(hint: nu, nu cu vodca Scandic)

Era odată un pachebot din ăla vas de croazieră uriaş de te speriai, cu zeci de mii de oameni la bord, care naviga vesel pe mările şi oceanele lumii. Pe ele, nu sub ele, ca alea italieneşti.

Italian-cruise-ship-the-C-007
Să ne jucăm de-a submarinul Kursk, they said… it will be fun, they said…

Şi la bord aveau de toate: cazinouri, baruri, restaurante, săli de gimnastică, loc de lăsat copiii, grădină zoologică, accelerator de particule, bibliotecă, fitness, masaj, chinezi, escale, grădină botanică. De toate; şi lumea se distra de minune cu cabareturi, dansuri, reprezentaţii şi spectacole, şi beau de rupeau, toate naţiile, că doară de-aia munceşti ca cretinul un an de zile (nu voi; alţii).

Atâta numai că din toţi cei vreo 800.000.000 de pasageri, o gaşcă mare de oameni nu se prezenta nicicum în sala mare de vanghelioane: erau turiştii nordici, care erau de negăsit – nici la piscină, nici în cabinele lor, nici în saună, pe covertă şi nici măcar la prova, unde te-ai aştepta să-i vezi că se joacă de-a Leonardo di Caprio.

titanic-funny-accident
This must be Păsărică love.

Deci dispăreau odată cu micul dejun, reveneau la prânz, apoi iară se jucau de-a Dosarele X până seara; unde, după cină, puf! Ca un abur, erau de negăsit. Aşa că căpitanul s-a hotărât să-i caute; şi-a luat cu el vreo 10 gealaţi şi or început să investigheze toate cotloanele la ditamai vaporu’ cât cartierul Militari; poate chiar mai mare.

Şi degeaba: dom’ne, erau de negăsit, parcă intrau în platforma subcontinentală!

Într-o seară, căpitanul n-o mai răbdat, şi s-o pus la cină cu o gaşcă de nordici, toţi galbeni în păr ca gălbenuşurile – finlandezi, suedezi, danezi şi norvegieni (dacă mai ştiţi şi alte naţii de nordici, ziceţi). Şi o ciocnit cu oamenii un pahar de tărie, or discutat despre vapoare şi corăbii, şi la un moment dat căpitanul vede că ăştia dau semne să plece; şi atunci nu s-o mai răbdat şi i-o întrebat:
– Bă, mă scuzaţi… da’… ce faceţi?
– Plecăm.
– Unde plecaţi?
– Să bem ceva.
– Păi… nu mai bine staţi aici, la o muzică, restaurant, o polcă, ceva?
– Nununu… plecăm că am găsit un loc foarte fain.
– Ce loc foarte fain?
– Hmmm… nu prea putem să-ţi spunem.
– Bă! Io… vă rog io frumos, spuneţi-mi! Vă rog io… că io tre’ să ştiu ce le place turiştilor, să raportez mai departe la companie, să vă fac sejurul mai frumos… să vă simţiţi bine şi să reveniţi aici în următorul concediu, că de-aia munciţi ca cretinii un an de zile! (nu voi; alţii)
– Bă… te luăm cu noi, da’ numa’ dacă nu te superi!
– Bă… nu mă supăr!
– Nu aşa, jură-mi cu mâna pe catargul tău!

O jurat.

Şi l-or dus.

Cale de vreo 4 punţi, prin tenebrele vaporului, prin cele mai ascunse măruntaie, departe de circuitul turiştilor întregi la cap care-şi jură iubire eternă pe covertă, sub stele, în plină căldură tropicală, vreo 60 de scandinavi găsiseră singurul loc pe vaporul ăla gigantesc unde se simţeau ca acasă: camera frigorifică.

Unde stăteau toţi zgribuliţi de frig la minus 14 grade, în jurul unei sticle de votcă, şi le plăcea de nu mai puteau, că era ca acasă la ei iarna; păi ce naiba, vii 2000 de km până în Mediterana ca să te topeşti de cald pe vapor?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 18 comments

 1. bubu Reply

  Islandezi, feroezi, groenlandezi si cei din insulele Åland.
  Ca grupuri etnice mai poti numi inuitii si sami.
  :))))

  Mai multe info despre nordici aici: http://no.wikipedia.org/wiki/Norden
  Varianta engleza e un pic aiurea, dar te prinzi tu dupa tabelul cu steaguri ;).

 2. zoltybogata Reply

  Să le facă un spaţiu mai mare şi cu de toate să se simtă ca acasă şi să îşi prejungească vacanţa 🙂 .Multă sănătate

 3. boemul Reply

  tre’ să recunosc că nu mă aşteptam…
  totuşi, ce căutau în croazieră în sud??? că se fac şi spre Canada, şi peisajele bag de seamă că nu-i interesau…

 4. TROZNEA Reply

  Prin Suedia circula acum un an o gluma cum ca exista doua Somalii: cea din sud si cea din nord… 😉
  Si conform unei statistici a Biroului central de statistica din Suedia cei mai multi emigranti din zona sunt de origine araba.

 5. Groparu Nemernic Reply

  @ Troznea: nu pot uita ce somalence hot am vazut prin Danemarca, piţilite şi vocsâte. Şi musulmance, deci degeaba speri, Gropare.

 6. TROZNEA Reply

  Cand iti mai plimbi fizicul si psihicul prin Danemarci, anunta-ma! Ca eu stau 250 de km mai la deal de podu´ ala mare. Si voi veni la tine cu niste beri din alea calibrul 7,5 pe care le stiu io. Si nu o sa-ti para rau, ba chiar mare bucurie va fi.
  Cat despre somalence putei incerca linistit (doamna G, a se vedea ca am folosit trecutul, deci nu incurajez la nimic) ca unele au renuntat la multe…

 7. gigi Reply

  vaporul ala din prima poza la inceput era un pachebot, dar acum e cu botul pachet.

 8. Marinelu' Reply

  Ai cam supt-o aiurea la relatarea asta cronicareasca dupa ureche. Vreau sa vad si eu un pasager care gaseste camera frigorifica pe “pachebot”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *