Pentru toate fostele state iugoslave, Slovenia este verişoara din America. Acum decalajul s-a mai atenuat; dar, pe când în federaţia marelui Tito sârbii încă trăgeau după bosniaci şi croaţi, Slovenia mai trăgea ba o autostradă, ba un domeniu schiabil, ba o staţiune la Adriatică cu aeroport, ba la măsea.

În fine.

Lucrurile nu au fost mereu aşa; dimpotrivă, când s-a deschis primul McDonald’s în Slovenia, foarte puţină lume îşi permitea să-i treacă pragul. Cât despre mâncat un meniu complet – un hamburger din ăla cu punguţa cu două crumpene prăjite – atunci scoteai din jeb ceva de genul un sfert de leafă de profesor. Şi dacă mai plusai şi cu o Cola, deja îţi trebuia un credit cu buletinul, direct în magazin, sau să fii ministru şi să treci pe la fast-food în ziua de şpagă.
Picture 186_resize
Practic, era un local destinat aproape exclusiv DecebalTraianRemeşilor sloveni

Cu toate acestea, la McDonald’s Ljubljana era mereu coadă şi nu găseai niciodată loc să stai la masă. Ce să mai vorbim despre mers, ca împăratul, la WC; atâta înghesuială era acolo, că parcă se dădeau bani la kil.

În vremurile acelea, un olandez proaspăt combinat cu o slovacă slovenă s-a dus cu ea la o cină romantică – unde altundeva decât? – la Mec. Şi-au luat o chiftea din aia din animal mort cu 4 ani înainte, servită între două jumătăţi de aluat de palaneţ, au cronţănit nişte cartofi prăjiţi şi şi-au muiat şi buzele într-o cola, deşi seara deja costase cât produsul intern brut al ţării pe următorii 4 ani.

Oarecum nedumerit de forfoteala din restaurant, olandezul nu se răbdă să nu constate:
– Cam scumpă mâncarea aici la voi la Mec.
– Da.
– Dar e plin de oameni aici!
– Îi.
– Io nu înţeleg, oamenii ăştia chiar îşi cheltuie jumătate din salariu pe o masă la Mec?
– Ai, aş! zise fata. Nimeni nu cheltuie nimic; dimpotrivă.
– Ce vrei să spui?
– Păi ia uită-te: vezi pe careva să mănânce ceva? Toţi stau la masă şi vorbesc.
– Păi şi atunci… la baie? De ce-i aşa înghesuială, de parcă fug de ceva invazie rusească?
– E simplu, zise slovena. Toţi stau acolo şi se înghesuie ca să fure săpun lichid. Este prima dată în viaţa noastră când am văzut aşa ceva şi stau cu rândul la toaletă, fiecare cu câte o sticluţă de plastic, şi fură! Fură săpunul lichid.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. Gigi Reply

  Și când te gândești că ăia care s-au spălat bine cu săpunul lichid de la Mec azi ne controlează în bagaje când ne opresc pe autostradă….da’ o întrebare mică tot am: fata. fata era din Slovenia sau din Slovacia? :mrgreen:

 2. Marian S Reply

  PS: data viitoare să ne povesteşti dacă slovena şi olandezul au mai avut cu ce să se spele pe mâini înainte de… sau au mers aşa, cu mâinile murdare????? 😯

 3. Honci Baci Reply

  Frumos. Iaca un model de lupta anticapitalism. Bravo tovarashi.
  Si olandejii sa nu se ia de pretu lor chiperat de Mec ca pentru o bere de 330 ml la ei lucri o sapt in RO.

 4. Marian S Reply

  @ Honci Baci
  Acolo ai voie să bei bere şi să conduci, că doar e bicicletă, nu-i maşină. 😆

 5. Corina Reply

  Am trecut recent prin Slovenia, intr-un drum din vest spre Romania. Si pilotul mai facea niste opriri pentru carburant, pentru o cafeluta si pasagerii pauza de pipilica. Toaletele benzinariilor Agip, Total din Franta sunt lux, in Italia sunt jegoase, ti-e frica sa faci pipi sa nu cada tavanul plin de mucegai peste tine. In Slovenia da rahatul afara din toalete, la propriu, la toate cele 3 benzinarii la care am oprit era aceeasi problema. Si apa nu curge. Nici la chiuveta, nici sa tragi apa la toaleta. E o rusine de tara. In Romania e lux ca in Franta. Macar cu toaletele ne putem opri.
  Nu stiu cati de aici ati intrat recent in tara, eu as face o petitie sa cedam Aradul ungurilor, e atata saracie acolo, drumuri proaste si groapa de gunoi fix la intrare. Se sperie cei din vest cand intra in tara. Nu se mai poate asa ceva. Voi ati fost in Moldova? Se tot fac glume despre Vaslui, Barlad, Iasi, Tecuci.. pai aia au drum de nota 10. Umbrarescu sau cine o fi castigat pe acolo licitatiile a facut niste strazi de ti-e mai mare dragul sa mergi cu masina. De la intrarea in tara pana aproape de Sibiu cand sa intri pe autostrada drumul e naspa tare. Si prost iluminat. Si prost marcat. Nu mai zic de drumul dinspre Salaj spre Arad… Moldovenii, betivi cum or fi, iaca au strazi, ardelenii ar trebui sa-si puna cenusa in cap.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *