Fix la momentul actual, Casa del Gropaire are în posesie trei mașini:
– una bucățică Golf V, mașina dă servici (deplasat familionul prin Cluj și extern, în weekend)
– Nissan X-Trail-ul cumnățelului din Italia, lăsat în custodie pe jumate de an, vine să-l ia peste o lună;
mașina de fată mare a lu’ nievasta, Opel Corsa de prin 2006, veți vedea în cele ce urmează de ce am tăiat-o de pe listă.

Cu trei mașini, practic, sunt exact ăla pe care-l blestemați că e chiaburul din cauza căruia nu aveți voi locuri de parcare-n Cluj – asta dacă n-aș locui pe o stradă pustie, cu locuri de parcare la discreție, deci nu-mi dați hate, dați-mi iubire.

Întrucât Groparu mai degrabă stă pe Facebook să se certe cu lumea seara, sau gătește, sau se uită prin televizor, cum fac toți bărbații, mai puțin ăia care nu-s ca el, două mașini sunt condamnate inevitabil la stat degeaba pe marginea drumului.

Asta de vreo jumătate de an. Că nici să le pornesc nu am mereu chef, să nu le moară bateria, că asta presupune muncă, nu glumă.

Și vine SMS-ul de la service: la Opel îi expiră ITP-ul.

Cu o greață infinită, cu o zi înainte să-i expire, că mereu las lucrurile pe ultima sută de metri, dau să pornesc Opel-ul, care pornește bine-mersi, dar nu de pe loc: cablul de la frâna de mână rămăsese cuplat.

Mă apuc să-l urnesc pe Opel, apăs pe accelerație, rostesc o incantație, înalț o rugă, sacrific niște virgine, ridic un rug către zeii antecreștini, degeaba: mașina era înțepenită la trotuar ca o mumie din epoca de gheață dezgropată într-un ghețar din Alpi, sau – mai grav – prinsă-n trecut exact, da’ exact ca ca Partidul Național Țărănesc, Creștin și Democrat (cacofonie intenționată).

Sun cumnat, sun mecanic, șpreiez cu soluție pe la roți, pe tambur, pe cristibușoaiele alea, pe parbriz (cine știe! poate-ajută), nimic: mașina nu se dă urnită.

Într-un final, ascult de sfatul cumnățelului și forțez cu marșarier-viteza întâi, marșarier-viteza întâi, până când – miracol! Mașina își dă drumul, într-un huruit de protest.

Vesel nevoie mare, claxonez cocălărește ca la nuntă și pornesc pe ștrase.

Nu fac 50 de metri, că simt ceva călduț pe adidas:
– Ce faci, Opele, faci pipilică pe mine?

Trag pe dreapta, mă uit, îmi miros încălțămintea: o fi apă, îmi zic, fără să mă gândesc că n-avea cum se aduna o ceșcuță de ploaie sub capotă.

Mai fac vreo 50 de metri, opresc la o intersecție de unde văd că vine o mașină, apăs pe frână… și degeaba, frâna nu prinde.

O panică grea începe să mi se instaureze prin fizic; și, cu picior de astronaut de pe naveta spațială Apollo 13, înfund pedala cu sete și opresc la limită. Noroc că celălalt șofer era atent la telefon și nu m-o claxonat, că aia chiar m-ar fi enervat.

Cu sudori reci, fac cale-ntoarsă și revin în exact același loc de parcare – poarte trei microni mai în față, posibil patru. Cobor să inspectez.

Și aflu că Opelul (tehnologie germană, deh!) prima dată făcuse pipi pe el înainte să facă pipi pe mine, vizitiul său.

Da, cu lichid de frână, că presupun că am rupt furtunașul de la bidon, o s-o duc la chirurgul de mașini în cele ce urmează.

Ce s-o mai lungim, caut platformă, da’ nu acum, mai încolo, că acum mi-a venit meșterul la renovări, și ‘ai, mamă, ce mai costă!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 9 comments

 1. Nemultumitu' Reply

  Pe principiul “o belea nu vine niciodata de una singura”…

 2. Remus Buzgar Reply

  acu vreo 2 luni, intr-o saptamana mi-am dus la service ambele masini cu platforma. au avut epidemie!!!
  De nervi am schimbat tot ce a fost de vina, si tot de pe langa, sa nu se contamineze!!!!

   • Remus

    da p****a.
    cea veche …nu se mai deschd usile, porbagajul nu mai are broasca si nu se mai inchide nici din telecomanda..usa din dreapta fata nu mia are butuc ..
    rugina la pragul din dreapta, motorul vibreaza etc.
    mno…

 3. neamtzschantz Reply

  ma gropare, opel e tehnologie germana, dar cea mai proasta dintre ele.
  printre altele, daca vrei sa spui ceva depreciativ despre un om in germania il faci “sofer de opel” ceva de genu “nu vezi ce moaca de sofer de opel are?”, sau ceva de genu “nu intelege nimic din ce-i spui, pun pariu ca-i sofer de opel”.

  • santamanta Reply

   lol,credeam ca doar in romania esti discriminat in functie de ce masina ai

   • neamtzschantz

    acuma de-a dreptul discriminat nu esti. cred ca expresiile astea cu opel sint de pe vremea cind masinile germane costau cam aproximativ la fel si in conditiile astea trebuia sa fi un pic prost sa-ti alegi dintre toate opel.
    peisajul german in masini e foarte stufos. unii bogati cumpara intentionat masini medii ca e la unii din ei de bonton sa nu epateze. unii emigranti cumpara masini scumpe sa dea peste bot concetatenilor lor ulterior. e foarte diversificat si stufos. ca medic sau avocat o sa-ti cumperi o masina neaparat scumpa sa arati ca esti de succes, asta aduce clienti in plus. mai poti fi foarte bogat dar cu vederi de stinga, atunci o sa conduci o rabla. mai poti fi ecologist si atunci masina ta o sa corespunda criteriilor ecologiste.
    cum spuneam, e stufos…

   • mac gregor

    dom’le cum se strecoara discriminarea in toate cele.

    De maine ar trebui sa linsam mediatic si sa distrugem viata oricui a folosit vreodata aceste expresii. Sa im bunatatim societatea, zic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *