– Bună ziua. Vreau să-mi plătesc dările la stat.
– Sigur, aveţi o gaşcă de bani de plătit. Şi pe anu’ ăsta, şi pe anu trecut.
– Ştiu, plătesc numa pe anu’ ăsta, că pe anu trecut nu se percepe penalizare. Cum facem?
– Mereţi la trezorerie cu fiţuica asta, şi plătiţi! Şi ia buna doamnă un Post-It, scrie pe el două conturi şi două sume. Fără ştampile, fără nimic.

Mă duc la Trezorerie, înmânez foicica unei doamne care seamănă cu Florin Piersic, îi zic:

– Vedeţi că nu plătesc toată suma, că îmi mai trebe şi bani de bere şi rujuri; vă plătesc numa 1100 lei.
– Vai! Păi atunci mereţi înapoi să vă modifice foaia.
– Ce, zic, foaia asta scrisă cu pixu’?
– Da, zice, asta.
– Păi ce valoare are foaia asta?
– Io fără foaia asta nu am nici un fel de putere să primesc bani.
– Doamnă scumpă, zic, e un boţ de hârtie scrijelit cu un pix de un leu, e cât se poate de neoficial; ce să-mi modifice?
– Suma! zice. Vedeţi că ea o trecut suma întreagă, şi dumneavoastră plătiţi mai puţin. Vă rog să nu îmi faceţi probleme, că îl chem pe gardianul pudic.
– Bine, zic, mă scuzaţi.

Mă duc după colţ, scot pixu, tai suma, trec 1100 lei, mai stau cinci minute să mă distrez de feţele de bot de cal ale ălora de stăteau la coadă, mă duc înapoi.

– Am vorbit, am rezolvat, îi zic.
– Foarte bine, zice buna doamnă.

Plătesc, primeşte banii, plec.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 23 comments

 1. petruti Reply

  Foarte asemanator cu “sistemul” de la RAR care spune ca nu se pot face programari decat telefonic sau pe net. La care un tip, dupa ce i se comunica enormitatea la ghiseu, isi scoate calm mobilul, suna, asteapta ca inteligenta din partea cealalta a geamului sa raspunda si zice pe cel mai serios ton cu putinta:
  – Buna ziua, as dori sa fac o programare…

 2. Night-elf Reply

  Si mai mi-am adus aminte de un episod haios la trezoreria Sectorului 2 Bucale – dar aici sistemul n-are nicio vina. Stateam la coada, trebuia sa platesc taxa pentru nu stiu ce aviz, iar in fata mea era un chinez. Madama de la ghiseu arata ca de parca ar fi fost candva bucatareasa sefa la bordul lui “Bismark”.

  Scorpia: “Numele!”
  Chinezu: “…?!”
  Scorpia: “NUMELE!”
  Chinezu: “Aaa!” … urmeaza o succesiune de Tz-uri, Y-uri, Sh-uri, imposibil de reprodus.
  Scorpia (care se deja se uita la saracu chinez ca la o portie de mititei de sobolan) : “Ia pixu’ asta si scrie tu aiciea!” – si ii da o hartie.

  Sa va spun ca individul si-a scris numele in alfabetul limbii din tara mama?

 3. Cip Reply

  ce nu ti-au spus tantili di la ghisau e ca datoriile se sting in ordinea vechimii daca sunt de acelasi tip. Asadar si prin urmare daca ai de platit in contu lu’ acelasi impozit si pe anu trecut si pe asta, atunci ii musai “ca calculatoru” lor sa-ti inchida mai inainti impozitul vechi, ca asa zice nu’s ce lege.

 4. hadean Reply

  hii! cre ca trebe sa ma duc si io sa platesc ceva la niste finante. da, am platit in avans da prefer sa-mi fie statu dator decat sa-i fiu io lui, ca sa-l pot sudui cand vreu.

 5. little dot Reply

  daca nu ma insel, toate astea ti s-au intamplat in romania. este ca am dreptate? mama ce le nimeresc :)) birocratie, oameni incompetenti

 6. Catalin Reply

  Oare de ce nu ma mira?? Bine le`ai facut! Era misto daca modificai biletu incat sa`ti dea bani, nu sa le dai tu:D

 7. sebra Reply

  Buna seara
  Daca ai vazut un ip care a luat-o de la sfarsitul blogului si a ajuns pana la prima pagina si pe urma s-a intors aici sa te felicite pentru priceperea de a scrie,sa stii ca eu am fost aia.
  Felicitari!

 8. alexnicolae Reply

  Cand am inmatriculat masina, platesc pe undeva o chitanta si o pun in dosar. Vede ala dosaru si zice El: -chitanta nu e buna , trebe sa mereti si sa faceti o copie xerox dupa chitanta sa o puneti la dosar. Io:- da nu imi trebe chitanta las-oa colo. EL: nu se poate ca trebe sa aveti dovada platii. Io- am incredere in politia romana. El: mereti si faceti copia e un magazin langa colt. Io: Beneeeeee. Si las in dosar si copia si originalul. El scoate originalul si pastreaza copia. Asa e regula asa face! Totul politicos civilizat si cu calm. Kafka reloade!

 9. Horia Reply

  Am patit si eu ceva de genul asta.
  La polita rutiera, plateam taxa pt examenul pt categoria B. Si pt ca am fost campion si am picat primele 3 examinari, la a 4-a se platea de 3x taxa normala. Din cate imi amintesc taxa normala era de 120.000 sau 130.000 (jaguari din aia vechi nu RONI :D). Si merg eu la posta, ca acolo se platea, ii zic la tanti ca vreau sa platesc taxa dar aia de 3x nu aia normala. Aia se uita la mine ca matza in calendar si face cum i-am zis. 3×12=36. Ea nu a scris 36 pe chitanta ci 3×12. Totul bun si frumos. Dau dosarul la scoala de soferi si saptamana care vine merg la examen. Ce sa vezi…dosarul meu nu era acolo. Merg la politie si intreb….domnu de acolo imi zice ca nu am platit taxa asa cum trebe. Am platit doar 12 nu 36. Eu zic ca nu se poate. Si imi arata chitanta. Pe chitanta scria 3×12. Ii zic organului si zice ca nu e bine. Tre sa scrie 36 si in plus 12×3 nu face 36. Eu zic ca face, el zice ca nu si scoate un calculator de birou si calculeaza. Dupa ce vede ca intradevar 3×12 ii 36 zice ca oricum nu ii bine. Merg la posta si o rog pe tanti sa scrie 36 nu 3×12. Tanti ia pasta corectoare si scrie 36. Totul a fost ok si am intrat in examen pe care l-am si luat pana la urma :D. Asa ca pe langa un pix e bine sa mai avem la noi si pasta corectoare 🙂
  Numa bine!

 10. artistu Reply

  Deci e clar! Acu esti si tu circa financiara! Io zic sa iti deschizi ghseu, ca uite sntem in perioada impozitelor! 😀

 11. WhiteWolf Reply

  Daca venea gardianul avea imputernicirile necesare sa modifice el inscrisul ala ? 🙂
  Ce te costa sa-i zici si ca-i proasta cu triunghiuri ? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *