Dacă nu trăiţi pe staţia spaţială orbitală, aţi aflat probabil că primarele Clujului este acum cercetat penal pe motive de umblat la borcanul cu miere. Conform rechizitoriului, se spune că cerea 50% din orice contract semnat cu firmele pentru lucrări publice, de unde i s-a şi tras porecla de fifti-fifti. Mă rog, încă nu l-au judecat incoruptibilii judecători ai patriei noastre, aşa că ne abţinem să facem comentarii, sunt alţii mai iscusiţi să despartă firul în multipli de patru.

Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc.

La un prieten din Cluj vine unchiul său în vizită dintr-un oraş oarecare (să-i spunem Oradea, oraşul cu cei mai mulţi cumpărători din hipermarketurile ungureşti). La noi, la ardeleni, cine vine în vizită trebuie musai omenit: primeşte de la periuţă de dinţi nefolosită şi păpucaşi de casă până la cea mai babană friptură, cel mai adânc sos cu usturoi, cea mai tare pălincă; apoi oaspetele mai primeşte câteva ture de pălincă, dar numai dacă protestează vehement, căci dacă acceptă din prima, de regulă, se mai răreşte insistenţa gazdei  (“na uite şi la unchiul ăsta din Oradea, a venit să-mi bea toată pălinca mea preţioasă şi neaccizată, traficată ilegal!”).

Dar unchiul nu era pălincar, lucru rar care la un ardelean nu înseamnă decât un singur lucru: nu-i mai permite ficăţelul. Asta e, există o vârstă pentru toate.

În schimb bea vin cu plăcere nedisimulată.

– Unchiule, bei un vin bun? întreabă gazda.
– Beu, dară! zice uncheşul.
– De care vrei, am roşu, am alb…
– Pune un vin alb!
– Na bun.
– Da’ fă-l şpriţ! zice unchiul. Că dacă mai aveam ficăţel, beam direct palincă.
– Bine, zice gazda. Câtă apă, cât vin?
– Păi… zice unchiul, fă-l ca la Cluj!
– Cum să-l fac ca la Cluj? întreabă gazda.
– Cum adică cum să-l faci ca la Cluj? Fifty-fifty!

Text publicat şi în CJ24FUN

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. Mihai Reply

  Cum adica “Centrul de prevenire a criminalitatii”? Nu au prevenit nimic. Prin insusi numele institutiei … sunt degeaba.

  82843248324792374832483274 de arestati preventiv ==> 0 condamnati.

 2. Razvan Reply

  Un unchi deasta ar fi avut nevoie si Apostu, inainte sa fie primar. Poate-si dadea seama ca procentele trebuie impartite altfel 😀

 3. luminita Reply

  ….si-a doua zi pe la orele 12, fiind insistent chemat la masa, unchiu rosteste al doilea adevar fundamental de Cluj:
  “Io, pentru 50.000 nu ma dau jos din pat, no ashe dara!”

 4. Mimiblonda Reply

  @Mihai,…aia e placuta in limba maghiara, ca ei e bilingvi. Pozitioneaza mousul pe placuta si vei vedea traducerea in limba romana!

 5. Zamfir Reply

  Aduceti-l inapoi … pe Funar! Sa va vopseasca tomberoanele, tot fifty/fifty: jumatate tricolor si jumatate rosu-galben-albastru.

 6. tac'su Reply

  pana acum cativa ani, uram pe cei care turnau apa in vin. Adevarul este ca de o vreme incoace, din motive electrice ( tensiuni nepermise) si eu cam o fac “ca la Cluj”. Deoarece ii urasc in continuare pe cei ce toarne apa-n vin, eu torn prima data apa si apoi vinul 😳

 7. diana Reply

  no mah! eram in Cluj cu sora me, cu varu’, cu un pretin si …la un vin. Io- cum nu prea le am cu astea- zic o iau usor – asa ca baui si io fifty /fifty. Pa cine crezi ca durea capu’ a doua zi? pa nici unu, numa pa mine 😡

 8. Blejnar Reply

  Da fii sincer, sincer sincer, mai sincer decat o nievasta.Voi cat ati dat mita ca sa semneze domnule primar avizierul ala pt blogari? cat, domnule, cat?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *