Veneam către casă de la Cora, mă pregăteam să intru pe calea Floreşti, lângă pod, când auzim un bufnet care îţi îngheaţă sufletul. O pleznitură ciudată, de plastic rupt, lovit de carne. Pe sensul nostru, în dreapta, aterizează ceva resturi, o pungă sfâşiată în vânt, parcă un ziar sfârtecat… nievastă-mea izbucneşte: motociclistul! L-o omorât pe motociclist!!!

Trag pe dreapta, pun avariile, ies afară din maşină să văd ce s-a întâmplat. Nu era motociclistul. Lângă mine doi autostopişti vorbeau: mă, e blonda aia? Doamna aia blondă care amu ni o trecut pe aici? Pe aia o lovit-o?

Se opreşte circulaţia pe sensul opus. Văd maşina care făcuse accidentul – un VW Vento albastru, parcă aşa părea, cu număr de Mureş, cu avariile puse, pe sensul dinspre Floreşti. În faţa ei, pe jos, se întrezărea o mogâldeaţă fără formă. Nu-mi dau seama dacă risipite pe stradă, lângă ea, era punga ei şi conţinutul sau membrele ei rupte de impact. Autostopiştii erau deja cu mâinile pe telefon, sunau la 112.

În spatele meu, o doamnă într-un Matiz mă întreabă din priviri. Îi spun: staţi aici, nu vreţi să mergeţi să vedeţi ce s-a întâmplat, credeţi-mă.

Zona cu pricina este o cale de intrare în oraş cu 2 benzi pe sens, drum drept, şi cam toţi îi dau gaz. Cei 22.000 de locuitori ai Floreştiului cu serviciul în Cluj trec pe acolo în fiecare zi în drum spre muncă, o dată la dus, o dată la întors. E singura cale de acces în Cluj, pentru că fostul primar Ioachim Vancea, care şi-a bătut joc de Floreşti cu mare artă şi pe care sper să-l mănânce DNA-ul cu fulgi cu tot, nu s-a învrednicit să construiască altceva decât blocuri care nu respectă nici cele mai elementare reguli de urbanism. Drumul e ca în palmă şi Poliţia mai închide ochii: nu poţi opri 10.000 de maşini pe zi care merg cu 80 la oră. În locul unde avusese loc accidentul nu exista trecere de pietoni, deci tanti trecuse chiar orbeşte şi neregulamentar, la ceas de seară, pe drum foarte circulat. Plus de asta, acelaşi drum duce către munte, şi duminica asta cam tot clujeanul a ieşit la un grătărel, la un vinişor. Nici nu vreau să mă gândesc ce zace acum în inima şoferului dacă a mai şi băut o bere azi.

Pentru că nu am văzut accidentul, nu am pregătire medicală, deja lumea chemase Salvarea şi eu blocam circulaţia, m-am luat şi m-am tot dus, nu am rămas să casc ochii acolo. Dar nici la două ore de la accident nu am reuşit să-mi înghit nodul din gât. Efectiv nu mai am salivă în gură. Tot drumul înapoi, Gropărelu’ (Doamne mulţam că încă nu prea pricepe se se întâmplă prin jur) a repetat obsesiv: “ţo rup! ţo rup! tati, ţo rup!” (“s-o rupt”).

Pe Citynews am aflat că femeia nu o murit, ceea ce la bubuitura pe care am auzit-o mi se pare un miracol. Oricum, una e să citeşti despre un accident sau să vezi la ştiri, şi alta e să fii prin zonă.

O vreme bună de acum încolo voi încerca să fiu mult, mult mai prudent la volan.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. Cosmin Reply

  Sa vezi ce nasol e cand tot accidentul se petrece cu foarte multi spectatori, in una dintre cele mai circulate zone din Galati. Da sa vezi ce nasol e sa te nimeresti chiar acolo si fara sa vrei sa te mai si uiti. Extrem de nasol ca nu poti sa-ti scoti imaginea din creieri, dupa care incepi sa te gandesti la siguranta ta, a nevestei, a mamei….etc.
  Nici la Galati nu ne este rusine cu primarul nostru ( fotbalist de meserie sau antrenor ceva….). Schimba omul borduri, planteaza flori, palmieri…etc dar sa faca niste pasaje nu stie…
  http://www.rtv.net/o-femeie-din-galati-a-fost-omorata-pe-trotuar-de-o-masina_76171.html

 2. daniel rus Reply

  În Oradea am asistat la un accident în care o mașină a luat cu fulgi cu tot un pieton, de pe trecerea de pietoni, și l-a aruncat până dincolo de intersecție, pe cealaltă trecere de pietoni (intersecție de străzi cu câte două benzi pe sens – Decebal cu Tudor Vladimirescu). Ați văzut în filme cum sare un manechin în urma unui accident de acest fel? Exact așa a fost și atunci. A aterizat lângă mine, la 1 metru distanță. N-am fost bun de nimic toată noaptea. Am și uitat unde trebuia să merg și ce trebuia să fac.

 3. Mihai Motrescu Reply

  Doamne Fereşte.Atâta pot zice.Eu am scos într-o noapte în Gura Humorului un tip de sub trenul cu care mergeam acasă,îi tăiase trenul un picior,am luat un mâner de la o geantă şi l-am făcut garou… am rămas marcat…am avut câteva coşmaruri după aceea.

 4. Silu Cartoon Reply

  Aici nu e cazul probabil, dar oamenii chiar nu constientizeaza ca a conduce o masina e echivalent cu a trage cu o arma. Armele nu se dau oricui, insa carnetul de sofer se da mult mai usor… E destul de greu sa razbati oricum prin viata asta si daca ai reusit pana intr-un punct, e absolut stupid sa fi oprit/distrus doar pentru ca cineva se grabea, sau pur si simplu isi permite sa riste repetat in sensul acesta…

 5. Bula Reply

  De la pasajul de pe Calea Floresti si pana in comuna Floresti (Metro) nu exista nici o trecere de pietoni ! Daca vrei sa treci Drumul Clujului pe jos dinspre cart Grigorescu spre Polus Center sau vice-versa trebuie sa faci o plimbare prin oras, peste 2 km, ca e sanatos. In mijloc poti lua stopu’ doar daca te parashutezi de pe pod (!?!).
  Si sta cateodata masina politiei cu radaru si filmeaza. “Mergi la Primar, sa faca trecere” zic ei, tragand din umeri.
  Pe partea ailalta a drumului a tabla scrisa in shapte limbi:
  “Bine ati venit la Cluj Napoca ! “

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ Bula: corect! Si sa si aduni vreo jdemii de semnauri de la alti cetateni, ca doara ce, tu ai vreme sa umbli daca vrei poduri.
  Intr-adevar, e greu cu trecerile in zona aia. Partea nasoala este ca doamna trecuse chiar pe sub podul Manastur, deci nu la cucurigu, si daca ar fi urcat sa treaca pe pod articolul asta nu ar mai fi avut loc pe planeta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *