Varianta scurtă:
După 7 ani de proces de plagiat, acuzaţia de plagiat s-a prescris, dar Groparu va ataca verdictul la CEDO.

Varianta lungă:
Acum circa 7 ani de zile, pentru a treia oară în acelaşi anotimp, am auzit că texte publicate pe blogul meu au fost preluate de Radio Zu, fără precizarea sursei şi fără ca eu să fi dat cuiva de la trustul Zu (oricare ar fi acesta) aprobarea în acest sens.

Fiind (repet) a treia oară în care texte de pe blogul meu de au fost preluate fără precizarea sursei, şi fiind prieten bun cu nişte mega avocaţi, i-am dat în judecată pe numiţii Daniel Buzdugan şi Mihai Morar pentru plagiat, care este o infracţiune penală.


Păcat, pentru că, atunci când nu plagiază, Buzdu’ şi Morar chiar au un umor de invidiat (sper să nu vă doară burtica de atâta râs!) (dăm sursa, că nu suntem ca ei)

Dosarul a fost transferat – fără ca eu să fi fost anunţat în vreun fel (!) – de la Judecătoria Cluj la ceva instanţă din Bucureşti, pentru că legea din România permite judecarea presupusei fapte ori la localitatea de domiciliu a părţii vătămate (Cluj, în cazul nostru), ori la localitatea de domiciliu a infractorului (Bucureşti, în cazul nostru) – depinde cum dispune instanţa.

Şi instanţa de la Cluj n-a avut chef să judece asta la Cluj.

Şi, după aproape 7 ani de zile de tergiversări, contra-expertize, amânări şi reexaminări la Bucureşti, instanţa de la Bucureşti a decis: fapta s-a prescris. Au trecut mai mult de 5 ani de la săvârşirea faptei.

Asta nu înseamnă că ei nu au plagiat sau că plângerea mea penală nu a fost fondată: ci doar că a trecut prea mult timp de la înregistrarea plângerii.

În sprijinul acuzaţiilor mele, am prezentat podcast-ul cu postarea mea citită pe post fără precizarea sursei de cei doi, plus print screen-uri cu site-ul Radio Zu care dovedeau preluarea conţinutului meu de către cei doi, exemple de alte acuzaţii de plagiat (Simona Tache, Julius Constantinescu şi mulţi alţii) şi orice altă dovadă am considerat că merită înfăţişată. Am plecat la Bucureşti pentru a da curs personal citaţiilor, am dat declaraţie la Poliţia sect. I (cei care mă citiţi de multişor aţi mai prins pe ici, pe colo câte ceva despre proces, dar nu mare lucru, pentru că avocaţii mei mi-au interzis să declar mare lucru în legătură cu procesul), dar, în ciuda dovezilor – zic eu – grăitoare, atâta s-au puturoşit instanţele şi poliţiile, că până la urmă fapta s-a prescris. Au şi ele un termen şi au expirat, na.

Ca un borcan de compot.

Nu e cazul să plecăm din ţară pentru un verdict aiurea (zic eu) dat într-un caz neimportant (zic tot eu). Era, oricum ai lua-o, o bătălie neimportantă în ţara în care oameni ca Mazăre sunt condamnaţi cu suspendare pentru prejuducii de zeci de milioane de euro şi oameni ca Voiculescu şi Negoiţă vor duce cu ei în mormânt datorii de alte  zeci de milioane de euro către stat, căci – să nu fim naivi! – nu va vedea statul vreun leu vechi din datoriile ăstora.

Nu e cazul nici să ne omorâm speranţele de mai bine sub tălpile croc-şilor, ca pe-un limax: la urma urmei, chiar ar fi fost prea mult, zic eu, ca Buzdu şi Morar să plătească zeci de mii de euro despăgubiri pentru un furtişag de idei greu cuantificabil în $.

Dar ar fi fost miştoc să primesc un telefon de la cei doi în care să le simt coada udă între picioare. În care să-mi propună tot felul de târguri ca să renunţ la acuzaţii, să uit de proces, să-mi retrag plângerea. Chiar ar fi fost haios.

N-a fost să fie. Tura asta.

Ce am pierdut în procesul ăsta?

Păi, nimic. Personal, am avut norocul să am lângă mine o casă de mega-avocaţi, că-i ştiu şi mi-s prieteni şi peste exact 7 zile plec cu ei la pescuit în Deltă, din nou, şi procesul ăsta nu m-a costat absolut nimic altceva decât câteva plinuri de benzină, că până şi taxele de timbru le-au plătit ei.

Şi e OK.

Şi da, aş relua procesul de la zero chiar şi acuma, când ştiu că miza e neimportantă în ochii judecătorilor obişnuiţi cu cazuri penale babane, nu cu un plagiat, whatever the fuck that means (nu toţi judecătorii sunt şcoliţi în ale plagiatelor pe internet), şi are mici şanse de reuşită.

Şi ştiţi ceva? Chiar voi relua procesul, pentru că voi duce cazul la CEDO.

Pentru că eu cred că mi s-au încălcat drepturile la un proces echitabil, care nu s-a desfăşurat într-o perioadă rezonabilă de timp. Şi s-ar putea ca, în cazul în care şi instanţele alea de la Schengen îmi dau dreptate, să mă trezesc cu o despăgubire (de câteva sute de euro? mii de euro?) exact din banii statului român.

Adică fix din banii tăi, dragă cititoriule!

Da, şi din banii mei.

Dacă da, sau dacă nu, când vor veni la Cluj, Buzdu şi Morar vor avea un prieten nou, care-i va urmări cu o pancartă cu BUZDUGAN ŞI MORAR FURĂ GLUME! la hotel, la concertul la care vor fi MC, la petrecerea de după eveniment, la aeroport şi oriunde vor lua prânzul în compania prietenilor. Fain, nu?

PS: Şi o bezea prietenească merge către oamenii de la matinalul Radio Impuls Cluj, care s-au gândit ei, într-o dimineaţă, să disece acest caz de plagiat şi să analizeze cu un aer de experţi întregul caz fără ca măcar să se deranjeze să mă întrebe pe mine, partea vătămată, de sănătate; şi după ce am aflat că eram bârfit la radio, i-am sunat şi le-am răspuns cu răbdare şi incisivi ascuţiţi la orice nelămurire au avut, şi chiar sunt curios cum vor prezenta cazul acum, dacă o vor face.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 25 comments

 1. Simona Schwab Reply

  Wow… Pacat, mi se cam duce increderea in judtitie daca asa se intampla! De ce nu angajeaza mai multi oameni sau… orice, numai sa nu se ajunga in asemenea situatii penibile. Inteleg daca ar fi recunoscut ca nu se pricep si sa fi dat macar un verdict ambiguu… dar chiar sa arunce in praf dosarul la care un om asteapta un raspuns? Trist si ingrijorator.

  • Bubu Reply

   Abia acum? Daca ai 2 ore libere intr-o zi, ia o cafea si mergi la un tribunal sau judecatorie. Intra si aseaza-te pe una din bancile din afara camerelor de judecata. E gratis, inca. Si asculta ce iti povestesc oamenii din jur. O sa plangi de la atata nedreptate.

   • Groparu

    Tind să cred că, dincolo de twist-ul personal (toți cred că li s-a făcut o nedreptate), ai dreptate.

 2. Dex Reply

  Uite o vorbă bună (plagiată): “asta e”.

  Învăță să mai și pierzi. Toți copiem câteodată.

  • Groparu Reply

   Really? Sunt pierzător expert, am și un doctorat neplagiat în asta.
   Toți copiem, dar la al treilea avertisment ne cam oprim, totuși.

 3. mac gregor Reply

  Foarte bine!

  Du-te la CEDO pentru ca altfel se intelege ca orice judecator caruia ii place Buzdugan si Morar, (adica de acuzat), poate sa traga de timp pana cand nu se mai aplica legea.

 4. Tweety Reply

  Ma bucur ca nu renunti; sper din suflet sa ai castig de cauza.
  Nu pot sa ii sufar pe cei doi cocalari de media.

 5. Narcissa Reply

  Era o vreme în care, dacă tastai ”Buzdugan și Morar” pe Google, la suggested search apărea printre primele căutări ”Buzdugan și Morar fură”. Mă întreb de ce google nu mai sugereaza asta, că doar ei nu au încetat între timp să fure!

 6. CP Reply

  Micul furtisag perverteste tot si justifica furtul mare. Da, trebuie stopat. Furtul intelectual e furt si nu trebuie tolerat. Nota 10 (zece) pentru reactie!
  Îmi pare rau sa citesc ca a încetat procesul penal prin prescriptie. Asta nu înseamna ca cei doi sunt nevinovati, ci doar ca fapta s-a prescris. În civil cred ca poti sa îi dai înainte – si probabil sa obtii satisfactie ad calendas grecas. Sau la CEDO.
  Dar reusita apartine celor hotarâti si perseverenti. Tine-o tot asa! Felicitari pentru atitudine, “moral stand’!

  • Groparu Reply

   Ne bazasem pe penal ca să deschidem ăla cu civilul, cu miliardele de dolari despăgubiri. Amu asta e!
   PS: Se vorbește că nu ar fi de nevăzut să dispună redeschiderea procesului. Om vedea! Până atunci, așteptăm motivarea instanței.

 7. Ciuvică Reply

  Deci : Muie onoratei instanțe, Muie sistemului de justiție corupt de SRI și protocoale ilegale , Hai cu legea răspunderii magistraților, Cine sare nu vrea schimbare…..
  Așa se-ntămplă cănd preaslăvești organele represive, pățăști! Ghinion de neșansă! ?????

  • Groparu Reply

   Și, iată, primul comentariu care politizează întreaga afacere!

   • Ciuvică

    Pai parca acum vreo 6 luni erai tare multumit de justitie si nu-ti păsa de abuzuri, doar sa intre pesedistii la parnaie cu orice chip, si Heil Condruta!
    Ce s-a intamplat intre timp? Te-a lovit viata in bot?
    Ti-ai zdrelit mufa de “justitia” si “magistratii” pe care-i adulai?
    Ghinion!

 8. vlad Reply

  Cand eram eu mic, prescrierea era anulata daca una din parti facea vreo actiune.
  Proces pe rol nu e actiune? Sau chiar i-ai dat in judecata dupa mai mult de 5 ani de la comiterea faptei (caz in care e vina prietenilor avocati)?

  • Groparu Reply

   I-am dat în giudeț la câteva săptămâni de la producerea faptei.

 9. CP Reply

  Maestre groparesc, m-ai pacalit!
  Inteligent, de altfel, dar nu suficient de inteligent, pentru ca m-am prins… Am cazut pe fenta cu jalea prescriptiei… sa-mi fie rusine!
  Pâna când am facut eu legatura între scandalul zilei (M..E PSD) si ultimele doua articole ale domniei tale de pe blog (ultimul e destul de univoc), ca sa devin suspicios si sa verific dosarul si data pronuntarii JS1 în dosarul 9538/299/2018 (25.05.2018), a durat ceva timp.
  Stii, eu nu cred în coincidente si parca filmul asta cu “Puie nu-stiu-cine” a mai rulat o data. Nu mai pun botu’ sa iau bilet la acelasi scenariu reîncalzit.

  • Groparu Reply

   Meştere, bag seamă că dacă te asigur că nu au absolut nici o legătură nu mă crezi. Nici dacă-ţi spun că am vrut să treacă ceva vreme ca să ajung să scriu acest articol, totuşi, fără de venin, ci cât mai sec şi mai faptic cu putinţă.
   Pe blog scriu chiar ce şi cum îmi vine să scriu, am renunţat să îmi fac plan editorial şi nici nu ştiu dacă am avut vreodată. Şi pur şi simplu acuma i-a venit vremea articolului cu dosarul de care zici (habar nu am care-i este numărul, nici nu am intrat vreodată pe just.ro ca să verific, am luat de bune detaliile oferite de avocaţi).
   De aici şi până la a mă acuza că iau bani, sau fac parte dintr-o schemă mai largă de oameni care scriu anumite chestii pentru că au nişte interese, nu mai este decât un pas pe care îţi mulţumesc că nu-l faci.

 10. Zolty Bogata Reply

  Au tras de timp, câtă încredere mai putem avea în justiție? 🙁 .Dute la CEDO, trebuie să se facă dreptate. Multă sănătate

  • CP Reply

   Maestre groparesc,
   În principiu, onorabilitatea interlocutorului se prezuma pâna la proba (certa) contrarie. Deci, cum grano salis, te cred si iau de bune asigurarile pe care le dai.
   Este însa interesant de observat, cum, din motive de bula, marile spirite se întâlnesc 🙂 . Ba chiar se sincronizeaza si sinergizeaza. Fenomenul ar merita o analiza distincta si aprofundata.
   Toate bune, CP.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *