Pe doamna profesoară Angela Mihai am ”agățat-o” la un domn ceasornicar din Cluj – sper eu, eroul următoarei postări din categoria seniorilor care nu pot sta locului, ci își croiesc un venit pe piața muncii pentru că e mai palpitant așa decât să-ți petreci zilele cu plimbări gratis și nesfârșite pe autobuzele companiei de transport în comun.

Doamna Mihai (a cărei poză urmează s-o primesc ASAP! Credeți-mă, aduce un pic cu Margaret Thatcher) a absolvit Filologia în ’73, secția Franceză – Română. Aveam să aflu că am tremurat, la câțiva ani distanță, în fața aceluiași cuplu de profesori Baciu care predau literaturi iluministe (elle) și istoria limbii franceze (lui, bien sûr). După absolvire a predat la celălalt oraș din județ al care cărui nume începe cu D (Dierla, hehe), la Liceul Ana Ipătescu de lângă penitenciar, și apoi la Liceul Informatic de la Cluj, unde i-a plăcut tare mult (”directorul dă valoare unei școli”, zice doamna Anghel). I-a plăcut, dar nu suficient cât să se abțină să plece pentru a vedea lumea!

Așa că, în ’94, doamna Angela s-a luat și s-a dus. Hăpt peste baltă, la George Bush. Știa engleză pentru că făcuse opționalele de engleză și italiană în facultate. La yankei, a aterizat fix în Cleveland, Ohio, la un job în care trebuia să-i învețe pe soldații americani franceza. Cea europeană, nu cea quebecoasă sau din New Orleans: o clasă de psihologi care se pregătea pentru misiuni în părțile francofone ale Africii. Pe bani frumoși: $40/oră.

Când a expirat contractul, a plecat în frumoasa Californie, la liceul Tarbut V’Torah – o școală de vârf. A continuat cu alte școli private, cum este Rosary High School (școală de fete, unde numai taxa anuală era între $16.000 și 20.000, plus uniformele și alte cheltuieli adiționale). Și nu s-a liniștit până nu și-a făcut rost de pensie din State!

Moment în care a plecat în Franța unde, la Internațional School of Paris, a predat franceza în limba engleză copiilor de bogotani, căci la școala aceea erau numai progenituri de Alain Delon si Gérard Dépardieu și prințesa de Monaco.

Și apoi a revenit în România, pensionară tânără, la 60+ (nu vă spun câți ani are doamna, pentru că oricum nu-i arată). Unde – ghiciți! – numa’ nu vrea să se potolească; ci predă mai departe engleza copiilor mici și franceza cadrelor medicale care doresc să lucreze în străinătate. Pentru că…

”Tinerii trebuie să aibă curajul să plece. Este o experiență de viață extraordinară. Numai așa îți dai seama cât ești de bun și dacă într-adevăr poți să faci ceva. Dacă nu reușești, poți oricând să vii înapoi!”

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 1 comments

  1. Vera Reply

    E un personaj de poveste doamna profesoară Angela Mihai, m-a ajutat să-mi aduc aminte să vorbesc fluent franceză acum ceva vreme. Cam așa mi-aș dori să fiu eu la bătrânețe (adica secsi si neastâmpărată, vie și lucidă și simpatică… nu tremurând în așteptarea pensiei).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *