Mergând el la pescuit, într-o dimineaţă de vară, pe la 6:30, trece prin faţa unui birt.

Din birt iese clătinându-se cu foc un beţiv notoriu.

– Bă, zice. Ai un foc?
– Da.

Îi dă un foc. Beţivul fixează flacăra cu greu, trage cu sete din ţigare.

– Bă, zice, ai un ceas?
– Da.
– Cât e ceasul?
– 6. Jumate, mai zice Greuceanu.
– Dimineaţa, sau seara?

Cei care mi-l cunosc ştiu că Greuceanu nu a pierdut niciodată o asemenea şansă rară de a trage o clapă cinstită cuiva. Numa’ io ştiu de cîte ori pe an îl sun pe văru-so (finu-meu, de!) că aflu de la Greuceanu că e ziua lui atunci! De două ori primăvara, şi de două ori iarna. Că cred că deja finu-meu are cele mai multe zile de naştere pe an din toţi pe care-i cunosc, dac-ar fi să ne luăm de cîte ori îl sun şi-i cânt La Mulţi Ani la telefon, ca prostu’.

– Seara, zice Greuceanu. 6 jumate seara.

Şi se uită la el cu sinceritatea curgându-i din pchii lui umezi şi inocenţi, în timp ce Dumnezău îi mai contoriza un păcat, că se ştie că e păcat de moarte să minţi beţivi.

– Bun, zice beţivu. E bine. Dacă e 6 jumate seara, mai pot să mai beau!

Şi face stânga-mprejur în birt, în timp ce Greuceanu îşi continuă netulburat drumul său spre gară, apoi spre baltă, către peştii lui.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

 1. Buha Neagra Reply

  Io am patit cu un puscat marin ce zacea prin netcafeuri la jocuri in retea. Nu m-o intrebat de ora, insa nu stia in ce zi a sapaminii sintem.

 2. brylu Reply

  SACRILEGIU. Greuceanu tau o sa o pateasca la urmatoarea betie. O sa fie nevoit sa se pise dupa fiecare bere.

 3. adc Reply

  Cât s-or mai fi bucurat beţivii ăilalţi, din birt, când s-o întors ăsta şi le-o spus că-i numa’ şase jumate seara… Da’ cât s-o fi bucurat barmanu’ c-o trecut aşa de repede ziua de muncă…

 4. Calin Murea Reply

  Tehnic nu l-a mintit. Doar l-a…introdus in eroare gresita. Si apoi decat sa incerce duritatea asfaltului cu fetisoara mai bine sa dea cu capul de masa din “restaurantul” in care s-a bagat din nou.

 5. sendroiu Reply

  Eu cred ca daca i-ar fi zis ca e shase jumate dimineatza, betzivu tot in birt s-ar fi intors, sa mai bea una si gata. Da’ ar fi baut-o pe fuga si poate ca nu i-ar fi priit. Asa ca, una peste alta, zic ca Greuceanu a facut o fapta buna …

 6. GreuceanuL Reply

  Ba io din cite il cunosc pe Greuceanu zis Mitroa’ nu cred ca sa dus sara la pesti si sigur era de dimineata ….. asa ca l-a mintit pe betiv ….. sa-i fie rusine !!!! Lui i-ar place cind el e betivul si altul il minte ????

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *