Acum câteva zile, un grup de investitori chinezi a venit la Cluj pentru a prospecta piaţa şi a se informa despre un posibil parteneriat cu autorităţile locale pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa, dar au plecat dezamăgiţi din capitala Transilvaniei. Trustul Groparu a reuşit să afle, pe surse, ce anume i-a nemulţumit pe oaspeţii străini. Aşadar, iată, în premieră, cele zece motive pentru care oameni de afaceri chinezi nu vor face niciodată afaceri cu energie electrică în judeţul Cluj:

1. Mâncarea chinezească de la restaurantele din oraş conţine prea multă slănină.

2. În Cluj nu au găsit nici picior de câine vagabond. “În aceste condiţii, nici nu vreau să ştiu ce carne se serveşte la fast-foodurile chinezeşti din oraş, la Yummy Yang, la Shanghai fast food şi Beijing Restaurant”, a declarat, dezamăgit, Xi Păng Huă, leaderul delegaţiei chinezeşti. “Mă tem să nu servească carne de porc, vită sau, Buddha fereşte, de pui!”, a adăugat acesta, vădit îngrijorat. Întrebat dacă are ceva temeri legate de carnea de vită care ar putea fi carne de cal, Xi Pang Huă a declarat fără să clipească: “Carnea de cal e OK, e mai gustoasă şi mai sănătoasă ca cea de tibetan, de pildă!”

3. Au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, nu cu orez, pui cu cinci arome şi sos dulce-acrişor la pachet.

4. Din estimările iniţiale, dacă reuşesc să construiască hidrocentrala, debitul Someşului Mic din oraşul Cluj-Napoca va scădea atât de mult încât râul nu va mai putea transporta nici măcar o valiză cu un chinez ciopârţit în ea, lucru care i-a îngrijorat pe investitori.

5. Chinezii s-au arătat profund dezamăgiţi de faptul că blocurile din cartierul muncitoresc Mănăştur au numai 10 etaje. “Până şi cartierele-dormitor care găzduiau muncitorii care au construit Marelui Zid Chinezesc erau mai înalte! Chiar nu înţeleg cum pot trăi oamenii în blocuri mai mici de 10 etaje!”

photo(9)

6. Unul din oficiali a făcut o gafă monumentală atunci când le-a explicat chinezilor în glumă cum se găteşte în România tradiţionala reţetă de pui Sichuan. La poanta de final – “pui ulei de susan, pui amidon de porumb, pui sos de soia, pui zahăr brun, şi pui nu pui!” – chinezii au fost vădit deranjaţi.

7. Delegaţia Consiliului Judeţean Cluj a dat-o în bară serios în momentul în care au primit delegaţia chineză pe aeroport cu un flash mob pe melodia “Gangnam Style”. “Şi le-am spus colegilor mei că trebuia să-i primim cu un Harlem Shake demn de Cartea Recordurilor”, a declarat, disperat, domnul Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

8. Surse de pe piaţă au declarat că chinezii nu îşi doresc, de fapt, decât să oprească apa noastră şi să producă apoi curent electric cu apă de import, adusă din China, la un preţ net inferior celei româneşti.

9. Româncele noastre nu prea i-au băgat în seamă în Janice Stuf. Obişnuite cu italienii bătrâni şi urâţi, clujencele nu s-au arătat interesate de musafirii asiatici. “Tu nu vezi, fată, că adolescenţii ăştia abia dacă au făcut 50 de ani? Unde mai pui că şi arată de 30, că aşa-i rasa ăstora, nici nu poţi să-ţi dai seama ce vârstă au, ne facem de râs cu ei aşa tineri…!”

10. La întâlnirea cu autorităţile locale, în loc să primească, aşa cum se aşteptau, pliante cu cât de frumoasă şi de mioritică este zona Apusenilor, chinezilor li s-au înmânat rapoarte financiare seci, cifre, planuri de afaceri, prospecţiuni geologice, costuri estimative, indicatori de profit. “Noi nu pentru asta am zburat jumătate de glob”, a declarat Xi Păng Huă. “Când investim cifre de la un miliard de dolari în sus, ne dorim în primul rând ca zona să fie frumoasă. Restul, calcule financiare, indicatori şi rapoarte preliminare chiar nu sunt aşa de importante!”

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

 1. In Lanturi Reply

  la 9. trebuiau sa fie niste “folcloriste” adevarate. Ca sa mearga orezul cu sos de soia si ceapa verde romaneasca, nu prea cruda, cat sa aiba maciulia crescuta. Lasand deoparte astea, chinezii au ajuns din cei care produc produse de calitate inferioara la cei ce produc singurele produse. Fara ei nu se poate. Stiu, ca toti o sa zica ca ” si noi facem si noi facem” dar asti au facut pana si oua artificiale: http://youtu.be/T55tz4qwFMo

 2. Gigi Reply

  8.1 Şi dacă , totuşi , hidrocentrala va fi construită , zeci de mii de locuri de muncă vor apărea odată cu construirea conductei de apă , din China până la Tarniţa ! (un adevărat ….Nabuco al apei :)) .

 3. Anonymous Reply

  God Created The UNIVERSE! Evrything else is MADE IN CHINA!!! 😈

 4. lolo Reply

  Textul vostru mi se pare penibil si pueril. Poate glumele voastre prind la cei din clasa a IV-a, hai maxim a X-a.
  Scuze, am uitat de prosti. Is pentru ei. Din greseala am ajuns aici si promit sa nu ma mai intorc.
  Sanatate sa aveti.

  P.S. : As scrie cu pip pe voi. :))

 5. alunelu Reply

  Apropo de carne, iti dai seama cate plicuri de ciorba instant de cal cu taietei fac din apa din Tarnita?

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ alunelu: nu se mai poate supa de cal, ca or recuperat carnea aia de cal aruncata de nu-se-stie-cine in Tarnita, in plin scandal…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *