Normal ca cel mai faimos citat despre nume care imi vine amu in minte ii ala din Shakespeare, actul II scena 2 cand Julieta (nume pe care l-am intalnit si in patria mea) se planje la luna ca

“What’s in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet”

sau

“Un nume ce-i? Un trandafir, oricum
Ii spui, iti da acelasi scump parfum” (traducere Dan Dutescu, cred…)

Dupa ce am stat o vreme sh m-am gandit adinc, mi-am zis: numele sunt o chestie interesanta. Mie nu prea-mi pasa de nume, dovada ca pentru mine pe toti masculii ii kiama “Nelu”, iar femeilor ma adresez adesea dupa prenumele fostelor mele prietene. Lor le place asta, ca se inrosesc si le sclipesc ochii de parca-s de laser sh devin mai focoase, asa, mai ales daca is pretenele mele actuale.

Uite, in schimb, un nume pe care nu as avea cum sa il confund este Doina Jalea, care nu are rolul de substantiv sh atributul sau. Cred ca Jalea e numele de familie, dar clar ca nu m-as adresa ei cu “Doina”. Alte exemple de folosire a numelui de familie in loc de prenume: Pacu’ (shafu’ meu – de la Pacurar), cindre, coprea (colegi de serviciu, denumiti ca atare dupa numele calculatorului din retzea), sysAlin (coleg de serviciu care lucreaza ca SysAdmin), bineinteles, Mitroa (de la Mitroiu) sh Groparu (care de fapt nu e numele meu). Despre ultimu pot zice ca i se mai spune sh Gropower, Groppyko, Groapa, Gropescu, iar penultimului i se mai zice si Greuceanu.

Oricum, daca ar fi sa am maine un copil (pe care sper sa nu-l nasc eu) in nici un caz nu l-as numi Stelutza, Moise, Jesus, Logan, Zorro, Rozalia, Mugurel. Si nici nu as incredintza alegerea unui nume urmatoarelor personaje:

1. Unui armean. Nu as vrea sa aiba ca prenume Varujan, Pambuccian, Horasangian, Vosganian, Tavitian, Horasangian.

2. Unui roman din partea rurala a Olteniei. S-ar putea sa il boteze Ion (nume de sluga) sau Marin (si atunci il vedem pe Al Jazeera, cum ca irakienii au prins un Romanian Marine pe care vor sa-l egorjeze)

3. Unui anume profesor de istorie pe care nu am avut fericirea sa-l cunosc. Dar ii stiu copiii gemeni. Pe ea o cheama Memoranda Supplexa, iar pe el Memorandum Supplex. Fara vraja. Prescurtare: Mema sh Memo.

4. Familiei fostului meu elev Strugurel Comitel Cutzitar. Ten un pic cacaniu, dar baiat de treaba. Cerseste si acum in fatza la Music Pub.

5. Familiei fostei mele colege de clasa Patricia. Sefa de promotie. Care are doua surori – Constantza sh Sperantza.

6. Familiei prietenului meu Silvan. Care merita o dezbatere aparte. Ma rog, Silvan cred ca e singura persoana sau om din Romania pe care o/il cheama asa, si el e taaaare mandru de asta.

Partea cea mai faina numa’ amu urmeaza. Silvan are doo surori. Pe una o cheama Izvora, si pe cealalta Stânişoara.

Dar partea cea mai si mai faina abia acum urmeaza. Izvora are acum un baietel pe care l-a botezat Zeus.

Asta ca sa nu sufere numai ea.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 6 comments

 1. ioana Reply

  wow. mortal! eu am avut un coleg in camin pe care il cheama velcu istocescu. nici in ziua de azi nu stiu care e numele si care e prenumele… noi il strigam teo.

 2. Fluture Reply

  Bei, Gropare, noi avem prieteni comuni:)) Pai sa tot fie vreo 15 ani cand Stânisoara alerga dupa mine prin Apuseni, mai precis la Gârda:) No, bine ca nu ne-am cuplat, cine stie ce Fluturus zamisleam impreuna:)) Ioi, ce mica-i lumea.

  In rest, nici nu mai zic ce prenume stiu eu, ca m-ai luat de departe cu prietenii tai “ciudati”:p

 3. Andrei Reply

  Clasa de elevi de a VII-a, e drept ca la tzara, avea aproape jumatate numarul de elevi cu numele de familie Stanescu. Si doi de Stanescu Marcel. Unul cu initiala tatalui M. altul cu G. Ca elevul cu G: Marcele, cum il cheama pe tatal tau? R:Gagarin. Alt elev cu numele mamei Portocala. Si tot prin sat am auzit ca este si Mercedes dar si ceva mai autohton, Gradina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *