Către căşi, mai exact, de sărbători. În cea mai rece zi din cariera anului defunct: minus vo 12 grade. Furia vişinie – fără încălzire, că nuş ce s-o bulit pe la radiatoare.

Frig, mâncu-v-aş. Io – fără mănuşi, că-s mai călduros. A, şi fără RCA pe 2009, că nu l-am mai găsit deloc, deşi-l aveam. Ce Dacia mea, zic io, nu m-or opri tocmai amu!

Şi m-or oprit. În frumosul judeţ vecin Alba, p-undeva.

Dacia mea nu mai mergea cum trebe: la relanti murea motorul, trebuia mereu turată maşinuca. Aşa că trag pe dreapta, motorul moare, şi-mi zic: numa’ d-al dreq nu ies din maşină! Şi când se apropie agentul, încerc să deschid geamul, şi dijaba: frigul înţepenise mecanismul care la Dacie e mai sensibil ca la Honda Civic, asta deja se ştie.

Agentul îmi cere buletinul, io, bucuros ca nu ma intreaba de RCA nimic, i-l dau şi îi zâmbesc de mi s-o vazut spanacu’ dintre dinti. Şi ies afară, că în maşină era mai frig ca înăuntru.

Şi îl urmez pe agent ca pe un tătic:

– Mo! zic. Nu vă pricepeţi la Dacii?

Era un tinerel okeiuţ, zic eu.

– Nu-mi mere deloc încălzirea, zic eu. Mor de frig în ea!
– Nu mă pricep, zice agentul. Stai să dau prin staţie, poate se pricepe careva.

Şi dă prin staţie. Şi află.

– Trebe să băgaţi un carton la radiator, zice el, să nu intre aer rece la motor. Aveţi?
– Nu am, zic eu, da’ stai să verific.

Prin Dacii – se ştie asta – poţi face rost de tot ce îţi trebuie. Şi descopăr cele două cutii de bielete, cu bielete in ele. Şi încep să o scot pe una, şi să o rup. Zic:

– Nu o rupi tu? Că mi-i mâna îngheţată!

Chiar aşa era, nu prea o mai simţeam. Că bătea şi alizeul nopţii de decemvrie acolo, în plin câmp.

– Ba cum să nu! şi preia el sarcina.

Cu asta m-o înduioşat. Îi desfac capota, şi îi indic pe unde să o strecoare, între radiator şi mască. Şi el o strecoră, şi se umple de funingine d-aia de la motor, şi se mânjeşte, cred, puţin, pe lăbuţe. Şi îi mai dau şi celălalt ambalaj de bieletă, pe care îl rupe, şi-mi baricadează cum trebe radiatorul.

Şi îmi inapoiază buletinul, în mulţumirile mele tropical de fierbinţi! Că amu nu îmi mai murea motorul la relanti. Şi parcă şi dădea o briză de aer subpolar pe la parbriz, nu ca înainte, că l-ar fi omorât Dacia mea şi pe Roald Amudsen dacă l-aş fi luat la ocazie, halal explorator polar norvegian.

Şi ca să fie toate bune, în şpriţul Crăciunului, opreşte Garcea traficul pe drumul european, ca să să poată înscrie maşina Groparelui în trafic. Care maşina Groparelui pleacă către miazăzi, claxonând prietenos, mai mult din greşeală, că aşa-s vitejii, se înspăimântă numai după ce a trecut pericolul, şi io nimerisem claxonul în loc de semnalizare, de frică.

Şi până-n Sibiu nu m-am mai oprit!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 31 comments

 1. cipoc Reply

  sa mai vorbeasca careva urat de politia romana:))
  e ca la melodie: politia il opreste pe groparu` sa`i umfle roata:D

 2. Greuceanu Reply

  deci jtiu io ca nici in sibiu nu te-ai putut opri …. din beut ….

 3. Carmen Reply

  La multi si fericiti ani, Gropare! Sa-ti dea Dumnezau tot ce-o vrea el, da’ sa fie in acord cu tine 🙂
  Si bine ai revenit ca ne-o fo si dor de tine.
  Te rugam sa ne fii gazda buna si sa ne primesti la tine in garsonera si in 2010.

 4. upseanu Reply

  mie acu vreo 3 anishori mi o schimbat si roata ,ca m or oprit shi o r descoperit ca avem pana pe spate:)
  da era politzia de frontiera
  din vaslui
  apa nu i,lumina nu i ,baga tzi pla n el vaslui

 5. albaneza Reply

  apăi vezi mă, gropare, ce omeni cumsecade și vernici îs albanezii ăștia!??no, să nu-ț fie haznă? să vă mai aud numa cu dume de-alea că-s șoferi de kk ăia din Alba..!! nu că n-ar fi așa.. da cartoane știu să îndese pe la radiatoare..știu ei mai multe că îți improvizează și din gumă turbo fitingăraie și alte ninuni! Să ne trăim bine!!

 6. Mitropolitanul Reply

  Caci acest Gropar era mort, si a inviat, era pierdut si s-a intors. T-i l-am calauzit bine pe militian in cale or nu? Asta o fo cadoul meu de la multi ani!

 7. pov Reply

  Mai Gropare … daca ti-o si freca bine… mâna, cred ca râdeai pana la urechi sau pana la Sibiu. Aaa… si nu i-ai zis lu’ Garcea : Pune tu cu mana ta , sa nu zici ca-ti fac ceva !!!

 8. Hybrid Reply

  Da, da!!! cum zice nenea Greuceanu….cat ai beut??? ca de plouat…. o plouat de numa’!!!!

 9. Gab Reply

  Deci nu ai dat peste ala care o vrut sa-mi ia mie permisu ca am depasit pe linie continua pe polei si cu cauciucuri bulite… Norocosule:)

 10. ana Reply

  Ai avut noroc de unul cum au fost cei de au împins maşinile prin Bucureşti. Un an nou bun, din Sud.

 11. Dan Ciulea Reply

  asta inseamna om din ardeal… si politia iti sare in ajutor… dar ma la dacie cand nu iti sta la relantiu trebe sa sufli in jigleur 😀 … defapt sa tragi sa nu sufli ca iti bagi scupati in el si se duce draqului.

 12. Crisia Reply

  Dupa care, draga Dane, ca tot e frig si degetele ti-s bocna, sa scapi jigleru’ in adancurile motorului, pe sub baia de ulei, de unde nici naiba nu-l mai scoate pana nu izbesti vreun caine si bulesti scutul.
  Portbagajul e desigur plin de orice-ti trebuie, numai jiglor nu gasesti (“-15 cumpar si pun in portbagaj!!!; -Desigur, si o sa porti in portbagaj inca o juma’ de Dacie!!!”).
  Asa ca mergi 3 km pana la cel mai apropiat magazin care are piese auto dar care n-are jigloare (sa nu v-aud c-am pocit pluralul!) dar nenea vanzatorul e meserias si-l scoate (pentru de sapte ori pretul) din nu stiu ce piesa mai mare care contine si jigleur, stiti voi mai bine, ca de-aia sunteti barbati.

 13. je Reply

  Hai mo da-ma naibii,benzina nu ti-au pus? numai p-astia de buc ii frig cand ii prind prin zona,este?:))

 14. Ion a lu' Ion Reply

  Bei Gropare fii atenti aci la mine, intru cu 100 la ora in ceva oras din nord-centrul Transilvaniei. Ma zgaiam la tabla cu vopsea noua si ma gandeam cand dreq au pus tabla aia, si intre cujetarile mele sa las de pedala au ba, vad dacia alba prizarita la 300 metri, sare sprinten ajentu din ea… 6 puncte, 250 roni la plata imediata… nu stiu cine-l tot freca la cap pe mobil, in final ma intreaba unde merg: la Maramu’ imi duc soacra acasa… la care zice: Patroane, 250 is bani multi pentru bine, nu stiu pentru tine, si imi da actele s-o tulesc. Soacra mutise temporar 30 secunde, memorabil.
  Da’ aveam numere de AB ?, aveam !:)

 15. johnny Reply

  multi politai is de treaba. acu… de ce sa fim rai cu cu toti politaii din cauza celor 90% cap de creta?

 16. ZaQueen Reply

  Ce-mi placi! 🙂 Am inceput 2010 cu o serie de bloguri bune, printre care si al tau. Asa ca sa-ti dea Dumnezau ( cum ziceti voi) sanatate ca sa scrii si sa ma amuz si eu sa-mi faci serile frumoase atunci cand ma intorc de la scarba de munca..
  Salutari tomnai din partea sud-estica a tarii, adicatelea Constangeles. (Da, asa spunem noi la orasu’ marii, chiar daca “civilizatia” se termina odata cu arcul carpatic:P)

 17. konnarcis Reply

  http://www.erepublik.com/en/referrer/konnarcis3
  Veniti si ajutati Romania sa cucereasca Budapesta!
  Intrati in cea mai puternica comunitate din Romania! O a doua viata in care poti fi ce vrei ziarist, politician, militar sau patron de firme. Gasesti aici prieteni din toata lumea! si desigur romanasi care isi iubesc tara!

 18. costy auryk Reply

  eh astea-s mici…eu am ramas cu dacia pe autostrada,cu motorul praf..a scos bielele prin bloc de suparare ca se terminase uleiul,si opreste garda langa mine…ca de ce stationez…amenda..ca de ce nu merge un bec la semnalizare…amenda…ca e masina cu defectiuni tehnice…talonul…si am ramas si dator si cu masina stricata…si fara talon,noroc ca nu ma intrebat de rovignieta ca nu o aveam de un an platita…da am avut bulan ca mai aveam 4 zile si expira rca-ul…si inca ceva..am dat 10 mil ca sa aduc dacia acasa,cu platforma ce de politia asa a zis,m-au escortat o buna buc de drum….mare noroc am avut… 😡 🙁

 19. costy auryk Reply

  si inca una chiar noua noua,de azi noapte…plec la 11 cu fata pana la sat ca nush ce draq de urgenta cu masa mare…si cand plec fac pana pe dreapta fata..pun rezerva,totul ok…cand ma intorc…fac o mama de explozie pe stanga spate,a ras juma de tabla de la porbagaj…aripa de pe spate conducte de ferana sa ridicat un metru de spate ,etc…aveam doar 90 la ora 😎 …ce sa zic am mai mers si pe janta cu ce a mai ramas pe ea vreo 30 km….apoi am gasit o roata la un mosh..vai de capu ei am umflat-o si inca tine aerul nu s-a lasat,deci am roataaaaa!!!
  ps:am fentat coasa si de data asta!!! 👿

 20. costy auryk Reply

  a…si citind pe aici pe la voi parca-mi vine inca una tot proaspata…mai de prin dobrogea in orasul babadag…intru si eu cu vreo 80 la ora..pac radaru…normal au restrictie 40 pe acolo…si da-i cearta cu ala ca ma grabesc ca sa dat alarma si tre sa ajung etc…la care el constata ca pe radar se vede de fapt ca am calcat si o linie continua..am depasit…pac o luna permisul…dar spre ciuda lu nenea ala cu uniforma…circul fara si mai am 2 saptamani si-l iau inapoi:))

 21. costy auryk Reply

  si mai sunt destule patanii,daca vreti sa facem o pagina de povestioare de genu,{ramas fara gaz in camp noaptea,etc},nu de alta da se mai descarca si romanul….

 22. geanina Reply

  am intrat pe blogul dau din “greseala” si vreo 3 zile am stat si am citit mare parte din el….m-am prapadit de ras la 99,99 % din posturi. ceea ce m-a determinat sa iti dau coment : stateam ieri la un semafor in Bucuresti si cum nici eu nici masinile nu aveau verde……prima masina era un Tico verde….vai de steaua lui………dar avea pus pe bara din fatza cred…(nu stiu daca Tico are bara.dar nefiind specialista in domeniu……eu zic ca era bara) textul : Furia Verde………cand am vazut-o am inceput sa rad……..soferul Tico-ului s-a prins de ce rad.si l-a bufnit si pe el rasul……….si mi-am adus aminte ca Furia ta visinie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *