Eram la Dedeman, încercam să vorbesc cu băieții să facă o livrare la domiciliu a cine știe cărei blestemății pe care mi-o cerut-o meșterul, dibluri nipluri dipluri OSB cu termopan din alea.

În fața mea, o doamnă bine, pe la 50+ de ani, cu alură de profesoară, discuta aprins cu omul de la livrări:
– Domnule, nu se poate, e prea mult! Sigur nu calculați dvs. ceva cum trebuie.
– Doamnă, v-am calculat și v-am răscalculat, ăsta e prețul!
– Dar nu se poate! E prea mult!
– Dar astea sunt prețurile, nu am ce să vă fac.
– Bine, mă mai gândesc atunci, zice doamna, ușor țâfnoasă, și părăsește maiestuos micul ghișeu prăfuit.

Îmi vine rândul și simt că omul e nevorbit, trebuie să se descarce cumva! Și nu se poate abține să nu-mi zică:
– Ați văzut-o pe doamna? Are ceva garsonieră la etajul 9 de renovat; și și-o comandat gresie, faianță, parchet, adezivi, material de rostuit, ceva cărămizi, și i-au ieșit peste o tonă jumate de materiale, ceea ce nu e foarte mult; dar noi, cum luăm bani în plus pentru livrare pentru fiecare etaj, i-au ieșit vreo 3600 de lei până la etajul 9, și e mai mult decât a plătit ea pe toate materialele! Și acum tot vine de azi-dimineață pe aici, vorbește ba cu mine, ba cu colegul, și tot speră să scoată preț mai bun pentru urcat la etajul 9, de parcă eu fac prețurile! No, ziceți și dvs.!

Ce era să zic, n-am zis nimic; că, de exemplu, și noi am fo’ vrutără să păstrăm parchetul vechi al apartamentului; și când am văzut că dedesubt e pământ românesc, pentru care au murit strămoșii, pământ fără izolație, fără nimic, care iarna îți aduce niște Rusie în casă, l-am dat imediat jos, am turnat șapă, am pus izolație, apoi parchet din ăla nou și am decartat la bani în plus că puteam face lejer un concediu în străinătate, undeva prin Schengen, dacă nu eram așa de îndrăgostiți de parchetul melaminat.

Și nu vă mai zic de alte avioane, că de chiar n-are rost, pe bune.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 17 comments

 1. Andu YY Reply

  Dar pe ce idee ti-a venit sa scotocesti sub pardoseala ca sa ai surpriza -surpriza ca nu e shapa?
  si eu tot la parter bloc nou cu 1 eataj si cu furnici, cred ca si la mine e pamant 🙁
  ?
  ai vzt pozele cu vinete pe gmailu tau ?

  • Groparu Nemernic Reply

   Am decalotat pentru că vecinul de vizavi se plângea de fix aceeași treabă de care ne temeam – că iarna îi vine alizeul de sub picioare și că dacă ne apucăm de treabă, apăi să rezolvăm și podeaua, altfel cu aia ne îngropăm. Și când am descoperit ne-am luat cu mâinile de cap și am mai scos niște bănet din teșchereaua deja slăbită, dar csf.
   Dacă e bloc nou, sigur ai șapă și alte treburi serioase, nu țărână cu zgură, ca noi.
   Văzut pozele, de-abia aștept să-ncerc! Nu știu dacă reușesc toamna asta, dar vine el douăzeci-douăzeci, când am planuri mărețe.

 2. Mihai Reply

  La Dedeman Sibiu, la biroul de informatii e o domnisoara blonduta, tinerica, nu foarte inalta, bine proportionata, cu ochelari, ce imi zambeste dragut, isi trece mana prin par cand vorbeste cu mine, si ma intreaba de fiecare data cum merge treaba cu finisajele, ma ajuta cu orice retur am de facut.
  Cred ca de aia am depasire de cca +40% la bugetul stabilit pt finisaje.
  O banuiesc ca e agent de vanzari sub acoperire, pt stors bani extra de la corporatisti prafuiti ce vin la Dedeman cu lista de cumparaturi pe telefon, in Excel-ul stocat in cloud.

  • Groparu Nemernic Reply

   “o domnisoara blonduta, tinerica, nu foarte inalta, bine proportionata, cu ochelari, ce imi zambeste dragut, isi trece mana prin par cand vorbeste cu mine”
   D-aia nu vrea a mea să ne mutăm înapoi la Sibiu. Știe ea ce știe.

   • Mihai

    Iti vrea doar binele, evident. Stie ca ti-ar fi foarte greu sa te concentrezi pe materialele de constructii, cu asemenea satana in fata ochilor.
    Domnisoara in cauza oberv ca imi studieaza cu atentie barba (cam de viking), in timp ce eu o analizez de la ochelari in jos.
    Multa bafta cu santierul 🙂

 3. remus Reply

  la santierul meu, la fix 60000 de euro am oprit contorizarea banilor.
  ajung la nebuni de le mai pun pe toate.
  si eu am zis ca rezolv totul cu 30000

  • Groparu Nemernic Reply

   Aiaiai! Aiaiai, ce de bănet.
   Oricum, sentimentul ăla de ”gata” nu ți-l va putea lua nimeni, după ce te muți și toate-s la locul lor. Să vezi atunci inundație de hormoni de fericire…
   De câtă vreme bagi la casă?

   • Remus

    in august am facut 3 ani.
    Amu fac izolatia de sub acoperis, cu celuloza,strat gros de 30 CM. 3500 euro.
    Maine se apuca alta echipa de izolatia exterioara, polistiren grafitat negru cu decorativa caparol + manopera = 6000 euro.

    no, intelegi de ce lucru de mult la ea? ca nu am baaaani sa fac treaba de mantuiala. si atunci fac mai rar, dar bine.

 4. Kopa_Kopan Reply

  Bloc cu pamant in pardoseala numa la Cluj gasesti. 🙂

  Cand a fost construit, in anii ’50?

 5. neamtzschantz Reply

  la noi exista firme ingineresti care se numesc Gebäudegutachter, adica cred ca s-ar traduce prin expertiza a cladirilor. baga sonde in pereti sa controleze de igrasie ascunsa, verifica izolatia exterioara, verifica starea tevilor si conductelor, a instalatiei electrice, cazanul de incalzire, starea acoperisului si structura de lemn, si de fapt absolut tot. apoi iti fac o lista cu constatari si calculeaza realist costurile reparatiilor daca sint necesare.
  chestia asta costa cam 2000 de euro de cladire. la 10 cladiri cit am verificat noi la cumparare, acum destul de multi ani, a costat cam 20000 de euro. o caruta de bani s-ar putea spune. GRESIT ! am cumparat, am bagat exact atitia bani cit au spus expertii, am reparat tot si de atunci n-am mai avut nici8 cea mai mica problema.
  cei care au cumparat fara expertizare profesionala au cheltuit in plus dealungul timpului un multiplu de suma pe care am dat-o noi pe expertize.

 6. Aurelian Reply

  Sfat. Investeste in cea mai ieftina incalzire electrica de pardoseala. La iarna, cum o sa coboare sub zero grade, parchetul ala pus peste sapa pusa pe pamint indiferent ce izolatie ai pus si cita caldura o sa bagi in calorifere, o sa fie ca un sloi de ghiata. Cel mai bun izolator este aerul. Din poza pare ca intre parchetul original si pamint era totusi o perna de aer.

 7. Un mester Manole Reply

  Gropar-San,

  Sub sapa aia ai sapat si matale pret d-un 15-20 cm de izolatie ?

  Ca de nu, Aurelian-San nu e foarte departe de adevaru’ tremuratoru’.

  Basca, de uscat sapa aia cum ti-ai uscat-o, ca vine-acus de derdelus – si sapele astea au prostul obicei sa aiba multa apa-n ele in procesul de fabricatie… ?

  • Bubu Reply

   Ok. Constructie podea: pietris / sort pt nivelare- isopor- folie de plastic anti umezeala- isopor- sapa de beton armat. Peste astea pui podeaua dorita. Recomand incalzire electeica in podea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *