Nu masa din bucătărie, ci micul dejun este cea mai importantă masă a zilei!

Omleta e de aur. Cu slăninuță sau cârnăcior sau șunculiță, cepuță, mărărel sau praz – mai ales dacă ai o zi grea în față, cum ar fi tăiatul porcului. Sau simplă, în zilele normale de sâmbătă. Mai moale, mai uscată sau plapumă pentru roșii tăiate mărunt-mărunt, cu nițel cimbru.

Ouă românești (fierte în apă cu sare și puțin oțet), ochiuri, ouă fierte.

Mămăliguțe cu lapte, bruschete, pită cu unt și miere sau gem de prune sau zmeură făcut de Gropăreasa. Miercurea mâncăm fără carne și lactate, deci e clar zi de trigon din ăla cu broccoli și spanac sau ciuperci.

Groparu + cereale cu lapte = niciodată. Nu știu de ce, nu am prins cheag împreună.

Micul dejun al campionilor! Firește, se poate și mai rău:
IMG_4759

IMG_4750

IMG_4634
Imaginile sunt de la all incusive din Turcia, unde îmi puneam de vreo 2-3 ori câte o farfurie. După o săptămână de ghiftuială (ce să-i faci, și Groparu este pofticios!), anul următor am luat hotărârea să mergem în concediu într-un apartament la mare, în Italia, unde să mâncăm ca românii – ce ne facem noi de mâncare.

Pe 14 noiembrie am sărbătorit Ziua Mondiala a Diabetului, și ați fi surprinși cât de mult se hrănește boala asta cu mic dejunul ratat. Dacă și fumezi și ești și sedentar, ești pe drumul cel nebun.

Voi vă comportați suficient de frumos cu soțiile și nevestele și iubitele voastre încât să mâncați mâncare la micul dejun, sau vă mulțumiți cu o țigară și o cafea? Dacă da, ce mâncați la micul dejun? Și de ce mâncați ce mâncați? Spuneți-mi asta într-un comentariu, să-i ajutăm pe cei de la complete-life.ro cu variante de masă de dimineață. Pentru a promova masa de mic dejun și a alunga boala cu injecții în buric. Ba chiar, dacă ești blogger și preiei subiectul ăsta la tine pe blog, poți participa la campania Blogal Initiative și poți câștiga 200 de euro.

unnamed

Plus că-mi dați și mie idei de mic dejun: “iubita mea, am o surpriză pentru tine! 10 rețete noi!!!!!!”

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

  1. Lugoj Reply

    Clatite. Mie-mi plac clatitele la nebunie. Mai ales alea cu urda, marar si sare. Cu un ceai dulce cu miere dimineata…

  2. ady Reply

    Idei noi nu prea am, dar micul dejun e batut in cuie. Luni-vineri: un sandwici mare cu ceva mezeluri slabe(nu salamuri/parizere) si o cana maaaare (300 ml-cana termos pe care restul populatiei urbane o foloseste pt cafea). In week-end: un ou fiert in asa fel incat albusului sa fie fiert si galbenusul moale (rar prajit), un pic de branza si neaparat paine cu unt si miere sau gem facut de mama (eu il prefer pe cel de caise sau piersici; uneori dulceata de cirese/visine; toate fructele sunt din livada alor mei).

  3. silviu Reply

    cel mai bun mic dejun sunt doua felii de pizza rece ramase de ieri 🙂

    dupa ele, pe locul 2 e omleta de duminica la care evident sunt maestru.

  4. Dom Reply

    Dacă ai timp, sau leftovers prin frigider, și te-ai săturat de omletele pe care le mănânci de obicei, musai să încerci odată să-ți faci pasta frittata!

  5. Mihai Reply

    mei, la chite merar pus in prima farfurie, credz ca scapat un spermatozoid oltean prin toti campionii din geneza. bun, capos! 😀

    mic dejun nesarit nici o zi de cand sunt cu cea mai buna femeie din viata mea, adica ultima; n-am retete constante, da’ ma uit la socru-meu, care la 75 de ani papa bine dimineata, isi ia geanta cu bonus 1/2 alt mic dejun si pleaca la servici. dimineata mananca numai paine de casa cu unt facut de soacra-mea si niste miere de albine luata din vecini. zi de zi(de luni pana vineri), de opt ani tot asa il stiu.

    eu, cand sunt in deplasare si nu ma hranesc altii(unde la altii inseamna mic dejun de hotel bun si fac cum faceai tu in turcia), neaparat corn cu iaurt, simplu, poate fi luat si in loc de starbucks pe drumul catre jobul unde-s dus.

  6. Cami G. Reply

    Ceva împletituri din foietaj (v-o 3, să-mi ajungă până după-amiază cand ajung acasă) și o cană maaare cu cafea neagră. Alteori ceva ouă (mai multe de unu!) cu brânză și ceva legume sau ceva salate (vinete, conopizi…) rămase de ieri. Ahhh, să nu uit, cana maaaare cu cafea – tot timpu.
    Când citii la ady de un ouț fiert… imi scăzu brusc colesterolu. Cum un ouț, măh? Fără 2-3, răman flamândă.

  7. Ioana Reply

    Acuma am facut un chec aperitiv cu sunca, ardei si masilne ca se mananca repede dimineata cand seful casei intarzie la lucru 😆 dar daca cumva se trezeste la timp (daca), fac o omleta impaturata cu rosii si ceapa taiate marunt.

  8. tinky Reply

    Reteta mea de omleta cu ceai (sau ce ai) de cand sunt la gradinita:

    – ia o rosie (sau 2) (si un ardei) le ciopartesti si le arunci in tigaie
    – ia niste muschiulet de porc sau salam sau carnat, il ciopartesti si il arunci in tigaie
    – ia 2 oua, le bati pana nu mai stii de ele si le arunci in tigaie
    – dai niste branza pe razatoare (cas /cascaval /parmesan / orice) si o arunci si pe ea in tigaie
    – amesteci totul in tigaie pana e rumenit
    – iei o lipie, o umplii cu ce ai in tigaie, o rulezi cum rula Moromete tigari cu foi de ziar si o arunci in cuptor
    – astepti 10 minute si e gata.

    PS: poti sa adaugi sau sa renunti la orice ingredient.
    PS2: am uitat de ardei iute, ceapa, sare piper si alte chestii

  9. Elena Reply

    Sa impartasesc si eu cateva idei de mic dejun:
    Paine cu unt de arahide si orice gem (2 felii) si un pahar cu lapte.
    Sau un ou fiert, cu nitica branza tare, un pesmet si neaparat cateva bucatele de pepene galben.
    Sau clatite din faina integrala cu miere sau sirop de artar.
    Sau clasicele omlete in cele mai variate combinati, cereale cu lapte si cu o jumate de banana taiata acolo.
    2 felii de paine inegrala cu crema de branza, ceva somon si o jumatate de grapefruit.

    Astea sunt variantele sanatoase (zic eu) de mic dejun.
    Sper sa fie de inspiratie.

  10. Irina Leonte Reply

    Avocado simplu sau pasta din avocado + unt + paine
    Pate de casa + paine
    Briose din oua, sunca, branza, verdeturi (faci o tava mare, ajung pentru mai multa vreme)
    Crema tartinabila din branza, facuta in casa (branza dulce de vaci, bicarbonat de sodiu, ou, sare, marar)
    Budinca din fulgi de ovaz lasati la inmuiat peste noapte in lapte, fructe uscate, vanilie, un strop de unt, branza, miere – le incalzesti putin dimineata apoi le bagi in blender si brrrrr = o budinca delicioasa, pe care fii-miu de 1 an si 9 luni o rade imediat. Poti pune si fructe proaspete: banana, mar, para.

  11. Ovidiu Reply

    Si la modul serios…nevasta-mea face un pate de casa delicios, pe paine alba cu rozmarin,sau urda cu marar si patrunjel, sau ochiuri in chifla cu parmezan (chiar parmeggiano, nu cascaval, se arde), la cuptor.

  12. Cristina Reply

    Fulgi de ovăz (aprox. 12 linguri) fierţi în 500 ml lapte până se îngroaşă puţin. Apoi amestecat cu banane felii sau pasate (aşa mă scap şi de bananele prea coapte, pe care nu le vrea nimeni), eventual nuci, mere sau fructe de pădure, când nu sunt banane, dar atunci pun şi puţină miere.

    “Bunicul” meu Mischi (83 ani), apicultor, mănâncă în fiecare dimineaţă un bol de Müsli (acel amestec simplu de grăunţe zdrobite – nu ce se numeşte la noi müsli) înmuiat juma de oră în lapte fierbinte şi o felie de pâine cu miere, peste care presară multă nucă măcinată. Orele de masă la el sunt sfinte, poate să se întâmple orice că el tot la 7, 13 şi 19 fix mănâncă.

  13. Narcisa - Maria Reply

    Friptură, muraturi, ciorbă, ardei iuti, sarmale, o cană de lapte, omletă, orice se găsește prin frigider sau se poate face reprede. De preferat mâncare caldă.
    PS. Mănânc (aproape) orice la orice oră. N-am probleme de nici un fel cu digestia. 🙂

  14. Victor Dulu Reply

    Scapa din meniul tau zilnic de parizerul acela. Nu e deloc ok, pentru ca stim toti din ce e facut.
    Mai bine o carne clara decat un amalgam de lucruri facute parizer.

  15. adi Reply

    Daca e graba, paine prospata cu unt de casa, miere si nuci, cu o cana cu lapte.
    Daca e timp (week-end), doua oua fierte moi, taiat un capacel cu cutitul, si in galbenusul fluid se inmoaie 3-5 fire de aparanghel oparit, si o felie de paine prajita.
    Daca am ceva cartofi ramasi de la masa de seara, mai fac si tortilla (omleta/fritata spaniola), in care pun ce am prin frigider (daca am chorizo e bine, daca nu orice carnat picant e OK)

  16. Olguta Reply

    Eu mananc orice e in frigider dimineata, chiar si ciorbita merge. Si la mine in frigider nu se gasesc niciodata mezeluri (ma rog, exceptand momentele in care am oaspeti dependenti de porcariile astea). Varianta mea preferata e urmatoarea: muschi de porc (cel paravertebral) impanat cu usturoi si tavalit prin cimbru, chili, piper si sare si apoi pus in cuptor pana se patrunde bine, mancat la pranz/cina cu o salata alaturi si a doua zi la micul dejun ce a mai ramas din el pus pe o felie de paine integrala cu legume, branzeturi in functie de ce e prin frigider. Delicios, mult mai santos si mai gustos decat orice mezel!!

Leave a Reply to Ovidiu Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *