Duminică seara, Alexandru Tomescu, cel care l-a făcut celebru pe celebrul lutier cremonez Stradivarius, a venit la Cluj să ne prezinte ce poate face cu coardele de pe cutia aia inestimabilă de lemn. Știți ce-nseamnă o vioară Stradivarius: trei esențe de lemn (molid, salcie și arțar) tratat, printre altele, cu miere și albuș (de la găini nestresate, crescute la sol), conform Wikipedia, rezonanță de excepție și o groază de oameni strânși să vadă cum se aude așa ceva în mâinile iscusite ale cuiva care știe ce-nseamnă o vioară Stradivarius.

Recitalul la vioara care valorează mai mult decât toate iPhone-urile din orice sală de concert din lume a avut loc în catedrala catolică Sf. Mihail (pe românește, Kolozsvári Szent Mihály-templom), cea mai înaltă de acest gen din Transilvania: 80 de metri, frățică. Mno: acustica unei ditamai săli de catedrală este, așa cum vă așteptați, destul de unică. Și sala a fost plină de oameni.

edy 2

Așa de plină, că la început m-am ridicat și m-am dat mai la stânga să fac o poză cu telefonul celebrului Tomescu, care tocmai rostea cuvântarea de bine ați venit; și când să mă pun la loc, deja scaunul era ocupat de o tinerică! Nefiind troleibuz, nu am comentat nimic legat de noua generație care nu ne mai respectă pe noi, pensionarii.

Așa că am stat în picioare, dar unii oameni au stat în genunchi ca să asculte. Pe bune.

IMG_8565

Concertul a fost ceva după cum se poate vedea aici:

Sau, mai bine, niște transmisiune oficială:

La un moment dat am vrut să merg la el să-i zic: bă Alex, eu cânt uneori la chitară, nu-mi dai și mie să fac un solo la Stradivariusul tău? Eu plătesc taxe pentru el, să știi! Dar – inexplicabil – până și Groparu are limitele sale, deci s-a potolit singur.

Cu biletele pentru toți frații mei din Cluj, să trăiască, a făcut cinste Enel! Care Enel a inaugurat, special pentru clujeni, un punct de plată în Polus Center Cluj. Și care a și lansat abonamentul E-Light, special pentru internauți și feizbuciști, care diferă față de abonamentul online obișnuit prin faptul că plătești direct ce ai consumat, nu mai plătești în avans. Adică intri pe internet, verifici cât ai de plată, nu cât ai declarat tu că ai credea că va trebui să ai de plată, plătești și gata. Există, firește, și varianta cu mers la ghișeu, dar s-ar putea să nu-ți fie dor de tantile de la Enel.

Mno, deci clicaici.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 2 comments

  1. Claudia Reply

    Sa stii ca ai avea o surpriza placuta cu tantile de la Enel. Majoritatea sint tinere si dragute. Cel putin la sediul la care ma duc eu. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *