Viața voastră actuală nu le spune absolut nimic lor. Lor, celor pe care trecutul i-a obosit şi prezentul îi ucide încet.
batranete

Nu vor înțelege niciodată de ce vă zbateți să vă luați o mașină mai bună, cu mai multe butoane şi acronime pronunţate englezeşte din moment ce lor le ajunge un Opel Corsa din 2001 sau un Matiz pentru cei 2000 km pe care îi conduc pe an. Oricum nu vor merge cu mai mult de 80 km/oră pe drumul județean şi vor evita autostrazile pentru că îi sperie. Şi tot pentru că-i sperie benzinăriile îşi şi fac nevoile prin parcări şi boscheţi. Îi sperie pentru că se simt datori faţă de fata de la tejghea care îi salută politicos, şi nu doresc să întoarcă favorul cumpărând ceva. Pentru că o sticlă de apă minerală costă 8 lei într-o benzinărie. Iar pensia lor este de 800 lei. Voi aţi plăti 1% din veniturile voastre pentru o oprire la toaletă?

Şi când merg cu mașina la reviziile obligatorii, pe lângă taxa de revizie (100-200 lei, cât o fi) mai lasă și o sticlă de coniac la mecanic. Sau la medic. Sau la poştaş. Așa știu ei că trebuie făcut. Așa știu ei că fac domnii. Voi vă distraţi la cinema 3D, ei dând bani la popă.

Şi prăpastia dintre voi şi ei este imensă.

Oricât de mult vă iubesc, nimic din zbaterile voastre de zi cu zi nu le spune ceva. Vă plângeţi că uneori aveți şi 4 ședințe pe zi, și ei se gândesc, cu aerul totuşi preocupat de ce le spuneţi, la ședințele de partid care durau până la 7 seara. Le spuneţi că lucraţi pe un computer vechi de 7 ani pe care se blochează soft-ul, şi ei încuviinţează din cap. Dar nici măcar nu vă ascultă, pentru că nu vă înțeleg, pentru că voi nu mai vorbiți limba română, vorbiți o romgleză bizară și le este rușine să vă întrerupă și să vă întrebe ce e aia meeting, release, CEO, task, job, team building, Facebook, overdraft, brand, cool. Şi pentru că se tem să nu se facă de râs, să nu credeţi, voi şi ceilalţi, despre ei că sunt nişte ignoranţi şi nişte proşti. Pentru că atâta de mult s-a schimbat lumea lor că toate învăţăturile pe care le-au adunat într-o viaţă de om sunt complet depăşite, şi le este imposibil să se mai apuce să înveţe atâta de mult pentru a vă prinde din urmă pe voi în sec. XXI.

Şi nu vor înțelege de ce vă luptaţi ca să petreceți concedii frumoase în țări exotice, din moment ce Costineştiul e la doi paşi. Pentru ei, o plajă cu palmieri este la fel de ireală ca un OZN şi la fel de artificială ca Africa văzută pe ecranul televizorului cu tub catodic cumpărat de când aveau 55 de ani și nițel mai mult chef de a mai învăța ceva nou, cum ar fi să folosească o telecomandă sau un telefon mobil. Imagini de pe Animal Planet pe care nici măcar nu ajung să le vadă, pentru că la vârsta lor abia apucă să citească subtitrările.

Nu încercați să-i vrăjiți cu țări străine: ei nu vorbesc engleza sau franceza, nu s-ar duce cu avionul pentru că le este frică să nu se facă de râs prin aeroport (ce-i aia check-in? De ce trebuie să stau la două cozi în aeroport, și la poliția de frontieră, și la vamă? Dacă o să râdă toţi de noi? Dacă luăm amendă?), nu pot conduce 2 zile până în Grecia, n-ar şti ce să facă cu actele de cazare pe care le-aţi listat cu grijă pentru ei şi ei oricum le vor înmâna odată cu asigurarea de sănătate şi talonul maşinii la recepţie. Limitele universului lor se opresc la Govora, Căciulata, Techirghiol, Borsec. Ar mai fi amintirile cu escapadele tinereţii, când vă înghesuiau într-o Dacie sau într-un compartiment de tren (norocoşilor!) şi vă duceau într-o călătorie memorabilă la hotelul sindicatului de la Saturn sau Marghita, dar amintirile astea îşi pierd culorile, se decolorează, se pierd, ia să văd ce e pe Antene, oare în ce an am mers noi la Sărata Monteoru?

Nu încercaţi să-i ademeniţi cu mâncăruri exotice. Niciodată un platou de fructe de mare nu se va compara cu o ciorbă de burtă, o ceafă de porc la grătar şi o bere promovată cu pensionari în spotul de la TV. Toate consumate cu multă pompă într-un restaurant în care voi, în mod normal, aţi mai şterge o tură tacâmurile cu şerveţelul. Şi nici măcar să nu aduceţi vorba despre mâncarea asiatică, ultima dată când au mâncat au făcut diaree 2 zile.

Aproape nimic din viaţa şi traiul vostru de zi cu zi nu le este familiar. Se uită la emisiunile croite pentru oameni ca ei. Vedete la apă, Antena 3, Antena Stars. Suleyman Magnificul, Măruţă, Acces Direct. Voi vreţi Moise Guran, Comedy Center Central, stand-up comedy. Ei râd la Arşinel, voi la bancuri citite în engleză pe Facebook, bancuri pe care mereu le traduceţi prost pentru ei.

Nevoile lor sunt diferite de ale voastre, ţelurile voastre nu converg. Voi nu aţi mai dat pe la spital de când v-aţi operat de apendicită în clasa a noua, ei merg şi de câteva ori pe săptămână.

Şi nici unul din candidații ăștia frezaţi la hair stylist, cu manichiură şi îmbrăcaţi în costum scump, mai scump decât maşina cu care merg ei cu 80 km/oră pe drumuri judeţene, nu le spune nimic dacă nu aduce a securist sau a şmecher. Dacă nu sunt oameni din popor, ca și ei, care “au avut mai mult noroc”. Sunt singurii cu care se identifică. Au făcut temenele către șefii lor, că așa erau vremurile de după revoluție, ca să-și păstreze locurile de muncă (nu job-urile, da?) și îl respectă pe Ponta atunci când îl văd cum se ploconește la Năstase. Așa se face. Uite la Ponta ce răspicat vorbeşte! Şi ce discurs rar şi articulat, ca Amza Pellea în Mihai Viteazu! Ia dă pe Gâdea. Ăştia sunt ai noştri. Uite ce costum frumos are Badea, ce băiat frumos, ştii că are un băieţel?

Şi nu-i poţi învinui. Pentru că numai ăştia ai lor vorbesc despre nevoile pensionarilor. Concret nu fac mare lucru pentru ei, dar măcar vorbesc de nevoile lor. Le aduc în discuţie, le pun pe tapet. Mimează reuşit un interes aproape convingător şi fac cumva să-i bage în răspunsul lor indiferent de ce întrebare li se pune. Reversul medaliei? Pseudo-dreapta asta pe care o votaţi voi? În fiecare an de guvernare, dreapta a uitat sistematic să-i includă în discursul politic – şi asta fără să facă multe chestii notabile pentru propriul lor electorat (da, ştiu, cota unică de 16%, dar vă mai zic câteva: de închideri de spitale, închideri de firme, forfetare retroactive, Udrea şi Băsescu şi nu mă mai puneţi să-mi amintesc).

Şi eu, personal, nu am ce le spune, pentru că m-aş învinge singur, pentru că nici unul din argumentele mele nu se aplică la ei. Şi zic asta pentru că, spre marele meu noroc, atunci când am încercat să-i conving să voteze cu ai noştri, ai mei nu mi-au pus întrebarea pe care aş pune-o eu unui tânăr sforăitor care le ştie pe toate pentru că aşa a citit el pe Internet şi protestează împotriva politicienilor cu un Like pe Facebook:
– Dacă votăm cu ai tăi, ne măreşti tu pensia la fiecare cu 100 lei/lună, înmulţit cu 12 luni, înmulţit cu 5 ani de mandat?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 104 comments

 1. schmoo Reply

  Uitai sa zic ce era mai important: pe mine nu ma mai ingrijoreaza pensionarii pe cat ma ingrijoreaza tinerii. Atat aia care n-au nici o optiune, nu-i intereseaza, nici nu stiu ce-o fost duminica fiindca pe hbo n-o zis nimic, cat si cei care voteaza partide de stanga fara sa fi trait macar o zi in comunism. Ca le-o povestit lor o matusa ca tot romanul avea loc de munca si apartament decomandat moca.

 2. mesiu Reply

  parintii mei m-au sters la cur cand am fost mic, m-au dus la gradinita, au platit orele ca sa intru la facultate, m-au tinut la facultate …
  acum sunt peste 70 si EU le-am cumparat calculator si i-am invatat sa-l utilizeze (si fac zilnic remote access) , EU le-am luat smartphone si le-am instalat appurire de care au nevoie, EU i-am condus la avion, check-in. EU… pentru ca sunt copilul lor.
  btw: nu l-au votat pe Ponta

 3. Marius Reply

  Frumos articolul. Din pacate suntem intr-o situatie unde nu conteaza catusi de putin ca presedintele o sa se numeasca Ponta, Iohanis sau Tariceanu, asta ca sa ii mentionez pe primii 3 clasati.

  In realitate acest eveniment nu e decat un “Romanian Idol” la care poporul voteaza mascota care o sa primeasca ordine de la UE si FMI dupa care o sa le aplice cu intelegerea ca a fost votat de o majoritate.

  Oricui mai e destul de naiv(a) sa creada ca e vro diferenta intre candidatii astia, mai am decat atat de spus: cand a facut ultima oara un candidat ceva din ce a promis sau cand a fost trans la raspundere un presedinte pentru ca nu a facut ce a promis in campanie? Niciodata!

  Buna dimineata lume ! (pentru ca prea multi inca dorm)

 4. Ovidiu Reply

  Respect!

  O guvernare de stânga nu e rea, DACĂ! se aplică politici de stânga. Subliniez DACĂ și APLICĂ.
  O guvernare de dreapta e foarte bună DOAR DUPĂ ce ai scos clasa săracă din mizerie. Pentru că noi vrem competiție, când jumătate din populația României abia supraviețuiește…

 5. roxana moraru Reply

  Exact asta mi-a spus bunica mea când am întrebat-o cum cine ar vota (ea nu mai votează de câțiva ani): Cu Ponta. Poi de ce? Da’ uite ce frumos vorbește…Noroc că mai sunt și bunici care spun că nu le trebuie pensii mai mari, ci nepoți fericiți. 🙂

 6. klaus Reply

  Ca sa o citez pe bunica mea, “arza-l-ar focu pe Ponta, du-te mama la vot numai sa nu iasa ala”

 7. Fiica unei mame cu blackberry Reply

  Mama mea nu se sperie de autostrazi. Dintr-un motiv simplu, autostrazile nu exista. Poate cei zece ani cu marinarul si ajutoarele lui, acum aliniate in spatele lui Iohannis, au avut o contributie la aceasta lipsa?! Nu voteaza mama nici cu Ponta, nici nu Iohannis. Nu pt ca ar face pipi in parcare, ci pentru ca-i este scarba, asa cum imi este si mie. Iar daca dupa zeci de ani de spoliere, de dispret si umilire mai faceti diferente intre Iohannis si Ponta, ma faceti sa privesc intr-o lumina noua fatalismul acestui neam.
  PS decat sa scriem articole care sa deplanga superior ignoranta “boborului”, mai bine am face ceva vizavi de chestia asta. Cumpara un bilet de avion, de muzeu, de orice

 8. adi Reply

  Din Romania sunt 2 cercetatori care au castigat EU Marie Curie Excellence Grant (1-2 milioane Euro pe 4 ani). Unul e Funeriu. Io’s celalalt. PhD in Romania in 94; DSc (adica doctor docent) la o univ din UK din primele 50 din lume acu vreo 2 ani. N-am votat nici o data Basescu, si sunt mandru de asta. Nu stiu daca votez duminica, si aici au fost cozi mari (fi-miu cel mic, MSc in Chimie tot in Strainezia, acum face un doctorat, a fost in comisia de votare). Nu au fost destui de multi membri din cei care trebuiau sa vine. Sunt platiti cu 20 GBP pe toata ziua de vot (plus cateva ore si Sambata cu organizarea), adica fac munca voluntara, si unii s-au decis ca mai bine se distreaza duminica dacat sa munceasca pentru peanuts. Daca ma voi duce la vot, NU voi vota Iohannis, din urmatoarele motive: Blaga, Videanu, Flutur, Anastase, etc. Fi-miu cel mic votoaza Iohannis; fi-miu cel mare, young professional cu vreo 3-4000 GBP/luna after taxes voteaza sigur Ponta. Mama, fiica de tarani, cu 7 clase (ca s-a maritat repede, sa ma faca pe mine), va vota Iohannis, “ca doara e arghelean de-a nost’”

 9. Ciobanu Alin Marcel Reply

  De acord până la un punct, dar atunci ar trebui să înceteze a mai afirma că fac orice sacrificiu pentru binele propriilor copii. Dacă tot ce trece dincolo de pragul următorilor 10 ani le este irelevant atunci să accepte că nu le pasă nici de cum vor trăi proprii copii peste 10 ani. Bătrânețea scuză multe, dar nu și ipocrizia.

 10. Anonymous Reply

  Foarte frumos scris si adevarat!!Nu e corect sa dam toata vina pe batrani ca au votat cu PSD,pana la urma fiecare voteaza cu cine doreste…..insa bunica mea are 80 de ani si nu a votat cu Ponta si cred ca sunt multi batrani ca ea!!Felicitari pentru articol!!

 11. NorisorRoz Reply

  Adica îl votează fiin’că sunt proști, și proștii doar un prost pot vota? Cam asta am înțeles io. Din cauză că nu pot mai mult, săracii, atâta îi duce capu’, la fel cum și pe Victoraș nu îl duce mai mult. Apelează la pensionari fiin’că doar pe ăia îi poate prosti, tinerimea îl ia la plue!

 12. Ciobanu Alin Marcel Reply

  Am niște părinți care m-au învățat că o problemă ascunsă sub preș este o problemă la fel de reală ca una privită direct în față; am niște părinți care m-au învățat că unele costuri pe termen scurt – în acest caz, conflicte generate de această abordare – merită a fi plătite pentru a rezolva o problemă mai mare -fie vor avea copiii lângă ei la bătrânețe sau aceștia vor fi nevoiți să plece în lume pentru a-și găsi un rost și se vor reîntâlni de cel mult două ori pe an (de Paște și de Crăciun).

  Din punctul meu de vedere, aș fi mult mai rece dacă aș vedea lumea în acest fel și mi-aș ține gura decât făcând ce am făcut mai devreme.

 13. silicon_v Reply

  Gropare, in cea mai mare parte ai dreptate. Si nici nu am cine stie ce argumente.

  Ceva totusi as incerca:

  “Mai tata, mai mama, ceva firmituri va da Ponta si compania la pensie. Sau vreun ajutor social catre varul Nelu de la tara. Dar sa stiti ca aici e un targ. Ponta si aia ca el de fapt reprezinta o gasca uriasa de hoti, care fura tot ce se poate in tara asta, de la mii de ha de padure si pana la comisioane babane la licitatii si care tot maresc taxele, ca sa le ajunga banii pentru tot (furt, pomeni, risipa).

  Daca ii votezi in continuu pe astia, apoi sa stii ca tara o sa ramana tot saraca, fara investitii, fara locuri de munca bine platite, fara drumuri si cai ferate. Apropo, stiai ca Ponta doar ce a taiat la ultima rectificare de buget cateva miliarde de la infrastructura? Ca nu ii ajungeau banii de pomeni. Stiati ca investitiile straine au scazut de tot, dupa taxa de stalp, ca lucrul la metroul din capitala e blocat de doi ani de zile, la fel soseaua de centura a Bucurestiului? Ca in 2014 nu a fost inaugurat niciun km de autostrada?

  Poate o sa ziceti ca nu va pasa de asta, odata ce va dau ceva la pensie.

  Dar targul e altul. Copiii vostri or sa plece pana la urma din tara asta. O sa ii vedeti o data pe an, apoi o data la doi ani. Prilej cu care o sa constatati ca nepotii vostri se uita la voi ca la niste straini si ca de abia mai vorbesc limba romana.

  Ei, asta e targul.

  Vi se mai pare avantajos sa votati PSD si Ponta?

 14. anda Reply

  Articolul tau ma uns la suflet; Ai scris chintesenta diferentei intre generatii! Viata multa sa ai, mama, si multa intelepciune!..asa cum ar fii zis bunica-mea!

 15. CSB Reply

  Am inteles de ce voteaza batranii cu Ponta… Fain articol, iti trezeste nevoia aia de a-i imbratisa pe toti parintii astia, cu dragoste, cu mila (“si cu groaza” vorba unui cantec de impresionat gagici cand eram mai tineri ), cu iertare revoltata – intelegi ca nu au cum sa te ajute, si ca nu le poti demonstra evidente de genul – daca iti mai pune 100 de lei la pensie, tu tot atata cumperi. Nu au cum sa inteleaga, si tu nu ai cum sa le promiti ca “ailalti” n-o sa fure, o sa ocroteasca justitia, o sa infloreasca tara… Nu poti sa le promiti speranta ta.
  Ce n-am inteles e de ce voteaza tinerii cu Ponta. Ce valori “de stanga” cauta toti aia din TSD ? De ce oameni tineri, cu forta de munca nu vor un alt fel de tara si societate, nu-si vor propria libertate de a nu mai depinde la infinit de “ce ne da Ponta”. Uitati-va la tara asta cat e de lucru in ea, la ea… Da, nu se face profit rapid, dar e mai sigur decat sa-i lasi pe astia sa fure, si tu sa iei complice un ajutor de la stat sau mai rau, o galeata. Pe AIA nu-i inteleg. Si mie de aia mi-i frica, pentru ca parintii nostri, tine-i-ar Dumniezau, s-or duce in lumi mai bune. Da tinerii… tinerii ne-or supravietui, o sa creasca si o sa vrea tot mai mult “ajutor” de la Ponta sau altul care o sa le cumpere votul c-o leguma. Apropos – Ponta e din generatia aia tanara de o vroiam noi sa preia fraiele tarii.. Si fata ceia de la Finante… tineri…

 16. erika Reply

  Dragule fain ai scris!E pentru prima data cand citesc un articol scris de tine,dar promit sa-ti urmaresc urmatoarele scrieri. 😉

 17. honci baci Reply

  Citii articol. Placut. Digerat greu ca mai toate hibele din romanica….
  Da amu ca vazui ca tunurile din navarone is puse pe ai nostri bieti sexta/septagenari (ca mai sus deja is specii protejate), si vazand io ca sunt multi care mai vad si busyday, zic sa incerc si io o parere: in emisiunea de luni au fost prezentate cu cifre procentele votantilor celor 2 din turu 2 pe categorii de varsta si educatie. Surpriza (sau poate nu) este ca nu doar varstnicii au o sila teribila de portocaliu / albastru. Portretul robot al votantului 35+ al lui Ponta este infinit mai terifiant decat cel al parintilor si bunicilor. Daca peste nenumaratele “calitati” pe care acesta le poseda dpdv intelectual, daca mai luam in calcul si un sondaj cum ca 12% din cei cu varsta pana in 30 de ani prefera statul cu parintii iar 30% nu au o alta optiune … te intrebi daca dupa 150 de ani intrebarea : “dom’le … da io cu cine votez?” nu e acum mai grea decat atunci.
  pentru mine personal va fi din nou de ales raul cel mai mic… si un alt cui imi intra in calcaie :
  OARE CAND OM AVEA SI NOI NISTE SOLUTII VIABILE in turul 2????

 18. Karmara Reply

  Sunt de acord cu tine 80%, dar eu ma intreb: de cand acesti parinti se gandesc doar la pensia lor, iar nu si la traiul copiilor si al nepotilor? 😐
  Nu vor pentru acestia o viata mai buna, mai ok decat a lor? Cand au devenit egoisti, sa voteze doar cu gandul la suma modica venita doar lor in plus lunar? Sa faca abstractie de orice/oricine altcineva, inclusiv de unde provin acesi bani in plus? ❓

 19. gigi Reply

  Articol superb … pana la un punct.
  Cand s-a terminat comunismul, s-a vazut cat de mare era haul care se casca intre noi si Occident, Lumea Libera.
  Ei n-au vrut sa vada nimic … S-au hranit cu ura ( comunista ) fata de tot ce venea de acolo ca idei, modele, oameni. Le-au placut blugii, televizoarele color, si ce si-au mai putut permite cu greu., insa nu si de oamenii de dincolo, nu au avut incredere in ei.

  N-o fi fost vina lor ca am pierdut razboiul, ca au fost indobitociti si au fost pusi sa aplaude la congrese…

  Dar chiar nimic sa nu se lipeasca de ei in 20 de ani ? Au negat valorile occidentale ajungand sa isi nege propriii copii doar pentru ca ei au imbratisat aceste valori. Pentru ei sunteti niste prosti care munciti de dimineata pana seara ca nebunii, pentru o casa pe care ei au primit-o gratis si o masina pe care au cumparat-o din banii de la nunta si ceva ajutor de la parinti. Pentru ei sunteti la fel ca occidentalii lacomi care nu se satura niciodata. Nu va vor spune asta, poate, dar vor sfarsi gandind asa despre voi.

 20. Flaviu Reply

  1. Am votat Macovei. Votez Johanis, asta ca sa stim cum stam.
  2. Jos palaria pt poveste, trezeste nostalgie, mila desi e greu cuvantul, dor de casa si multa multa intelegere.
  3. Mama – n-a vrut sa auda de calculator ani de zile. Acum are un nepotel si intra pe skype/facebook si cauta pe google despre vietile sfintilor, deci si pot si vor, trebuie doar sa apara factorul motivator potrivit.
  4. Mama – optiuni electorale: toti si toate ii sunt complet indiferenti, “toti is niste escroci” zice ea si are dreptate. Se uita si la antene si la B1, si la Gadea si la Banciu dar doar pt ca la ora aia sunt singurele posturi la care nu trebuie sa citeasca. Inapoi la vot -> ea nu crede ca unul sau altul va schimba ceva pt ca indiferent cine a trecut pe la putere lucrurile au mers pt ea din ce in ce mai rau: anii au trecut (era mai bine cand era mai tanara), totul s-a scumpit, spitalele arata mai rau, medicii sunt mai grabiti si mai nepoliticosi, benzina e mai scumpa etc. dar…, mi-a promis ca vota Johanis, pt ca o rog eu.
  5. Chestiile cu adevarat triste la aceste alegeri:
  a) din 19 mil peste 4 sunt peste hotare si noi ne agitam pt cei aprox o suta cinzeci de mii care voteaza
  b) aproape 1 milion de romani au votat cu vadim+funar+diaconescu+branza. astia unde intra?, la ce categorie? si is de toate varstele…

 21. Tac Reply

  Raspunsul paradoxal la intrebarea care incheie articolul.
  Daca parinti tai voteaza cu Ponta, DA, le vei plati 100 de lei din salariul tau de corporatist, la fiecare, plus la inca 2-3 pensionari si nu doar lor, vei da si cateva zeci de lei alora cu ajutorul social, nu din sutele de lei pentru pensii, din impozitul pe sutele de lei, doar nu credeai ca scapi asa usor cu cateva sute de lei brut. Iar daca te-ai pierdut in ce am scris despre atatea sute de lei stai linistit ca Ponta n-o sti el ce-i ala MTO, ma rog, intre timp cred c-a aflat, dar stie exact cate sute de lei are de luat de la tine din buzunar. Nu sari asa la mine, ca nu baga mana in buzunarul tau, el iti baga bani in buzunar, cum ce bani? restul, maruntisul din salariul tau! Nu te speria, ca nu-ti ia tot, te lasa sa-ti platesti chiria, si utilitatile lunare, sa iti cumperi ceva haine, nu lunar ci anual, cate ceva de mancare, dar nu prea multa ca oricum nu ai timp sa mananci 3 mese pe zi, nu pentru ca ai prea multe taskuri de facut la job, dar pentru ca risti sa te ingrasi. Pai te duci si in concediu, cum din ce bani, dintr-un mic imprumut la banca, cei 1000 de lei de la companie pe cazare si transport si da! din prima anuala, pentru ca ai tras ca un sclav un an intreg sa-ti atingi MTO-ul personal (exact KPI-i)…si MTO-ul lui Ponta. Asa ca nu fi fraier, sa nu te duci in turul 2 la vot ca are cine sa voteze cu Ponta, tu stai acasa acum, nu e vremea ta, nu e varsta, la pensie o sa ai timp suficient sa votezi si tu cu viitorul Ponta daca o sa mai aibe de la cine fura 100 de lei si pentru pensia ta.

 22. tiby308 Reply

  Parintii din ardeal voteaza mai putin Ponta deorece daca Ponta sau PSD mai corect spus vor conduce fara grija aceasta tara pierd orice speranta de avedea copiii intorcinduse acasa. Credeti ca am uitat anii PSD de guvernare in care se vindeau si ciini comunitari

 23. Marga Reply

  Mai gropare, tare m-a enervat nenea Adi, beneficiarul grantului EU Marie Curie Excellence. Da, bine, nene Adi, nu crezi ca voi ati dezvoltat o nostalgie pentru Romania PSDista si i-ati insuflat-o si fiului? Exista prin Europa un puternic curent de stanga, dar ce are a face Ponta cu ideologia si politica de stanga? Eu cred ca s-ar inscrie in masuri mai degraba sovietiste! Fiul domniei tale, daca ar fi fost crescut, educat, angajat in Romania, cred ca ar fi avut o alta viziune asupra realitatii romanesti. Deranjeaza aia numiti de dumneata, dar Iliescu, Nastase, Hrebenciuc, Sirbu, Dragnea, Zgonea – strungarul, Cozmanca etc. nu deranjeaza? Apoi, cultura europeana, mediul prielnic cercetarii nu v-a prins bine? de ce sa nu ne dati si noua, astora inca in Romania sansa de a spera la un presedinte de dreapta, care intamplator este primarul celui mai occidentalizat oras al Romaniei? Numai revenirea in forta brutala a Rusiei galopante ar trebui sa determine orice roman sa aleaga dreapta!

 24. Mohoina Cristian Reply

  Răspunsul tău(tânăr și/sau copilul părintelui/bunicului tău care te-ar întreba asta, deși nu o face) la întrebarea “– Dacă votăm cu ai tăi, ne măreşti tu pensia la fiecare cu 100 lei/lună, înmulţit cu 12 luni, înmulţit cu 5 ani de mandat?” trebuie să fie “Da!”. Evident, “la fiecare” înseamnă doar la părinții și bunicii TĂI.
  Ei nu o să pună întrebarea asta pentru că le este rușine să îți ceară ție, copilului lor bani. Poate să fie și mândrie, dar nu neapărat. Nu concep paradoxul că statul trebuie să aibe grijă de ei, că și ei au muncit o viața întreagă și au plătit altora pensiile.
  Dacă nu eu ca tânăr nu îmi permit să le dau bunicilor și părinților câte 100 de lei pe lună (600 de lei, nu?) atunci e vina mea. Și sunt un ipocrit să mă plâng că “nu vreau să țin în cârca mea 8 milioane de pensionari” când nu sunt în stare să țin 6.
  Discuția cu generațiile mai în vârstă pe care noi le acuzăm că “votează cu Ponta” (evident, nu generalizați, ați spus și voi că aveți părinți/bunici care nu au votat cu PSD-ul în viața lor) este un semn de ipocrizie din partea noastră. Explic: ai bătrâni sunt egoiști că se uită la 100 de lei la pensie sau la faptul că primaru le zice “săru-mâna” la băbuțe și că ne ignoră când noi ne plângem că “ăștia ne distrug viitorul nostru și al nepoților/strănepoților voștrii, mamă/bunică!”, dar noi nu suntem egoiști când vrem promisiuni electorale și acțiuni doar pentru noi – “ce-i cu atâta pomană la pensionari?!?”. Realitatea “reală, a tuturor” este diferită de iluziile lor, da! Dar și realitatea lor e alta decât realitatea noastră.

 25. adi Reply

  Pt. Marga:
  1. Fii mei, unul are 26 ani, celalalt 24, au fost crescuti si educati in (ordinea anilor): Romania, Italia, Romania, Japonia, UK, Romania, UK. Dupa cum ziceam, unul voteaza Ponta (daca nu o sa-i fie lene sa mearga din Wimbledon, unde sta, pana la Ambasada/ICR), celalalt Iohannis (va vota sigur, ca e membru in sectia de votare); i-am educat la fel.
  2. Daca niste unii (de DREAPTA, de la PPE) nu mictionau pe voturile a 8.5 milioane de Romani, din care 7.4 milioane au votat ca Base sa se care, acum l-am fi avut presedinte pe Crin (si l-ar fi votat toti din familia mea) iar nomine odiosa din cele doua liste (a mea si a domniei voastre ar fi contat putin spre deloc.
  3 Sansa de a avea un presedinte de drepta??? Pai n-am (n-ati) avut unul 10 ani? Nu v-a ajuns? Si asta fusese primarul celui mai mare si prosper, si occidentalizat oras din Romania.
  4. Cine se pupa in bot cu forta brutale a Rusiei (recte Putin) din UE??? Presedintele DE DREAPTA al Ungariei, Victor Orban.
  I rest my case.

 26. adi Reply

  Cu ingaduinta Groparului, doua PS-uri la replica mea pentru Marga:
  PS1. Aici guverneaza dreapta (tory+libdem) si au impozit progresiv; ce depaseste 35000£/an se impoziteaza cu 40%. Mi-ar fi placut tare mult sa am si eu impozit de 16%, cat e in tara condusa de guvernul de stanga Ponta.
  PS2. Inafara de Ungaria, care se pupa in bot cu Putin la vedere, in UE mai sunt doua tari care cam fac dealuri separate cu Rusia: Austria si Germania. Dac in Austria nu stiu ce culoare au cei de la guvernare, in Germania este sigur de dreapta (Merkel, PPE)

 27. deea Reply

  Frumos articol. Avand 25 de ani, se potriveste ca o manusa bunicilor mei.

 28. Carmen Reply

  Gropare cred ca tre’ sa te reprofilezi pe politica 😛
  …uite ce de comment-uri ai 🙂
  Sau poate ca in campanie oamenii rumega politica pt un an, iar dupa aia nu ne mai intereseaza asa mult miza si nu mai comentam atata,

 29. Suntem pierduti Reply

  Iohanis= blaga,videanu , Roberta anastase , flutur etc (adica oamenii lui basescu din ultimii 8 ani ) IAR ponta = Romania din ultimile luni de zile cand a fost prim ministru.

 30. radu Reply

  emotionant articol, dar branza e pe bani.
  cu alte cuvinte oamenii astia merita tot respectul si toate atentia noastra, DAR NU MERITA SA VOTEZE. Nu ai cum sa decizi directia unei societati in conditiile in care NU O INTELEGI.

  Repet: in compensatie pentru renuntarea la dreptul de a decide, le vom aprecia sacrificiul si vom incerca sa ne recompensam printr-un comportament impecabil. Asta ii va ajuta si pe ei in mod real, spre deosebire de iluzia acordarii unui vot sau pomenii de 100 lei la pensie.

 31. Ioana Reply

  Mi-ar parea bine sa fie asa cum spui tu Gropare.
  Dar tare ma tem ca oamenii astia nici nu o mers la vot.
  Ci ne fura PSD-istii si noi ii condamnam degeaba pe oamenii astia.

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18467565-alo-opozitia-ziaristi-dna-sri-ong-uri-ocupa-cineva-cele-11-din-voturi-listele-suplimentare-cineva-curios-cunoasca-turistii-studentii-din-giurgiu-olt-calarasi.htm

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18478423-localitatile-unde-inregistrat-recolta-record-voturi-listele-suplimentare-care-sunt-satele-orasele-unde-votat-pana-7-ori-mai-multi-turisti-decat-localnici.htm

  http://stiri.tvr.ro/patru-doctori-din-olt-ar-fi-cerut-urna-mobila-pentru-prezidentiale–in-baza-unor-adeverinte-false_52377.html

  E bataie de joc! 1 milion de voturi pe liste suplimentare!!!
  Hai ca e ok in centre universitare ca si Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi.
  Dar cati studenti si turisti au fost duminca, 2 noiembrie, in Salaj, Giurgiu, Olt, Calarasi, Ilfov, Mehedinti si Teleorman???

  Trebuie sa facem ceva!!! Haideti observatori la vot!!! Asa ceva e inacceptabil!!!

 32. Gabriel.C Reply

  Citit;
  Forwardat ( sic!) de un amic;
  Observatii si reprosuri:
  a. desi suna a “poem trist” – este de fapt o litanie ( pentru cei “mai tinerei” care n-au apucat chiat toata alfabetizarea- le indic un dictionar..vad ei acolo si ce inseamna si cum se pune si unde si de ce..)
  b. Din nou ( ca pe net- deh!) nicio ( dupa noua ortografie) solutie; Doar o constatare; Parca pana si la medic mai afli una-doua; Ca ai cancer metastatic orcium stiai- da` mai vino- bre- cu o idee- doua; Sa le incercam si p-alea;
  c. Din articol eu am inteles cam asa: Parinti inapoiati ( ca in toate vremile si istoria) si copii…cum? ( ca aici n-a fost prea clar): Cool? Dashtepti foc? Meseriasi? Teamsteri? Too-busy-to-call? Rupti de realitatea cotidianul din piete si ogoare?
  Si am mai inteles ca nimeni nu mai vorbeste limba parintilor;
  Intrebare: da` tu- copil…( completeaza cu orice invective iti trece prin cap- si pentru cine nu intelege “invective”- acelasi dictionar…:-) )…ce ai facut ca sa-i indrumi? Sa-i tii ancorati in realitatea ta?

  Eu recunosc- nu prea mare lucru; Poate – uneori- le-am explicat cum stau lucrurile in “universul” meu; Cum vad eu ca trebuie sa mearga tara; Si ca- la o adica- daca eu nu mai platesc impozite ( ca mi-a debusolat guvernul clientii si m-au lasat fara “obiectul muncii”) ei n-or sa mai primeasca nimic;
  Si ca- eu- pentru a supravietui- s-ar putea sa-mi iau campii prin lume- si sa mai vin doar la inmormantarea unuia sau a altuia…Ca n-or sa fie posibilitati;
  Asta e o metoda;
  Alta este- intr-adevar- greva fiscala: Sa vedem de unde plateste limbricul ala infatuat pensiile promise. Si salariile marite ( artificial- doar pentru a incasa taxe si contributii mai mari la buget). Si lefurile celor 2-3 milioane de bugetari care freaca menta prin institutiile ( din ce in ce mai multe) ale tarii;
  Pentru cei ce nu au apucat vremile din`nainte de 90: In 1990 erau , in aparatul de stat cam de 10 ori mai putini functionari decat in prezent; La o populatie cu 20% mai mare;
  Intre timp- avem IT; Avem ERP-uri, avem net; avem…cate si mai cate. Caaaare inlesniri ar fi trebuit sa reduca numarul de amploaiati; Dar ce pomanagii sa mai voteze guvernele stangiste?
  Corolar: Parintii au fost- sunt si vor fi lumina care ne insenineaza zilele si noptile; Dar cum ii educam- asa-i avem;

 33. Vlad Reply

  Si daca le-ai spune ca daca iese Ponta presedinte o sa isi mai vada copii si nepotii doar in poze?
  Ce credeti ca vor face?
  Credeti ca vor vota cei 100 de lei marire la pensie?

 34. val Reply

  ok, ai dreptate cu fructele de mare, Grecia..etc. da’ de unde pana mea ai stiut ca m-am operat de apendicita exact intr-a 9-a (asta era inainte de ’89) !? 😀
  si, intr-adevar, pana anul trecut nu am mai dat pe la spital.

 35. Velu Reply

  Voteaza cu Ponta pentru ca sunt egoisti.
  Pentru ca se vand pe un kil de ulei, unul de zahar si 100 de lei la pensie. Si nu ar fi numai asta!
  Dar cu ocazia asta ne fut si noua viitorul, noua, copiii lor, pe 5 sau 10 ani, pentru o singura zi in care “se vand”.
  Asa ca nu au nici o scuza in afara de lacomia de moment si faptul ca sunt asa de ramoliti incat nu mai sunt in stare sa gandeasca, pentru ei si pentru copii lor. Nici macar nostalgia comunismului nu mai e o scuza.
  Nu am o problema cu faptul ca voteaza cu cine vor si e normal sa fie pareri diferite decat ale mele.
  Problema e parintii nostri voteaza (aiurea) pe viitorul nostru si nu pe al lor. Suntem oameni maturi si ar putea sa aiba mai multa incredere in noi, in copii lor. Pentru ca daca ne va fi noua bine, le va fi si lor.

 36. adi Reply

  Re:Radu:
  “emotionant articol, dar branza e pe bani.
  cu alte cuvinte oamenii astia merita tot respectul si toate atentia noastra, DAR NU MERITA SA VOTEZE. Nu ai cum sa decizi directia unei societati in conditiile in care NU O INTELEGI”

  Radule, pozitia ta este tipic fascista/nazista. Decizi TU ca ei nu inteleg directia unei societati, sau un Papa, sau un Fuhrer, sau un Secretar General al Partidului???

  Ma temeam ca am eu vreo buba pe creier (ardelean, ultraeducat, bun profesionist in domeniu, case/conturi explicabile pana la ultimul penny, DAR VOTANT DTANGA/PONTA). Citind pe aici, si pe alte bloguri/site-uri, etc.., m-am linistit: eu sunt OK

 37. costin Reply

  Postul nu mi-a plăcut, e trist și pe alocuri exagerat, cu alte cuvinte un alt stil decât cel gropăresc. Însă are un sâmbure mare de adevăr în sensul că am cunoscut, la rându-mi, experiențele astea pe propria-mi piele (bunici, parinți proprii și ai altora). Desigur, ca și progenitură, la rându-ți ești dator să educi la ei așa cum și ei au făcut-o cu tine, însă există un prag peste care nu poți să treci, a fost și va fi întotdeauna acolo.

  Nu pot să nu remarc comentariul lui Adi. Din păcate tovarașe, nu esti OK -ai o buba mare pe creier (cuvintele domniei tale)- pentru că dacă ești întradevăr ultraeducat și bun profesionist în domeniu (oricare ar fi) ar trebui să ști că din greșeli trebuie să înveți în așa fel încât urmatoarea data să nu o mai comiți. Sistem de învățământ, sistem de sănătate sistem de asigurari, nivel de trai, justitie, infrastructură, industrie, agricultura, economie, exploatări resurse naturale si lista poate continua. TOATE sunt pe butuci, iar dumneata persisti.

 38. sose Reply

  @Adi
  Cum se împacă votul tau cu teza de doctorat a lui Victor Viorel?
  Cum ai reacționa in situația (ipotetică) în care un doctorand de al tau îți prezintă un paragraf copiat?

  Îți multumesc anticipat pentru timpul acordat, stiind ca mi-ai lumina o situație pe care o găsesc absurdă : cum un cercetător recunoscut susține un plagiator.

 39. Iii Reply

  Eu fac parte dintre “parintii vostri” Adevarat si frumos scris. Discrepanta dintre generatii este mai evidenta ca oricand. Articolul merita scris fara sa faci legatura cu politica. Pacat ca a fost tras spre politica si mai pacat ca folosesti aceste ganduri (as zice tragice) in scop politic. Pentru voi, tanara generatie, lucrurile pot fi usor amuzante, dar pentru noi sunt tragice. Ne dam si noi seama ca nu putem tine pasul cu voi (si nici nu dorim), dar ne pare rau ca nici voi nu ne intelegeti, iar lucrurile acestea amuzanto-tragice le folositi in scop electoral.
  Legat de cei doi “catindati”nu vad nici o diferenta. Nici unul nu si-a prezentat ideile, doar au scos in evidenta defectele celuilalt. Pe de alta parte de ce as vota Johannis care este cam de varsta mea si cred ca nici el nu stie despre “meeting, release, CEO, task, job, team building, Facebook, overdraft, brand, cool” ca sa nu mai zic de “politruc” si nu ne poti acuza ca ne luam dupa Ponta care a spus cel putin ce vrea sa faca. Stiu ca voi ziceti ca minte, dar dintre unul cu promisiuni multe si unul care nu spune decat un slogan il prefer pe primul in ideea ca poate nu minte 100%.
  P.S. Mi-ati dat multe idei pentru discutiile politice cu “copii mei”

 40. Groparu Nemernic Reply

  @ Iii: multumesc foarte frumos pentru comentariu. Apreciez mult faptul că sunt şi (încă nu, pentru că la 50+ de ani nu sunteţi) seniori care sunt activi şi citesc ce le oferă internetul.
  Articolul nu reuşeşte să acopere decât secvenţial complexitatea problemei, pentru că nu se pot scrie romane pe un blog (mai ales că eu nu am nici căderea, nici timpul pentru aşa ceva).
  Cu doi pesedişti acasă care se identifică parţial cu metehnele din articol, am încercat să-mi explic eu mie, şi să şi scriu pe blog, întru veşnică aducere aminte, ce zace la baza divergenţei ăsteia crase de opinii. Din perspectiva mea de înţelegere, am reuşit, cât de cât, să mă justific faţă de propriul meu tribunal moral de ce nu arunc cu noroi în pontişti.
  Şi, la final, aş zice aşa: să nu lăsăm un Ponta şi un Iohannis să otrăvească o relaţie părinţi-copil.

 41. Prietenn Reply

  Stimate Gropar, am 65 de ani, mi-am facut lucrarea de diploma in 1972 pe calculator (Felix C32 – cartele perforate), am lucrat in cercetare, dupa revolutie fac tot cercetare – proiectare, dar la firma mea, ma saimt in economia de piata ca pestele in apa, votez Ponta fiindca e tanar si perfectibil. Si in plus, tin sa-ti spun ca intretin, nu din pensie ca n-am avut timp sa-mi depun dosarul si nici n-am vrut sa aglomerez sistemul de pensii , deci intretin cele 4 fetite ale mele si nepotelele si un ginere si sotia din ceea ce muncesc eu – niciunul din pacate nu se poate intretine singur. Si mai am si niste angajati, toti sun 30 de ani pe care ii invat sa se tina singuri pe picioare. Nu ma recunosc in tabloul descris de dumneata, dar recunosc in el multi tineri blazati care cersesc salarii mari fara sa stie nimic si var a dori sa invete ceva. Dar care sunt foarte usori influentabili si cred ca tot ce zboara se mananca. Va doresc sa va vad la varsta mea, cu aceeasi putere de munca si acelasi optimism. Si tocmai din coptimism votez Ponta – il vad in actiune, stiu ce a facut, banuioesc ce poate face (nu ce va face). Dar despre Iohanis nu stiu nimic, nu-mi arata nimic si fara masinaria de propaganda bine pusa la punct a PDL si fara inselarea increderii PNL nici nu as fi auzit de el. Ce vad eu ca nestiutor este ca in dreapta lui sta Blaga, in stanga lui Roberta, in umbra lui capo de tutti capi. Si atrunci nu votez Iohanis. Si as vrea sa-ti mai spun ca singurii care mi-au cerut spaga si mi-au oferit ätentii” nu sunt comunistii sau psdistii pedelistii.

 42. Groparu Nemernic Reply

  @ Prietenn: Stimate domn, în primul rând vă invidiez pentru puterea de muncă şi vă felicit pentru că aţi prins viaţa de păr şi o călăriţi mai abitir ca la rodeo!
  Legat de opţiunile politice, în schimb, deşi vi le respect, nu voi putea niciodată să vi le împărtăşesc. Dacă pe Ponta l-am văzut de mai multe ori scuipând minciuni, atacând murdar şi pierzându-şi cuvintele atunci când este prins cu fofârlica, ca să nu mai vorbim de Dragnea, Hrebenciuc, Năstase, Sârbu etc., pe Iohannis (care, contrar ceea ce spuneţi, a dovedit cu vârf şi îndesat că este un excelent manager de oraş şi – părerea mea – poate fi un excelent preşedinte de ţară) nu îl văd absolut deloc tributar unoe oameni gen Roberta sau Blaga.
  Domnule Prietenn, Victor Ponta este exact tânărul de care spuneţi, cu pretenţii aberante nedublate de nici o calitate. Dacă nu era aşa, nu îl ura cu atâta patimă generaţia mea. Uitaţi-vă numai ce propagandă mizerabilă îşi face, fără a putea să ofere nici un argument de ce este el mai prezidenţiabil decât neamţul! Uitaţi-vă ce aparat de propagandă media şi-a aservit, şi cine sunt patronii care “ung” asemenea mecanisme! Uitaţi-vă câţi penali roiesc în jurul lui! Mai zic? Nu mai zic, pentru că ştiu că pe astea le ştiţi şi dvs.
  Cu respect vă spun.

 43. Hogoro Mogoro Reply

  Articol de un populism melodramatic dezgustator. Virstnicii voteaza cum voteaza, din cauza de egoism feroce. Nu-i intereseaza decit sa primeasca ei ceva, nu conteaza cit de putin, si nu conteaza cine plateste pentru asta. Se dusmanesc ingrozitor si intre ei daca li se pare ca altii au primit mai mult. Oricit de neajutorati sint, tot se vor considera indreptatii sa le explice ei copiilor lor cum stau treburile. Ii cunosc pentru ca lucrez cu ei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *