Probabil cea mai mare poveste a cinematografiei, corect? Atunci hai să ne băgăm picioarele-n ea și să o facem vacă de muls pentru mereu înfometatul Hollywood.

Noul film pare cusut cu așa fire albe, că zici că-i încercarea literară a unui prunc de clasa a noua de la un liceu industrial. Păi, de exemplu,
– muiere gunoieră găsește ditamai droidul și îl salvează din ghearele unui alt gunoier fără să se încaiere deloc (celălalt gunoier pleacă pur și simplu și-i lasă ei prada)
– deși o muncă normală de o zi îi aducea o jumătate de porție de mâncare de la negustorul local, ea refuză să-l vândă pe droid pentru 60 (!) de porții
– și negrul, și ea spun în stânga și-n dreapta că droidul are harta către cel mai căutat om din galaxie (Luke Skywalker). Pentru că fuck logic.

În rest… totul se desfășoară previzibil, iar scenele sunt mobilate de tot felul de chestiuțe SF, unele reușite, altele mai puțin, cum sunt roboții bipezi ineficienți care se deplasează cu 1 km/h. Fir narativ aproape deloc, suișuri și coborâșuri artificiale și neconvingătoare… adică băăăăi, îți moare ditamai personajul principal și tu nu faci din asta unul din momentele cheie ale filmului? Unde-s alea 1000 de viori și manelistul care ar fi trebuit să-ți plângă pe ecran 5 minute, de să lăcrimeze gravidele în sală? Plus că personajele parcă sunt scuipate acolo și zugrăvite de același scenarist obosit, și e păcat, pentru că un scenariu bun trebuie MUSAI să includă personaje extrem de individualizate (citiți, băi, și voi niște Chaucer, ce pana mea, literatură scrisă acum o mie de ani!).

Personajul negativ e un… mno, un păliduț adolescent slăbănog care vorbește cu vocea lui Javier Bardem. Copilul unui Sith care a violat o capră catatonică. Nu-mi amintesc nici o frază memorabilă spusă de susnumitul. De fapt, nu-mi amintesc nici o scenă care să mă fi lăsat cu gura căscată. Nici una.

Hollywood 100%: protagonista are grijă să pozeze în posturile clasice de divă sexuală – când crăcită, când decoltată, când cu gura deschisă cât mai erotic, pentru că așa vrea s-o propulseze agentul ei, bag samă, cu scene studiate.

Da, efectele speciale sunt faine… făinuțe, mai degrabă. Nu m-or dat pe spate, și mi-am și verificat de vreo două ori telefonul ca să aflu cât timp mai am până pot pleca.

Și cea mai mare durere a mea știți care este? Cel mai așteptat film al iernii, și distribuitorul se zgârcește să-și ia un traducător profesionist pentru subtitrări! Păi cum, băi, traduci ”Vigilante” cu ”Răzbunător”, când de fapt este ”Justițiar”? Păi până și Usturoiul nostru, cu buget zero, a avut trei (!) traducători și revizori  pe engleză!

Concluzie: film de copii. Tocilarul din mine a luat o halbă în dantură cu filmul ăsta.

Și, ca să trag un pic de spuză pe turta mea… când intru în Cinema City din Polus, ce-mi zice ficiorul care rupea biletele? ”Da’ cu Usturoiul când veniți la noi? Că deja vreo trei persoane ne-or întrebat numa’ săptămâna asta!” Așa că urmează un anunț important pentru țară într-una din zilele următoare…

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. Cristi Reply

  Singurul personaj mai rasarit e robotelul ala nou (biluta mergatoare) care-i simpatic. Daca faceau din el personajul principal era o comedie reusita.
  P.S. fraierul ala care-i personaul negativ e mai naspa decat unchi-sau inainte sa-si puna toale negre pe el.

 2. Belle dImagination Reply

  Primul SW pe care l-am văzut a fost episodul 2, că aşa era la cinematograful de la ţară, nu stăteai să te plângi că nu sunt în ordine cronologică.
  Tot la ţară le-am văzut şi pe celelalte două episoade originale.
  Aveam 12 ani şi aparent un surplus de logică. (Probabil tot de la Chaucer mi s-a tras, că în cam aceeaşi perioadă devoram legendele arturiene în loc de pâine.) Mi s-au părut îngrozitor de lipsite de logică, faza aia cu păşitorii imperiali m-a pierdut complet şi irevocabil: pe zăpadă nu mergi cu ceva care se poate împiedica foarte uşor ci cu şenile clasice, ca la Stalingrad. Plus că nici în ziua de azi n-am înţeles ce mâncau ăia. Că deh, ”o armată mărşăluieşte pe burtă” citisem de curând că a zis Napoleon şi eram foarte atentă la amănunte din astea. Plus că în urbea mea erau vreo 5 unităţi militare pe care le ştiam eu. Şi trebuia să fii nebun să încerci să intri. Şi-mi povestea mie scenaristul că ăia au intrat în ditai Steaua Morţii aşa, ca la nuntă.

  Plus că Luke nu mi-a plăcut, cam incolor, inodor şi insipid pt rol, mai ales prin comparaţie cu Harrison Ford.

  PS: Gropare, zi merci că nu au tradus ”vigilente” = vigilent. Am mai văzut şi am râs cu lacrimi. Nu că ţi-i dor de Margareta Nistor după aşa o experienţă? Măcar femeia ştia engleză!

 3. biaggio Reply

  io zic sa incepi sa cauti locuinta in insorita Californie, comuna LA, satul Berverly Hills.

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ Constantin: amu am vorbit cu consultantul… di ce n-aveți cinema acolo? :((
  @ Cristi: da, da’ atunci s-ar fi pierdut factorul ”female audience”
  @ Belle: femeia aia o avut cel mai greu job din lume, și l-a făcut fluierînd!
  @ Ionut: Doamne-ajută!
  @ biaggio: sunt convins că or avut scriitori buni, dar ceva derector cu postliceala de film o zis ”las’ că-l fac eu, că eu știu mai bine!”

 5. santamanta Reply

  cand o cumpara disney si mad max, o sa trimet copchii la tarantino
  PS: DVD cu usturoi egzista?

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ santamanta: imediat ce terminăm cu cinematografele… și crede-mă că lucrăm zi și noapte la asta! Deci mai ai răbdare o lună, o lună și-un pic 🙂

 7. Remus Reply

  mno, patzasti.
  da esti hater pentru ca:
  – nu ai inteles ca e o treaba comerciala
  – trebe audienta tinuta cu sufletul la gura.

  amu pe bunelea:
  -filmul e bun, pentru ca trebuie sa ai o logica intre cele de acu 20 de ani si ce va urma.
  -filmul are povestea cam fara inspiratie, desi noua diva e sexy rau.
  – trebuiau sa faca o logica de asta mai simpla ca sa o priceapa americanii, atentie filmu nu e pentru audienta “usturoiului” ci pentru americanii cu un IQ adormit.
  – efectele speciale: dupa ce ai vazut avatarul, viitorul e cam searbad in domeniul asta. Da o fost ok.

  ce vroiam eu?
  – sa se ridice la nivelul celorlalte (nu s-a ridicat), dar mi-a placut logica.
  – sa aiba o poveste mai clara, sa se intample mai multe chestii decat cele 10 chestii predictive care formeaza firul epic.
  – ma asteptam la chestii si mai StarTrek, deci la faza ca o calarit un stick USB, e chiar acceptabil .

  recomandarea mea?
  – mergeti la filmul tata in razboi cu tata. m-am tinut de burta atata am ras.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *