Apropos de postarea mea de vineri, îmi scrie un prieten (man, sper că nu te superi că pun e-mailul ăsta privat pe blog):

<< Da, moh, în curând nu o să mai ai ce posta şi nici eu nu o să mai intru. Uite ce păţii şi eu. Într-o sară văz maşina de salubritate de la Brantner-Veres ce presta la blocul unde îmi aflu domiciliul. Maşina avea cuva (sau cum minune îi spune la chestie unde încarcă gunoiul) spartă şi din ia curgea şuvoi bunătate de zeamă care într-o seară caldă de vară… nu mai descriu eu, că înţelegeţi. Şi pentru că nu era prima dată, pun mâna pe telefon, fac câteva poze şi îmi zic: noh, acum le fac scandal la primărie, la poliţie să fie amendaţi, că mai mult rău fac decât bine. Îmi zice soaţa: sună şi tu întâi la firma de salubritate. Bine, zic, sun. Şi sun a doua zi. Şi imi raspunde un domn care ia cunoştinţă şi îmi spune că se va remedia. Seara respectivă, ce maşina credeţi că strângea gunoiul? N-aţi ghicit. Era una nouă, curăţică, din care nu curgea nimic. Şi intreb unul din muncitori: “unde-i maşina celalaltă? Aia din care curge?” Răspuns: “Păi să vedeţi că a facut unu’ poze şi a sunat la dispecerat şi ne-au dat alta”. No, zi şi tu, că pe mine m-o lăsat fără cuvinte. Mai avem o şansă. Nu-i totul pierdut.>>

No: după ce am citit şi m-am bucurat, m-am hotărât să o fac. Să-i fac reclamaţie bulangiului de taximetrist sibian.

Desfăşurarea acţiunii: eram cu una bucată Gropărel, una bucată doamnă nievastă, una bucată Gropăroi (tată gropăresc) şi una bucată niepot, umblam brambura prin târgul de vechituri din Sibiu (pe mine mă fascinează organic flea-market-urile astea, încerc să nu le ratez: când am fost în Germania ultima dată, mi-am cumpărat Norton Anthology of English Literature cu 1 euro. Da, un euro). Îmi căutam următoarele: un cuţit de mers în Deltă şi curăţat solzii (ceva până în 100 de lei, ceva ieftineală, nu cuţit tip Rambo III; pe care l-am şi găsit redus la 30 de lei de la preţul de catalog de 35 de lei, pentru că jupânul Gropăroiu îl cunoştea pe ţiganul care vindea cuţite, că făcuse afaceri cu el pe vremuri, după vorbele Măriei sale gropăreşti, “un ţigan mai corect ca toţi românii din Parlament” – semn că la mine în familie simpatia faţă de ţigani merge ADN-ic); şi nişte momitoare cu tot cu monturi, că poate vă amintiţi că io pierd monturile cam 10 pe zi când merg în Deltă, din cauză de lansare handicapată (am aflat ulterior că anul ăsta mergem pe Chilia, care e o vijelie de apă şi unde nu am ce face cu monturile alea fără plumb plat – pescarii ştiu despre ce vorbesc).

Când terminăm de cumpărat cumpărăturile, mergem frumos către maşină, dar Gropărelul nu prea mai putea umbla prin soare încă 2 kilometri, şi protesta pavarotic când îl luam în braţe. Aşa că luăm un taxi, hotărăsc eu. Şi ne suim într-un 948. Unde are loc următorul discurs:
– La spitalul de nebuni, zic (acolo-mi parcasem maşina; jur pe roşu).
– Unde? Păi ce, io fac curse de 1 km? se sumeţeşte nenea pensionarul old timer care, cu mâna pe volan, conducea Dacia Logan.
– Păi da, că sunteţi taximetrist! îi explic eu tainele meseriei sale misterioase.
– Păi şi pe mine cine dracu mă aduce înapoi?
– Cum cine? Dvs. nu aveţi voie să refuzaţi curse!
– Ei, nu! E maşina mea, fac ce vreau. Pe mine cine dracu mă aduce înapoi, repetă el.
– Dom’ne, ne luaţi sau luăm altă maşină?
– Nu vă iau! Pe mine cine dracu mă aduce înapoi?

Deci aveam cu noi doi copii minori, şi copiii minori nu au voie să audă asemenea cuvinte decât de la tăticul lor, că numai tăticii au voie să fie mentori de înjurături; întrebaţi-mă pe mine, că io la volan sunt cel mai expert coleric.

Aşa că am coborât, negri de furie – cel puţin io – pentru că dacă noi, clujenii, dăm clasă la ceva Sibiului, apăi aia e la taxiuri. Şi l-am luat pe taximetristul de lângă el, care n-a avut nici o problemă să ne ia. Şi care a primit şi un ciubuc frumuşel pentru că a fost amabil şi necăcăcios.

Drept urmare, mâine voi face o reclamaţie la 948 împotriva taximetristului Loganului cu numărul SB-10-SMX. Şi, dacă trebuie, mă duc până la Johannis; ba chiar şi la domnul Ponta şi la somnul Antonescu, aşa să ştiţi. Şi fac şi update pe blog cu ce s-a săvârşit, aşa să ştiţi.

PS: Îmi cer scuze pentru exprimarea “domnul Ponta”. Aşa să ştiţi.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. Mada V Reply

  sunt carcotasa, stiu 🙁
  pe ce traseu circula acum masina veche de gunoi, din care curge zeama?…

 2. Taraboste Reply

  Bafta cu reclamatia.
  Tagma taximetristilor are reprezentanti din ce in ce mai idioti si nesimtiti. Peste tot se comporta la fel.

  De parca tanti la magazin ar trebui sa-l refuze pe el cand se duce sa-si ia 2 oua si 3 felii de salam, pentru ca nu ia un cofraj intreg si un sul de salam.

  Cretini.

 3. daniel rus Reply

  @Mada V: și eu m-am întrebat asta

  @groparu: ăla sigur avea o ”mâță” ascunsă sub preș. nu avea cum ”s-o tragă de coadă” pe 1 km.

 4. Mihai Reply

  in Sibiu nu am mers cu taxi-ul, dar in Cluj am fost de cateva ori. Sunt uscaturi si in Cluj, insa ultima data am mers cu un taximetrist care, desi stia ca nu ii iese mare lucru la cursa, ca ar fi putut sa ma refuze si sa ia alt om coborat din avion, m-a dus pana la gara.

 5. marz Reply

  Sambata noaptea, langa blocul meu i-a apucat pe unii cantatul, de la Ave Maria (sic!) la cantece din repertoriul la galeria U Cluj. Am rabdat o vreme, apoi am sunat la sectia IV Politie (Manastur, av cors) si mi-a raspuns un nene care cand am inceput sa ii spun problema mi-a taiat-o scurt si destul de nepoliticos, ca l-a mai anuntat cineva si trimite un echipaj. Asa ca am stat la geam sa vad daca vin aia sau arunc cu o bomba cu apa usoara (punga 🙄 ) M-am enervat initial ca am vazut masina de politie care a aparut dupa cateva minute, dar a mers mai departe si deja ma pregateam de lansare. Dar se pare ca politistii au lasat masina mai incolo si au venit pe jos, prin tufisuri, sa ii prinda in flagrant 🙂
  Apoi s-a facut liniste si sper ca i-au si amendat, ca nu era prima data.

 6. One leg man Reply

  @Taximetristi. Inca il mai vanez pe dobitocul de la Nova CJ 33 BAS masina alba…. avem de reglat polite din trafic…

 7. zoltybogata Reply

  Sall, io am scris pe blog că în Bogata trotuarele sînt ocupate de balastru, de un TIR sa-u scuter şi să vezi minune că sa rezolvat, acum am drum liber 😀 .Deci nu trebuie să tăcem. Multă sănătate

 8. om bun Reply

  E ciudat, pentru ca la o cursa de 1km faci mai mult profit / efort decat la o cursa de 5km (adica faci profitul/km + pornirea). Niciodata nu am putut sa inteleg de ce taximetristii nu iau clienti pe distante scurte…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *