc vocațională, în care citești și vindeci oamenii în moduri din alea subtile. Nu mă duc la birt ca să mă aleg cu frați de cruce pe viață, dar trebuie să-ți placă să lucrezi cu oamenii, și dacă tu lucrezi în industria ospitalității și nu-ți plac bipezii, se cam vede.
PS: Firește, nu am lucrat niciodată ca chelner, de-aia mi-e ușor să emit judecăți de valoare, sper că v-ați dat seama.

3. Aceleași prețuri de capitală scandinavă; da, mi s-a părut mult 17 lei pe un Grolsch nefiltrat, știu, #numaifițisăraki, e posibil să nu mai fi ieșit eu în lume de pe când berea în Cluj costa 12 lei, dar noroc că nu am avut apetitul stârnit, altfel aș fi rămas la frecat de dușumele.

Atât s-a putut cu poza asta, n-am mers să bag oamenilor camera sub nas ca să vă arăt că maxim 40% din mese erau ocupate.

Andreea, ai legătura.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

  1. Andu YY Reply

    Aici inca nu s-au deschis terasele, poate pe 15 iunie, dar si daca s-ar deschide cine ar sta afara la 40 de grade ?

    • Groparu Nemernic Reply

      La voi e și mai horror. Apropos, au bere pe-acolo, sau ești într-o țară din aia fundamentalist musulmană unde se servește numai ceai?

      • andu YY

        Aici in Abu Dhabi se găseste, la hoteluri internationale si la magazine speciale
        Dar ai dreptate sunt unele țări prin jur care nu au .
        Si expații fac si țuică si vin în casă.
        Dar niste romani au rupt gura târgului.După ce fermentau fructele nu le distilau ci inghețau găleata cu totul si ce nu îngheța era alcool

      • Groparu Nemernic

        Această tehnică revoluționară!!!
        PS: Nu rămâne decongelat și metilicul? Ăla care provoacă orbirea?

  2. Piticu21 Reply

    a, deci chiar NU s-a iesit la terase :))

    Pai cred si eu la 17 lei berea? Cat e asta? 5 euro?

    Nush de ce, dar la cat e 2 lei berea la Mega, m-as duce la terasa ca sa beau o apa plata. Stiu ca ma va injura Cismaru, dar o apa plata la terasa e la fel de buna ca o bere de 2 lei de la mega 🙂

    Serios, e Ciuc-ul 2 lei la mega aici.

    • Mianna Reply

      Pai presupun ca Ciuc-ul nu era 17 lei la terasa. Semneaza o bautoare de nefiltrate, care stie ca asta e pretul unui Grolsch nefiltrat de cativa ani.

    • Groparu Nemernic Reply

      Noi, dacă cerem Ciuc la o terasă în centrul Clujului, apare o brigadă de barmani care ne urcă într-o mașină care ne duce dincolo de localitatea Dej.
      Nu ai voie să fii #sărak care bea bere românească în centrul Clujului.

  3. Anonymous Reply

    Berea de 17 lei e ca ceafa cu cartofi de 50 de lei, adica inadmisibila.

  4. MihaiA Reply

    In tinutul Bohemiei, unde berea e mai ieftina decat apa, nu avem astfel de probleme.
    De echivalentul a 17 lei, beau 2 poate 3 beri locale…bune.

    Oare o fi marlania mioritica la mijloc ? Gen, ies fraierii la aer, ii ardem.
    Ori Clujul e un fel de 2 feluri ?

    • Groparu Nemernic Reply

      Bohemia de Sus, sau Bohemia de Jos?
      La noi o bere artizanală e de vreo 2-3 ori mai scumpă decât una de brand, nu ca la sărakii ăia de cehoslovaci.

    • Attila Reply

      Drept. Si acum imi e dor de berea din Praga. Chelnerițele de la Pivovarský klub știu de ce 😀

      Btw: berea made in .ro – durere de cap asigurată. Bere cehă, absorb ca un burete și nici o treabă. Dacă avem un căpitan priceput la ale berii, să îmi explice de ce.

      • MihaiA

        Io, Io – ala ce locuiesc in Praga de peste un deceniu !

        Durerea de cap este data de enzimele folosite pt accelerarea procesului de fermentare a berii !
        O bere buna, naturala, fermenteaza in functie de tip, tehnologie, samd undeva intre 40 si 52 de zile.
        Berile ordinare, cu enzimati, sunt gata undeva intre 3 si 10 zile. De aia gustul e diferit, respectiv gasesti bere la PET de 2L mai ieftina decat o bere craft la 0.5

        Cand produci in 4 zile 2000 litri de bere, iti permiti sa mergi cu preturi joase, fata de unul ce produce 600 litri in 55 de zile.

        PS:
        Pivovarský klub a picat in dizgratie, de cand s-au prostituat pt grupurile mari de turisti (preturi foarte mari, servicii ordinare, etc etc), si ca localnic nici nu te mai primeau in incinta. Am trecut zilele trecute pe acolo, si e inca inchis – pt ca nu mai sunt turisti, si acum nimeni nu mai e dornic sa ii ajute sa isi revina. Alte localuri mai decente, deja sunt back in business, si baga mare.
        Oricum, sunt mii de alte locuri cu mult mai bune, zielele astea.

      • Attila

        @MihaiA: no, mulțam de informație. Asta duce la două concluzii:

        1. Inclusiv berile scumpe made in .ro sunt din alea ordinare

        2. Când mai ajung prin Praga, voi pune întrebarea pe unde e bine. Na, mă mișcam mai mult prin zona Florenc și era aproape. Drept, deși nu eram turiști, ne-am adunat din juma de Europă (deh, multinațională), dar de servit ne-au servit rapid și să știi că am băut și mâncat în Cluj mult mai scump și mult mai prost 😀

      • MihaiA

        @Ati – te astept la o bere, prin carciumi bine ascunse de ochii turistilor (da’ tu sa vii musai cu un flacon de hazi palesz).

        Apoi, si eu cand mai vin in Romania, ma simt fraierit, la ce preturi platesc (de zici ca mananc in Sydney pe plaja).

  5. Shoric Reply

    – Ce aţi dori ?
    – O Gro#%¤/*ch şi patru pahare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.