– Trebuie să ieși cu fiu-tău să vă bucurați de zăpadă! zice nievasta în vacanța de Crăciun.
– Merem! Unde, în Caucaz? Anzi? Mont Blanc?
– Mărișel.

Sun pe onoratul Nârțoagă zis Pârțoagă, care-mi confirmă că la Mărișel e loc de dat cu sania, iau copilul în mașină, pun sania în portbagaj și demarăm printr-o ploaie clujeană atâta de urâtă, că zici că era băiatul ăla de la discotecă cu care nu dansează nici o fată, într-o vreme io eram ăla.

Waze mă trimite prin Răcătău, loc de care mă leagă niște amintiri dureros de faine cu revelioane dezastru, pentru că se deschisese ceva drumeag care merge ață până-n Mărișel. Pe drum – aventuri, nițică zăpadă, trecem cu bine, să nu faceți ca mine, mai bine mergeți pe lângă lacurile din Gilău.

Și… ca un făcut, în Mărișel mă scoate Waze pe un drum lăturalnic din sat.

Drumul – înzăpezit bine.
– Tati, mergem bine?
– Cum nu! Așa zice Waze!
– Da, dar ăsta nu pare a fi drumul potrivit, e plin de zăpadă!
– Ficior! Avem tot ce ne trebuie, cauciucuri bune, tracțiune 4×4, lopată de infanterie plus altceva special!
– Ce altceva special?
– Lasă că nu trebuie să le știi tu pe toate.

Și mergem, și mergem… la un moment dat burta mașinii începe să frece zăpada care era tot mai mare… scrâșnea ca atunci când gâdili pe cineva legat fedeleș, nu mă întrebați de unde știu din astea…

…și dăm în plin câmp. Zăpadă cât vezi cu ochii, pârtia de schi și de săniuș nicăieri.
– Tati, ce facem?
– Întoarcem și mergem, sper să nu fiu nevoit să recurg la altceva special.

Mai ușor de zis decât de făcut: zăpada era întărită, drumul era îngust, pe o parte aveam o poartă, pe alta troiene de zăpadă de la căderile anterioare, tari ca betonul.

Și mi ți se apucă bloggerul vostru preferat să bage manevre de întors… până mi se blochează mașina, cu tot cu 4×4 și cauciucuri Michelin, patinam ca Surya Bonaly, dacă vă obligă consoarta să vă uitați la balet știți despre cine vorbesc.
– Tati, ce facem? Rămânem blocați?
– Nici gând! Are tati ac de cojocul zăpezii!

Scot lopata de infanterie, mă prefac că sosesc trupele rusești de restabilire a păcii și lopătez ca un apucat, transpir ca-n sauna finlandeză… numa’ nu reușeam.
– Tati, ce facem? Înnoptăm aici?

Mă îndrept, oftez și zic:
– Se pare că nu există altă alternativă decât să recurgem la ceva special! Intră-n mașină, dă Itsy Bitsy la maxim și acoperă-ți urechile!

Și după ce ficiorul Gropărel a ajuns la adăpost cu timpanele blocate, mi s-o urcat nervii capului sub scalp și-am început să înjur în surdină, cu dicție perfectă, cu patos, emfază și retorică demnă de discurs atenian; și înjuram și lopătam și simțeam cum îmi conferă Satana puteri de supererou; și lopătam și mai și și-mi curgeau pârâiașe de sudoare pe fruntea-mi inteligentă și prihănită de la înjurături; și am lopătat până am făcut drumul ăla lună, cu loc de întorceai un car cu boi mai mici, Grigorescule, pictează asta, dar nu desena ochii boilor ca Tonitza pls ms; putea ateriza acolo un elicopter, domnule Țiriac, haideți la schi la Mărișel că e foarte fain!

Și am întors mașina și-am ajuns cu bine la pârtie unde ne-am dat cu sania tot restul zilei, învățați și voi de la mine, nu plecați la din astea fără un săculeț de nisip cu sare, lopată serioasă, ceai cald, gustări, bani peșin (poate trebuie să vă remorcheze careva și nu sunt bancomate în vârf de Apuseni!), haine adecvate cu mănuși, cablu de tractare și alte cele, că s-ar putea să nu reușească să vă ajute înjurăturile, chiar dacă le aveți mult mai meșteșugite decât le am eu.

Deși mă cam îndoiesc, sunt campion pe Mărișel cu ce pot scoate din gură, mi-e și rușine.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 9 comments

 1. alunelu Reply

  Ma uitam la Surya Bonaly de placere, abia asteptam sa faca schema aia cu datul peste cap la gala demonstrativa de dupa concurs.

 2. Ioana Reply

  Lanturi de zapada… noi la munte iarna nu mai mergem fara ele… si bineinteles lopata!!!

 3. Nemulțumitu' Reply

  Poate o fi coincidență, dar doar ce am vazut un clip ieri cu cineva de a fost bagat de Waze pe un drum înzăpezit, tot spre Mărișel. Peisajul face toți banii!

 4. Bubu Reply

  Cateodata scapi de lopatat daca pui covorasele de cauciuc in fata rotilor.
  Ma mira in schimb ca ai ramas blocat cu Golf 4×4. Ai incercat sa ii dai blana? (Suna contraintuitiv dar pentru tipul asta de tractiune nu e.) Singurele 2 moduri in care am reusit sa blochez un passat 4wd a fost cand am pus-o pe burta in zapada de 1 metru (am iesit de pe drum) si cand am cazut cu fata intr-un sant si spatele nu a avut greutate suficienta (se invarteau ambele roti in aer).

 5. Stefan Reply

  In general când pleci la munte iarna trebuie sa ai săculeț cu nisip , lopata, lanțuri .

  Eu le am pregătite…dar nu am avut zăpadă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *