Nu, Bechtel n-a plecat din patrie pentru c-a intrat Băsescu-n ei, le-a luat sanvişul şi i-a pus să-i facă tema la matematică! Aia-i propagandă nazistă.

Ionuţ din Floreşti (îl ştiţi; stă în Floreşti) lucra la ei într-o vreme, inginerea şosele. Mai ridica un pod de piatră în timp ce cânta “Podul de piatră”, mai construia o rigolă în timp ce cânta “Rigoletto” – chestii inginereşti.

La un moment dat, primeşte un transport special de bocanci speciali de construit şosele. Americanii sunt nebuni cu teroriştii, drepturile animalelor şi protecţia muncii, şi ordinul de sus era ca fiecare muncitor să poarte încălţări corespunzătoare, altfel i se va instaura democraţia la el în cartea de muncă. Aşa că Ionuţ din Floreşti s-a asigurat personal că toţi oamenii din subordinea lui poartă şoşoni regulamentari, să nu rămână infirmi dacă le pică damigeana de trozneală peste labe.

După vreo lună, vine un muncitor la el:
– Dom’ şef, vă rog frumos, nu îmi schimbaţi bocancii?
– Da’ ce-ai păţit cu ei?
– Apăi nimic! S-or rupt! Singuri!
– Ţine aici un bon, mergi la magazie şi ia-ţi o pereche nouă; altfel ţi se va instaura democraţia în cartea de muncă!

A doua zi, muncitorul care primise mocasinii noi vine la muncă încălţat cu bocancii rupţi de mai înainte.
– Bă! Nu ţi-am dat bocanci noi?
– Ba da! Da’ mă gândeam că dacă oricum e noroi afară, e păcat să-i stric pe ăia noi… aşa că azi, numai azi, am venit cu ăştia vechi!
– Hmmm, cugetă Ionuţ din Floreşti.

După o lună, muncitorul vine iară:
– Dom’ şef, vă rog frumos, nu îmi schimbaţi bocancii?
– Da’ ce-ai păţit cu ei?
– Apăi nimic! S-or rupt! Singuri!
– Mă, ăştia nu sunt bocancii de data trecută?
– Nu, să trăiţi! Io nu fac din astea!
– Mă, sigur?
– Jur pe… excavatorul meu! Pe cupa lui şi pe schimbătorul de viteze, mă jur pe Raed  Arafat!
– Hmmm! Ţine aici un bon, mergi la magazie şi ia-ţi o pereche nouă, că dacă te prind americanii îţi vor instaura democraţia în cartea de muncă.

Mai trece ceva vreme. Iară vine.

După ceva vreme, iară vine.

După oarece vreme, muncitorul îl întreabă:
– Dom’ şăf, când mereţi azi acasă… nu mă puteţi lăsa la mine în sat?
– Ba da, zice dom’ şăf. Ba da, că nu fac un ocol mare.

Pleacă la drum, discută şi vorbesc. Ajung în satul cu pricina (ceva Apahida sau Săvădisla) şi, când ajung în faţa casei muncitorului, ăsta îi spune:
– Am ajuns, dom’ şăf, mulţumesc! Ne vedem mâine!

Şi coboară din maşină şi se îndreaptă către o bancă unde era nişte lume aşezată la bârfa de seară – ca la ţară, în Apahida şi Săvădisla.

Lumea era foarte pestriţă: oameni şi femei, copii.

Ionuţ din Floreşti se uită la ei cu foarte luare aminte, şi face faţa aia cu ochii cât farfuriile!

Tot, deci tot satul – oameni şi femei, copii, văcar, profesor, primar, popă, doctor, beţivul satului, crâjmar, veterinar, clopotar, gropar, şeful cimitirului, secretara de la primărie, baba vrăjitoare – deci întreg satul purta bocanci de la Bechtel.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 35 comments

 1. Belle d”Imagination Reply

  Gropareeeeee, conform legii 316/ (martie) 2006 (dej mai sunt doo luni şi se fac 6 ani de la promulgare!) îi zice securitate şi sănătate în muncă.

  (Iar firmele, taman ca să nu paţă aşa ruşine, le dau pe semnătură şi la dotarea cu EIP noi, le preiau pe cele vechi. Şi Doamne feri să nu aibă aceleaşi caracteristici ca cele care s-au furnizat anterior)

 2. Groparu Reply

  @ Belle: am uitat sa precizez ca santierul naval de constructie a autostrazii se afla in Romania.
  @ ralu: şosete!
  @ cristi: nu, ca inca nu l-am trimis pe Mostenitor la Canal.
  @ konkriptor: in Delta port sandale de prins pesti, mo:)

 3. Nea Costache Reply

  Da, cred ca este adevarat! In toate satele bazinului carbonifer Rovinari vezi mosi, babe si copii imbracati cu salopete,i pufoici si bocanci de miner daruite de fii, nepotii sau parintii care lucreaza in cariere! Nu de putine ori, hotii de fier vechi de prin cariere umbla nestingheriti noaptea cautand fier vechi pe care sa-l vanda, imbracati ca si minerii!

 4. Anonymous Reply

  In completare la comentatorul de mai sus adaug ca s-au gandit angajatorii aia rai sa ii puna la plata pe angajati dupa prima pereche de bocanci pierduta/stricata.Asa deci: frumoasa poveste vanatoreasca/pescareasca 🙄

 5. rom-rum Reply

  Apăi Gropare, din diferenţa de preţ de la 4 miliarde ( preţ semnat pe contract pt. autostrada TOATĂ ) şi până la 7 miliarde ( preţ final pentru 46 de km de autostradă ) or putut şi talharii de la ENKA ( turcaleţii de serviciu ai Bechtel ) să cumpere românilor câteva mii de boconci.
  ps.
  Bocanci de 3 miliarde de dolari …..

 6. Groparu Reply

  @ Anonymous: din ce-mi zice Ionut, aproape toata suflarea din sat apta de beut lucra la autostrada, deci era un soi de conspiratie mioritica.
  @ rom-rum: pe la noi prin targ umbla vorba ca turcii isi decontau pana si curvele…

 7. Iasmina Reply

  Cică au trimis un român în spaţiu (nu Dumitru Prunariu, altul), să mai cerceteze una, alta. După ceva vreme, i s-a stricat nava spaţială, iar ai noştri au uitat de el. După ani de zile, după ce s-au schimbat cei de la conducere, şi-au adus aminte şi de românul uitat în spaţiu, şi s-au dus să recupereze nava, că de el erau siguri că a pierit, că avea provizii doar pentru o lună.
  Rămaşi mască de uimire când l-au găsit viu, al nostru a fost întrebat din ce a trăit atâţia ani de zile.
  La care românul, arogant:
  – Din învârteli, domnilor, din învârteli!

 8. zibusor Reply

  OOOOOF! tocmai acum ma chinui sa programez o tampenie de aplicatie de gestionat EPI pentru francezi! Si trebuia sa-mi aduci si tu aminte!

 9. Groparu Reply

  @alta marie: romunaşii noştri nu prea au avut ce fura din Bechtel. Era prea multă înghesuială de la turcii care era.

 10. dragosmone Reply

  E adevarat ce scrie Groparu. Intamplator, de vreo 3 zile, Ionuţ din Floreşti (îl ştiţi; stă în Floreşti) e seful meu. Pana azi mi-a aprobat 2 perechi de bocanci marimea 42 si o pereche 39.

 11. diana Reply

  io am ras de postare da’ dialogul dinte Ionut( serus!ca amu’ te stiu) si Dragos(mone) a fost 😆 “replica” de milioane :)) -Gropare spune-i la Cabral sa “te invete” sa pui “like” la comentarii- Pleeeeeeeeeease!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *