Un oraș adormit la o mare care, deși tot neagră ca la Varna sau pe plajele Georgiei, are apa dulce, adusă de imensul braț de apă din vecinătate. Nisipul este fin și nesfârșit, iar la un kilometru depărtare, peste câteva pădurici înalte de stuf unduitor, Dunărea curge mai domol ca norii, peisajul este mai plat ca o tipsie și atmosfera întregului târg este una balcanică, de prăvălie de țară la amiază, unde și muștele dorm, cuminți, la umbră (”N-avem decât înghețată caldă și bere fierbinte! Vreți?”).

În drum spre plajă, la dreapta, ascuns ici-colo de salcâmi și de ce blăstămății de copaci cresc în Deltă, că atunci când faci foc din ei automat ți se face foame de la fum, se întinde modestul cimitir din Sulina.

Se zice că, dacă vrei să vezi cum sunt cu adevărat oamenii dintr-o localitate, vizitează-le cimitirul. La cimitirul din Sulina, muțenia specific pescărească a băștinașilor lasă loc unei bonomii plăcute, iar aceștia lasă pentru o clipită privirea aceea cu care ție, turist simplu din Ardeal, ți se pare că te cântăresc ca să vadă câte parale pot scoate de la tine.

Ieșisem la o plimbare, umflat ca un cimpoi de ciorba de pește și mujdeiul de la Casa Sibiană.
– Doamne-ajută! Nu vă supărați, unde e mormântul piratului?
– Uite, maică, acolo ‘șa! zice o tănțică foarte vioaie, care deretica la un mormânt împreună cu cea care părea mama ei. Mergi până în capăt, ieși la dreapta și l-ai găsit!

Știam, din zvonuri, că mormântul unicului pirat din Europa recunoscut ca atare nu se afla chiar laolaltă cu ale celorlalți creștini, așa că Groparu iese afară, încojoară tot cimitirul, merge de-a lungul gardului până să-l împungă niște vaci și tăurași/i-am avut nuntași, apoi nu mă rabd și-l întreb pe un om de vârsta mea (deci foarte, foarte tânăr) care deretica și el la un mormânt:
– Nu vă supărați, unde e mormântul piratului?
– Hai încoace. Sări gardul, că e OK (gardul avea un fel de pârleaz pe care l-am sărit imediat – v-am zis că-s foarte, foarte tânăr). Mormântul piratului e acolo, lângă Romeo și Julieta! zice.

– Nu-i acolo! Că mai înainte m-am uitat după el.
– Lângă nemți te-ai uitat?

– Nici acolo nu e.
– Hmmm… ia vezi acolo, unde-s armenii.

Plec, mai caut, mă uit… caut pe google, găsesc ceva imagini… dau nas în nas cu omul, din nou!
– M-ai făcut curios! zice el. Acuma vreau să văd și eu unde e. Pentru că am crescut aici, niciodată nu am fost curios!
– Groparu mă cheamă, mă prezint. Sunt de la Cluj.
– Răzvan! zice el. Sunt din Sulina, dar sunt plecat la Tulcea, am venit la mormântu’ lu’ mama.

Îi arăt imaginile de pe Google images pe telefon, ne deplasăm, acum, împreună printre pietrele funerare. Greci, ruși, lipoveni, ucraineni, nemți, italieni, chiar unguri… toți își dorm somnul cel de veci într-un soi de alandala pitorească, sub plapume de piatră cu inscripții care mai de care mai pestrițe. Mă uit la nume: Caliopi, Ranetti, Papadopol Hristu, Iftode, Ciumacencu, Baccela, Tulceanu, Sarandiacovos, Evdochia Axenti, James T. Bryan, Ida Johanna Glaise, Friedrich Milich, Agnes Pall, Giuseppe Giurgevich…

– Nu vă supărați, unde e mormântul piratului? ne întreabă un ficior de vreo 19 ani.
– Și noi îl căutăm, hai și tu!

Trei oameni caută acum mormântul piratului din Sulina. Iscodim, ne uităm, până dăm de o bătrânică:
– V-arăt eu, maică.

Și ne duce până acolo și pleacă înainte să-i mulțumim. Scoatem telefoanele, facem poze ca apucații. Deci aici zace cel care lega, în nopțile furtunoase, felinare de coarnele cirezilor de vaci pe care le mâna pe țărm, să creadă corăbierii că acolo e Sulina! Și pe ale căror corăbii eșuate le jefuia după ce le omora echipajele, după cum scria Radu Tudoran!

Erou între grecii săi români, se mai zice că piatra de pe mormântul său conține cheia comorii sale ascunse nu se știe unde, dar secretul este că trebuie să privești numai într-o anume zi din an, când cade lumina soarelui mai șui pe ea, și trebuie și să treci de blestemul piratului, firește, că doară nu ești în Contele de Monte Cristo.
– Da’ acolo ce e? îl întreb pe Răzvan, cu care am plecat împreună spre oraș.
– Acolo e cimitirul evreiesc. Tot în același cimitir, dar oarecum îngrădit. Și mai încolo, zice el, arătîndu-mi cu degetul, e cimitirul musulman. Sunt lipite. Moartea ne unește pe toți!

21 de nații, zice-se, își duc somnul cel de veci la Sulina. Mulți înecați în Dunăre, mulți luați de lângă cei dragi la vârste fragede, mulți copii, mulți cetățeni străini, membri ai Comisiei Europene a Dunării, mateloți… 7-8 nații aveau, la un moment dat, corăbii și vapoare la gurile Dunării, să le apere, să nu vină turcul. Inclusiv sibieni de-ai mei, veneau cu turmele la păscut, unii chiar aveau două familii, una acasă, alta în Deltă (deh, iubăreți mari, sibienii!). În Sulina este chiar strada Drumul Sibiului, zona în care foștii păcurari dormeau și păstrau cașul dulce și brânza aia sărată, care-mi face și acuma apa gură sau gura apă. Probabil cel mai cosmopolit oraș din România la un moment dat, prea puțin i-a păsat vreunuia ce nație, rit, etnie, obiceiuri și tradiții avea vecinul lui tătar, aromân sau elen. Ne dăm noi ardelenii drept creuzet de națiuni, dar numai eu știu cât de tare i-am caftit pe puii de sași când eram copil (”uite sasu’! Să-i dăm în gură!”) și toți știm câtă ură mocnită răbufnește pe Facebook la vederea unei mașini de poliție vocsâtă-n ungurește ȘI în română. Da, nu ne-am dat foc caselor și nu ne-am împușcat ca-n Iugoslavia, dar oare chiar nu învățăm nimic de la strămoșii noștri?

Știu, nu vrei imigranți în țară. Și ei vor veni aici cu miile și zecile de mii și poate chiar sutele de mii. Așa cum și românii au plecat, împinși de foame, lăsîndu-și copiii acasă, deși musulmanii ăștia nu-și abandonează familiile, cuprinși de disperare, chiar dacă asta înseamnă să-i vadă murind sub ochii lor, în Mediterană. Și, la fel, nu te-a întrebat nimeni nici dacă ești de acord să-ți plece verișorul, sau sora, sau unchiul și vecinii în absolut toate țările Europei (mai puțin în Bulgaria, deși am fi în stare), nu te va întreba nimeni ce dorești. Dar eu, române, știu exact ce vrei: vrei o țară în care să muncești ca europenii (cine știe, poate chiar mai puțin!), să ai toate beneficiile lor (pensii decente, ajutoare sociale, autostrăzi, spitale curate și școli moderne) dar nu vrei să ai și problemele lor, nu-i așa? Fără droguri, fără ghettouri, fără cartiere maghrebine sau atentate teroriste… Mno, hai să-ți zic un secret: nu se poate. Nici măcar nu contează de ce nu se poate, cert este că le vom avea  pe toate, cu bine și rele și, dacă suntem norocoși, le vom avea în cursul vieții noastre. Zic dacă suntem norocoși, pentru că atunci înseamnă că am ajuns la un nivel economic comparabil cu al lor, cu al țărilor alea, și ne-am desprins de categoria ”România și Bulgaria, alături de Albania, Bosnia și Rwanda”. Și ce vrei tu sau eu nu va conta deloc, pentru că:

1. absolut nici o nație din lume nu poate opri imigrația. Americanii, ungurii cu zâdul lor care nu le face cinste, nemții care se pare că s-au cam resemnat, englezii care îmi spun verde-n față inclusiv mie, care n-am nici o treabă cu țara aia a lor, ”we are a small country! We cannot accept any more immigrants!!!”… ce mai, nu ai cum scăpa de imigrație. Și noi, ca și ei, ne vom umple de imigranți din absolut toate colțurile Pământului. Și asta, zic unii, este rău pentru că…

2.noi nu suntem pregătiți pentru imigrație. Nu-mi mai vomita teorii că suntem o țară mică și săracă, că să-i ia englezii sau americanii pe toți, că și așa ei or pornit războaiele alea (!). Noi, ca țară, niciodată nu vom fi niciodată pregătiți de nimic și, bagă asta la cap, tu niciodată nu vei fi pregătit pentru nimic în viață! Nici pentru căsătorie, nici pentru primul copil, nici să-ți începi propria afacere și mai ales nici pentru moartea cuiva drag sau chiar a ta. Face parte din farmecul vieții, dacă vrei, și singura soluție e să te adaptezi și să vezi oportunitatea în schimbare. Și oportunitatea, în cazul ăsta, ar fi că…

3….este posibil ca imigranții ăștia să acopere niște nișe libere pe piața muncii. Voi sunteți mulțumiți de meșterii români mincinoși care nu-ți răspund la telefon și vin numai când au ei chef și când vin o bagă pe aia cu ”ăla care-a lucrat aici înaintea mea a fost un idiot!”? Eu nu, sincer vă zic. Așa că, atunci când am de reparat mașini de spălat sau Opelul familiei, îi prefer pe domnul Atti, pe meșterul Bali, pe electricianul Istvan. De ce nu l-am avea ca zidar pe domnul Yusuf, ca mecanic auto pe domnul Omar, ca tinichigiu pe domnul Mustafa? De ce nu, dacă ar face treabă bună? De ce nu s-ar deschide un restaurant libanez veritabil la noi la Cluj, de ce nu s-ar popula niște sate din Apuseni sau din Bărăgan cu niște oameni care poate chiar vor să facă agricultură, în loc să rămână terenul pârloagă? De ce nu i-am duce în satele alea în care nu se  găsesc muncitori pentru fabricile de textile care se tot deschid, unde un salariu de 1000 de lei e prea puțin pentru niște oameni care încasează 350 de lei pe lună ajutor social? Imigranții muncesc mai mult ca indigenii – vezi românii din Spania și Italia, care trebuie să depună dublu efort ca să ajungă la o situație comparabilă cu ei, și care și reușesc. Dacă trebuie să sapi un șanț sau să scapi de niște balastru, ai pe cine chema acum să-ți lucreze o jumătate de zi? Să-ți pună 200 de pișcoturi în pavaj? Nu prea!

4. Da, dar ei sunt teroriști! Și violatori de creștine! O să vezi tu cum îți sare familia-n aer în autobuz! Pe Facebook au reînviat ceea ce eu numesc poveștile urii, la care foarte mulți fundamentaliști creștini sau nu pun botul și pe care le răspândesc mai departe cu o voluptate care nu face altceva decât să arate cu reflectorul propriul lor caracter găunos. Sunt poveștile
– cu 9/11,
– cu femeia decapitată în Arabia Saudită în plină stradă de soțul ei,
– cu adolescenta înecată în Dubai pentru că tatăl ei n-a permis salvamarilor bărbați să o atingă,
– cu lapidările din Iran,
– cu drepturile femeii, care sunt zero (asta nu e chiar așa, e o diferență prea subtilă pentru noi, europenii: femeia e invizibilă, dar e o prințesă. Nu se uită nimeni la femeia ta, pentru că pur și simplu ea nu există pentru ei de frică să nu fie acuzați de adulter, dar acasă este meseria ta să o faci să se simtă ca o prințesă! Putem noi, europenii, ca oameni, să percepem asta?).

Dar cele mai hot sunt articolele care dau cu imigranții de pământ:
imigranții aruncă apa primită de la autoritățile maghiare! (secvențele în care alții acceptă pachetele sunt scoase cu grijă din filmuleț),
nu sunt imigranți, e o invazie controlată! (hahaaaa, ce conducători capabili or avea oamenii ăștia, dacă forța de invazie piere cu miile în Mediterana, ca mongolii lui Ginghis Han uciși de tsumani?),
ăștia nu sunt refugiați, am văzut tineri sirieni cu smartphone, plus că au plătit mii de euro ca să ajungă în Europa! Da, și soru-mea din Germania se tot miră de ce mașini și căsoaie de neam prost vede în România, așa că de ce totuși mai plecăm în Italia la muncă?
ura este înscrisă în codul lor genetic! Da, altă cultură, cară cu ei dihoniile strămoșilor, șiiți versus sunniți și mai știe Dumnezău ce uri duc cu ei. Dar atunci cum de a doua-a treia generație de tineri musulmani sunt tot mai dezrădăcinați de valorile tribale ale familiei, spre marea dezamăgire a clanului? Nu, revoltele din faubourg-urile pariziene de acum câțiva ani nu sunt etalon. Au fost, s-au terminat. Poate vor mai fi, se vor termina și ele.
musulmanii sunt teroriști! Păi, dacă toți musulmanii erau teroriști, Europa și Orientul Mijlociu erau de mult un Fallout 2, un deșert arid plin de mistreți și șacali, supraviețuitorii supremi.

Haideți să nu mai credem că cazurile despre care tot citim în media sunt exponente ale întregului val de refugiați, pentru că media nu acoperă decât cazurile extreme și alimentează clișeele. Industria fricii, anyone? Oamenii fericiți și calmi nu consumă (nici măcar mass-media), și atunci este slujba presei să vă țină speriați și manipulabili (deși nu-i neg rolul important de câine al democrației). Câți musulmani știți voi personal, la prima mână? Nici eu nu știu prea mulți, dar experiențele mele cu ei au fost mereu frumoase. Am avut grijă să nu le vatăm credințele și să nu mă lansez în diatribe despre care sistem este mai bun, la fel cum nici un occidental care vine la voi nu va strâmba din nas și nu va zice ”voi mâncați piele de porc arsă?” (șoric FTW), și am fost bine tratat și primit mereu.

Cât despre cât de teroriști sunt europenii, Doamne ferește, anul ăsta un depresiv neamț și arian și pilot cu examenele psihologice la zi a trântit avionul de pământ pentru că n-a avut altceva mai bun de făcut. Asta ce înseamnă, că nu mai zburăm cu Lufthansa? Americanii au bombardat materninatea din Belgrad, iar noi, românii, 11.000 dintre noi sunt arestați în fiecare an în Marea Britanie! În Italia nu trece săptămână fără să ajungem în presă cu ceva găinărie, prieteni de-ai mei mi-au povestit cum au făcut, beți morți, baie în fântâna arteziană dintr-un oraș din Spania, că o trebuit să intre Poliția după ei în apă să-i scoată afară – și asta a fost numai o infracțiune minoră, care n-a ajuns în presă, deși treceau spaniolii pe acolo și-și făceau cruce catolică! Da, noi, români drepți, care suntem aici de 40.000 de ani, doară Iisus a fost dac, se știe.

Pauză: și dacă vreodată te găsești în Frankfurt noaptea cu o bancnotă de 500 EUR și vrei s-o schimbi și nu ai unde, pentru că la hotel nu ți-o primesc, încearcă cu taximetriștii turci sau arabi. Asta e de la Mile Cărpenișan citire, care pe 23 de august și-a sărbătorit ziua de naștere în ceruri, acolo, n-am uitat, deși n-am scris pe blog.

Uite aici un clip care, poate, va ilumina niște spirite și va ucide niște demoni:

5. S-ar putea ca imigranții ăștia să nu ne facă așa de mult rău pe cât ne așteptăm. Nu, aducînd mai mulți musulmani în România nu-i vom împinge pe ghiauri să-și piardă credința ortodoxă strămoșească (nu prea am auzit de italieni sau spanioli care să-i jure credință Patriarhului Daniel după invazia românească). Dimpotrivă: că vrem, că nu vrem, dansăm într-un sat global, și copiii noștri se vor izbi de un miliard de nații, grupuri etnice, religii, credințe șamd la locul de muncă, și ar fi bine să nu aterizeze în miezul lor ca marțienii. Da, poate ceilalți nu vor fi la fel de deschiși către nou ca ai noștri, dar este important ca ai noștri să fie. Ați auzit de modelul olandez de management? Mergi în altă țară și, fără să te uiți pe tine, devii unul de-al lor și le înveți limba: te vei îmbogăți sufletește și nu numai, plus că vei fi cu un pas înaintea celorlalți dacă te înveți cu diversitatea. Și noi, la capitolul ăsta, chiar avem multe de învățat, pentru că noi nu știm nici măcar să ne privim unii pe alții ca o nație: miticii îi urăsc pe moldoveni, bănățenii pe olteni, și ardelenii – oroare! – pe toți, pentru că suntem cu o stea și-o semilună mai în frunte decât toți. Bleah!

Ca să nu mai zic de beneficiile demografice: personal, număr pe degete familiile cu mai mult de 2 copii pe care le cunosc. Înainte ne invadau țiganii, acum ne invadează sirienii, mâine ne vor invada chinezii: deal with it. Plus că… am citit despre părinți care au sărit niște vaccinuri pentru că, nu-i așa, vaccinurile provoacă autism, și acum se interesează cum ar putea recupera… pentru că, dintr-o dată, vaccinurile nu mai sunt chiar ala de periculoase, dacă vin hoardele de orientali la noi!

Plus că în România aproape că nu găsești pe nimeni să-ți sape un șanț de 1×2 m. Probabil vom ajunge ca italienii: mega curajoși pe Internet împotriva Mailaților și barbarilor din est care le-au cotropit peninsula, puto romeno scrofa de mierda, dar ”poți veni, te rog, să-mi tunzi gazonul poimâine, domnule Vasile?”

”Ia-ți-i acasă dacă-ți place atâta de mult de ei!” – nu am cum, deși mi-ar plăcea să înfiez vreo 3-4 familii de la Pata Rât și vreo câțiva sirieni din ăștia, dar nu-mi permit. Dau în schimb o groază de bani la stat, și mă aștept ca statul să facă ceva pentru ei, la naiba, nu să tolereze ani de zile primari ai capitalei care iau șpagă ca fomiștii!

Atât, că deja scriu de 3 zile la articolul ăsta dezlânat. Dar nu uitați o chestie: fundamentaliștii islamiști nu au cum să ne distrugă nația. N-au cum, nu-i lasă Arsenie Boca.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 40 comments

 1. neamtzschantz Reply

  domnu gropar, mare respect pentru articolul asta. presa romana, blogarii si comentatorii de sub articole m-au disperat zilele astea pina mi-am pierdut orice speranta.
  multumesc sincer pentru excelentul articol.

 2. Greuceanu Reply

  Felictari pentru efortul de a scrie un articol cu o viziune atât de ampla. Multora din presa ar trebui sa li se predea la scoală” cum se abordează un subiect”.

 3. Ioana Reply

  …deja ma dispera toti desteptii romani care nu au cunoscut o persoana din tari arabe, dar ei stiu ca toti is teroristi.
  Imi place concluzia :))

 4. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Daca sunt asa buni de ce nu ii accepta Qatarul, Bruneiul sau Emiratele Arabe Unite?! Cel putin ultimul a tras niste garduri la granita cu Irakul de face Ungaria de rusine si prefera sa aduca muncitori pe contract din India.Concluzia altora :aceste state se tem de un alt Liban-influxul de imigranti fiind recunoscut ca factor declansator. Ca sa vezi cine are dreptate e deajuns sa astepti pana in ianuarie când incep gerurile. Daca nu se lasa cu proteste de strada…

 5. AC Reply

  daca din 1000 de oameni doar unul de asta neinregistrat trimis de ISIS face un atentat de vreo 20 de morti, te uiti tu in fata la familiile victimelor sa le zici asta e? platim statul degeaba, ca sa manance politicienii si sa faca voturi, ca securitate si protectie nu primiti?

  Ce naiba sunteti toti marinimosi pe cvosturile altora? Esti tare in parcare ca nu ti-au pus tie in cartier vreo 500 de baieti de astia islamici de 22 de ani, sa vezi atunci cum iti tremura chilotii de scriitor de articole de la distanta

 6. boemul Reply

  @ ion ion
  cred că nu ştii unde e Bruneiul. iar problema cu statele bogate – mai puţin Arabia S. – din golf e că la ei cetăţenii lor sunt MINORITARI. în unele dintre ele peste 80% sunt imigranţi, cei mai mulţi indieni. ce-i drept, de obicei sunt cu contracte pe perioadă determinată. poate să-i trimită p-ăştia acasă înainte să ia fraţi arabi d-ai lor…

  oricum, postarea Groparului e tare optimistă, mai ales când crede că mai toţi vor să muncească şi să se integreze.

 7. Dan Reply

  I-am văzut in Istanbul, apoi în graniță turco-bulgara, în Harmanli( bg-e un centru în care sunt cazați, o fosta bază militară, cred), i-am văzut în Trier, cazați dintr-o fosta garnizoană, și da, te doare sufletul. Am vorbit cu un sirian…singurul din familie care plecase,ceilalți sunt încă dintr-o tabără de refugiați la granita turco-siriana. Are 19 ani. 7000 euro îl costase să ajungă în Germania. Vandusera tot. El a fost norocos, l-a trecut un bulgar, 4000 euro. Din Bulgaria până în Germania încă 2000. Am fumat, am mâncat pui la rotisor, am băut bere și am vorbit despre Hagi:). Dar i-am văzut și în periferiile Parisului, în Arnhem, în Koln.. Și mi-a fost frică de ei.

 8. Călăuza Reply

  Fix așa zic … ă gândesc și eu – că nu le-aș fi știut aștesterne atât de bine. Vine din inimă, rațiune, cunoștinte și experiențe. Probabil de-aia-i zăbovit 3 zile :), cu siguranța
  Mulțumim !

 9. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Boemule eu stiu unde e Bruneiul si mai stiu ca e mai scurta calea Afganistan-Brunei( a se vedea reportajul cu adolescentul care isi impingea bunica in scaun cu rotile din Afganistan in Germania).Mai ales ca aceste tari sunt bogate dar nu acorda ajutoare sociale decat cetatenilor lor care sunt si musulmani.

 10. Dragos Reply

  @ion ion romanul… “cetatenilor lor” punct. indiferent cat de musulmani sunt sau nu. ceea ce altminteri se intampla si in toate celelalte tari civilizate, inclusiv Ro. pentru restul (migranti in cautare de o viata mai buna) se acorda ajutor pe o perioada determinata. ceea ce este firesc. asa cum romanii au invadat occidentul imediat dupa obtinerea dreptului de a calatori, au si oamenii aia acest drept. iar daca te temi de cine stie de blestematii de atentate, nu vad nici o diferenta intre cretinu’ ala isis strecurat printre disperati si alt cretin care coboara in aeroport de la business class, cu aceeasi intentie criminala.
  raspunsul asta este valabil pentru toti comentatorii care vitupereaza impotriva unor fiinte umane care isi cauta dreptul la o viata mai buna, haladuind disperati cu intreg avutul intr-o sacosa.

 11. neamtzschantz Reply

  @dan
  da de ce ti-a fost frica de aia din arnhem si köln? nu fac rau la nimeni. au aprozare misto cu legume adesea din romania foarte bune, au brutarii cu chestii gustoase unde poti minca placinta cu carne si merdenele ca la romania, au fast-fooduri unde poti minca ardei umpluti, iahnie de fasole si ciorba de burta si cite si mai cite exact ca in romania. nu-ti face nimeni nimic rau acolo omule.
  mie imi plac si cartierele turco-arabesti, si china-townurile si “ghetourile” de negri europene, sint o imbogatire.

 12. Virgil Reply

  @neamtzschantz
  La voi inca are cine sa ai tina in frau, dar englezi au pierdut lupta cu ei in propriul oras si propria strada. Ai vad zilnic si chiar provoaca frica, au o privire si comportament de secolul XV, pe care o vad pe fetele celor care pozeaza ca refugiati pentru 700 de euro in Germania. Este o scena cand politia hungara aresteaza un sirian si restul ataca polita ca sa il scape.Cred ca acesta o sa fie sfarsitul Europei libere pe care o stim.

 13. neamtzschantz Reply

  @virgil
  nu stiu cum v-a facut mamicuta voastra asa de fricosi, eu am fost de multe ori in londra si nu mi-a fost niciodata frica in nici un cartier. o singura chestie mi-ar provoca frica in londra, o intilnire cu hooligans.
  700 de euro in germania? de unde ai scos-o? e vorba daca sa le dam 143 de euro cash sau sa le dam produse de ei, stinga cere sa le dam 347 de euro, ceea ce pentru germania e ok, mai ales ca exista o lege care prevede sa le dam atita.
  europa e libera, de aia si vor aia aici. cind cine e in pericol de moarte in tara lui si nu are voie la noi sa ceara azil (drept fundamental) si nu are voie sa-si practice religia (alt drept fundamental) atunci n-o sa mai fie libera. deocamdata liberatatea europeana e pusa in pericol de cei care au pareri ca ale tale nu de refugiati.

 14. Velu Reply

  Esti periculos de optimist Gropare.
  Stiu multi nemti si englezi si suedezi si francezi care pur si simplu sunt disperati din cauza lor.
  Dar sa presupunem ca ai dreptate, vin sa se integreze si sa munceasca (loool). Si cei mai multi reusesc sa se integreze oarecum. Ce face totusi Europa cu cei care nu reusesc? Cu cei care se radicalizeaza, se enclavizeaza, devin intoleranti si agresivi, adica o iau pe contrasesul civilizatiei? Ce se intampla cu ei?
  A, si inca ceva. De ce acesti emigranti (ca refugiati nu prea sunt-cei mai multi dintre ei) sunt in proportie de 80-90% tineri 25-35 de ani, sanatosi tun si in putere? Unde sunt cei mai vulnerabili: copiii, femeile, batranii? I-au lasat in zona de conflict? Ar fi fost intradevar refugiati si ar fi castigat din simpatia si ajutorul lumii daca si-ar fi adus familiile cu ei.

 15. Velu Reply

  Just helping spread the hate, dont’I?

  “One of the two clerics who whipped up hatred against Denmark around the world, in the wake of my colleague Flemming’s commission of depictions of the historical figure Mohammed, arrived in Denmark from Lebanon in the 1990s. He went to Denmark because he has a disabled son. The country which he came from could not look after his child but he knew that Denmark would. And it did. He repaid the society by inciting hatred and violence against it.”

  This is islam!

 16. virgil Reply

  @neamtzschantz
  Poate gresesc, dar din cate inteleg ai vizitat cartierele cu musulmani, ca turist. Este o mare diferenta intre vizitator si locuitor al unui oras cu un asemenea cartier.
  Nu am nimic cu cei care isi practica religia si respecta religia celorlalti,live and let live. Dar cand cineva incearca sa imi impuna religia lui ma supar :). Asa ca te rog nu spune ca sunt xenofob sau fac parte din extrema dreapta.
  Analizeaza comportamentul lor,cum lasa munti de gunoaie in urma lor,cum devin violenti cand nu obtin ce vor. Sunt violenti, tupeisti si cu inteligenta pe terminate.
  The End 🙂

 17. Anonymous Reply

  @ virgil: cine iti impune religia lor? si cum anume? ca am fost curioasa sa aflu chestia asta dupa ce am citit multe astfel de comentarii. nu esti lasat sa mergi tu la Biserica Ortodoxa de la tine din oras? trebuie sa mergi la moschee tu? sau cum anume e impusa religia altora? vrei sa spui ca oamenii isi vad de religia lor si merg la moschee si tie nu iti place sa mai fie si o moschee intr-un oras unde e biserica, ca nu incap?
  si ce mi se pare interesant este ca nou romani, crestini ortodocsi, ne e teama sa nu ne limiteze cineva in vreun fel, nu stim cum, dreptul a credinta, intr-o tara in care daca ai copil si tu se intampla sa fii catolic/ protestant/ nereligios, numai cu rugi – ca sa zic asa – il poti scoate de la ora de religie ortodoxa; asta doar asa, apropos de religia altora care ti se impune tie.

 18. neamtzschantz Reply

  @virgil
  nu sint nici un fel de turist in vest amice, traiesc in germania de 25 de ani. am locuit si in cartier turcesc in primii ani de la venire in germania, merg regulat la cumparaturi in cartierele lor, am prieteni musulmani, si nu numai, am prieteni de toate culorile.
  cam unde ai vrea sa-si lase gunoiul refugiatul cind doarme pe cimp in fata gardului de sirma ghimpata?
  in ce priveste inteligenta lor, multi au studii universitare si postuniversitare.
  deci listeste-te amice, sint de 25 de ani locuitor al unor orase cu asemenea cartiere si mi s epare foarte ok, e o imbogatire.

 19. Ela Reply

  frumos, idilic, bucolic, induiosator. ca un basm.
  dar realitatea islamului radical, care a ajuns demult in inima Europei, e alta. e, de fapt, cu printese cu burka si cu clitorisul mutilat ritualic la noua ani, in numele lui Allah, si cu feti frumosi care isi pot alege pt pat cate cosanzene poftesc, intr un mariaj de grup permis prin religie. cu ”UK go to hell and prepare for your deth”, cu manifestatiile pt abolirea legilor britanice si instaurarea shariei etc.
  sa ne revenim zic.
  daca vorbesti de islamul moderat, hai treaca mearga, ne mai intelegem cu ei.
  dar daca vrei sa stii cum arata cartierele si orasele locuite de musulmani, enclave in care nu poti sa mergi in siguranta pe strada, unde predicatorii urii coalizeaza radicalisti si ii invata terorismul … atunci ai filme edificatoare la dispozitie. le pun mai jos.
  Romania e inca un rai, o oaza de crestinism. asa trebuie sa ramana pana la sfarsitul veacurilor.
  cimitirul tuturor neamurilor exista aici tocmai pt ca suntem crestini, buni si blanzi si toleranti pana la prostie uneori. noi ascultam Noul Testamnet in spiritul si in litera lui si intoarcem mereu si celalalt obraz. asa se intampla, in general.
  dar, daca suntem crestini, zic sa nu fim tampiti. sa fim cu ochii in patru, chiar daca nu suntem destinatia preferata a refugiatilor, majoritatea barbati zdraveni care nu ar fi trebuit sa fie pe aici, dupa fustele femeilor si dupa copii, ci in tara lor, aparandu si teritoriile si luptand alaturi de puterile lumii sa isi recucereasca patria, ca sa aiba unde sa isi intoarca familiile dupa reconstructia tarii. acolo e locul lor, consfintit prin istorie, traditie, credinta, drept.
  dar despre crestinii din Syria ucisi miseleste doar pt ca poarta cruce la gat si au icoane in biserici nu zice nimeni nimic? pt bisericile lor puse la pamant cu buldozerul si profanate nu varsa nimeni o lacrima? sunt sute, mii de martiri ai secolului 21 care zac in gropi comune in pamanturile increstinate si calcate candva de picior sfant de apostol.
  ce mai tura vura. e cazul sa fim mai circumspecti si sa nu ne lasam muscati de sarpele corectitudinii politice extremiste, de multiculturalismul desantat si de oferirea fara discernamnat a drepturilor fara numar catre minoritatile de toate facturile si culorile (rogvaiv lgbt), pana la anularea drepturilor majoritatii decente si tolerante. tendintele astea le au iesit deja pe nas europenilor. britanicii vor sa iasa din UE, extrema dreapta castiga teren etc. sa nu ajungem si noi pana acolo, ca ar fi mare pacat.
  islamistii radicalisti nu pot fi integrati, nu se civilizeaza si nu cunosc toleranta si respectul. cu veselie ritualica, ei pun propriilor copii dinamita la brau si ii detoneaza rostind rugaciuni.
  filmele de mai jos sunt clare ca buna ziua. unele imagini sunt socante si greu de privit. sa nu aveti copii prin preajma.
  Dumnezeu sa ne pazeasca pe toti! dar sa ne mai punem si singuri in traista cele trebuincioase!

  https://www.youtube.com/watch?v=Gg3WVE8lI9c

  https://www.youtube.com/watch?v=ytdMUddGe-U

  https://www.youtube.com/watch?v=9yUJZ6fErmw

  http://stirileprotv.ro/article/stiri/international/arma-jihadistilor-in-lupta-cu-europa-500-000-de-militanti-deghizati-in-refugiati-mediterana-va-ajunge-o-mare-a-haosului.html

  https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/866247840187145/?pnref=story

  https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/866242773520985/?pnref=story

 20. accidduzzu Reply

  Mestere de data asta chiar ai scris cu pipi pe zid … imi doresc sa fie cum zici tu chiar daca instictul imi spune ca se va intmpla exact pe dos. Si cred ca si matale ai aceleasi temeri ca si restul majoritatii.

 21. santamanta Reply

  @ion ion romanul
  nu se duc in dubai si alte emirate bogate tocmai ca vor in democratie, libertate, nu feudalism (fie el si cu zgarie-nori)
  iar faza cu smartphonul deovedeste si ca nu-s de la coada vacii, sau camilei, iar asta nu e lux de fitze, e sursa lor de informatie, fara ala is pierduti.
  iar romanii astia ospitalieri (nu ca nemtii, cel putin asa erau ei convinsi pana acum) si buni crestini care nu vor sa-si ajute aproapele, sunt rasisti asa cum scrie in dictionar, restul argumentelor lor e doar blabla, n-are rost sa-ti pui mintea cu ei

 22. CID Reply

  Stati linistiti la locurile voastre cum zicea plumbuitul,nu vrea nimeni sa vina in Romania,e doar tara de tranzit,toti vor dupa conationalii nostri la fel de colorati ca ei,care sunt de multa vreme in Germania,in tarile nordice,Anglia sau UK.

 23. Ela Reply

  Esti un “pareolog” fals! Nici tu nu crezi ceea ce scrii! Am cum se “integreaza” ei in societatea europeana! Nu le place munca la nici unul! Toti sunt comercianti, cersetori sau traficanti! pe romani care muncesc din greu si fara weekend( cum ai tu, povestitorule!) ai scuipa strainii si din tigani nu-i scoate dar pe astia ai primeste(primiti) cu bratele deschise. Nu mai zic cata mizerie este in cartierele locuite predominant de acesti arabi cu tatuaje teroriste pe creier. daca ai cunoscut tu unul, asta nu inseamna ca si toata sleahta de arabi dintr-o intreaga tara europeana e ca ala pe care l-ai cunoscut tu! nu mai spune povesti in care nici tu nu crezi. Arabii sunt cei mai agresivi oameni de pe planeta, ei nu stiu sa se comporte civilizat, asa le e rasa, si de aceea se bat intre ei si fac diverse acte teroriste. pentru ca trebuie tinuti sub control.

 24. E. Reply

  (mai pun o data comentariul, poate se va publica in secolul asta, totusi)
  frumos, idilic, bucolic, induiosator. ca un basm.
  dar realitatea islamului radical, care a ajuns demult in inima Europei, e alta. e, de fapt, cu printese cu burka si cu clitorisul mutilat ritualic la noua ani, in numele lui Allah, si cu feti frumosi care isi pot alege pt pat cate cosanzene poftesc, intr un mariaj de grup permis prin religie. cu ”UK go to hell and prepare for your death”, cu manifestatiile pt abolirea legilor britanice si instaurarea shariei etc.
  sa ne revenim zic.
  daca vorbesti de islamul moderat, hai treaca mearga, ne mai intelegem cu ei.
  dar daca vrei sa stii cum arata cartierele si orasele locuite de musulmani, enclave in care nu poti sa mergi in siguranta pe strada, unde predicatorii urii coalizeaza radicalisti si ii invata terorismul … atunci ai filme edificatoare la dispozitie. le pun mai jos.
  Romania e inca un rai, o oaza de crestinism. asa trebuie sa ramana pana la sfarsitul veacurilor.
  cimitirul tuturor neamurilor exista aici tocmai pt ca suntem crestini, buni si blanzi si toleranti pana la prostie uneori. noi ascultam Noul Testamnet in spiritul si in litera lui si intoarcem mereu si celalalt obraz. asa se intampla, in general.
  dar, daca suntem crestini, zic sa nu fim tampiti. sa fim cu ochii in patru, chiar daca nu suntem destinatia preferata a refugiatilor, majoritatea barbati zdraveni care nu ar fi trebuit sa fie pe aici, dupa fustele femeilor si dupa copii, ci in tara lor, aparandu si teritoriile si luptand alaturi de puterile lumii sa isi recucereasca patria, ca sa aiba unde sa isi intoarca familiile dupa reconstructia tarii. acolo e locul lor, consfintit prin istorie, traditie, credinta, drept.
  dar despre crestinii din Syria ucisi miseleste doar pt ca poarta cruce la gat si au icoane in biserici nu zice nimeni nimic? pt bisericile lor puse la pamant cu buldozerul si profanate nu varsa nimeni o lacrima? sunt sute, mii de martiri ai secolului 21 care zac in gropi comune in pamanturile increstinate si calcate candva de picior sfant de apostol.
  ce mai tura vura. e cazul sa fim mai circumspecti si sa nu ne lasam muscati de sarpele corectitudinii politice extremiste, de multiculturalismul desantat si de oferirea fara discernamnat a drepturilor fara numar catre minoritatile de toate facturile si culorile (rogvaiv lgbt), pana la anularea drepturilor majoritatii decente si tolerante. tendintele astea le au iesit deja pe nas europenilor. britanicii vor sa iasa din UE, extrema dreapta castiga teren etc. sa nu ajungem si noi pana acolo, ca ar fi mare pacat.
  islamistii radicalisti nu pot fi integrati, nu se civilizeaza si nu cunosc toleranta si respectul. cu veselie ritualica, ei pun propriilor copii dinamita la brau si ii detoneaza rostind rugaciuni.
  filmele de mai jos sunt clare ca buna ziua. unele imagini sunt socante si greu de privit. sa nu aveti copii prin preajma.
  Dumnezeu sa ne pazeasca pe toti! dar sa ne mai punem si singuri in traista cele trebuincioase!
  https://www.youtube.com/watch?v=Gg3WVE8lI9c
  https://www.youtube.com/watch?v=ytdMUddGe-U
  https://www.youtube.com/watch?v=9yUJZ6fErmw
  http://stirileprotv.ro/article/stiri/international/arma-jihadistilor-in-lupta-cu-europa-500-000-de-militanti-deghizati-in-refugiati-mediterana-va-ajunge-o-mare-a-haosului.html
  https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/866247840187145/?pnref=story
  https://www.facebook.com/OfficialBritainFirst/videos/866242773520985/?pnref=story

 25. ion ion romanulcare nu face politica Reply

  Dragos:Statele musulmane nu acorda ajutoare sociale si de aia nu se indreapta migrantii catre ele-acolo daca nu platesti o factura, o mancare esti bagat la inchisoare pana scoti banii.Migrantii nu vor democratie vor un trai mai bun financiar, ceea ce nu e rau .Problema e dublu standard; cand romanii au mers in vest au fost tratati ca o invazie de lacuste acum ni se cere imperativ sa fim buni.Groparu are dreptate.Nu ne intreaba nimeni daca vrem, daca ne place ci doar se aplica zicala DREPTAtea e pentru CAINI nu pentru CATEI.
  P.S.Pareolog e unul care isi da cu parerea despre tot si toate doar ca sa se auda vorbind.Altfel golul mintii l-ar ameti.

 26. Florin Leahu Reply

  Salut,

  mi-a placut articolul tau.
  Iti multumesc pentru intrebarea care a reiesit din articolul tau. Cati musulmani cunosc eu personal? Cati musulmani cunoaste fiecare din noi personal? Si: Mi-ar placea sa traiesc cu asa oameni in comunitatea mea, in cartierul meu? Ne-ar placea sa ii avem aici cu noi in tara?
  Nu pot raspunde pentru toti, dar mi-ar placea sa avem la noi in Romania diversitate, nu doar sirieni, ci si chinezi, si irlandezi si etiopieni. Doar ca la noi de obicei vin cei ce nu-si gasesc locul altundeva.

  Sar un pic la gradina zoologica din Timisoara unde sunt trimise animalele care sunt mai bolnaviciase, care nu se pot integra in alte gradini zoologice din alte tzari europene. Si cand merg in vizita la noi la zoo, in loc sa imi faca placere sa privesc exemplarele, mi se face mila. Nu am un sentiment bun si mai bine nu ar fi gradina zoologica, pentru ca e trista.

  Da, mi-ar placea sa imi repare masina mecanicul Yussuf. Unul din musulmanii pe care ii cunosc din viata reala este tinichigiu, unul priceput. Doar ca el lucreaza si traieste in Gemania in Muenchen, nu in Timisoara. Yussuf, cel care va veni in Timisoara sa se faca mecanic, nu va fi de prima mina, pentru ca nu are conditiile de acolo, din Germania. Asta este problema. Nu mi-e frica de bomba cu ceas pe care mi-ar lasa-o Yussuf in masina, ci de calitatea muncii lui. De posibilitatea ca daca merg din nou pe autostrada sa mi se opreasca motorul, tocmai pentru ca el, Yussuf, nu a reparat masina corect. Nu inseamna ca de la mecanicul nea Ion nu pot avea aceleasi surprize, dar de Ion ii plina tzara. De ce sa mai primim si alte uscaturi? Si chiar daca Yussuf, repartizat fiind de mama Merkel sa plece in Romania, se dovedeste a fi bun mecanic, va ramane el aici? Va investi el aici la noi? Se va simti legat de acest pamant? Raspunsul pe care il anticipez eu este: nu. Nu va ramane, cel putin nu pentru mult, si in scurt timp va incerca sa isi gaseasca rostul in alta parte. Noi, romanii, ramanand cu ceilalti sirieni, care poate nu sunt la fel de buni ca Yussuf. Acolo e problema.

  Problema e ca la noi in tzara trebuie mai intai sa facem curatenie intre noi. Trebuie sa atingem noi un nivel de existentza (nu subzistentza) si de constiintza si mai apoi sa primim si integram alte popoare. Numai asa va ramane un Yussuf priceput aici, la noi.

  Daca iti citeam articolul cu zece ani inainte iti spuneam sa te intorci tu la a te juca Fallout 2 pe calcultor si sa lasi mai moale cu comentariile tale pretioase. Dar ti-am spus de la inceput ca imi place articolul tau. Si tot cu articolul tau, poate poti sa iti explici tie, de ce altii (romani de-ai nostri) ii privesc pe sirieni ca si pe niste teroristi. Multi de la noi nu am ajuns la o acceptare a aproapelui (cum ai spus, miticii îi urăsc pe moldoveni, bănățenii pe olteni, și ardelenii , etc). Si, prin propozitia: “nu vreau teroristi sirieni in tzara” de fapt vor sa exprime ca nu mai vor alte griji pe langa cele pe care le au. E normal sa iti fie frica de necunoscut.
  De aceea, dupa mine, ar fi bine sa facem intai si intai curatenie in tzara, sa ne aducem pe noi in stare bine, in buna-stare. Ca in momentul cand trebuie sa primim un aflux de oameni, sa ii primim cu bine (fie ca sunt din Siria, China sau din orice alt colt al lumii). In trecut noi am fost cunoscuti pentru a fi primitori, acum am fi la fel, dar nu cred ca ne putem permite.

  Sarim din nou la alt subiect. Eu degeaba imi doresc sa plec in vacantza la noi in tzara pentru nu prea am de unde alege. Daca nu sunt un om al drumetiilor si statului cu cortul, frumusetile patriei nu le vad cu masina. Daca merg cu masina, fie sunt drumuri proaste si obositoare, fie mi se fura (nu masina intreaga) pina si gumele de la stergatoare, fie e zgariata in parcare. Iar daca raman in pana, trebuie sa ma bazez pe un nea sa o repare provizoriu ca dup-aia s-o mai duc o data la mecanicul meu, care se va lua cu mainile de cap cand vede lucrarea de reparatie. Si chiar daca ajung la destinatie, conditiile sunt rele. Am fost anul asta la Turda, la mina de sare de la Turda. In poze arata foarte frumos. Nu cred ca mai exista asa ceva in Europa. Cand ajung acolo un aflux de lume, o inghesuiala, o lipsa de structura si imbulzeala, incat nu m-am mai putut bucura de locatie. La hotel la fel, am stat la un castel. Dar nu era facut curatenie.

  Acum, daca noi nu ne respectam, nu facem curatenie, nu ne facem patul si nu ne spalam pe dinti in fiecare dimineata, de ce ar face-o sirienii? Daca ne-ar merge bine crezi ca sirienii nu si-ar lua riscul de a trece Dunarea? Si eu unul i-as primi cu drag, pentru ca stiu ca la noi in tzara ar fi totul structurat. Poate sa strige cine ce-o vrea ca el “nu se supune decat legilor islamului”, ca nu-i va merge daca la mine in tzara e lege si ordine. (s-apopo cainele care latra nu musca). Dar atita timp cat la noi e situatia precara, ce sa respecte imigrantul, daca vede ca se fura in tzara asta incepand de la primar? Caror legi sa se supuna?

  De aceea eu nu ii doresc, nu din cauza lor, ci din cauza noastra. Pentru ca mi-e rusine sa ii primesc. Pentru ca nu am unde.

 27. nea_caisa Reply

  Ma bag si io ca musca. Articolul e foarte optimist, scris de un om cu vederi largi. In mare masura sunt de acord cu cele scrise dar am o temere.
  Este foarte posibil ca aceast migratie in masa sa fie ceva concertat de o putere din spatele cortinei – pro sau contra araba. Mai curand contra caci ar fi mai multe de castigat raspandind ura impotriva arabilor (mai usor sa vinzi razboiul populatie de acasa, mai usor sa iei masuri drastice impotriva cetatenilor arabi, etc).
  Si daca exista intr-adevar un deus ex machina care orchestreaza aceasta miscare atunci mi-e teama de urmatorii pasi ai acestei miscari, de urmatorul nivel de manipulare in masa impotriva cetatenilor de etnie arab. Care pasi, dupa umila mea parere pot include atentate cu bomba si alte asemenea orori.
  Si chiar daca nu e un mare zeu in spatele cortinei – asemenea miscari de amploare tind sa atraga atentia multor “entitati” mai mult sa mai putin binevoitoare.
  E prea mult praf de pusca in jur sa nu se gaseasca un tampit care sa arunce un chibrit aprins.

 28. Sabotor Reply

  Gresesti cu unele chestii. Drepturile femeii sunt chiar 0 prin majoritatea tarilor musulmane. Din fericire, mai sunt si exceptii (Turcia, de exemplu), dar in rest e prapad – http://shoebat.com/2015/01/15/video-woman-gets-beheaded-middle-street-right-public-view/

  Am cunoscut cativa arabi musulmani (Tunisia, Egipt, Palestina, etc), ba la un moment dat am si impartit un apartament cu unii. Dinaia ok, educati, umblati prin vest, neindobitociti de religie, dar chiar si pentru astia, femeia e mai degraba un obiect, nu o fiinta umana. Am discutat intr-o seara cu aia cu care am impartit apartamentul daca e musai ca nevasta sa fie virgina cand o iei de nevasta. Si nu m-a socat faptul ca au zis ca e musai sa fie virgina (deh, fiecare e liber sa aiba ce preferinte vrea el) ci motivul: pai trebuie sa fie virgina pentru ca nevasta e ca un cadou ce-l primesti de ziua ta: daca a folosit altul cadoul inaintea ta, nu mai e bun. Si erau seriosi, nu glumeau.

  Altul a luat-o pe una (crestina) de nevasta. Din momentul ala, ea a trebuit sa poarte burka (ma rog, avea fata libera) tot timpul, ca asa e traditia lui, iar el nu suporta gandul ca altii pot sa se uite la ea (acu ca ea accepta ca sa-i faca lui pe plac sau chiar credea si ea in astea, conteaza prea putin); ea nu mai avea voie sa iasa in oras singura; la petreceri nici chiar cu el nu avea voie. Pe el, evident, nu-l oprea nimic.

  Referitor la emigranti, evident, trebuie ajutati. Ca fug de razboi, pana la urma. Dar sunt 2 chestii de lamurit:
  1. Nu prea poti sa folosesti razboiul din Siria ca motiv pentru a forta granita dintre Serbia si Ungaria. Nu poti sa spui ca razboiul din Siria te-a impins sa te sui intr-o barca subreda ca sa treci din Turcia pe o insula greceasca.Din cate stiu eu, in Serbia sau Turcia nu e razboi, nu te trezesti ca pica bombe langa tine si nici nu vrea vreun ISIS sa te decapiteze cu sabia. Ok, vrei sa ceri azil in Germania; pai din cate stiu eu, Germania are ambasada/consulate si in Turcia si in Serbia. Nu poti sa ceri sa se suspende legile privind accesul pe teritoriul vreunei tari (fie ea Ungaria, Serbia, Germania sau chiar Rusia) doar pentru ca la o departare de 2000 de km, peste mari si tari, e un razboi.

  2. Astia: https://youtu.be/SgKMI1wV0ps?t=7m47s tot imigranti au fost la un moment dat. Unii poate tot de un razboi au fugit. Iar acum multumesc cu “Fuck UK, Fuck the police”. Si daca e cineva curios care e motivul mitingului din clip: politia a arestat-o pe vaduva unuia ce s-a aruncat in aer la Stockholm, banuind-o de complicitate, iar acest lucru se pare ca nu a prea fost pe placul blajinei comunitati musulmane. De chestia asta le e frica europenilor. Ca vine inca un val de refugiati, care dupa ce se pun pe picioare incep sa ceara sa se aplice sharia in cartierul X. Sau fac ceva de genu: http://www.theguardian.com/uk-news/2013/dec/06/muslim-vigilantes-jailed-sharia-law-attacks-london . Aproximativ cam astea sunt motivele pentru care prin multe parti, europenii nu privesc cu ochi buni faptul ca vin sute de mii de musulmani.

  Bun, romanii s-au trezit si ei* si s-au bagat ca musca, ca stiu ei ca imigrantii e teroristi, dom’le, dar e ok. Romanii au nevoie tot timpul de un dusman. Ba sunt englezii care nu-i vor in UK, ba sunt nemtii care nu-i vor in Schengen, ba nu stiu cine. Si, evident, ungurii care vor Ardealul, da’ asta e o chestie atat de constanta incat nici nu merita mentionata, se intelege de la sine. Acum e doar randul imigrantilor sa fie dusmanul.

  *ma rog, nu toti. Unii au fost in stare sa explice de ce nu vad cu ochi buni exodul asta al refugiatilor.

 29. Sabotor Reply

  @Groparul
  Presupun ca mie mi-ai scris.

  Mea culpa, ma refeream la tarile musulmane de prin Orientul Mijlociu, alea de unde vin refugiatii. Deci, in loc de:

  “Drepturile femeii sunt chiar 0 prin majoritatea tarilor musulmane”

  rog a se citi:

  “Drepturile femeii sunt chiar 0 prin majoritatea tarilor musulmane din Orientul Mijlociu”.

 30. Groparu Nemernic Reply

  @ Sabotor: da, my mistake! Lui Bula ii raspundeam la alt comentariu ;)) vârsta, de.
  Am reformulat in mintea mea. Hai că mai întreb niște orientali-mijlocii și revin!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *