OK, ce faci atunci când simți că nu mai ai nici o inpirație, profesional vorbind? Ce simți când te învârți în cerc, când te simți în pană de idei, că nu se întrezărește nimic nou la orizont? Că îți ia ChatGPT locul de muncă?

Păi, încerci să te înconjori cu niște oameni care te inspiră. Oameni care creează, plămădesc, plăsmuiesc, inovează. Care-și iau destinul de guler.

Iată o listă cu asemenea oameni din bula mea:

1. După ce au ridicat o afacere care dăinuie cu succes de ani buni pe piața traducerilor, familia Bordaș s-a lansat în afaceri cu… cosmetice.
Dap. Cosmetice:
– Creme antirid
– Creme hidratante
– Creme antirid
– Lapte demachiant
– Ape micelare
– Nici nu mai știu ce alte produse.
Ca la carte – cu brand, produse omologate printr-o sumedenie de teste în laboratoare autorizate, create de o doamnă laborant chimist (sau cum se cheamă cei care creează creme, doamnă… cremistă?) senioară, plecată de la un producător național de cosmetice, deci cu experiență de o viață.

Produsele Allurene:
– nu conțin parabeni, silicon, gluten sau alergeni
– sunt pentru toate tipurile de ten
– nu au fost testate pe animale (pe soacre nu garantez!)
– sunt certificate Ecocert (oferă garanția trasabilității produsului pe întregul său ciclu de viață), ambalajele sunt din materiale reciclabile
– sunt eco-friendly
ȘIIIII…
– sunt 100% românești. Deci dacice. Din Tg. Mureș.
Mai dacice de așa nu se poate.

Le puteți încerca direct de pe site-ul lor sau de pe eMag. Vin Paștile! Poate oferiți colegelor de la firmă sau iubitelor ceva inedit (”vai, tu, să vezi ce cremă am primit de Paște de la Yuby! E dacică, din Tg Mureș!” = instant vă vor invidia toate prietenele).
Poate firma la care lucrați caută ceva altceva să vă dea cadou de Paște, să vi se ducă mirosul de miel. Încercați-le! Și apoi dați-le oamenilor feedback, chiar sunt pasionați de ceea ce fac și doresc să facă treabă bună!

2. Rămânem în zona de beauty, doamnelor și domnișoarelor!
Cu siguranță una dintre cele mai ascuțite minți pe care le-am avut în clasă (este foarte interesant cum îți dai seama de la clasa a șasea, când i-am fost diriginte, că unii copii își vor crea singuri corola de minuni proprie), Antoaneta Tulbure a devenit guru (…gură?) în… unghii.

Și-a tras un salon de nail healthcare and wellness, te duci acolo cu unghiile și vii cu ele fericite și zâmbitoare ca după concediu. În Cluj, pe str. Victor Babeș 29, etaj 1, telefon 0741 692 318.

Credeți-mă: cu Anto’ ai cele mai savuroase conversații, o să-ți dorești să ai mai mult de 20 de unghii doar ca să revii mai des la ea! Încercați și să-mi spuneți mie Groppyko dacă nu-i așa.

3. Tot pe frumusețuri: tovarășul Hoinaru s-a lansat în afaceri cu țoale. Tot de damă. Produsele sunt listate pe fashiondays.ro, le puteți vedea și pe site-ul propriu intitulat – firește – Aceeași Mărie. Sincer vă spun: HABAR NU AM CUM STAU CU PĂLĂRIILE, dar important este că Măria rămâne aceeași. Baftă, Alex Ciucă!
PS: Tot Alex Ciucă a lansat TopBlog, platforma unde se poate vedea, transparent, traficul pe blogurile care mai respiră din alea 40.000 care erau odată și-odată. Cum era de așteptat, bloggerul nepereche domină, urmat de Alpha Blogger. Sunt și eu p-acolo, prin beciul blogosferei, unde se ține vinișorul rece și pălincuța aproape! La cât de rar am ajuns să scriu, sunt uimit că mai ține minte browserul parola.

4. Dragi bunici, nași, părinți și fârtați! D-ra Cristina Clima și tovarășul gropăresc Tavi Căldărari, zis și Mimo (printre altele, este și mim!), au lansat o afacere inedită care vine ca o mănușă pe mânuța piticilor isteți: cărți cu povești ilustrate originale în care eroul sau eroina este chiar… copilul care primește cadoul! Alegi un nume de copil, alegi cum se desfășoară povestea, personalizezi cartea și o oferi copilului (finuțului/finuței, fiului/fiicei, nepoțelului/nepoțelelelei) – efectul ”gură ca la dentist” este garantat!
Mai multe detalii – pe site-ul lor. Da, se pot oferi alt tip de cadouri decât plușuri, mașinuțe și ponei făcuți din plastic și petrol!

”Noi spunem că “Plantăm dragostea pentru lectură prin povești personalizate”. Pe site-ul nostru sunt mai multe povești în care poți personaliza numele personajului principal, fetiță sau băiețel, avem povești în care poți adăuga un animăluț de companie cu nume și avatar, poți alege ziua de naștere, locul unde se desfășoară acțiunea și urmează lucruri fascinante. Ne-au scris părinți care ne-au mulțumit pentru că datorită cărticelelor de la noi copiii au început să iubească să citească. Deci sloganul nostru este mai mult decât ceva care sună bine. ”

5. Rămânem în sfera antreprenoriatului: când era student în ultimul an la UBB (Info-engleză), Sergiu Chiș a fost acceptat în Atelierul de Business și a primit un ajutor prin programul InnoTech ca să-și pornească propriul start-up. La 20 și ceva de ani (!). Recitiți: la 20 și ceva de anișori, da? Multă baftă, tinere domn!
Dacă vă interesează fonduri nerambursabile și nu sunteți cai bătrâni, ca bloggerul vostru preferat, aveți mai multe informații pe: mfe.gov.ro/programe/autoritati-de-management/am-pocu/, www.facebook.com/people/Grupul-de-Actiune-Locala-Bucovina-de-Munte/100071472796457/ și bestsmart.ro/.

6. Adam Mihai, 7 ani, este din Cluj și este campion național la șah și va reprezenta România la Campionatul Mondial Școlar din Rhodos! Felicitări, prunculaine! Zic asta ridicându-mi pălăria – nepoții mei din Germania au fost amândoi ceva campioni regionali la șah, le-am luat reginele ca apucatul când aveau 6, 7 și 8 ani, apoi când au început să câștige turnee prin landul lor unchiul din România a-nceput brusc să devină prea ocupat ca să le mai dea șah-mat, nu știu cum s-a întâmplat.

Cine are curaj să joace o partidă cu el? Eu m-aș băga, sincer, dar doar la Counter Strike (vă mărturisesc cu rușinică).

6. Cumva, pe la Crăciun, m-am rătăcit prin sala mare de la Radio Cluj, unde am dat peste atâtea fețe cunoscute care organizau gala Niște Oameni, că mi s-a făcut rușinică că nu auzisem decât pasager despre eveniment. Anul trecut, oamenii de la Asociația Niște Oameni s-au angajat:
– Să sprijine financiar construcția Centrului Comunitar Dezmir;
– Să alfabetizeze digital categorii de consumatori de media mai vulnerabili la mesajele toxice (fake news) – războiul de aproape de granițele noastre nu se duce numai în tranșee și cu drone;
– Să sprijine academia de elită Arcadia Chamber Music Classes, susținută de cel mai bun cvartet de coarde al României și unul din cele mai bune ale lumii.

Poate vă gândiți că, decât să ajungă la Ciolaci și Ciuci, banii voștri ar fi mai bine gospodăriți de niște voluntari inimoși, care fac din suflet lucruri palpabile, accesați nisteoameni.org.

7. Duminică seara am fost la cinema Florin Piersic din Cluj la primul și deocamdată singurul lung metraj turnat despre Experimentul Pitești. Victoria Baltag a făcut un one woman show (Doamne, cât de bine te înțeleg, Victoria!) și, după doar 11 ani de muncă (mie mi se părea că cei 6 ani cu Usturoiul au fost mult!), a reușit, în sfârșit, să aducă filmul pe marile ecrane.
Ce să vă zic? Buget zero, inimă infinită; este ultimul film cu Ion Caramitru în distribuție; iar subiectul nu prea are cum să te lase impasibil, mai ales că foștii torționari sunt bine-mersi, la adăpostul pensiilor lor speciale, la 30+ de ani de la căderea comunismului. Fain, nu?

Puteți și sprijini proiectul ăsta – le cunosc sacrificiile prea bine. Cine știe, poate ne mai vindecăm și noi, ca nație, traumele – să vedeți cum îți explică echipa cum aveau autorizație să filmeze la Jilava cadrele cu penitenciarul, și de pe o zi pe alta autorizația li s-a revocat, pentru că corb la corb nu-și scoate ochii. Fain, nu?

8. Vă recomand newsletter-ul lui Victor Kapra. Am mai făcut-o, o mai fac, o voi mai face.

9. PĂLINCĂ DE UNGUR DE VÂNZARE!!!
Am zis DE UNGUR, nu DIN UNGUR, da?
Prună curată, mi se zice că e parfumată, echilibrată și e exact ce trebe dacă vrei să duci un cadou cumsecade unui prieten/șef/doctor/socru. 50 de lei litrul, calitate garantată de însuși producătorul la pálinka. Nota bene: e din borhot fără sâmburi, deci nu ai parte și de cianidele de la Roșia Montana.

Aș testa-o eu personal, dar, alelei, suntem în plin post, deci sunt divorțat de cele lumești (mai puțin de clevetit, pizmuit, suduit și alte chestii la care e mult mai greu de renunțat decât la lapte, carne, ouă și rachiu).

~ Final! ~

În mod excepțional, pentru că e postare despre bijnițuri, vă încurajez să comentați cu linkuri către afacerile pe care le păstoriți sau doriți să le încurajați (doar să nu fie jocuri de noroc, OK?).

PS: Vin Paștile, iară plec din țară. Anul trecut am fost în Bari (da, voi încerca să scriu cum a fost), anul ăsta mă duc la soru-mea, în Germanica. Să vedeți ce le fac la nemți, o să duc cu mine un sac de șervețele să le șterg lacrimile plânse că de ce nu vrea actorașul pace și-l tot provoacă pe dl. Putin, lui nu-i pasă de țara lui? Pe bune amu!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 5 comments

 1. Alina Reply

  S-a mai facut un film artistic despre Experimentul Pitesti. Se numeste “Intre chin si amin”, regizorul este Toma Enache si filmul a aparut in 2019. Trailer aici: https://www.youtube.com/watch?v=wHGdGAu3P9Q Il gasesti si pe Netflix. Din punctul meu de vedere (as spune avizat pentru ca am citit mult pe subiect, am cunoscut si am stat de vorba cu supraviețuitori, fac parte dintr-o fundatie care se ocupa cu memoria luptei anticomuniste etc ) filmul lui Toma Enache este mult mai aproape de adevărul istoric. Poate reusesti sa il vezi si pe acela si sa ne spui cum ti s-a parut. 🙂

 2. Iaurtel Danonino Reply

  Io nu vand nimic, ca nu m-a dus capul sa inventez ceva. Dar deturnez banii pe care oamenii oricum i-ar da la stat ca impozit si ii intorc in comunitate sub forma unor proiecte culturale de care cred eu ca e nevoie (s-ar putea sa nu fie). In comunitatea mea, din Oradea, sorry, nu avem filiala la Cluj, singurul oras din provincie care era cat pe ce sa aiba metrou. Daaaar, daca ai fani clujeni care vor sa investeasca in cultura oradeana, ca sa crestem mari si sa nu mai venim pe capul vostru la Untold, aici e un link cu raportul nostru de activitate pe ultimii 8 ani din cei 12 de viata, ca sa vada cetatenii aceia ca nu ne luam Tesle si Veyron de banii lor. Link: https://www.culturainmiscare.ro/raport-de-activitate/
  Acceptam 3,5% din impozitul pe venit, donatii, sponsorizari, barter, NFT-uri, drepturi litigioase… bani sa fie, ca le gasim noi un rost.

 3. Pop Adrian Reply

  Probabil va fi o batalie prima data intre chat-gpt si bard… sa vedem cine castiga dupa aia o sa ne dam seama daca este sau nu un pericol adevarat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *