Așa cum prefer eu să mi-l amintesc*

Sincer, nu știu dacă nu aș fi abdicat și eu atunci, în ’47. Chiar, tu ce ai face dacă ai fi amenințat că 1000 de studenți în beciuri vor fi omorâți dacă nu abdici?

În schimb, aș fi renunțat la o parte din averea aia colosală de zeci de milioane de euro (65-67 .000.000 EUR, estimare Capital). M-aș fi mulțumit cu niște mărunt.

Aș fi dat burse de banii ăia. Multe burse.

Aș fi dat la spitale. Aș fi donat aparate de RMN și de ecografie și ambulanțe.

Și aș fi dat cărți și manuale prin școli.

Și aș fi dat granturi oamenilor geniali care inventează lucruri frumoase. Lui Florin Talpeș de la Bitdefender și lui Teodor Negoiță, care a mers la Polul Nord, și lui Tibi Ușeriu, poate.

Și da, l-aș fi cooptat și pe Iliescu în treaba asta. M-aș fi reconciliat eu cu el, dacă bătrânul bolșevic nu e-n stare.

Aș fi pus fiecare companie care-și pune pe logo ”Furnizor al Casei Regale” să doneze bani. Mulți bani. Copiilor cu cancer, copiilor de etnie, copiilor săraci. Copiilor. Viitorului.

Aș fi chemat veteranii de război și i-aș fi susținut, material și moral, să lase mai departe amintirile lor din Marele Război. Mi-aș fi cerut iertare de la ei pentru că am demisionat atunci, în ’47, deși – repet – nu știu ce altă alternativă ar fi avut oricine altcineva.

Aș fi cerut să pot numi un ambasador sau un reprezentant pe la guvern și la Ministerul de Externe. Le-aș fi făcut intrări pe la guvernele Schengen folosindu-mă de relațiile mele, după ce aș fi pus umărul serios la intrarea în UE și în NATO (se vorbește că ar fi făcut-o deja).

I-aș fi chemat periodic pe șefii partidelor să vorbim sau aș fi mers eu la ei.

Mi-aș fi pus familia să învețe limba română și s-o vorbească mai răspicat ca Andreea Esca. Poate așa, fractura dintre familia Măriei Sale și noi ar fi fost mai mică.

Mi-aș fi cerut iertare urmașilor luptătorilor din munți care au luptat împotriva comunismului, în munți și temnițe, și care au sperat până hăpt, în anii ’50, ca eu să revin pe tron de braț cu americanii. M-aș fi ocupat de niște monumente pentru ei, nu să rămână Elizabeta Rizea și Ion Gavrilă Ogoranu și generalul Dabija fără statui, pentru că se vede că țara asta nu e capabilă să ridice altceva decât o statuie tristă de fier de-a lui Traian care caută lupul dacic la testicule.

Aș fi invitat săptămânal mulți, mulți oameni la Săvârșin. Oameni simpli. Oameni care au făcut lucruri frumoase. Aș fi stat cu ei și le-aș fi ascultat poveștile.

Aș fi mers în vizită în Basarabia, pe Valea Timocului din Banatul Sârbesc, în Cernăuți, în Chicago – oriunde sunt români. Dacă ai reușit să intri în România lui Iliescu, Maiestate, ai fi reușit să intri și-n Moldova lui Dodon și-n Ucraina lui Yushcenko.

Aș fi sărutat pământul țării mele la momentul debarcării pe Otopeni. Chiar și ținut cu forța, aș fi făcut tot ce pot ca să sărut pământul.

Nu m-aș fi dezis de nepotul meu decât dacă acesta ar fi făcut niște lucruri cu adevărat scandaloase, gen mâncat bebeluși și băut sânge de lup sub clar de lună. Știi, Maiestate, la televiziunea daneză era o emisiune cu Prințul Frederik, fiul lui Margrethe a II-a a Danemarcei, care străbătea Groenlanda într-o sanie trasă de câini, alături de câțiva tovarăși care nu aveau sânge albastru. Și se pârțâia prințul îngrozitor în cortul lor după ce mâncaseră conservă de fasole, și era filmat și toți râdeau și n-aveau nici o treabă.

Și, dacă nu aș fi putut, sau nu aș fi știut cum să fac atâtea lucruri, pentru că eram sugrumat de Dude și de răuvoitori, atunci mi-aș fi scris memoriile. Cu lux de amănunte. Într-un an aș fi pus scribii să acopere toată viața mea într-o operă fluviu, carte de căpătâi pentru generațiile viitoare. Măcar atât, Maiestate.

Și, la pragul trecerii Marelui Râu, aș fi lăsat cu limbă de moarte că-i iert pe toți pentru nedreptățile pe care mi le-au făcut. Și mi-aș fi cerut iertare poporului român pentru că nu am reușit să fac și mai mult.

Și aș fi ales să mor în România, Maiestate, la mine acasă, nu în Elveția, Țara Boșilor.

Mulțumim pentru strămoșii Măriei Tale, Maiestate. Pentru Carol I care ne-a câștigat independența, un rege mare care a murit modest, cu un pesmet militar și o cană de apă din Carpați la căpătâi, un adevărat prusac până-n măduva oaselor. Pentru Ferdinand, care a declarat război rudelor sale de sânge pentru a-ntregi țara. Pentru fustangiul de Carol al II-lea nu prea pot mulțumi, mno, dar ăsta era bolnav de priapism.

De la Măria Ta, să mă ierți, Maiestate, aveam așteptări până mai sus de Everest. Drum lin și salutări lui Maniu și Coposu și Rațiu, care sigur Te vor aștepta acolo cu ochi întrebători, dar nu vor îndrăzni să zică nimic.

________________________________
Sursă foto: Jozef Trylinski – Kawalerowie Orderu Zwyciestwa, Warschau, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=889244

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 43 comments

 1. Irina David Reply

  M-ai făcut să plang- de milă pentru Rege, mai mult de mila noastră și a bunicilor călcați în picioare de bolșevici.

 2. Ciocanul Reply

  As fi facut lucruri fara mare efort: as fi mers macar la Europa Libera sa incurajez Romanistanul vs atrocitatile ce se intamplau in perioada comunista. Nu ma costa nimic, eram si barbat in putere. am ales sa fiu un las infect si sa-mi arat fata doar cand a fost vorba de retocedari sa cer averi si rente. Am fost cel mai luxos asistat social al statului roman.

 3. Mirela Reply

  Ce lucru interesant! Neagu Djuvara, contemporan cu Regele, ii reproșează acestuia asocierea cu Iliescu și faptul că n-a rămas sărac și cinstit. Dumneavoastră ii reproșați că nu a transformat Coroana Regala într-un ong de tipul societății deschise a lui Soros. Într-un comentariu de pe un alt site, am văzut că i se reproșa că nu a candidat la prezidențiale, ideea lui Câmpeanu. Ce destin cumplit a avut acest om, a fost scos din timpul locului sau și a trăit mereu după un ceas dezacordat. În accepțiunea celorlalți. P.S. Țineți minte ceasul lui Iohannis din campania electorală? Cred că asta i se pare și lui ca fiind iadul pe pământ, dereglarea timingului.

 4. Tiberiu Popescu Reply

  Frumos şi corect text!
  Ca mulţi alţi ţărani în anii ’45-’48, ambii mei bunici, Costică- erou în WW1, Mărin- prizonier la ruşi în WW2, au stat cu puştile ascunse în pod aşteptând ca vodă să le ceară să gonească ciuma roşie.
  Până la urmă au ajuns să fie arestaţi fiindcă i-au ajutat pe Arsenescu, respectiv Arnăuţoiu.
  Mă repet, Vodă a fost un personaj tragic şi într-un teribil contra-timp, începând de la naştere…

 5. Groparu Nemernic Reply

  @ Mirela: Mi-aș fi dorit foarte mult să-l blamăm pentru ceea ce a făcut. Nu pentru ceea ce NU a făcut. De asta e bine în viață să faci ce-ți trece prin minte, nu să te iei după Djuvara sau Groparu.
  Dar rămân la ideea mea: nu aș fi dorit altceva decât implicare, implicare, implicare. Dacă nu politică, pentru că nu-i permiteau prerogativele (oricare ar fi alea), atunci măcar civică. Mă întreb și eu: ce lasă omul ăsta-n urmă?
  @ Tiberiu Popescu: Foarte tare că ai avut bunici pușcași! Îmi pare rău să aflu că au avut de suferit. De-asta îți plac și ție așa de mult comuniștii?

 6. Vraja Alex Reply

  As fi spus adevărul despre momentul arestării lui Antonescu. Și l as fi apreciat și as fi recunoscut ca m a ajutat.

 7. Gabriel Toma-Dongabone Reply

  Ii reprosez ca nu a avut rabdare sa se incheie negocierile avansate in care era doamna Kolontai la Stockholm si printul Barbu Stirbei la Cairo. Bunicul sotiei mele, nea Niculae Calin, din satul Frasin, comuna Cornesti, jud. Dambovita, a fost printre cei nevoiti sa-si predea arma la 12 septembrie 1944. 6 ani a taiat gheata pe Volga. In ultimul an a fost carat in spate de consateanul lui, Dumitru, pentru ca avea dizenterie si era aproape mort. A fost salvat de o rusoaica si de faptul ca Dumitru fura coji de cartofi ca sa nu moara Niculae. Niculae a trait, dar Dumitru si Milocika au fost impuscati in fata lagarului pentru furt. Povestea asta cu lacrimi in ochi de cate ori mergeam la gratarele vietii la tara. Plangea mai abitir de doua lucruri: ca Dumitru fusese impuscat din vina lui si ca nu isi aduce aminte cum o chema pe bune pe Milocika, care era un alint. Daca Mihai nu ar fi cedat la faza aia cu santajul si cu pistolul si cu studentii, ar fi avut acum statui in toate marile capitale mondiale si in cele mai umile sate din tara asta.Atat, ca ma enervez…

 8. Enzo Reply

  Grea incercare… 1000 de studenti sau cateva zeci de mii de pe frontu de est?
  Un rege mai mic de pe zona de aci din Balcani a ales calea martirismului ca un adevarat leu.
  Mihai s-a tinut de cuvantul dat la rusi, a tacut precum pestele chiar si dupa 90… Si-a luat averea inapoi si s-a pupat cu Iliescu cand s-a vazu cu sacu plin dupa ce in prealabil s-au scuipat.
  So long…

 9. super_fotbal Reply

  Eu nu am trait pe vremea aia si nici inainte de 90. Si nici nu stiu ce as fi facut, pe foaie as fi facut in felul urmator.
  Stateam si nu dadeam inapoi chiar daca muream, in zilele noastre asta pare ceva deplasat. Pe atunci nu era prea mare branza daca mai mureau inca cativa. Poate zici ca vorbesc prostii teribiliste, doar pe jumatate. Lucrez pe proiecte destul de complexe, nu IT si chestii din astea, daca ceva merge prost vezi la stiri si ajunge in istorie si eu la inchisoare. De cand lucrez pe ele nu am vazut odata un proiect sa se opreasca pentru ca am intalnit un obstacol si am zis aia e, ne ducem la client si ii zicem sa isi puna pofta-n cui. Am vazut in schimb proiecte care au esuat sau care au fost oprite, dar niciodata pentru ca “vai trebuie sa luam decizia grea si ne e frica”. Asa si aici, vai ca nu stiu ce si nu stiu cum. Era razboi si aia e.
  Ce spui tu aici, e ca de obicei o chestie romantica cu care sa impresionezi niste fete de la litere. Presupui ca regele ala a fost oprit, ceva de genul “daca eram eu presedinte eram departe acum”, dar el tot ce a vrut dupa revolutie a fost sa isi ia banii inapoi si atunci sa isi salveze pielea. Mai multe cred ca a facut printul Charles pentru romani, decat a facut al nostru.
  Si o alta greseala pe care toata lumea o face, presupuneti ca vai romanii au gresit ba cu regele, ba cu iliescu, ba cu firea intelegi ce vreau sa zic. Si toata lumea se refera la perioada oarecum recenta, poporul roman si popoarele balcanice au avut inca din cele mai vechi timpuri o atitudine autodistrugatoare si si-au tot furat singuri caciula si si-au dat in cap fara motiv.
  Uite ca sa vezi diferenta, am postat o chestie pe un grup de gradinarit de pe facebook din america cu vreo 140 de mii de membrii. In doua ore mi-au facut aia capul calendar si mi-au zis chestii de care eu habar nu aveam si ma oftic ca nu ma pot rupe in zece sa pot face tot ce mi-au spus. Am postat o chestie similara pe un grup romanesc cu vreo zece mii de membri si mi-au spus doi oameni niste balarii si o chestie oarecum utila. Cam asta e nivelul, suntem o societate de incuiati care nu sunt in stare sa faca nimic, daca am putea toata ziua sa ne plangem si sa ne certam unii cu altii si sa ne dovedim ca ei sunt mai prosti ca noi. Cand vine vorba de lucruri care conteaza si in care trebuie sa te dedici pauza. Si nu imi zice ca vai sunt oameni care ajuta bolnavi sau persoane cu dizabilitati, asta e altceva si nu te poti astepta ca o societate sa progreseze si sa ajunga in prezent prin munca de voluntariat. Nu faci drumuri si canalizare cu voluntariat spre exemplu. Poate ii tragi apa si ii faci o casa unui amarat, dar nu poti face asta pentru o tara intreaga.
  Ca sa inchei, e irelevant ce ar fi facut regele atunci, populatia era la fel de batuta-n cap ca acum si tot in rahat eram. Iar ce spui tu mai bine ai pune un disclaimer din ala cu “personajele nu sunt reale si orice asemanare cu realitatea este coincidenta” pentru ca daca repeti scenariul asta de vreo mie de ori posibil ca de vreo doua trei ori sa se intample ce zici tu.

 10. Belle dImagination Reply

  Fiindcă uzanțele regale NU permit ca un Rege să se ducă la șeful unui partid pentru negociere.
  Și fiindcă în afară de Seniorul Coposu niciunul nu a încercat să-l includă pe Rege în vreo negociere și dragoste cu sila se numește ceva de văzut la știrile de la ora 5.

  Și te-ai întrebat vreodată dacă Regelui i s-a permis să facă unele dintre cele spuse de tine?

 11. rodion Reply

  Gropare , vad cu regret ca nu dai cartile pe fata in mod corect si ai ocolit in mod deliberat ceea ce era mai important : tu nu ai fi adus poporului roman o paguba de 2.000.000 de lei(atentie!!!!!….lei dinn perioada interbelica , cand leul era cat francul) ca sa fi dezvirginat de catre o parasuta.Sunt sigur ca ai fi reusit sa faci asta gratis.Si acum , fiindca am terminat gluma , stau si ma gandesc de unde or fi strans comunistii 1000 de studenti pe praful ala si unde anume or fi avut loc sa-i gazduiasca pt ca numai la Spiru mai gasim in vremurile noastre atatia , si asta de cand au fost trimisi militzienii si securistii la scoala.Asa ca daca de astia nu sunt sigur , in schimb sunt sigur de zecile de mii de soldati romani luati prizonieri sau omorati de rusi , rezultat direct al tradarii dezvirginatului de mai sus.Acuma sa nu-i atribuim toate meritele , ca l-au mai ajutat si altii , parinti ai caror avortoni ne-au privit si ne privesc de sus , din loja guvernului si a parlamentului de 27 de ani incoace.

 12. Marga Maggie Gigi Reply

  da, da, ce sa zic…
  toti sunteti mari patrioti la tastatura
  cand e vorba sa donati 5 euro pentru copii, va faceti ca ploua
  neam de kkt…

 13. geretus Reply

  Vad ca s-a umplut facebook de RIP si de mesaje acuzatoare la adresa Regelui. Nu ne dezmintem nici acum – suntem la extreme iar.

  Eu atat am de zic celor care judeca – Sunt convins ca in locul lui ati fi fost magistrali. Dupa razboi toti suntem viteji.

 14. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Cerut scuze ca n-a fost in stare sa-l judece pe Antonescu in Romania, desi il acuza de tradare(P.S.-delegarea atributiilor nu il )disculpa.Cerut scuze la modul japonez pentru acordul de plecare libera semnat inaintea acordului de incetarea foc.Explicatii pentru 45 ani de liniste-nici un cuvant poporului roman pe care clameaza ca il iubeste.Scuze pentru renuntarea la familia Hohenzoler care era inrudita cu familiile domnitoare europene si care fusese inscris i titulatura domnitorului Romaniei.Cand esti rege cu pamant=tara poti sa iti schimbi denumirea dupa cu cer vremurile.Cand esti un muritor de rand faptul ca te intulezi”de Roania” suna a ceva gen Cioaba.

 15. Paula Reply

  Sunt destul de mult in acord cu ce zici; sunt asteptari prea mari setate ,pentru ca atunci cand e atat de multa presiune pe un om, e foarte greu sa faci totul ca la carte. Plus ca a fost singur singurel si izgonit din tara mai bine de 50 de ani. Cred ca din toate astea, ii port si eu gand ca nu a ales sa moara in Roamania, ceea ce nu putem spune despre Regina Maria. Oricum regalitatea in Romania s-a dus…gata. S-a inchis un roman frumos.

 16. Dim Reply

  ”Pentru Carol I care ne-a câștigat independența, un rege mare care a murit modest, cu un pesmet militar și o cană de apă din Carpați la căpătâi, un adevărat prusac până-n măduva oaselor.”

  Prietene renunțăa la filogermanisme. Serios, tu n-ai auzit de afacerea Strousberg.

 17. Groparu Nemernic Reply

  @ Dongabone: Așa cum ți-am zis și pe Facebook… mulțumesc pentru comentariu. Îmi pare rău să aflu asta despre bunicul tău. Sper ca vremurile alea să fi trecut definitiv.
  @ super_fotbal: M-ai pierdut definitiv la ”Ce spui tu aici, e ca de obicei o chestie romantica cu care sa impresionezi niste fete de la litere.” Sper că te-am impresionat bine dacă ai stat o juma’ de oră să-mi scrii ditamai comentariul :))))
  @ rodion: Și dacă era adevărată treaba cu 1000 de studenți, și dacă nu… Mihai știa că zilele-i sunt numărate. Și lui, și lui Simeon al Bulgariei. Oricum, știind ce atrocități au comis comuniștii (se cam știa, oricum), ce ar fi putut să zică? ”Arată-mi-i, că sigur nu aveți voi de unde face rost de 1000 de studenți!”?
  @ Marga: Nu cred că am fi avut fericirea de a ne cunoaște, dar nu scriu nicăieri despre marea majoritate a activităților caritabile în care mă implic. Le țin așa, secret, între mine și Groparu. Iar de cele pe carenu le pot duce singur scriu aici, pe blog.
  @ alunelu: De fiecare dată când scrii ceva mai răsărit, mai apare câte unul din afara comunității care nu dialoghează, ci-ți dă peste nas pentru că știe mai bine ca tine. E OK :)))
  @ geretus: Pur și simplu habar nu am ce înfăptuire măreață a realizat regele după revenirea în țară. Cu fundul pe 60 de milioane de euro, influență cât cuprinde (toată mass media sare ca arsă la orice fâs tras de Duda) și o mașinărie administrativă care-l putea ajuta oricând, ar fi putut înfăptui infinit mai mult decât cei care se roagă de tine să dai un SMS cu 2 EUR ca să construiască o cameră pentru părinții copiilor cu leucemie. Și guess what, ăia se zbat și reușesc, iar Casa Regală rămâne impasibilă.
  Da, cred că și tu ai fi putut face mai mult 🙂 și asta fără să te cunosc.
  @ ion ion: La treaba cu Hohenzollern, dacă nu mă-nșel, nu se mai putea face nimic – asta ținea de Ferdinand, s-a întâmplt în WWI și dacă nu ne băteam cu Austro-Ungaria nu recâștigam Ardealul.
  @ Paula: Corect. Next!

 18. Groparu Nemernic Reply

  @ Dim: Prietene, când e de lăudat, lăudăm, când nu, acuzăm. Ai mai putea spune și de afacerea Skoda, că și aia s-a petrecut sub ochii îngăduitori ai Casei Regale.

 19. Lucian Reply

  Bine scris! Numai ca..„m-as fi multumit cu ceva maruntis”…ma face sa rad. Pe bune! Universul e in continua expansiune…la fel si dorinta de a avea. Mai mult…si mai mult. Valabil pentru toata lumea.

 20. mac gregor Reply

  @Dim

  a oprit regele Carol I destule combinatii, si de fiecare data ii sarea in cap Bratianu ca se pune contra furatului pardon “intereselor nationale” si punea gloata habarnista sa huiduie in strada, de la un moment dat Carol si-a depus si demisia si a vrut sa se intoarca in Germania.

  Daca vrei sa te opui coruptiei, poftim, ca batalia asta continual, hai, ca uite azi face PSD afacerea Strousberg in parlament.

 21. Groparu Nemernic Reply

  @ mac gregor: Și, din ce știu, cam de multe ori i-a cam venit lehamite și s-ar fi tăt dus de scârbă, da’ al dracu neamț a zis că nu, băi, nu.

 22. Alex Pau Reply

  vorbesti prostii. acum,la final de drum, toti stiu mai bine ce trebuia facut. Sunteti toti convisi de istoria pe care ati citit-o din diferite surse, dar sunt multe circumstante si intamplari care nu apar in nici o carte de istorie. Nu sunt genul care sa il plang pe rege pt ca nu sunt convins ca facea mai mult sau ca putea face mai mult, dar sa va dati asa cu parerea….
  Ca sa continui ideea ta: stii ce as fi facut eu daca eram Groparu? As fi incercat sa ii transmit regelui ideile/parerile mele despre cum ar putea ajuta cand inca era in viata nu ca un viteaz dupa ce a decedat 😉

 23. geretus Reply

  @Gropare – asta pentru ca gandim lucrurile din perspectiva de astazi si cu mintea noastra. Daca incerca sa te pui literalmente in situatia lui e posibil sa fi avut alte reactii si decizii mult mai nasoale, judecand lucrurile in contextul vremurilor respective . In plus – un rege nu va avea niciodata comportament de jucator cum credem noi ca ar trebui sa aiba.
  Nu il apar – doamne fereste , istoria e singura care va decide daca si cum putea face altfel – insa pur si simplu imi repugna ideea de a judeca un om care a trecut in 90 de ani prin cateva epoci destul de diferite. Nu putem decide noi astazi ce trebuia sa faca el atunci. Altfel – desigur ca privind relaxati in trecut putem fi cu totii de acord ca nu s-a ridicat la inaltimea pozitie sale. De ce – eu unu nu stiu si din aceasta cauza prefer sa tac.

 24. Mihaela Reply

  Nu ştiu ce aş fi făcut şi nici nu cred că are rost un astfel de exerciţiu. În plus, la 18 ani cât discernământ poţi să ai? Dacă te înconjori de oamenii potriviţi ai şanse să răzbeşti altfel, să mă ierte Dumnezeu, dar nu pot emite nimănui pretenţii oricât de pregătit se presupune că ar fi fost (adică crescut şi educat în vederea succesiunii la tron). Legat de articol doresc doar să semnalez faptul că la capitolul implicare, acţiunile casei regale par a fi mult diminuate. Chiar preşedintele actual al Comisiei Europene accentuează rolul major al MS la cele două aderări: NATO+UE. O fi puţin, o fi mult? Cu sau fără implicarea casei regale, tot am fi aderat într-un fel sau altul, într-un moment sau altul (vezi Bulgaria)? Nu ştiu să spun. Însă ce ma doare este că, întradevăr m-aş fi aşteptat şi eu de la Rege să fi scris o bibliografie detaliată. Ba mai mult, se pare că mama lui scria notiţe detaliate şi nu înţeleg de ce nu se încearcă măcar legarea acestora într-o carte. Legat de implicări civice, directe în România…. aici poate că ar fi fost loc de mult mai mult. Dar … nimeni nu e perfect, oricât de uns cu toate alifiile ar fi fost. Şi, sincer nu cred că e tocmai momentul potrivit pentru astfel de reproşuri. Poate de bătut obrazul Principesei Margareta (inclusiv în legătură cu nepotul Nicolae). Dar nu chiar acum… de morţi numai de bine iar pentru cei vii vine un timp potrivit de luat la întrebări.

 25. Peredhil Reply

  @AlexPau

  Am auzit ca la regele Mihai putea ajunge tot Groparu cu idei constructive, ca la muzeu, nu alta. Pacat ca nu stia si ala mic si zburdalnic, Nicusor, de smecheria asta, altfel nu mai batea la poarta regala ca Stefan la castel.
  E un singur Gropar ce poate ajunge la rege, doar unul ce il poate atinge. Si acela nu-si imparte acest privilegiu cu nimeni 😉

 26. rodion Reply

  Sa-mi fie cu iertare Gropare , dar aia presupusi 1000 erau o incertitudine , zecile de mii de soldati de pe front erau realitate.Sau aia erau considerati deja morti?Putea sa abdice si sa se duca unde a dus mutu iapa si fara sa-l aresteze pe Antonescu si sa tradeze armata romana.Si nu-i mai plangeti de mila ca noi muncim ca sclavii pentru un salariu de mizerie si crapam ca mustele fara sa atingem pensia , iar “amaratul” asta a huzurit 96 de ani si l-a durut in cur de poporul asta.Nu mai plangeti un mort care a fost tot timpul mort pentru Romania ci ganditi-va mai bine la viitorul deloc roz al copiilor vostri , viitor pe care l-a influentat in mod direct prin tradarea lui.

 27. rftghost Reply

  Pentru inceput, probabil, as fi incercat sa mor rege, si nu cetatean obisnuit.

  Din umilele mele cunostinte monarhale, un rege care abdica face cel mai mare pacat posibil, si isi cam taie craca dinastica de sub cur. Asa ca un pic mai usor cu majestate, ca incurcam conceptele. Poti muri rege, indiferent de amenintari, si iti pastrezi linia dinastica, care transcede moartea. Abidicatul cam inchide poarta asta, inca odata, din cate stiu eu.

  Tot din cate stiu eu, si o stiu din surse relativ de incredere (bunicii mei), “erou” nostru a fost medaliat de rusi pentru lucrul bine facut, si a sters-o cat se poate de onorabil cu un tren intreg de “bunuri personale”, recunoscute si inventariate de colegii de la Moskova… asta relativ la avere.

  Astea zise, probabil ca as fi facut ceva precum ai zis si tu, as fi incercat sa fac ceva pt. tara, sau macar pentru ceva amarati din ea. In rest, de morti, numa de bine.

 28. Valentin Reply

  Art. 77.
  Puterile constitutionale ale Regelui sunt creditare in linie coboritoare directa si legitima a Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor.
  Coboritorii Maiestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului.

  Art. 78.
  In lipsa de coboritori in linie barbateasca ai Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, succesiunea Tronului se va cuveni celui mai in varsta dintre fratii sai sau coboritorilor acestora, dupa regulele statornicite in articolul precedent.
  Daca nici unul dintre fratii sau coboritorii lor nu s’ar mai gasi in vieata sau ar declara mai dinainte ca nu primesc Tronul, atunci Regele va putea indica succesorul sau dintr’o dinastie suverana din Europa cu Primirea Reprezentatiunii nationale, data in forma prescrisa de art. 79.
  Daca nici una, nici alta nu va avea loc, Tronul este vacant.

 29. Florin Reply

  Ca sa mori demn, trebuie sa traiesti denn. Ca sa faci istoie, trebuie sa emani istorie. Mihai nu a fost Carol si nici Ferdinand. S-a ridicat doar deasupra tatalui sau. Si-atat.

 30. Bubu Reply

  1. Aveti un fix cu limba. Regii Angliei au vorbit franceza cateva sute de ani, de ce ati merita voi sa va vorbeasca limba? Pentru ca v-au condus? V-au condus bine tocmai pt ca nu vorbeau romaneste.

  2. Singurul lucru pt care il pot blama este pactul cu Iliescu. A renuntat la restauratie pt a primi averile inapoi. O faci daca esti bacan, randas, tamplar sau gropar :D. Nu cand esti rege. Nu cand stii foarte bine cat de nociv si longeviv e comunismul.

 31. Peredhil Reply

  Foutou-i, nu doar ca am ajuns sa fiu de acord cu onorabilu’ rftghost…mai avem si bunici de aceeasi generatie, cu aceleasi opinii. Sa duce lumea asta pa circumferinta circumciziei….

 32. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Gropare daca renunti la numele de familie Bazavan mai ai dreptul la mostenire de la tatal tau?! Sau dreptul de a t mandri cu istoria bunicului,strabunicilor?! Asa a facut acest Mihai-a renuntat la numele de familie ca sa nu ii dea nimic lui Paul Lambrino,s-a lipit de istoria frumoasa a bunicului lui si-a asumat mostenirea financiara ,istorica a strabunilor dar nici una dintre responsabilitati.
  P.S.:Oare de ce acea comisie de regenta a aceptat sa cboare din posturile caldute, bine platite la intoarcerea lui Carol al2lea din voiajulde dupa casatoria cu zizi?!

 33. m Reply

  Armata roșie era în România, orice ar fi făcut regele, tot pierdea. Nu am văzut nici poporul sa fi făcut scut să-l apere in ’47, deși marea majoritate nu votaseră cu comuniștii.

 34. Calinis Reply

  Nu văd cum fiicele regelui Mihai ar fi putut să învețe limba română. Și-au făcut studiile făcut într-o limbă/mai multe limbi străine, prietenii lor nu erau români, rudele lor nu vorbeau limba română. Cu cine să vorbească limba română? Cu siguranță, tatăl lor vorbea în română cu ele (ca dovadă, faptul că Margareta vorbește limba română; nu corect, dar o vorbește), dar credeți că este suficient în condițiile în care nu aveau un alt român în preajmă?

  • Groparu Reply

   Nu e ca și cum nu găsea în toată Elveția aia o doică româncă, nu?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *