Încearcă să nu intri în magazinul Trenulete HDG decât dacă ai câteva zeci de minute de ucis.

Domnul Dan are cel mai frumos magazin din Cluj: vinde jucării machete de mașini, trenuțe și vagoane, avionașe, camioane, dubițe și orice miniatură la care te poți gândi.

IMG_4332

IMG_4323 IMG_4327  IMG_4341 IMG_4342

Toate cu un nivel de detaliu maniacal!

Chiar și tancuri. Aici aveți modelul preferat de tanc pe care-l folosea armata franceză ca să se predea.

IMG_4353

Domnul Dan se ocupă de magazin de 7 ani, dînd curs unei obsesii care-l chinuie de la 3 (!) ani, de când verișorul său a primit un trenuleț de jucărie. Nu este de glumit cu breasla sa: am întâlnit oameni cu asemenea pasiuni în Sibiu (un elvețiam care a stat o zi întreagă în gară), la Vișeu, când am mers cu tovarășul Gaben la Mocăniță (trei familii de nemți nu mai pridideau să facă poze la trenul cela), la soru-mea, în Germania, unde vecinul ei Hans m-a rugat să pozez locomotivele românești și să-i trimit ”măcar vreo 200 de fotografii”…

Prima dată a început online, dar apoi s-a extins cu magazin fizic. Exponatele le aduce direct de la fabrici specializate care nu vând decât magazinelor specializate în machete. Deci ce are domnul Dan pe stoc nu veți găsi la en gros sau la magazinul din colț, iar ca să ajungă să vândă a trebuit să treacă de examenul unui inspector special (!) care vine și te verifică să faci treabă bună. Ca la o reprezentanță auto!

Cea mai tare fază este că în magazinul său, domnul Dan vinde singura serie dedicată de locomotive românești. 125 de modele in lume (!),

Sperăm că modelul ăsta nu vine cu trenul, altfel durează până la anu’ să sosească

În 7 ani, una dintre cele mai haioase situații a fost când a primit un telefon de la un nene din Kosovo care dorea să cumpere vagoane adevărate, că așa a văzut el pe site. Și cel mai tare se distrează când, după ce aduce în țară modelele produse din China, le trimite înapoi dacă are clienți din China. Și are!

Și, ca să dea pe spate clienții, domnul Dan și-a amenajat inclusiv un mini-orășel machetă cu circuit de cale ferată cu tot!

IMG_4345IMG_4346IMG_4349IMG_4355

Și îl pornește când are chef! Iar trenuletul e, firește, reconstruit la detaliu – de pildă, i se aprind farurile.

Trenulete HDG: site  |  Facebook

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi System & Network Solutions şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Zic asta pentru că sunt sigur că vă interesează, nu de alta.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 7 comments

 1. Andrei Reply

  Iooooi ce-ai facut… :)) Un set cu controller digital si bluetooth (ca sa comanzi trenul de pe telefon, bineinteles!) e urmatorul pe o lista luungaaaa 😀 😀

 2. Catalin Reply

  Destul de interesant. Cunosc persoane de varste inaintate care detin astfel de jucarii pentru colectia personala si tin foarte mult la ele. Cred ca o sa aiba destul succes magazinul.

 3. alunelu Reply

  Auzi la el, cica modele realiste. Unde ai vazut tu tren sa mearga asa de repede?

 4. Eduard Reply

  Cel mai tare magazin din Cluj! Am si eu un trenulet si m-am bucurat de el mai ceva ca un copil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *