Lucrezi? Lucrezi. Livrezi? Livrezi. Vrei bani, conform contractului? Pa şi pusi.

Cam aşa stau lucrurile: o doamnă traducător traduce nişte cărţi pe baza unor contracte clare încheiate cu o editură, apoi editura se traje pe popo când e vorba să-şi achite obligaţiile contractuale. Iar justiţia crede că nu există temei pentru declanşarea unui proces, drept pentru care refuză să iniţieze cauza.

În toată cariera mea de traducător autorizat de 9 ani de zile nu am mai pomenit aşa ceva. Laura, I’m with you on this one, sister! I feel your pain.

Mai multe detalii – aici.

De acum, decât să-mi cumpăr o carte pe care scrie RAO, mai bine-mi cumpăr cravate roz cu verde pe care să le port pe plajă la nudişti. Iar tu, judecător/oare care ai respins cauza… sper să ai vise în care înoţi în caca măgari până peste urechi. Şi fie ca visele să-ţi devină realitate!

(poză via Konskriptor)

PS: Ar fi trebuit să scriu mai din timp, dar noi ardelenii ne dumirim mai greu de ce trebe făcut.

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 17 comments

 1. Bogdan.Cretu Reply

  Pai in Romania oricine poate trage pe sfoara pe oricine…ca-i la moda…daca Dinu “Paturica” Patriciu (care are purcoi de bani) nu-si plateste facturile pentru dughenile lui, o editura de ce ar plati?

 2. Groparu Reply

  @ Bogdan: pentru ca o editura nu e un magazin de cartier cu gresie pe jos de la care cumperi lichior Boerro si seminţe decojite.

 3. Konskriptor Reply

  Săraca editură, n-o avea ţechini la chimir!
  Şi io am ajuns să bat anticariatele pentru o carte, că dacă e s-o cumperi de nouă te apucă gândurile negre.

 4. Corina Reply

  Sper că demersul Laurei va avea succes. Merită să dea mai departe informaţia, să facă de cacao editura, ai cărei reprezentanţi vor observa, probabil, după un timp, prea târziu oricum, că era mai ieftin să îşi plătească angajaţii şi colaboratorii decât să dea bani pentru curăţarea imaginii. Josnic! 😡

 5. Iulian c Reply

  Welcome to the jungle!
  In domeniul meu , in loc de vânzări mă ocup cu recuperatul banilor ….. Care mi se cuvin …… Sau daca vreau sa nu lucrez nimic cer banii in avans ….. Eventual pe toți …. Fac asta zi de zi ….. Sefa de la financiar este disperata….

 6. Anda Reply

  Daca e sa nu mai cumparam carti de la editurile care nu-si platesc colaboratorii/angajatii, ar trebui sa le cam evitam pe toate. 🙄

  Si eu am lucrat intr-o editura (alta, nu RAO) si nu mi-am luat putin peste doua salarii. Ma uimeste ca oamenii doar acum afla chestiile astea.

 7. ioana Reply

  Citisem acea postare acum 2 zile. Ma bucur sa vad si la tine asta. Plus 1. Adica nici eu nu mai cumpar VECI de la RAO 😐

 8. sigina Reply

  pe la inceputurile mele ca traducator, adik 2007, 2008, am avut si eu niste meciuri cu Rao. Mai precis cu Monica Nechiti

 9. d-petre Reply

  Daca nu cumpar RAO da faliment si nu-i bine …
  Dca mai cumpar incurajez marlania si nu-i bine …

  grea decizie

 10. Monica Reply

  @ sigina
  singurul meci, domnisoara sigina, daca imi aduc eu aminte, a fost respingerea probei jalnice de traducere :)) Nu s-a mai ajuns la problemele de care se plang traducatorii de aici in cazul dvs., caci nu ati ajuns sa traduceti nimic!
  In general, in Romania e foarte trist ce se intampla cu traducatorii. Si sunt total de acord cu ce s-a scris aici. Doar o precizare – In cazul RAO, mai toata lumea are impresia ca altcineva in afara de conducere poate dispune de efectuarea platilor sau macar poate avea un cuvant de spus. Ceea ce este total neadevarat.

 11. Carmen Reply

  Buna ziua,

  Am avut contract cu RAO pentru o carte publicata in 2009, care nu mi-a fost platita. Am trecut-o la “pierderi” fiindca n-am avut puterea sa umblu prin tribunale. As vrea sa stiu daca vreunul dintre traducatorii inselati de aceasta editura si-a mai primit vreodata banii, fara sa fi intentat (si castigat) un proces.

  Multumesc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *