În fiecare an, în România e prăpăd porcin. Țin minte că primul val de euro-sceptici a apărut când a fost vorba de noi reglementări introduse la sacrificarea lui Ghiță – cu alte cuvinte, poa’ să vină rusul cu tancurile, nu ne interesează, dar lăsați-ne porcul din bătătură în pace!

Groparu este departe de a fi un evanghelist vegan: la mine-n gospodărie, slănina este la mare preț. De Crăciunul și Revelionul ăsta m-am războit (lupta nu este câștigată încă) cu 3 metri de cârnați de porc de Porky Pig cu cărniță de Bugs Bunny, luați de la un maaaaare artist al cărnii din Cluj (te pup, Călin Dan Morar!).

Posibil cei mai buni cârnați puși vreodată pe limbă de mine.

Recunosc, m-am temut pentru viața mea să mai iau și altceva de la el! (sursă foto – contul artistului)

Și, de sărbători, ne-am luat rația de colesteroale:
– colindat cu sarmale și salată de boeuf și piftii;
– șuetă cu bere pragheză și cârnați de casă fierți în bere, cu jumări, la 2 noaptea, că și acum încerc din greu să depășesc momentul;
– vizită la socri, cu înghițit tot ce e de la porc, mai puțin copitele (soacra: ”Da’ cum să nu mânci chiftele cu șnițele! Ia cu șold de porc, lasă pita pentru când vine postul!”);
– vizită la Sibiu, unde mama m-o îndopat cu pecie (mușchiuleț afumat) și caltaboș din piața de lactate din Sibiu – unde verișorii lui Ghiță Ciobanul se dovedesc nu numai artiști în închegarea laptelui de oaie, ci și experți în ale porcului. ”Hai, da’ n-ai pus bucățică de tobă în gură! Ui la tine, ce-ai slăbit! Niște piftie vrei? Hai, numa’ o găleată de piftii!”

Și sarmale, din nou SARMALEEE!!!!

Gata! Mă predau.

Legume, fraților. Măcar vreo săptămână, că nu se mai poate altfel.

Legume cu brânză de vaci.

Niște mic dejun cu gem, nu cu tobă.

Pește. Cu legume.

Fier luat nu din carnea roșie, ci din sfeclă.

Cucuruz.

Proteină din ciuperci, nu din șold afumat.

Quiche cu legume.

Ou poached cu sfeclă.

Paste cu mazăre.

Niște salată cinstită de ton, nu sanviș din slănină și kaiser și bacon între care pui maioneză!

O supă cremă de ciuperci.

Chiftele de năut. Din alea de le zice falafel, cu condimentele potrivite sunt demențiale.

Și, dacă nu ești cu toate caprele-n șură (și gașca de la Epic Show SIGUR nu le are pe toate! Că le-or mai plecat, no), atunci poți chiar găti în drum spre birou. În mașină. Cu conserve Home Garden, că nu ai tot timpul vreme să fierbi năutul și sfecla 3 ore.

Firește, dacă aveți imaginație, puteți inventa rețete noi cu ce mai produce Home Garden – gen, gem de caise cu năut, sau compot de piersici cu sardine în sos tomat, sau mazăre cu ananas felii, sau ciuperci cu ton și păstrăv și mâncare de fasole! Sau puteți încerca niște mâncăruri mai nomale la cap, cum găsiți aici, pe site-ul lor.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. George Soros Reply

  Tu crezi ca pe Coldea acu’ il doare undeva de postarea ta?
  Sau il mananca pe undeva?
  Bu-ha-ha!

 2. boemul Reply

  mda, şi eu am constatat de dimineaţă că mă mai încap doar două perechi de blugi din vreo şase câte mă încăpeau anul trecut… o dau pe orez şi supe o vreme.

 3. mac gregor Reply

  io nu stiu cum dar nu mai ma indop de sarbatori. Parca prefer sa ma feresc de mancare ca stiu ca oricum o sa fie prea multa.

  Incep sa nu mai respect traditia populara.

 4. Stefana Reply

  Ioooi ca toata ziua vad postarea asta pe FB si imi ploua in gura de fiecare data. Eu sunt mai gingasa cand vine vorba de porcarii, asa ca poate imi zici si mie unde se gasesc in Cluj cele mai bune porcarii si branzeturi ( ca la Sibiu n-am drum ) 😀 Multam fain

 5. Groparu Reply

  @ Ștefana: apăi draga Groparului, dacă tot vrei să faci o cură de carne, încearcă la carmangeria Moldovan – google it;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *