Am văzut reportajele astea (1, 2, 3) despre românii care braconează fluviul Po, din Italia, şi mi s-a făcut o ruşine şi o jenă de mine şi de noi şi de ţara asta şi de oamenii din ea de nici nu-mi vine să mai ies în lume. Români verzi, de-ai noştri, din popor, care distrug orice urmă de peşte din ditamai fluviul, violenţi cu autorităţile şi care vând cu bună ştiinţă peşte contaminat cu metale grele către compatrioţii lor – către noi, adică – fără absolut nici un regret.

Nu am scris, însă, postarea asta pentru a vă întrista, ci pentru a vă da o veste bună şi pentru a vă cere ajutorul în a o concretiza.

Aşadar: o gaşcă de tineri din România concurează în Dubai la cea mai tare competiţie de case solare din lume. Este vorba de echipa EfdeN, nişte nebuni frumoşi pe care am avut onoarea să-i cunosc personal, şi care vor prezenta proiectul lor de casă super-mega-eco la care au muncit mai bine de doi ani de zile.


Vă salută, faceţi-le şi voi cu mâna!

Care casă va fi şi inteligentă, pentru că-i vei putea comanda prin Alexa să-ţi aprindă veioza prin casă când nu-ţi găseşti şosetele prin dormitor sau care îţi va pune cea mai bună muzică special concepută pentru a-ţi găsi respectivele şosete!


Iată: prima casă prietenoasă cu şosetele din univers!

Şi, la final, după ce le găseşti, e special concepută să-ţi pună piesa We are the champions de la Queen, în timp ce tu ridici şosetele deasupra capului! Dulce, dulce trofeu.

EfdeN nu sunt nişte fitecine: cu unul dintre proiectele lor anterioare, Casa PRISPA, au devenit vicecampioni mondiali la un campionat de eficienţă energetică. Acum, se vor lupta cu 15 echipe din 11 țări şi vor încerca să puncteze decisiv la crierii gen arhitectură, soluţie inginererească, managementul energiei, confort, inovație, sustenabilitate sau cea mai bună muzică pe care să-ţi cauţi şosetele.

Şi sperăm, fireşte, ca români ce suntem, ca ai noştri să-şi dorească mai mult victoria.

Dar! Dar suntem în România, ţară care nu are bani pentru asemenea oameni. Echipa EFdeN a strâns cea mai mare parte din suma necesară deplasării (peste EUR 1.1 milioane), iar acum mai au nevoie de încă EUR 180.000 de euro pentru a-și finanța expediția până la final (vorbim de o cârcă de oameni de transportat acolo, urcat casa pe vapor, transportat casa, descărcat casa, asamblat casa, făcut proba cu şosetele etc.)

Şi aici intervenim noi. Cum putem ajuta:

1. Dacă reprezinți o companie și faci o donație de minim 10.000 de euro, vei primi în schimbul donației o serie de advertoriale și bannere pe 40 de bloguri din România (printre care și blogul meu). Detalii – aici.

2. Dacă reprezinți o companie și donezi între 2.000 și 10.000 de euro, vei beneficia de vizibilitate pe platformele EFdeN. Detalii – aici.

3. Dacă nu reprezinți o companie, poți dona oricât pe această pagină (oricât puteţi şi aveţi plăcerea). Şi poate daţi mesajul ăsta mai departe, poate reuşim să ajutăm şi mai scrie şi de bine despre noi prin presa străină.

Şi dacă vrei să faci un tur virtual, ca să vezi pe ce dai banii, poți face acest lucru aici. Şosetele încă nu sunt în simulare, dar vor fi ele, că nu se poate casă fără şosete rătăcite.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *