S-a tot discutat şi s-a analizat şi s-au scris postări pe bloguri şi s-au irosit kilometri de film la aparatele digitale de filmat de cât a apărut la TV. Şi în ziare la fel.

S-a vehiculat ideea că e o idee proastă ca pe 17, 18 şi 19 ianuarie să nu alimentăm la pompe. Părerea Groparelui: nu e o idee chiar aşa de proastă. Pentru că dacă intri în benzinărie, îţi mai iei o bere pentru când ajungi acasă de la drum lung, un ziar ca să ai ce citi dacă prinzi un ambuteiaj, poate şi un pachet de ţigări sau un suc pentru drum sau ceva de ronţăială. Şi mai am o părere: preţurile sunt de trei feluri: preţuri de aeroport, preţuri de benzinărie şi preţuri normale. Benzinăriile fac bani frumoşi din colateralele astea. Şi două-trei zile vor reprezenta un spike negativ naşpa în orice raport de activitate pe ianuarie. Nu uitaţi că toţi şefii şi şefuţii trebuie să arate performanţe şi creşteri, şi, departe de a ne da cu tifla, nişte funduri sigur se foiesc nesigure pe scaune când citesc de asemenea iniţiative: “Dacă protestele se înmulţesc?” – aşa se foiesc ele, nesigure.

S-a vehiculat, de asemenea, şi ideea că e o idee proastă să plăteşti plinul cu monede de 10 bani. Părerea Groparelui: da, da şi nu prea. Într-adevăr, amărăşteanul de la pompă îşi va blestema zilele, dar în sinea lui se va revolta împotriva plătotorului, împotriva jobului, împotriva brandului. Se vor amuza şi se vor revolta şi badigarzii care vin să golească seiful, şi tanti de la bancă. Aceştia vor discuta acasă, în familie, sau cu prietenii la un grătărel peste weekend, cu vecinul de palier cu care joacă table. Vor râde, dar ideea rămâne in psihicul colectiv. “Uite, bă, totuşi ăştia fac ceva”.

Pe urmă, mai este una: un protest prost e mai bun decât nici un fel de protest. Să vedem mai jos de ce.

La noi în patrie abia începe să se cristalizeze ideea de “societate civilă” şi “drepturile consumatorilor”. E un proces greu, lent şi marcat de conflicte – asta mai ales de când cu democratizarea prostiei adusă de internet (acum oricine poate să-şi dea cu părerea fără a se mai obosi să-şi argumenteze cu bun simţ punctul de vedere; eventual atacându-i cu cuvinte urâte pe ceilalţi interlocutori). Se întâmplă şi la case mai mari, nu e stress, şi alte ţări civilizate au naziştii, frustraţii, nefericiţii şi loazele lor. Sau cei care boicotează boicoturile. Spărgătorii lor de grevă. Deci nu ne putem aştepta ca întreaga populaţie a României să acţioneze sinergic, sincron, într-un singur val unit, ca (zice-se) în Coreea de Nord. Dar faptul că unii se iau la skandenberg cu mastodonţii economici mi se pare demn de salut. Şi e al dracului de greu: m-am inscris, în perioada de glorie a Ordonanţei 50 (da, aia cu băncile) în două grupuri pe Yahoo – anti Alpha bank şi anti ING. Mulţi trepăduşi, hahalere şi acrituri. Dar au fost şi unii care duceau greul. Care se interesau la avocaţi. Care se zbăteau. Care citeau legile şi depuneau plângeri la OPC şi la tribunale. Care îşi rupeau din timpul lor pentru asta, şi care le spuneau şi celorlalţi ce hotărâri au luat. Care dialogau cu ceilalţi pe marginea acestor hotărâri.

Şi asta mi se pare important: acum 10 ani, dacă ar fi avut aceleaşi mijloace media de protest, aceşti oameni ar fi fost mult mai puţini şi mai neexperimentaţi. Mult mai nesiguri pe ei. Dar în ultimii 10 ani ne-am mai maturizat. Ne ştim mai bine drepturile. Urmărim cu mai mult interes brandurile, cu slăbiciunile şi punctele lor tari. Ne motivăm mai bine alegerile. Suntem mai educaţi decât eram acum 3-4 ani. Categoric mai educaţi decât eram acum 10 ani.

Ceea ce trebuie să băgaţi la cap: treburile astea, optica, mentalităţile se schimbă foarte greu. Dar se schimbă. Ieşim, încetul cu încetul, din peştera platoniană filozofală. Mai durează nişte ani până ne vom învăţa ochii cu lumina. Dar orice evoluţie se face cu durere, cu efort, cu chin. Dar se face.

Ultima găselniţă, aşa cum zicea şi Arhi, este de a ne hotărî asupra unui operator de pe piaţa petrolului pe care să-l boicotăm cu săptămânile.

No! Uite că am început să gândim mai profund. O idee se naşte greu, foarte greu. Dar unele idei, aşa cum e cea din cazul de faţă, prind maturitatea sexuală şi intelectuală înainte de a muri în faşă. Şi, în acest spirit, citynews vă supune atenţiei un sondaj: ce benzinării boicotăm săptămâna care vine? O mişcare riscantă, având în vedere că cel puţin o vreme, până nu se potoleşte scandalul, citynews poate spune pa şi pusi bugetelor de advertising ale petrolierilor.

PS: Io am votat cu o companie locală 😀

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 33 comments

 1. Winnetou Reply

  De ce ar fi rea ideea? Ne place sa boicatam boicoturi, vorba ta.
  Dar ce avem de pierdut? Absolut nimic, eventual avem de castigat. Oricum, decat nimic…
  Eu ne doresc( cum suna…) la cat mai multe alde d-astea, ca prea urca pretu’ pana-n ceruri. Si oricat de fain ar suna, eu nu-mi doresc sa devenim dintr-o data ecologisti, mergand cu bicicleta prin ploaie. 🙂

 2. ion ion-romanul care nu face politica Reply

  Vezi ca in spatele oricarei benzinarii este un patrat cu semne multe de avertizare si cu un buson pe unde se face descarcarea din cisterna.Iti lasi acolo furia rosie, fara roti se intelege si sa vezi ce protest iese.Ca daca nu alimenteaza benzinaria nu are ce vine si atunci durere pe toti petrolistii…

 3. nicky99 Reply

  Ideea asta a boicoturilor este buna in sine, dar eu nu inteleg de ce doar 3 zile?
  Arhi are dreptate cand spune s-o tinem langa cu saptamanile. Concluzia mea, TRAIASCA BIDONUL, dar cu grija sa nu se sparga.

 4. Horatiu Reply

  Gropare, nu am ntales ma la ce companie locala te referi-din Romanica sau din Cj. daca ii din Cj. nu-i dore nici in cot pe aia din multinationale; da’ daca ii locala din Romanica si incepe cu Pe si se gata cu rom Omw. atunci putem bate palma. Numa io zac ca astia traba sierti mai mult-ase cam o luna sa nu dam deloc pe la ei s-apai atunci sa vezi dardait pe scaune 😉

 5. Zamfir Reply

  Şi eu am explicat de-atâtea ori: Daci mi te plângi mie, nu reolvi mai nimic. Ai făcut plângere scrisă? La cel de care nu eşti mjulţumit, la OPC, … Dacă nu, atunci, ţine-ţi de gură şi rabdă! De-aia avem produse şi servicii proaste pentru că reclamăm numai la … colţul buzii din dosu’ şurii!

 6. zoltybogata Reply

  ar trebui să nu cumpăraţi mai multe zile, aşa poate mai scade preţul că tot timpul nu ma urcă. sa-u să vă luaţi moşini electrice sînt mult mai uşor de întreţinute şi nu mai trebuie atîta benzină sa-u motorină, cu o pereche de bateri merge 2-3 ani poate şi mai mult, aşa cred eu că o să se ieftinească benzina şi motorina. dacă aveţi timp uitaţivă puţin şi aici http://zoltybogata.wordpress.com/2011/01/14/cine-vrea-sa-danseze-pentru-mine-d/ multă sănătate

 7. Sergiu Reply

  Cu tot acordul pentru nesimtirea companiilor pentroliere in privinta pretului afisat la pompa zilele astea, bagati un ochi si acoalea:

  Taxele incluse in benzina de la 1 ianuarie 2011:
  – acciza este de 467 EUR / tona
  – taxa de drum este de 125 EUR / tona
  – taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea prejudiciului din urma falimentului Bancorex) adica 10 EUR / tona

  Producatorul are pretul de aproximativ 370 EUR / tona
  Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina:
  370+467+125+10=972 EUR /Tona (taxe si accize)
  Se adauga TVA de 24 % adica 233.28 EUR
  Totalul este de 1205.28 EUR/tona
  Un litru de benzina este 1.205 EUR (aproximativ 5.15 RON)

  Producatorul incaseaza 370 EUR/tona
  Statul incaseaza 835.28 EUR/tona

  Parca nu numai benzinariile ar trebui banate, nu?

 8. zerocratu Reply

  treaba e sa ne punem toti de acord la o singura companie, nu in cluuuuj sa se boicoteze lukoil, sighiu petrom si in cuca macaii rompetrol. Io zic sa incepem cu Petrom.

 9. Milogul Reply

  Greu de boicotat industria asta, baietii au bani sa nu trecem noi pe la pompa vreo 1 an intreg si de abia daca simt vreo lipsa, nu spun ca nu are sens doar ca e foarte greu.Mai ales ca interesele vin de la alesii poporului in jos. Eventual ar ajuta vreo reglementare guvernamentala care sa incadreze in marje min si max ce pot adauga ei fata de pretul pe baril international.

 10. Seb Reply

  “Vezi ca in spatele oricarei benzinarii este un patrat cu semne multe de avertizare si cu un buson pe unde se face descarcarea din cisterna.Iti lasi acolo furia rosie, fara roti se intelege si sa vezi ce protest iese.Ca daca nu alimenteaza benzinaria nu are ce vine si atunci durere pe toti petrolistii…”
  Asa zic si eu :))

 11. Groparu Reply

  @ Gabi: e singura si unica cale de a protesta. Daca ai una mai buna, te invit sa o declari aici.
  Cat despre mers pe bicicleta, stau la 10 km de locul de munca. Daca imi fac mie si nevesti-mii abonamente pe transportul in comun, iesim mai scump decat un plin pe luna, ca sa nu mai vorbim de timpii de asteptare. Deci pretul benzinei are impact asupra bugetului familiei din plin. Si fuck it, chiar vreau sa protestez!
  Despre partea cu accizele… cica sunt printre cele mai mici din Europa.

 12. Wideblog Reply

  @Sergiu: confunzi cateva cifre – o tona de benzina nu are 1000 de litri, are cam 1400 (densitatea benzinei e cam 720kg/mc). Pe rationamentul tau, litrul de benzina ajunge la 3,7-3,8 lei.

  In concluzie, petrolistii o sug.

 13. Gabi Reply

  @Groparu
  Nu ne-am inteles. Eu consider ca protestele la benzinarii nu-si au sensul si ma “amuza” faptul ca si acum toti au treaba cu “petrolistii”.
  @Wideblog
  Nici eu nu cunosc rationamentul lui Sergiu aprob doar principiul.
  NU PETROLISTII SUNT AIA CARE TREBUIE SA O S**A!
  P.S.: In rationamentul oficial un litru de benzina iese pe pertile rafinariilor cu 1, 6/ 1, 7 ron.

 14. miki Reply

  Parerea mea e ca plata cu maruntis nu-i o solutie, pentru ca nu-l afecteaza direct decat pe gigelul ala care incaseaza (ca tre’ sa numere fiecare firfiric). Mai bine ar fi fost daca protestatarii ar alimenta un kil-doua si ar plati cu cardul. Astfel, la fiecare tranzactie, comerciantul plateste comisionul si asa e afectat nu numai de faptul ca nu prea vinde, ci si de sumele pe care i le trage banca pentru fiecare plata cu cardul.

 15. o tanti Reply

  De săptămâna asta prin Buc. se circulă bară la bară. Ce drac de boicot e ăsta?
  N-am altă idee. 😡 Numa spun! 🙂

 16. jiji Reply

  vreti protest adevarat? atunci haideti sa cumparam normal numai de la o companie ca sa ii fortam pe ceilalti sa dea pretul jos.daca firmele se inteleg sa tina pretul la un standard atunci si noi avem puterea sa ii fortam sa dea pretul jos.le spargem intelegerea 👿 😡 dintre ei.eu personal nu am masina dar si eu si toti romanii sunt afectati de pretul combustibilului in pretul de la alimente.

 17. ady Reply

  Care e rostul in conditiile in care 66% din pretul carburantului se duce la stat? De ce sa ma duc la benzinar cand statul ia doua treimi din bani prin taxe si accize? Vreti sa faceti ceva … la guvern nu la vrajala

 18. Serginho Reply

  Despre metoda in care sa platesti cu monede de 10 bani… eu nu cred ca se vor amuza, cei care vor fi nevoiti sa numere bani…

 19. Morom3t3 Reply

  Nu trebuie sa numere daca sunt destepti. Fac un etalon acolo… 50 lei in monede de 1 ban cantaresc X kg. 50 lei in monede de 5 bani cantareste X kg.

  Fac rost de un cantar si s-au scos.

  NU MAI ALIMENTATI DELOC, SARACILOR CU COADA PE SUS! :))

 20. Mihai Reply

  Gaselnita propusa de Arhi are cele mai mari sanse de succes.
  Am auzit ca s-a practicat si-n Anglia cu succes chiar.
  Normal, ar trebui inceput cu Petrom – OMV (fiind cei mai mari).

 21. Anonymous Reply

  mai baieti, ideea este nu sa le boicotam pe toate, este de ajuns sa boicotam doar una , adica OMV PETROM, si apoi isi vor da suturi in cur unii altora si o sa vedeti ca vor reduce tarifele. Cam asa> luna asta boicotam numai OMV ca nu vor mai incasa nimic si or sa simta si ei criza; dupa acest tratament OMV-ul incepe sa se rascoale si va avea nevoie de ajutor de la alti ghertoi care tin preturile sus, si tot asa ……ASTA ESTE SOLUTIA !!!!!!

 22. Sparge Monopolul! Reply

  deci fac blog, ma zbat vreo 2 zile spamand in dreapta si in stanga, modific articolele in disperare sa surprind esenta evenimentului, dupa 2 zile …1000 de vizitatori (deh unul din cei ce m-au ajutat totusi avea 5000 oameni in lista), DEZAMAGITOR!, nu vrea lumea benzina ieftina ? este chiar atat de greu de priceput ca de pretul la combustibil sunt legate cam toate celelalte preturi ? esti sau nu sofer trebuie sa iei atitudine. Dar nu frate, pun comentarii pe diverse bloguri …si pica la moderat, vezi doamne cum sa-mi faca el trafic!! la urma urmei cred ca ma vede ca fiind doar un blogger, cacat, nu am nici un alt blog!, demontreaza-mi ca te roade cum ma roade si pe mine faptul ca suntem ostatici in romania … si te poti ocupa mai bine si-ti dau parola de la panoul de administrare.

  Deci, gropare, facem ceva sau ma pici la moderat ?

  ps: ai cont de QL ?

  pps: http://spargemonopolul.wordpress.com/

 23. Mihai Pavel Reply

  Trebuie ca eforturile persoanelor de rand (cei ca noi) sa fie focalizate si de lunga durata. Tinta cea mai buna este Petrom insa nu uitati si OMV (sunt in aceeasi oala) – refuzati sa alimentati de la aceste benzinarii pana in momentul in care vor afisa un pret sub 4.5 RON. Alimentati la alte benzinarii iar in momentul in care OMV si Petrom vor afisa un pret mai mic si acestea vor fi nevoite sa scada pretul.
  Datorita unei actiuni de acest fel OMV/PETROM ar putea avea afectate vanzarile cu 50%. La un calcul simplu este mult mai eficient sa scazi pretul decat sa pierzi 50% din vanzari.
  In Franta o actiune similara a fost facuta contra Shell. Acestia au rezistat o perioada redusa de timp…. sunt convins insa ca francezii nu au alimentat deloc la aceste benzinarii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *