A doua zi după o ploaie de noapte, în Cluj. Ca-ntr-o capitală culturală europeană care se respectă, bălţi pe străzi, dar numai în zonele cu asfalt turnat în ultimii ani. Miros pur, aer curat. Rahaturi de căţăi înmuiate pe străzi – dar asta, fireşte, numai în zona centrală.
Femeie cu catel
Să nu fim răi – căţeii vând şi ziare pentru câini, uneori.

Groparu, mergînd foarte seren şi apostoleşte către serviciu.

Din sensul opus vine o maşină al cărei şofer, foarte distras, explica ceva la telefon. Ca un batalion rusesc, trece drrrrrreeeeeept prin miezul unei bălţi.

O doamnă exagerat de respectabilă, cu coc, tocmai deschidea cu cheia poarta unei viluţe cochete.

Ploaia care a venit a potopit-o toată. #icebucketchallenge e nimic faţă de ce-a păţit doamna.

Care doamnă efectiv baleiază strada, consternată, căutînd un martor, să-şi verse năduful. Groparu, ca să nu tacă din gură ca mutu’, nu se poate răbda şi incearcă să-i lumineze ziua venerabilei doamne:
– N-o vazut balta, sărumâna!

Răspunsul nu s-a lăsat deloc aşteptat:
– Păi daca-i bou!

Mno. Doamnă, bă, degeaba.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 7 comments

 1. Maria Reply

  dexonline.ro 🙂 :
  BALEIÁ vb. I. tr. A parcurge cu un fascicul electronic suprafața ecranului luminescent al unui tub catodic. [cf. balai – mătură].

 2. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Bai bou este.In primul rand exista in codul rutier o prevedere care zice ca trebuie sa conduca in asa fel incat sa nu creeze disconfort participantilor la trafic inclusiv pietonilor.In al2lea rand orice sofer stie ca o balta mare ascunde o groapa si mai mare deci trebuie ocolita ca sa nu rupi suspensiile.In al 3lea rand dupa ce ai petrecut 1 ora cu aranjatul si vine un asemenea exemplar de egoist egocentric ce a iesit din gura doamnei e prea putin comparativ cu fapta marsava.

 3. Groparu Nemernic Reply

  @ Maria: Figură de stil (sau poetică) = procedeu stilistic prin care se modifică înțelesul propriu al unui cuvânt sau se asociază cuvintele în așa fel încât sensurile vechi să se îmbogățească, pentru a da mai multă forță imaginii sau expunerii prezentate.

 4. aviatorul Reply

  Pai doamna tot in figuri de stil (poetice) vorbea. A incurcat numai fauna din sud cu cea din Cluj.

 5. Marian S Reply

  Banc vechi cu ardeleni. Da` bun:
  Vine un ardelean la Bucale, merge pe stradă, trece un mitic (cu numere de Bulgaria) şi îl stropeşte. Acesta nu înjură ci se destăinuie unui localnic:
  – Domnu`, aşa se face pe aici?
  – Păi… cam aşa. De ce întrebati?
  – Apăi la noi în Ardeal nu-i aşe, domnule. La noi se opreşte soferul, te ia în maşină, te duce la el acasă, te dezbracă de hainele ude şi ţi le spală. Ba te ţine şi pe mâncare şi beutură pâna ţi se uscă, ba poţi chiar să dormi la el o noapte.
  – Hai, domnule, las-o încolo, ai păţit dumneata de-astea?
  – Eu nu, dar mi-a povestit nievasta. 😯

  Mă gândeam să nu-l uitaţi, că-i mare păcat de ardeleni!!! 😆

 6. boierul barba Reply

  Luat pe text, io personal nu am nimic cu felul in care doamna probabil grasa , trecuta de 50 si ceva de ani dupa cum e prezentata cu cheia de la vila ,de maestrul Gropar, nu am nimic zic nici cu felul in care baleiaza realitatea inconjuratoare sau cum am mai spune “scaneaza” traficul urban, si nici cum il complimenteaza agricol cu numele de “bou” pe pompierul improvizat deoarece in jurul nostru , natura , nu-i asa ,e un sir de secvente absolut intamplatoare , in urma carora are loc evolutia.
  Ce imi suna mie sinonim cu marlania soferului stropitor este insa apelativul dragut si punitiv de “ba” cu care este gratulat sarmanul Gropar , mare maestru cu grade de cavaler in ale compasiunii.
  Si tot pe text luat… daca vrem cu tot dinadinsul sa facem dovada inteligentei noastre prin pipi pe zid si vrem sa avem jetul puternic , putem sa luam un tom de DEX-uri si sa cautam fel de fel de nepotriviri , decretand ca sensurile continute acolo sunt tabu ,dar fara imbogatirea acestor sensuri , suntem vorbitori de limba de lemn ceea ce nu se cade la inteligenta ce ne-o asumam….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *