Și în pandemie se pot face lucruri frumoase!

La Cluj-Napoca, Asociația EduNationFundația UBB Alma Mater Napocensis + Direcția de Asistență Socială a Primăriei și-au dat mâna și au tras o bunătate de academie pentru seniori de stă mâța-n propria-i coadă: Universitatea Vârstei a III-a. Pentru că nu toți pensionarii stau 24/7 înfipți în fotolii, cu telecomanda în mână, urmărind obsesiv aceleași posturi, unii mai au și poftă de a face ceva, altceva.

În oraș sunt 5 centre de zi pentru seniori. Se întâlnesc oamenii, mai dau o carte, mai joacă un șah, mai dezbat una-alta. Dar nu pot face asta mereu: mai dă un polei, o ploaie sau o pandemie. Plus că unii și-ar dori tare mult să mai învețe una-alta, să nu lase mintea să ruginească, iar Internet cea mai mare parte din conținut este în limba engleză, și nu toți gavaresc limba asta. Și nu toți reușim să învățăm mare lucru de pe YouTube: un filmuleț de cum să bați un cui durează 12 minute (!).

Oamenii de la EduNation au trimis sfară-n țară în UBB via Fundația UBB: dorim să oferim cursuri diverse pentru seniori, să nu se oprească din învățat. Ne puteți oferi niște voluntari?

Și voluntarii universitari s-au voluntariat imediat. Uneori trebuie numai să ceri.

Oamenii de la EduNation au mers apoi la Primărie, unde au cerut să ia legătura cu seniorii. Apoi le-au explicat seniorilor: dacă doriți să urmați cursurile unei academii deschise special pentru voi, o puteți face gratis, numai să veniți la cursuri.

Ce cursuri? au întrebat seniorii.

Păi, avem dascăli voluntari care vă pot învăța:
– administrație publică (puteți învăța despre taxe, cum merge treaba la Primărie, despre orașe prietenoase pentru vârstnici),
– noțiuni de Drept
– teatru
– nutriție și sănătate (cele mai de succes!)
– noțiuni de psihologie
– noțiuni de economie
– istoria artei
– fotografie

Practic, o sumedenie de lucruri pe care e bine să le cunoști.


Elevii mai ghiduși sunt puși să șteargă tabla (sursă: EduNation)

Și apoi cei de la Fundația UBB s-au înscris în concursul de proiecte administrat de Raiffeisen Comunități și au candidat pentru sprijin financiar ca să-și doteze centrele de studiu cu aparatură. Mai un laptop, mai niște copiatoare, consumabile, materiale, inclusiv contravaloarea diplomelor și a tocilor de absolvire (pentru tocilarii seniori).

Și – ce este cel mai important – au câștigat procesul de selecție și i-au convins pe cei 10 membri ai juriului format din specialiști independenți în proiecte comunitare.

Și pensionarii s-au mobilizat și au venit în număr nesperat de mare și au fost conștiincioși și și-au luat notițe, iar unii chiar și-au cumpărat telefoane cu cameră foto ca să facă poze așa cum îi învață la curs!


Boboceii (sursă: EduNation)

Și când a venit pandemia peste România, cursurile au continuat online, așa cum șade bine unui așezământ academic care se respectă. De 4 ori pe săptămână. Prin Google Meet.

La final de an școlar, Universitatea s-a lăudat cu momente în care au avut peste 50 de cursanți online care ascultau cursurile ținute de peste 45 voluntari, dintre care unii au ținut un modul intreg (!) fără alte recompense decât un ”mulțumesc” (și un voucher de cumpărat cărți).

Absolvenți cu diplomă? Păi, cam 130. Care au primit toți acasă toca si diploma la absolvire – firește, cu respectarea regulilor de distanțare. Ar fi trebuit sa fie o petrecere pensionărească, dar a venit COVID-ul peste România.

I-am întrebat pe cei de la Fundația UBB care a fost cea mai mare provocare în acest proiect. Răspunsul a fost: redactarea proiectului. Așa e filmul: când cineva îți oferă bani gratis, trebuie să se asigure din toate părțile că fondurile ajung unde trebuie.

Cel mai mare beneficiu? Satisfacția beneficiarilor exprimata prin răspunsurile la chestionarele de final. Să vezi oameni bucuroși că au putut urma cursurile face cât o avere aici pe pământ.

Sfaturi pentru alți candidați? Să facă proiecte cu impact mare și care să răspundă unor nevoi reale.

Planuri de viitor? Cei de la Universitatea Vârstei a III-a își doresc să treacă pe o platformă online unde să poată și înregistra cursurile și astfel să crească la nivel cât mai mare. Pe întreaga regiune, poate pe întreaga țară. Poate și dincolo de ea, oriunde se vorbește românește și sunt seniori dornici de învățătură!

Ce trebuie să știți: Raiffeisen Comunități reprezintă un program de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, dezvoltat de Raiffeisen Bank România. În fiecare an, banca finanțeaza 10 proiecte educaționale care pot schimba viitorul comunităților în care trăim.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor pe 2020 este 11 august. Informații despre proiecte puteți afla aici. Ce să zic: sunt bani gratis, faceți proiecte viabile și haideți să le luăm banii, că mai avem mult de lucru cu țara asta! Mult, mult de lucru.

PS: Și, dacă aveți seniori în familie sau pe scara blocului, trimiteți-i la Universitatea Vârstei a III-a. Le faceți un bine nesperat: la final de cursuri, unii au declarat, cu lacrimi în ochi, că doar cursurile i-au ajutat să treacă cu bine peste nebunia asta cu pandemia.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *