Sieranevada este încununarea noului val românesc, în care realitatea (românească, de cele mai multe ori sumbră) are mai multă importantă decât imaginația. Nu știu, sincer, ce ne va izbăvi pe noi, ca nație, poate-mi spuneți voi.

img_2539

https://www.youtube.com/watch?v=NLIrDfySU3U

De ce să nu-l vedeți:
– are 3 (!) ore. Dacă la Cloud Atlas acțiunea te poartă pe continente și timpuri flexibile timp de trei ore, Sieranevada este o înșiruire de discuții și situații tipice unei întruniri de familie. La câte discuții (ale altor familii) ați asistat fără să căscați? Exact.
– 90% din acțiune se petrece într-un apartament.
– vreo 20 de minute durează un parastas. N-am mai ascultat atâta o slujbă de când am fost botezat (știu, voi ajunge-n iad! Plus că nici n-am donat la beserică).
– culorile sunt exact de apartament comunist cu macrameuri pe mobilă, iarna. Vă plac apartamentele astea? Exact.
– nu are nuditate (și ar fi prins bine, că e prea cenușiu, zic eu).
– 70% din dialoguri (zic eu) nu aduc valoare, nu te îmbogățesc, nu te captivează. Sunt de acord că sunt făcute pentru a transmite o stare de fapt, un mesaj, ceva, dar cred că din cele 80.000 de pagini de scenariu se puteau lăsa vreo 60 cel puțin la fel de bine. Dialoguri alerte și animate de cele mai multe ori, păcat că multe sunt seci. Românesc de seci. Și unele demiseci.

De ce să-l vedeți:
actorii joacă ireproșabil. Inclusiv amatorii. Și-s aleși pe sprânceană.
Andi Vasluianu face cel mai credibil rol al lui de până acum, când joacă episodic un băiețaș de cartier care sare la bătaie pentru un rol de parcare.
– Câteva replici și situații, totuși, te dau pe spate. Da!
– Execuția și montajul sunt foarte bune, chiar dacă, repet, culorile sunt alea de iarnă românească. Anumite scene, totuși, par lipite cam ciudat (extrem de lucid în situația cu locul de parcare, Mimi Brănescu se prăbușește în lacrimi în scena următoare, dintr-o dată, fără o introducere în discuție, fără nimic; abrupt).
– a fost nominalizat la Cannes și e propunerea României pentru Oscar. Aș fi preferat Câini, e mai pe gustul americanilor, dar no, ca referință și cultură cinematografică, este un musai.

Fun facts:
– La Q&A, nimeni nu a știut să spună de ce filmul se numește Sieranevada (eventual Raluca Bugnar, de la cinemarx.ro).
– Când am aflat că într-un apartament de 3-4 camere au stat, timp de 40 de zile (!), vreo 12 actori bașca echipa, Groparu a fost curios să întrebe băi, fraților, cum v-ați descurcat cu nevoile fiziologice? Păi când ții 20 de oameni la două toalete, cum se procedează, ”la 5 facem pauză de pișu, iar caca vă rog să-l faceți la 9 seara, când plecăm, ca să nu-mpuțiți holul!”?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

 1. Atti Reply

  Inca un film de taiat vene. Amu nu e ca sa te laud, dar singurul film made in RO la care am ras – si care a avut si mesaj – a fost al tau Usturoi.

  Astia ard pelicula doar de dragul artei, că vaidragă, ce elevați suntem, când ei de fapt nici numele filmului nu il stiu justifica, ce să ii mai intrebi de continut 😀

 2. Bula Reply

  La premiera Usturoiului, in curtea mare de la casa Tiff, nu s-a gasit loc in picioare, iar eu m-am chinuit un sfert de ora sa ma pot apleca, sa-mi leg siretul de la pantofi.
  La Sierranevada a inghetat timpul, dar si scaunele goale. Spectatorii o fi fugiti la Yetti in vizita.
  (Sierra Nevada = Muntii Inzapaziti – unde locuieste Yetti si prietenii)

 3. Edy Reply

  Nu cred că o să merg la cinema,nu cred că rezist trei ore… De ce,Doamne Iartă-mă,n-au putut să îl facă mai scurt?

 4. edy Reply

  Păi io ştiu că nea Puiu nu crede,că a mai făcut şi ”Aurora” tot de trei ore,deşi şi pe ăla putea să îl facă liniştit de 90 de minute sau chiar mai puţin… Da’ să rezişti atât într-o sală de cinema în condiţiile descrise de tine la rubrica ”de ce să nu-l vedeţi” e cam greu totuşi…

 5. super_fotbal Reply

  Cineva cred ca ar trebui sa ii mai traga putin de urechi pe astia, iau bani de la minister si banii aia vin din buzunarele oamenilor. Acuma nu stiu cat le acopera ministerul din costuri, dar sa se duca bani din taxele mele pe niste tampenii d-astea fara vreo valoare artistica in afara cercului lor de prieteni si care dupa lansare ajung intr-o camera unde se depune praful pe ele ma cam jeneaza. Nu cer acuma filme gen star wars, dar m-am cam saturat de filmele astea ce parca se adreseaza unor dezaxati care toarna acid pe copii in timpul liber, numa incesturi si avorturi si mai nou asta are un parastas.
  E 2016 si noi tot scoatem la inaintare chestii care ar trebui sa fie doar niste triste amintiri, mai era un film despre venirea americanilor aparut dupa ce nu ii mai pasa nimanui de americani.

 6. Bula Reply

  @ Groparu
  Am vazut ca nu-i pentru public, sala a fost aproape goala
  (doar staf-ul si femeia de serviciu 😀 )

 7. Groparu Reply

  @ edy: există oameni care l-au aplaudat din suflet (există și mulți care nu l-au aplaudat).
  @ super_fotal: vai, dragă, dar să vezi cum behăie critica, ”prima mare comedie a anului” (aici m-a pufnit râsul, recunosc; dacă să auzi o pensionară reproșându-i partenerului că o înșeală ”pentru că ea nu suge pula” e motiv de râs în hohote, apăi ce să mai zici… mno, amu e posibil ca nici eu să nu mă prea pricep la umor).
  @ Bula: sala a fost plină, dar după trei ore lumea nu a mai avut chef de Q&A, așa că au dispărut în masă.

 8. super_fotbal Reply

  Am fost sa vad War dogs cu un tovaras, Kevin il cheama si e 140% englez nu are nici WhatsApp pe iphone, si dupa film i-am zis ca partile filmate in albania erau de fapt in romania. Imi spune “that looked a bit awkward, not like what you showed me”, poate criticii privesc filmele astea ca pe ceva abstract, dar omul de rand doar isi face o imagine despre locul unde a fost filmat. Pe el nu il intereseaza sa caute pe urma sa vada de ce arata asa in film. Daca ar mai face unii un film des0re romania, cum au facut aia de la topgear as fi foarte fericit.
  Inca sunt socat de ala din iasi care a aruncat cu acid pe unde se jucau copiii, probabil un regizor d-asta deja a facut un scenariu in care incorporeaza doi frati care se iubesc si parintii o baga pe fata cu capul intr-o baie cu acid ca sa nu mai fie frumoasa si ca sa arate ca dragostea e impenetrabila se baga si fratele de buna voie si apoi se prostitueaza pentru heroina.

 9. Coaie reci Reply

  Am plâns în timpul filmului…de nervi bineînțeles!!!Nu se poate asa ceva,amesteca suptul pulei cu ala ce cumpără lapte praf la promoție!!!Urat,urat,urat,mai ales pulifrici care se chinuie sa manance de la începutul COMEDIEI!?!,dar sfârșește sa amestece mămăligă cu sarmalele!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *