Îmi doresc foarte, foarte mult ca săptămâna, luna viitoare sau în anul 2026 să nu ajungem să zicem ”poate copilul meu sau mama mea nu ar fi murit de la nozocomiale luate din spital! Poate că dacă nu l-ar fi demis Cîțu pe Vlad Voiculescu atunci, în 14 aprilie 2021, ar mai fi avut o șansă!”

Tare mult îmi doresc asta! Tare mult îmi doresc să vină altcineva încă și mai cinstit, și mai competent, și mai puternic și mai reformist în locul lui.

Ar fi putut Voiculescu să ne scape de nozocomiale? Să contruiască spitale, să elimine șpăgile, să reformeze DSP-urile, să oprească scurgerile de bani din sistem, să construiască paturi pentru marii arși, să importe medici din Venezuela, să aducă medici înapoi acasă, să ne scape de COVID? Eu zic că măcar ar fi încercat, dar în realitate habar n-am; ce știu este că e singurul din totalitatea miniștrilor de care-mi amintesc că au ocupat portofoliul ăsta care vine cu un CV baban de luptă de partea binelui (rețeaua citostaticelor, Magic Home) și care a declarat război sistemului cu scopul de a-l reforma. Ceilalți s-au învăluit într-o tăcere confortabilă și au lăsat după ei situația la fel de gangrenată ca la primirea fotoliilor, ba chiar cu dosare babane de șpagă în spate (vezi ultimii trei miniștri PSD, de pildă).

Iar ce a făcut astăzi PNL-ul este pur și simplu un act de război. Când ești într-o relație cu cineva, nu te apuci să dărâmi singur și fără consultări peretele din casa în care locuiți împreună. Lovitura a fost administrată mafioțește: unul din cei mai bine văzuți miniștri, o execuție rapidă, un Iohannis altminteri absent dar care de data asta a fost mulat perfect pe situație; atacatorii au avut un plan de back-up (imediat a preluat Cîțu portofoliul interimar după ce Barna s-a lepădat) și – pun pariu – mâine-poimâine urmează o iscusită perdea de fum, o altă lovitură ca să ne facă să uităm de VV sau să acceptăm demiterea asta hoțească. Să vedeți voi numai dacă mâine nu se schimbă abordarea! Până și Cioloș și Barna vor mima surpriza o zi-două, deși le convine de minune că scapă de un coleg oareșcum mai popular decât ei, apoi se vor da cu Ion Stelian, care anunța deja astăzi la prânz că coaliția merge mai departe.

Personal, după un asemenea act de război, eu aș ieși de la guvernare pur și simplu. Da, poate că uneori coaliția stă într-un singur om. Poate că dacă scuipi în paharul verișoarei nu ai voie să te superi când familia ei pleacă de la masă. Suntem în pandemie? Păi, să-și numească PNL un om la Sănătate dacă le pute omul PLUSR-ului, și așa multe spitale țin de primării, de ministerul de Interne, Transporturi etc, iar vaccinarea și lupta contra pandemiei țin de Bode și Arafat. Plus că PNL are cadre, nu? Are oameni serioși, nu glumă.

Postarea asta nu se vrea o osana ridicată lui VV, al cărui nume, surprinzător, nu mi-l voi tatua pe sân; VV care a dezamăgit enorm prin două cel puțin două lucruri:

lipsa unui plan de acțiune: am fi vrut mai mult, mai repede, pentru că știa de 4-5 ani unde va fi propus și știa cu ce hidră se va lupta, dar efectiv pare că a venit la minister cu mâinile în buzunar. El nu-și negociase locul înainte de alegeri chiar deloc?!?! Serios?!?!?!
lipsa unei strategii de a face să ne fie mai bine nouă, ăstora mici: fratele meu, pune mâna pe un telefon și vezi dacă poți obține vreo informație de la vreun spital, gen o programare sau ceva. Nu poți, așa-i? Ia fă ceva în privința asta, ceart-o pe Maricica aia și spune-i că-i tai din salariu, că poate dacă află românii că pot cere un diagnostic rapid prin telefon nu se mai înghesuie prin spitale (vezi la Cluj AloPedi și PediTel, ne-au scăpat de niște drumuri la Urgențe cu aia mică). Ia repune tu pe picioare sistemul ăla cu raportarea șpăgilor, vezi ce medici și asistente medicale taie și spânzură printre pacienți, vezi să fie suficiente CT-uri și RMN-uri în spitale, să nu plătești 700 de lei la Regina Maria pentru un scan care ar fi trebuit să fie gratis! Ce îi mai doare pe români? O asistentă medicală scorpie, infinit mai nocivă pentru omul de rând, sau alea 15 milioane care nu se mai fură acolo, la vârf? Poate cu alea ar fi bine să începi. Zic și eu, nu știu.

(ca să nu mai zic de asta: Vlade, FFS, PUNE, FRATE, MASCA AIA PE BOT TOT TIMPUL!!! O poartă vânzătoarele de la Lidl, o poartă taximetriștii, o poartă infirmierele, funcționarii, surorile medicale și medicii, și taman ministrul sănătății are o jenă să o poarte? Ești dus cu capul?)

Iar PNL… ca și cum n-am ști deja cu cine avem de-a face. Uitați-vă numai la ce argumente de rahat bagă zilele astea, exact ca hoțul de buzunare din tramvai care urlă la tine în timp ce-ți tragi portofelul din mâinile lui: uite, frate, ce turbat e ăsta, cum se luptă, ce-ai, nebunule, de ce dai, PARTIDUL VOSTRU STĂ ÎNTR-UN SINGUR OM?!?!

Plus că… am impresia că dl. Cîțu e gelos că Voiculescu e actor și va lua Oscarul, și el nu.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 22 comments

 1. VladS Reply

  Se lupta securistii intre ei, iar noi ne ambalam sentimental. Votul este singura noastra putere

  • Groparu Nemernic Reply

   Dacă și VV era securist, nu era dat el afară așa ușor. Hai să nu mai căutăm conspirații și facțiuni, că PNL e mult mai plin de mâini băgate-n fundic de servicii păpușare.

  • Sorin Reply

   Securiștii unora vs. securtiștii altora. Îți dai seama prin analize de conținut, nu din teorii conspiraționiste.

 2. o cititoate Reply

  Ai ramas cu gandul la Valentine’s Day, asa-i? Azi a fost 14 aprilie, desi-i frig ca-n februarie, da.

 3. Attila Reply

  Gropare, e o diferență între a face treabă la nivel de ONG și de a face treabă la nivel de minister. Poate VV pur și simplu s-a găsit depășit.

  În rest – politicieni, muma lor pe gheață. Fain frumos și comod în opoziție, că acolo ai o scuză de ce nu poți face altceva decât zgomot, dar dificil de tradus hashtagul în rezultate.

  Apoi văd că USL-ul e bine mersi, mulțumește de întrebare 😀

  • Groparu Nemernic Reply

   Oare chiar l-a depășit? Sau a luptat surd în tranșee fără să sune goarna?
   Legat de USL… Useleu’ n-o muritu, numa’ un pic s-o hodinitu’.

 4. un om Reply

  După mine un nimeni de nicăieri: Câțu a avut coaie să-i arate lui Vlăduț că nu e dumnezeu și că deși e protejat de o poziție în coaliție totuși există o linie de comandă și uneori trebuie sa te conformezi și să joci cu echipa.
  Spunea cineva aseară că o problema a lui Vlăduț este că el nu iese la șpriț cu băieții. Și asta mi s-a părut cumva că descrie foarte bine situația. Era el supărat pe toți ceilalți pentru că nu merg treburile și ceilalți nu-și fac treaba.
  Nu zic că nu avea niciun plan dar nici responsabilitate nu a avut. Un manager își ia tot pe persoană fizică în fața camerelor și apoi în alcov are grija sa le împartă tuturor după merit. Practic ce a făcut Câți.

  • Groparu Nemernic Reply

   Să vedem acum ce nimeni de nicăieri urmează după el. VV avea măcar atu-ul unui val de simpatie care ar fi îndulcit orice reformă radicală, eu unul mă tem că va veni un alt dansator pe ritmurile cântate de alții, care va lăsa după el un sistem perfect neatins.

 5. Nemuțumitu' Reply

  Pînă cand VV nu va fi multiplicat și implantat în fiecare direcție, dsp, secție sau spital de stat din țară nu e nicio speranță că se va schimba ceva. La ora actuală spitalele colcăie de așa zis manageri, șefi de secție ce scot posturi la “concurs” după cum vor mușchii lui, de copii, nepoți, amante, pilangii ce nu au nicio legătură cu medicina, recomandați doar de voce și talent, de asistente arogante, de infirmiere și brancardieri ce trebuie să-și scoată banii ce i-au dat pentru angajare. Peste toate asta suprapuneți nosocomiale, mizerie cruntă, subfinanțare, lipsă de aparatură, medicamente, paturi.
  Dacă un politician contrazice un specialist atunci la ce mama dracu l-ai mai acceptat în postul ăla? Puteai foarte bine ca în locul Andreei Moldovan să pui o nepoată sau o amantă și măcar o făceai fericită.

 6. Andor Reply

  Ei na!
  Mie mi-e ca de fapt sunt aspecte economice in spate (vezi si articolul lui Moise Guran care aduce argumente – usor partinitoare PNL).
  Ati vazut cum se tot schimba numarul de teste ca sa influenteze rata de infectare? Si un oras se inchide iar altul nu, doar din “ajustare ” politica.
  Se apropie vara, vin concediile, politicienii se tem de cei cca 3mil de locuitori din preajma lor….. pana la urma asta e motivul principal.
  Celalalt legat de reformarea sistemului de sanatate – ma indoiesc sincer ca unul din proiectele incepute va fi continuat. Oricum de proiectele alea stiu doar cei din sistem, nu si noi….
  Pana atunci….. luam ce-am gasit deja pe facebook: CuieMitu !

  • Groparu Nemernic Reply

   Clujul nu s-a închis, deși avea rată similară (din ce mai țin minte) cu orașul userist Timișoara. Pentru că Boc e locomotivă de voturi de la cei care încă sunt prea orbi/au prea multe interese în jurul lui.
   Între timp noi, ăștialalții, ne uităm cum orașul se umple de blocuri între case.

 7. m Reply

  Bai…. cam om care i-a votat de absolut fiecare data, inca de cand tragea Nicusor Dan de nebun in Bucuresti, pot spune ca am fost dezamagita si ca eu personal l-as fi dat afara pe VV din echipa mea.

  Mda, poate ce a facut Citu e un act de razboi. Dar cum ar fi ca un subordonat de-al tau sa iti schimbe regulile jocului fara sa iti spuna si sa afli ca prostul cand afla toata lumea din Monitorul Oficial? Ca aia a fost prima salva din razboi.
  In orice corporatie VV era afara pe usa pentru gestul asta.

  Iar lupta asta cu mafia e deocamdata doar declarativa. Nu am vazut nici un plan, nu am vazut nici o idee, absolut nimic in 4 luni. Uita-te in jur la altii alesi in acelasi timp (Dominic, Ciucu, Clotilde- ca sa dau exemple de partide diferite) si o sa vezi o comunicare coordonata, argumentata, chiar si pe subiecte unde sunt legati de maini si de picioare cu proceduri si reguli. Lasand la o parte unde chiar s-au apucat de lucru. Dar explica de ce nu se poate face nimic in astea x luni. De la ministerul sanatatii am vazut doar ceva desene frumoase si cam atit.

  No plan, no communication, no collaboration – ca sa ti-o zic in termeni de corporatie. Orice VP era dat afara in 3 luni (ca aia e perioada de proba) daca nu poate sa livreze astea 3 chestii.

  • Groparu Nemernic Reply

   1. Se pare că Cîțu știa deja despre schimbare. Din mai multe surse se confirmă asta.
   2. Legat de planuri, poate ar fi mai bine să începi cu o evaluare, nu?
   3. Comunicare – de acord, parțial. Dar nu l-am pus acolo doar să comunice. Este proasta comunicare cu noi motiv să fie demis? Eu zic că nu.
   4. La 4 luni după ce altcineva îi va lua locul, vom fi la fel de duri cu respectivul? Că sigur va călca și acesta în străchini! Eu zic că nu. Pentru că am preluat pe nemestecate narativul media de zilele astea. Eu n-am prea văzut abordări echidistante în presă, doar poftă de sânge.

 8. gigi22 Reply

  Eu citesc tot felul de oameni, pe care-i plac in general, ce de aia îi citesc. Cam toti din afara sistemului medical. Si, dracu stie de ce, foarte multi sunt convinsi sa Vladut era un fel de Mesia. Aparent e teribil de greu de inteles ca bunele intentii si competenta in sfera ONG NU se traduc deloc, dar deloc, in mod obligatoriu, in competenta ca ministru. Eu am vazut un om slab, deprimat si deprimant, nesigur, las pe alocuri, dar cu pusee de stridente personalitate (vezi celebrul ordin care i-a asigurat zborul din functie). Legenda cum ca in spatele acestui trist tablou se ascundea superman-ul reformei sistemului medical eu nu am cum sa o cred.

  • Groparu Nemernic Reply

   Totuși, de ce a fost debarcat? Și de ce a fost debarcat în felul ăsta?
   Restul sunt schimbări de opinii trunchiate și informații partizane, livrate de media pe care o avem noi la bookmark.

   • gigi22

    Dincolo de problemele repetate de imagine si incompetenta percepute atat de public, cat si din sistem (si exista in sistemul medical destui oameni tineri care chiar isi doresc altceva), cred ca dl Voiculescu, cu aerul lui de sfantulet in distress si atitudinea pasiv-agresiva, nevoia usor patologica de a da bine la bula lui de ultrasi, nu era cel mai bun colaborator si membru de echipa. Si ordinul de care s-a tot vorbit a fost, cred, ultima picatura.

   • Groparu Nemernic

    Oare de Bode ce i se poate spune? Că e la a treia criză majoră din mandat și nu se întâmplă chiar nimic. Să fie din cauză că e team player mai bun?

 9. Attila Reply

  Gropare, iar suntem în capcana de hero worship, doar că ne tot schimbăm idolii în fiecare sezon. Îi luăm un pic la rând?

  Primul a fost Iohannis (nu mai e Johannis, J-ul tre meritat). Sperat, trecut. Apoi a venit Kövesi, un fel de pact cu dracul în care am deciș cumva colectiv să ignorăm mizeriile reale făcute de DNA. Apoi a venit USR/B, Barna, Cioloș and Co. I-am aplaudat și făcut galerie și la ăștia, deși era clar că filmul zilnic nu mai e ca în teaser. Acum e VV. Va trece și ăsta, ne vom găsi unul proaspăt de aplaudat. Între timp, nu uita, băieții care știu cum merge treaba pe la noi, stau relax în opoziție și așteaptă ca onor guvernul să își dea singur în cap.

  • Groparu Nemernic Reply

   Fiecare erou din ăsta de-al nostru este un cal bun pe care să pariezi la început, înainte să se transforme în monstrul ăla de care zicea Nietzsche că devii după ce te lupți tu însuți cu un monstru.
   Am pariat pe eroul J înainte să devină hârșâitul și adormitul J, pe Codruța înainte să fie servită cu șoric de Hellvig, în VV înainte să devină, habar n-am, plictisitul și veșnicul pierzător VV.
   Nici noi nu mai suntem la fel, nici eu nu mai sunt Groparu ăla din 2007. Nu e rău să ai eroi câtă vreme îi ai pentru că vezi în ei ceva ce merită susținut. Ne pregătim de dezamăgirea ulterioară inerentă și viața merge înainte.

   • Attila

    Uite ce mi-a venit în mail azi de la usereplus:

    Fuziunea dintre USR și PLUS a fost aprobată, astăzi, 16 aprilie 2021, de către Curtea de Apel București. Voința membrilor celor două partide devine realitate: suntem, de astăzi, un singur partid.

    Aha, deci. Acum se explică un pic de ce era așa urgent debarcarea. Trebuia arătată mâța la competiție.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *