Eram în troleu; unde troleibuzam.

Apare el. Om în toată firea, cu geacă muştar, nu prea înalt, niţel sfrijit, cu o expresie hicleană pe obraji. Dacă l-ai vedea pe stradă, nu ai şti că-i cerşetor. Pe la vreo 40 de ani, deşi slăbănog, pare bun de muncă şi zdravăn; i s-ar potrivi de minune un job de portar şpăgar de spital, sau vânzător de iPhone 5 în parcare la mall; sau chiar de măcelar la magazinul de lasagna de cai (care exportă lasagna de vită în Anglia). Prima dată se uită suspicios în jur după boactări. Când vede că nu sunt controlori, îşi drege glasul şi începe litania. Ceva tânguire legată de cele patru fetiţe ale lui, în vârstă de 13, 12, 10 şi nu mai ştiu câţi ani. “10 bani! Ce-s 10 bani în ziua de azi, oameni buni? Atâta vă cer! Să-mi cresc şi eu fetiţele! Patru fetiţe! Patru am făcut… 10 bani, oameni buni, 1 leu, cât aveţi! Pentru fetiţele mele!”

Lumea îl evită ca pe Oana Zăvoranu; inevitabil, ajunge şi la mine. Îmi machiez privirea cu irişi de pisică turbată din film cu Dracula şi îmi ridic ochii din telefon. “Ignoră-mă!” – aşa i-au spus irişii mei, în drăculeană.

Geaca muştar trece mai departe. Ajunge în capătul troleului, îndeasă prada în buzunare, se întoarce înapoi şi se postează lângă mine. Continuă: “Fetiţele mele! Fetele lu’ tata… dragele de ele, să mâncăm şi noi în seara asta ceva…” – în timp ce se uita împrejur, ca hoţii.

Nu-l bagă nimeni în seamă; aşa că scoate din jeb o bancnotă de 10 lei.

Pe care o împătureşte şi cu care începe să se scobească între dinţi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 25 comments

 1. boemul Reply

  dacă a împăturit-o înseamnă că avea dinţii rari! şi hapsânii de călători nu-i dădeau bani de dentist :mrgreen:

 2. thecreatrix Reply

  gropare…pe vremea cand lucram la noi…asa…pe autobuz era zilnic un baiat inalt, frumos, cu pufoaica alba, curat si ingrijit. si nu se inchideau bine usile ca incepea Buna ziua, am nevoie de ajutorul vostru pt familia mea. poate m-ati vazut in reportajele de pe antena1, pro tv…de fiecare data cand eram in bus si ajungea la faza cu antena1, pro tv…deja nu mai puteam. imi venea sa zic auzi ma, vezi ca langa jandarmerie este o firma…. e fucking ora 9 seara si eu de dimineata de la 8 sunt acolo ca sa procur o paine pt copii mei (ma rog, inventam ca am si eu copii). pana la urma nu am mai zis nimic.

 3. cristina Reply

  Ba , da voi ati observat cum toti astia care N-AU ( viata , munca, serviciu , haine ) sunt al dreaq de POTENTI?

 4. tudor CeMerita Reply

  Saracul… iti dai seama ca nu-si permite nici scobitori? Nici nu-ti poti inchipui cate riscuri are scobitoarea improvizata de el. Daca se imbolnaveste? Daca nici pentru fetitele lui nu-si permite scobitori normale? Ce se intampla atunci?

 5. Groparu Reply

  @ thecreatrix: good to have you back, girl! Missed you!
  @ cristina: umbla o vorba prin Jermanica – “de-aia ai multi copii, ca nu ai televizor!”

 6. Teo Neagu Reply

  Tipul asta e mai roșcovan? Sunt 99% sigură că l-am văzut de multe ori prin autobuz. Exact povestea cu fetițele. Și apoi se pune lângă un om care nu i-a dat bani.
  În cazul ăsta, a tot stat lângă mine, dar nu m-a induioșat.
  Bine că mi-ai zis cum să imi folosesc bancnota de 10 lei împrumutată 😉

 7. alunelu Reply

  Io nu mai dau bani la cersetori de cand o iesit soacra-mea la pensie, dupa 30 de ani de servici, cu 250 de lei/luna. Unul din ala face atat intr-o zi.

 8. zoltybogata Reply

  Ăştia câştigă mai mult decât voi care munciţi şi totuşi uni dintre voi îi încurajaţi să continuie. Sânt sănătoşi şi preferă să cerşească înloc să muncească, e mai uşor la cerşit. Nu ar trebui încurajaţi. Multă sănătate

 9. Doru Reply

  Omu vroia marunt sa isi ia un pachet de scobitori de fapt , probabil ca nu aveau sa ii dea rest la magazin si s-a gandit sa ii adune de pe bus 😆

 10. Cristi Reply

  Cerșetoria a crescut la rang de activitate mafiotă în multe orașe. La noi în Galați exista găști organizate care se plimbă prin parcarea Kauflandului din Micro 19 și te întreabă de bani. Dar nu adulți, nuuuu, asta ar fi prea bine, de fapt sunt doar copii de 10-15 ani. Probabil pentru că dacă îi prinde poliția mare lucru nu are ce să le facă iar părinților le convine. Așa că plozii în loc de școală merg la cerșeală. Păcat de viitorul lor.

 11. Silu Cartoon Reply

  Eeee… seara in metrou, in Bucuresti, pe cand se intorceau
  de la “locul de munca”, atunci iesea la iveala prada. Sa vezi cum isi numarau teancurile de bancnote stranse peste zi. Teancuri de multi, multi cm grosime…

 12. gabriel Reply

  Chestia cu bacnota de 10 lei o aplica si țigăncile care umbla la cerșit din casa in casa.

 13. gabriel Reply

  Chestia cu bacnota de 10 lei o aplica si țigăncile care umbla la cerșit din casa in casa.

 14. Delia Reply

  recent, de vreo 2-3 saptamani l-am prins si eu pe individ intr-un 24b. poezia recitata, doar ca nimeni nu i-a dat dinero. Si a inceput sa se enerveze si sa injure.. ca ce aia a lui, ca intelege 1, 2, 3 oameni sa n-aiba bani, da ca la al 4-lea se enerveaza si face urat. A inceput sa urle, sa se agite, pana i-a dat o tipa din spate 1 leu, de frica sa nu ne pocneasca pe careva.. btw, si acum 4 ani, fetitele aveau tot 13,12, 11, 10 ani

 15. bet Reply

  Cei care sunteti din Cluj poate il stiti pe cersetorul in scaun cu rotile care cerseste la semaforul de la cladirea rosie din spatele teatrului, cum incepi sa urci Calea Turzii.

  E un homeless fara picioare care se plimba cu caruciorul cu rotile printre masinile ce se opresc la semafor. Nu cere, doar se plimba cu caruciorul printre masini si daca ii da cineva bani multumeste, daca nu se intoarce pe trotuar cand se face semaforul verde.

  Vara trecuta asteptam pe cineva acolo si timp de 5 minute cat am privit eu a facut omul peste 100 de lei. Numai bancnote de 10 lei ii dadea lumea, chiar un sofer de troleu i-a dat bani si l-a intrebat ce face, cred ca il cunostea deja, cum sta acolo in fiecare zi.

  Deci omul a facut in 5 minute peste 100 de lei, bani pe care multi nu ii castiga intr-o zi de munca. Nu vrea sa imi imaginez cat strange pe zi. Intrebarea e, ce naiba face cu atatia bani, pe ce ii cheltuie ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *