Un june merge în vizită la unchiul lui la ţară, undeva prin Oltenia. Care unchi se plânge că îi merge foarte extrem de greu, deşi avea gospodărie, animale, şi ţâşpe hectare de viţă de vie în spatele curţii.

Vinul oltenesc este cel mai bun de pe pământ şi de pe lună; aşa să ştiţi voi, oricine spune altceva este un uselist băsist otevist udemerist conservator împuţit, vândut puterilor străine, şi care doreşte alipirea Ungariei la Ardeal.

– E greu aici la noi, la ţară, măi nepoate! nu conteneşte să se plângă uncheşul. Nu avem bani deloc, nu-i ca la oraş, suntem săraci.
– Păi cum nu ai bani? Io-te, ai prune, ai mere, corcoduşe… plus că ui ce viţă mare ai!
– Nu e chiar aşa mare, zice uncheşul; că nu scot foarte mult vin pe an.
– Păi cât scoţi?
– Cam 4000 de litri.
– Şi dacă îi vinzi pe toţi… faci o sumă frumuşică.
– Păi nu am de vânzare, că din ăştia io tre’ să dau la fiu-meu ăl’ mare, şi la ăla mijlociu, şi la cele două fete, şi niciunul nu pleacă de aici fără vreo 500 de litri.
– 500 de litri? Păi ce fac ei cu atâta vin?
– Păi dau şi ei mai departe, câte-o damigeană la şefi, la doctori, la vecini… ca românii.
– Păi şi cu cât vin rămâi?
– Apăi aia e! Că mie nu-mi mai rămân decât vreo 1800 de litri.
– Păi şi dacă-i vinzi pe ăştia…
– Păi cum să-i vând, păcatele mele, auzi la el! Păi ăştia 1800 de litri abia îmi ajung mie într-un an, ce să vând! Doamne apără şi păzeşte…

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 21 comments

 1. Probiu Reply

  Bai eu sunt un uselist băsist otevist udemerist conservator împuţit, vândut puterilor străine, şi care doreşte alipirea Ungariei la Ardeal. Mama e din Valcea si tata din Bacau. Vinul din Oltenia intra la categoria otet de calitate superioara, nu la vin. In Oltenia multe vii nu sunt altoite si d-asta si vinul e cum e…

 2. Groparu Reply

  @ Probiu: io ce am beut, o fost numa’ nectar (din zona Dragasani). Plus ca, la un revelion, la o cabana, toti au cazut de acord ca e cel mai bun vin din lume; si deci cu asta cred ca am zis tot.
  @ demo: man, creca toti am avut cate-un tataie din asta! ‘Mnezo sa ni-i ierte, ca tare de treaba or fost ei.

 3. Suminona Reply

  Gropare… poi cum ma tata , ca in fiecare an ma duc la neamuri in moldova , si aduc struguri , si ne iese cam 500 litri de vin , vorba lui tata ” pentru nunta ta ma” , si apoi vinu ala ajunge cam exact un an , cu tot cu popasul o data la 2 saptamani a echipei de fotbal (7 ca e minifotbal) dupa meciu de duminica , din campionat (echipa paci ca nu batem nimic) cate 2-3ore in pivnita … cateodata pana la 12 noaptea (meciu e intre 10-14 , in functie de program) si tot abia dam gata 600 litri … si is ardelean din judet cu sperante de alipire la ungaria…
  Poate are si el echipa de fotbal , mai sti ?

 4. Wasserman Reply

  1800 litri supra 365 zile egal 4,931068 litri pe zi.
  O avea bătîrnul cilindreea mare, da eu nu cred ca-i bea pe toti. Se mai spala pe dinti, se barbiereste, etc.
  Literatura de specialitate documenteaza cazuri clare de pacienti alergici la apa.

 5. koyrosh Reply

  @Probiu – io zic sa nu pui pret pe spusele lui Groparu de la revelion; am fost si io cu dihania la ceva revelioane si nu vrei sa stii cine si-o dat cu parerea care vin e mai bun, Si nu asta, cat mai ales in ce conditii.

 6. kino arlechino Reply

  eu nu sunt “machitoare “…..mai beau si eu cand si cand cate un pahar de vin ! dar cred ca cel mai bun vin este cel de la Vrancea sau cel de la Cotnari! sau o busuioaca de Bohotin! adica un vin facut in “gospodaria omului”….nu din market! vin adevarat fara “aditivi si zahar !”… recunosc nu am baut niciodata “zaibar de a lui Nea Marin!”

 7. sandu Reply

  DejaVu.

  Eu + tataie (cu mult itmp inainte) + Oltenia + tuica.
  Nu mai stiu de cate butoaie era vorba….

 8. sandu Reply

  DejaVu.

  Eu + tataie (cu mult timp inainte) + Oltenia + tuica.
  Nu mai stiu de cate butoaie era vorba….

 9. d.orin Reply

  deci (fara deci), Probiu si koyrosh, sunteti exact cum a zis Groparu, ca vaz ca mai sunteti si tradatori pe langa aia, ca il subminati, ca si io sunt din Valcea.

  Eu am un tataie care pana acum vro cativa ani n-a stiut ce-i aia apa. Nu va ganditi ca statea tot timpul machit, dar dimineata un toi de tuica, un pahar de vin rosh productie proprie, la pranz un toi de tuica, un pahar de vin rosh, seara doua. Doua toiuri, doua pahare.

  Zic pana acum cativa ani, ca si-a gasit omu’ o boala din’asta de barbati si i-a interzis doctorul. Dupa ce-a facut operatie acu vreo 3 ani, s-a inzdravenit moshu.

  A dansat si la mine la nunta, si la botez. Si cand zic dansat, nu zic bluzuri, ca e tataie, da? Mai sa ne dovedeasca la toate sarbele si horele si braiele, ca suntem in Oltenia, da?

  Anu asta a implinit 85 de ani.
  Asa ca, vin oltenesc? FUCK YEA!

 10. Dr. House Reply

  @d.orin, Deci 4 toiuri si patru pahare de vin pe zi.
  Cum paharele de la tara (romanul e gospodar chibzuit) au cel mult 175 ml, daca toiul cu care bea tuica tataie nu are minim 500 ml, sa-i spui batrinului ca nu cred ca duce peste suta. Deshidratarea ucide!

 11. eu Reply

  gropare ce facusi si cum dadusi comentariile sunt peste articol. intalnit caz similar in salcia-teleorman. erau vreo 4 pe productie pe regula care ajunge primul ….

 12. d.orin Reply

  @Dr House:
  vorba vine. nu i le-am numarat, cum nu cred ca nici el nu le-a numarat. Mai erau si paharelele arvunite la coasa, la porumb, la toate cele…

  cat despre dus peste suta… 😀 io zic ca e suficient de multumit si acum… noi om apuca macar cat are el acum? ca de prins suta personal mi-am cam luat gandul

 13. Bogdan Reply

  Tot din Valcea sunt si eu si cand eram in licau aveam un coleg care imi spunea ca de cand se face vinul la ei in casa nu se bea apa. Omu ala o fi avand si el muiere, vecini, cumatrii si-apoi cum sa ajunga de rasul satului cand trece cineva pe la el si sa nu-l cinsteasca cu un pahar de zaibar?

 14. mihai Reply

  eu am avut pacient in spital care bea o cana de vin la masa. si dupa ce l-am intrebat cat vin face …. tot asa ne-io dat si noua, vreo 2000 de litri pe an. si il intrebam ce face cu restul vinlui… si el ” care restu” ca numa` de beut ajunge. dupaia sa aflam ca de fapt la el o cana de vin e o carafa de-aia de-un litru :))

 15. boierul barba Reply

  Un evreu mare comerciant de vinuri la viata lui cu afaceri grase in curs, pe patul de moarte , il chema pe fiu-su langa el si cu voce slaba ii zise : fiule se vede ca ma prapadesc asa ca vreau sa-ti spun un secret pe care nu-l stii :vinul se mai face si din struguri, nu numai cum ai vazut la casa noastra.
  Asadar Gropare , ajusteaza alea 4000 cu un coeficient de talas de fag si zahar .
  Cat despre constatarea ta ca nimeni nu bea cat taranul roman, cu respect incerc sa te completez , prin unele zone de munte din moldova sotia taranului roman tine balanta in cumpana… dar nu la cepul butoiului ci la toiul carciumarului soios.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *