Astă vară, am mers cu nievasta și cu Gropărelul la munte într-o după-masă. Aer curat și frăguțe – cam astea erau targeturile noastre.

Am parcat undeva printr-o pădure, înspre Răcătău, și ne-am apucat să căutăm fructele alea din care se face o foarte bună frăguțată (nu am băut niciodată, dar îmi imaginez că e foarte bună; mai ales dacă are și ceva alcool). În timp ce răscoleam frunzișul, am dat peste o familie de săteni.

Șeful familiei – el, nu ea – era un munte de om de la munte; niște pălmoace cât lopețile, vreo 100 de kile la gabarit, mușchiulos ca un luptător de K1 și foarte cumsecade. Lângă el, ca gâscuțele, o pruncă de 7 ani, doi gemeni cam de-o vârstă cu Gropărelu (~3 ani) și un bebe de 8 luni în cărucior. Îmbrăcați modest, dar curat, când ne-au văzut au sărit imediat să-i dea Gropărelului frăguțe – pe care le-o halit fiu-meu de zici că se băteau toți rușii din Turcia de la all-inclusive la gura lui.

Am intrat în vorbă cu ei și am aflat că stau în nu mai știu ce sat din zonă. Am rămas impresionați de copiii foarte cuminți, de tanti cu foarte mult bun simț și de nenea care ne spusese că odată a aruncat cu piatra după o mașină care mergea în viteză pe drumul în construcție plin de bolovani și care a prins la roată un pietroi pe care l-a aruncat direct în căruciorul copilului mai mic; dacă nu avea apărătoare, l-ar fi omorât. Șoferul a coborât val-vârtej din mașină să spargă fețe de săteni, dar munteanul – cred că dac-ar fi vrut, ar fi luat dealul în spate și s-ar fi dus cu el până la Dunăre într-o singură zi; și i-ar fi rămas și vreme de pescuit – i-a spus ceva de dulce, nu de post, și a fluturat către Zamolxes pumnul lui cât capul. Așa că șoferul s-a răzgândit brusc și s-a dus în treaba lui.

Când am ajuns acasă, i-am zis nevestei: tu muiere, hai să le ducem niște haine! Că par oameni amărâți.

Și am strâns vreo 3 saci de haine pentru copii care îi rămăseseră mici Gropărelului, și l-am convins să dea și o jumătate de pungă de mașinuțe.
– Tati, nu vleaaaaaau.
– Gropărele, da’ e pentru copiii săraci, tati!
– Nu vleaaaaaaaau.
– Ficior! Copiii ăia nu au jucării și hăinuțe! Hai să le dăm și noi ceva! Hai, te rog!
– No bun. Dăm la copiii tăraci.

Fericiți că l-am combinat, luăm sacii cu haine și jucăriile, mergem către satul cela, găsim familia (doară câți Ioni credeți voi că sunt în satul ăla? Simplu, toți!) și intrăm în ogradă. Le batem la ușă și, când deschide doamna căreia-i pică fața, îi spunem:
– Bună ziua! Mai țineți minte când ne-am văzut astă-vară la cules de frăguțe? Uite, am avut drum în zonă și v-am adus niște haine care nu ne mai trebuie, poate vă prind bine, și niște jucării pentru ăștia mici.

Moment în care Gropărelu’ o servit-o ca o cometă care se prăbușește și ucide toți dinozaurii, cu completarea:
– Da. Pentlu că suntesi săraci.

În pământ am fi intrat de rușine! În pământ și aș mai fi pus și o lespede peste noi, din aia grea, faraonic de grea.

În altă ordine de idei, trei clujeni speciali fac trei proiecte speciale acuma de Crăciunul care vine, și am onoarea să vi le prezint într-o foarte elaborată ordine aleatorie (felicitări, Cristi Gog, Valentin Vesa și Radu Popescu!) Mno, oameni buni, ne băgăm?

 Numele și pronumele (sic!)  Ce  Când  Sait  Cum poți ajuta
Nepoti de Crăciun Campanie de donații In 14 decembrie, in Polus Center din Cluj. http://nepotidecraciun.ro În 14 decembrie vii la Polus și donezi un pachet pentru bunicii din azil. Atât!
 Shoebox Campanie de donații Până pe 13 decembrie http://shoebox.ro Iei o cutie de pantofi goală, pui în ea chestii utile unor copii amărâți și iei legătura cu oamenii.
 Un Crăciun Mai Bun  Licitezi brăduțul sau donezi ce ai de donat Până pe 16 decembrie http://www.socialcluj.com Donezi și participi la licitație

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. maria Reply

  Gropare, asa iti fac copiii. Si eu am patit. Totusi, la un concurs de gafe ale copiilor, ati fi intre primii zece.

 2. remus Reply

  excelent!!!!!!
  la campanii ma refer.
  cat despre Groparel, carefull man, astia mici is ca niste reportofoane. tot tot inregistreza

 3. demo Reply

  io zic sa se faca si o campanie “Bunici de Craciun”. pt nepotii care nu-i mai au.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *