– Hai în chimniţă, zice sorella, să-ţi dau nişte vin.
– Las’, tu, zic io, că mi-ai dat destule.

Io când merg la sorella în Jermanica mă umple cu de toate, ţuc-o mama.

– Nu ne-nţelegem, zice sorella. O murit Hans, vecinu de vizavi, ăla de ţ-am zis că venea în România, la Mamaia, în anii ’80, ăla de s-o îndrăgostit de nuş câte românce, ăla de când o auzit că-s româncă o vinit repede să ne împrietenim, că el e mare fan România şi Bulgaria; şi i-o lăsat lu cumnatu-to moştenire colecţia lui de vinuri, jinoteca, mă, care îi plină de vinoase rare din Romunica şi Bulgaria, de export, îmbuteliate în anii 70-80!!!!!!!!! şi cumnatu-to ştii că nu bea.

Măi copii, Dealu Mare, Murfi’, Jidvei, Recaş… Cotnărel, Panciu, Drăgă’, Feteşti… originale, deci până să dea vinotecii români cu pastila-n ele! Toate în kimbiţă la sorella – de am crezut că o dat visu erotic cu mine şi cu mulatrele! Româneşti, bulgăreşti, unu’ şi unu’, deci din 1973, 1976, 1982, 1988, 1989, deci ce mai…! Strânsase neamţu ăla ca un hârciog, plin de vin, românesc – da’ şi bulgăresc. Numai din ăsta, de-altu’ nu strânsasă, că-i cauza.

Zic – sorella, nu poci lua mult vin, că-s cu ăştia cu maşina, şi nu e spaţiu; da’ tu oricum vii in Romunica in 2 luni, adu-i şi lu frate-tu 20 de sticloanţe, dacă nu e cu bănat!

Aduce sorella vo 20 sticloanţe, aşa cum o promis, io viu la Sighie să mă întâlnesc cu ea, şi confisc vreo două – celelalte, zic eu, să le ţin pentru ocazii speciale. Şi ocazia specială vine o lună mai târziu: setea. Şi vin la Sibiu, şi zic:

– Tu mamă, mai vreau să mai iau nişte vin de la sorella, că tre’ să mai fie vreo 18 sticle.
– Ce sticle, zice mama!
– Păi cum ce sticle, elea de vin vechi, aduse de sorella, n-o trecut o lună, dă-mi!
– E, zice mama. S-au beut.
– Cum s-au beut!
– Da, zice mama, că e toamnă, şi nu mai avem vin de anu trecut, şi seara e frig, şi un pahar de vin te încălzeşte, că noi nu mai avem 20 de ani.
– Mamăăă, zic, da’ chiar aţi beut vin de legendă, 18 sticle, vin mai venerabil ca mine, strâns de neamţ zgârcit cu sudoarea mărcilor lui vest-germane, vin românesc de export de pe vremea comuniştilor, pe post de limonadă?
– Da, zice mama, mai îs vreo 2 sticle, da alea-s porţia noastră, că noi am beut porţia ta, şi şi cu naşii, că i-am chemat în fiecare seară la noi la un vin, toată luna Septembrie. Da’ să ştii că nici măcar nu o fost bun vinu’, o fost greţos de dulce… serios… ce te uiţi cu ochii ăia umezi la mine, ţi-am zis să vii să ţi-l iei, şi n-ai venit!

– Bun, zic eu, e maică-ta, şi tu ai beut de la ea, nu-i nimic. Auzi, mamă, zic; păstrează măcar alelalte două sticle pentru ocazii cu adevărat speciale, gen doftor, Doamne fereşte; că e vin preţios! Jur.

Aşa că ai mei, când or mers la doftor pentru o banală consultanţă, i-or dus ultimele două sticle de vin; plus un cartuş de ţigări, plus două pachete de cafea, d-alea mari, tot import Jermanica. Ca să-i ţină minte doftoru!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 26 comments

 1. fotoghin Reply

  pai dupa cum ziceai sh inainte despre ai tai ca-s tare cu dare de mana cand vine vorba de doftori…crek deja au renume…cand aude doftorimea de Doamna mama Groparelui ca vine la consultanţă pai se paruiesc care sa o consulte…sa bea jinucu cela bun!

 2. mo Reply

  Nu se poate…..nu se poateeeeeee!!!!!!!!
  Amu’, parintii is ai tai si ti-s dragi, da’ de la nasi, in schimb, io as cere litru de sanje pentru fiecare litru de vin 😉

 3. PhenoBarbieDoll Reply

  pe la jumatea povestii chiar ma gandeam sa-tz zic ca las’ ca bine ca l-or beut ei, macar nu l-or dat la doftori pentru vreun nas infundat, da’ acuma nu pot sa zic, deci nu zic.

 4. mishu Reply

  Doamne feri! Da’ daca tot meri iara la furat de corcodushe la Jermanika, fa bine pune mana pe un Merli Merlot din ’77 si fa-mi-l ca cado’ de ziua mea pen’ca io-am fost domn cu mine si ti-am dat vischi din ’76 AD combinat cu redbulg din ’80. Multzam anticipat! Si daca ai indoieli la afirmatiile de mai sus am: martori, poze, filmulete. Te bag in groapa www-ica ma! :))

 5. Night-elf Reply

  Sa va zic si eu una, din ciclul “dragii nostri, dragi parinti”: am auzit de un baiat din Anglia careia i-a spalat maica-sa tricoul pe care se semnase TOATA echipa Chelsea =)) =)) =))

 6. nonick Reply

  @Night-elf
  N-a avut noroc Clinton cu mama Monicai, sa-i fi spalat rochitza 🙂

 7. frm Reply

  gropare, da’ muierea tanara din titlu o ramas in chimnita ?

  @nonick – beton aia cu mama Monicai, era sa cad de pe scaun 😀 daca o dezvolti intr-o poveste ti-o public si impartim pulitzeru’n trei (sa-i fac parte si lu’ groparu)

 8. Grasoo Reply

  asta “seamana” cu aia cu “Plecat la furat in Grecia” … trimiti de toate si ramai cu … sufletu`…

 9. curly Reply

  @Tiki: seamana doar un pic, bre…
  @someone: tzi se pare buna afacerea?…pai shtii cate poveshti ash da eu pt o sticla de 20 de Cabernet Sauvignon de Murfatlar??

 10. Tiki Reply

  UN piiiic, Gropare…….sare broasca din cheie daca nu esti atent….asa ca pay attention to whatever the hen is tellin’ ya…

 11. nenea cosmos Reply

  auzi, da’ neamtu’ ala al tau niste apa minerala n-a pastrat? niste capsule de sifon, vreo sticla de biborteni, nimic? pai de aia n-a putut sa bea vinu’…

 12. dxn Reply

  m-a luat cu tremuriciu de le nervi cand am citit ce ti-au facut ai tai. nici acum nu ma pot opri. valoare, valoare…nici cu 5000$ nu se poate recupera paguba….pling si beau. plang.

 13. Greuceanu Reply

  mah! da cu alea ce le-am loat cu mashina….. mai jti ce s-o intamplat cu iele?!

 14. Groparu Reply

  Una v-am dat-o voo, alta am beut-o in Spania, la prekinu vost’; si alte doo or ajuns la doi prekini cu nevoi speciale din Cluj, unde “s-au beut”.

 15. animaloo Reply

  apoi, nu se zice degeaba “parintii ii ai cum ti i-ai crescut”

  ps: noroc cu scaunul ergonomic + burta de bere ca nu am cazut sub masa de ras

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *