De Crăciun – ca de Crăciun. Acasă, deci, la Sighie.

Noi merem în fiecare an la fosta noastră tovarăşă învăţătoare, să o colindăm la o oră decentă – gen 12 la amiaz, în ziua de Ajun.

Fosta noastră învăţătoare ne este foarte dragă, fincă ea ne-a făcut oameni, avocaţi, ingineri, bloggeri. Şi de fiecare dată ne întreabă ce mai facem, ce am făcut în ultimul an, cum sunt părinţii, şi de ce eu nu mă însor. Şi de fiecare dată când ne întreabă ce am făcut în ultimul an io răspund, sec: “Datorii!”

Şi apoi am colindat cu ăilanţii, şi am făcut tot felu’. Şi ne-am distrat, şi o venit până şi Nebulănoasa, că ea e sibiancă la rădăcină, tulpină, stamină şi – să mă iertaţi – gineceu. Şi am mers iară la Călin acasă, unde am păpat sarmale, şi iară taică-su, care e poet, ne-a tot recitat. Şi în ziua de Crăciun am mers la Bâlea, unde ploua, frate! Deci din pics hotel de gheaţă, că nu mergea telecabina. Şi am trecut şi prin Cisnădie, lângă Sibiu, în drum spre căşi, să mai vedem un oraş medieval transilvan crăciunesc.

Şi după asta – am plecat la colindat hăpt în ailantă parte a Ardealului, la Satu Mare. Satu Mare, unde uite ce frumoase case sunt!

DSC00030_resize_resize

La Satu mare se păstrează tradiţiile. Alea folclorice. Mai puţin pavajele din centru, care nu sunt din cale-afară de folclorice.

DSC00089_resize_resize

DSC00091_resize_resize

DSC00093_resize_resize

DSC00092_resize_resize

DSC00094_resize_resize

Observaţi, vă rog, sumnele, găcile, zadiile, bondele: şi mai ales chişchinelele, le vedeţi pe ele, chişchinelele?

La Satu Mare au pălincă aprigă. Şi la Satu Mare, când colinzi, trebe să şi mănânci, că omul îţi pune în faţă, şi se supără dacă refuzi! Aşa că dragul meu de Gropar a băgat vreo 6 x 1 porţie de jumări, cârnaţi, caltaboşi, tobe, şorlici, carne etc în tot atâtea ore; cu 2-3 ştampăle de pălincă per cap de casă colindată. Şi afară era frig, aşa cum trebe să fie de colindat! Da? Şi mi-am uns inima cu asemenea bucate. Şi şi acum înghit în sec, că le-am mâncat cu murături bune şi cu ceapă d-aia dulce, cu sare.

Şi am plecat într-un final din Sătmar, către Sibiu, că venea revelionul pe noi! Dar nu ne-am răbdat să nu mai înfulecăm nişte plăcinte creţe cât roata de ARO, pe drum, în Pasul Mesteacănului, “La Vio”, bine-nţăles – recomandare (c) hădenească:

DSC00096_resize_resize

Nu mai serveau cu sturion tradiţional transilvan, ceafă de viezure si carne de lezbiancă, si alea cu icre de peşte arlechin tocmai ce se terminaseră; aşa că am băgat cu mărar şi brânză.

Într-un local cu adevărat – deci – local:

DSC00095_resize_resize

Atât!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 21 comments

 1. Stelian Reply

  Gropare sa ne traiesti la multi ani.Fain Craciun ai avut si mai ales ca o fost intr-un stil traditional.Cat despre meniu si palinca,nu cred ca ne intrece nimeni(la moroseni ma refer).
  Sper sa nu te superi daca am sa “adopt” ultima ta poza.E nemaipomenita.

 2. Dan Ciulea Reply

  Ma placintele alea le stiu si eu, am un pretin care sta prin zona, si de fiecare data imi aduce 😉
  In rest, palinca e extraordinara , da si pe la noi prin zona (valea ariesului) este din aia “foc” (la Salciua!)
  Numa bine, si sa iti fie de bine!

 3. Ionut Reply

  Trebuia sa fii si tu in costumu national, ala de ai fost cu el la Tiganiada, dar si cu prietenu porcu! 😀

 4. EUfemisme..stîngace Reply

  Nemurile mele-s împrăștiate peste tot prin Ardeal (numa-n Ardeal că – parcă am mai spus – noi n-am puiat prin alte părți înafară de Ardeal! nu de alta da numa aci prinde monta la noi :P), inclusiv Cisnădie. Fain de tăt Cisnădie!!
  Acum parcă mai arăți și tu a bărbat serios, măi Gropare :D! Te pomenești că ți s-a pus gînd de însurătoare..
  Fain material! Sănă!

 5. Elena Reply

  Bade Gropare, explică cetitoarelor moldovence ci-nsamnă chişchinele..

 6. Buha Neagra Reply

  Gropare, ai fo’ la Vio. Ma simt de parca am fi impartit placinta creata, ca si io am fo’ la Vio cindva. Poate is cam melancolic, ca am drojdit niste vinut de pe Tirnave si amu-s prieten cu tata lumea.

 7. persoana I, singular Reply

  Uau! Ai ajuns prin Tara Oasului! Uau! Ai fost pe la Negresti Oas si prin Certeze! Hm… Sa mai vii pe la noi!

 8. Madalin Paul Reply

  Ehe, nene gropar, dar ce te-ai mai plimbat ! Numa’ casa ceea’ parca-i iesita din peisagiu zic.. adica, ce inseamna aia ?

 9. florynleahu Reply

  :)) super comic postul, ca de obicei… dar prin cisnadioara nu ai trecut? stiu ca e pe un deal pe acolo o cetate dacica [pe care am vazut-o demult, ocazie singura cu care am vizitat in treacat si mare zor si sibiul.

 10. Stropinela Reply

  Ioi, d-api placinta ceie ii tare buna, ca si io am mancat la viata mea acolo LA VIO, ca dara io la Baia Mare mi-am trait tineretile si fujeam in fiecare uichend sa pap placinta din aia buna, cu zmantana. Si odata am fo’ acolo cu un gagiu si m-am intalnit cu parintii fostului gagic de care abia “divortasem”…patanii, noah, ce sa ii faci? 😛

 11. Nicu Reply

  Amu noah…ca tare frumos ii in Negresti…si in Certeze pe unde sunt casele alea cu kilu’ de haur peste…si craterele de 2 metri pe drumu’ din fata casei…ca la consiliul local casele nu valoreaza cat sa fie impozit bun pt drumuri:P Da sa mai vii prin satmar ca tare frumos ii cand junii oseni scot cutitele la club la distractie si se taie frateste unu pe altu:P

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *