No. Deci la Gura Râului are loc anual un festival rural tradiţional, numit Festivalul Bujorului. Iată mai jos un sibian cu bujorul lui de munte în mână! (în dreapta, că în stânga are, după cum se vede, un deţ de sare iodată import Ucraina, că merge bine cu pâinea de bun venit din Carrefour).

Io faţă de festivalele rurale din Sibiu păstrez o distanţă de siguranţă, că m-am fript. Dar am zis că merită să văd primirea festivă a oficialităţilor, mai ales că anul trecut la festival s-a nimerit Băsescu, hăhăhă, aşa a făcut el; dar anul ăsta, nemaifiind an erectoral, n-a mai venit, că s-a dus la inundaţi, să-i ameninţe că le scade cu 15%.

În schimb a venit prefectul Sibiului. Tocmai la timp ca să îmi întrerupă micul dejun. Mamă, nu poţi mânca mămăligă cu telemea de capră şi smântână şi păpăradă cu cârnaţ când e prefectul la 50 m de noi! s-a indignat mama. Şi le-am lăsat de izbelişte şi am ieşit în stradă să fac poze, suficient de mult timp încât să-mi ajungă bunătate de mic dejun la temperatura salatei de varză. Şit, mi-am zis.

Prefectul a venit cu un gip cu numere de MAI, că nu i se suportă în Logan, că ăla e pentru ţărani. Şi a ajuns cu 20 minute înaintea alaiului de primire, şi o vreme o frecat ţiparu; şi, aşteptându-i, a băgat supt nas dintr-o ploscă cu conţinut misterios, şi organizatorii nu or vrut să-i dea şi Groparelui să-şi degreseze micul dejun, deşi i-am rugat frumos.

Io cred că prefectul ar mai fi băgat, dar cred că îi era cam jenă de noi, că ne-am strâns acolo ca la inundaţii, şi ne uitam la el ca la Dumnezeu (cum ne uitam la el? ca la Dumnezeu!); şi când am văzut că nu mai poate bea, m-am hotărât să nu mă fac niciodată prefect.

În timpul ăsta, Ghiţă ne privea!

Într-un final, organizatorii or ajuns, cu alai; cu primarele din Gura Râului călare pe un cal mega fain (deşi mie mi s-ar fi părut mai haios să fie invers!). Prefectul a vrut la un moment dat să-l muşte de nas pe unul din participanţi, sau batâr de-o ureche, dar nu prea i-o ieşit.

Un cal avea o şa, şi varice de cal sub ea!

Vazând că nu s-a reuşit de prima dată, s-a mai încercat încă o dată mozolirea vreunui element facial.

La final, s-a făcut o poză de grup. Opservaţi că lentila Groparelui cam fixa plosca tradiţională, că ea exercita aşa, un magnetism mai aparte!

Totul s-a încheiat tradiţional: unui şofer oprit în coloană i-a pornit tradiţionala alarma la maşină, şoferul nu reuşea să oprească alarma, aşa că înjura tradiţional, o fătucă vorbea la mobilul tradiţional…

…sibienii i-au cântat prefectului tradiţionalul Captain Jack

…iar tradiţionalul Ghiţă – bine-nţeles – ne privea.

PS: o gajică în port tradiţional românesc e a mai faină şi mai sexy femeie de pe lumea asta, chiar dacă arată ca Iosif Boda; şi v-aş mai spune eu una-alta, da’ mă strânje verigheta.

PS2: Alte detalii mai filmate decât ale mele (io am rămas la grătare tradiţionale la noi în ogradă) se pot vedea aici.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 23 comments

 1. Ciupanezul Reply

  Si cand s-or pierde traditiile le avem aici la Groparu pe blog. In cazul in care ne-or lua americanii sau nemtii sub tutela ca n-avem de unde plati datoria externa 😉

 2. neuronulcreponat Reply

  Captain Jack =)) =)) =)) , ma esti cu lioca de tot, iar mi-ai descretit fruncea de dimineata, no amu tre sa ma hlizesc tata ziulica

 3. writeman Reply

  domle, cine e Ghita? calul sau ala de pe cal? (intrebarea prosteasca, pentru ca stiu deja rasunsul: da!)

 4. Groparu Reply

  @ angeloasa: cu voia bunului Dumnezeu, voi fi in Delta in perioada aia. Desi mi-e dor de Jina si de Sorin, prekinul de-acolo…!

 5. Turambar Reply

  Bai naturalilor, aia nu aveau voie sa rupa rododendronu, ca e planta ocrotita prin lege. R’atzi ai dracu cu festivalurile voastre tzaranesco-electorale care distrug corola de minuni a lumii. Nu era mai simplu sa faca festivalu cozii-de-soricel, ca de-aia se gaseste pe toate poienile?

  😡

 6. Cristian Ion Reply

  Astfel de festivaluri sunt absolut superbe. Si sincer sunt singura noastra legatura cu originile…
  O zi minunata iti doresc

 7. Carmen Reply

  Gropare, fitzi-ar mancarea a dracu’ ! nu poti sa mananci si tu,ca tot omu’ la dieta, salata de rucola cu un fir de ulei de masline si sa bei apa plata cu lamaie? Ba mai mult ne dai si filmulete in care defileaza numai bucate indecente. Rusine sa-ti fie!

 8. razvan Reply

  mai gropare, de unde se poate produce un clop d’ala fain?

 9. raudemusca Reply

  Si vecinu’ meu su-prefectu’ hop si el in toate pozele! Da s-o prins ca nu e subiect central si se tot insinueaza pe-acolo sa iasa si el! 😎

 10. Stephanie Reply

  @razvan: lasa-l dom’le pe Gropar ca face pe misteriosul, iti zic eu: in Saliste, langa Gurha Rhaului, cum treci podul la intrarea in oras/comuna sau ce-o fi Salistea, o iei frumusel la stanga pana dai de o poarta pe care scrie ca acolo e un nene care face clopuri (asta o fi pluralul?). Iti ia masura la scafarlie, tot-tot…

 11. Carmen* Reply

  Tu Gropare, ce sa bati drumul pana-n Delta?! Te poftesc la noi, la Galati, ca ii mega oferta la intinderea apoasa…avem contopirea armonioasa a Dunarii cu Prutul si Siretul…iar daca-ar fi sa-i credem pe edili, io zic sa ai o tara rabdare ca poate ajunje chiar Dunarea la tine 🙂

 12. Maria Reply

  Mda cel mai frumos festival..:X:X
  ce vrei sa ziki ca “fatuca ” aia care vb la telefon nu era frumoasa.akum ce sa faci se mai intampla sa sune si telefonu =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) >:d:d:d<

 13. damaris Reply

  😛 festivalu e foarte frumos .ar trebui mai multe evenimente de acest fel ca sa nu ne uitam originile 😆 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *