E cam devreme de tras concluzii, pentru că se mai pot întâmpla multe până ciocnim șampania de Revelion și ne promitem că da, din 2018 vom merge mai des la sală, ne vom lăsa de fumat și vom mânca mai puține șaorme.


Sau voi purta mai des acest clop avrămesc de miel!

În ultimul an, România și-a ținut cetățenii în priză non-stop cu gălăgia asta de evenimente care nu se mai termină odată, să ne putem vedea și noi de muncă cum trebuie și de plătit impozite.

E și păcat că, cu toată gălăgia asta de evenimente, presa tot nu reușește să se hrănească cum trebuie de pe urma lor și să redevină independentă.

Așadar, ce NU am învățat de la 2017?

1. Oamenilor trebuie să li se respecte dreptul la protest. Mai mult, oamenii trebuie încurajați să iasă în stradă. Pentru că asta înseamnă că-i interesează soarta țării. Și da, uneori celor din jilțurile alea din Casa Poporului le face bine să li se reamintească cine-i plătește și cine și cum i-a pus acolo.

Și că traiul lor acolo este vremelnic.

Doamna Gabi Firea, în locul tău le-aș fi pus toalete și standuri cu ceai protestatarilor în loc să vreau să fac târg acolo, în piața lor. Aș fi câștigat puncte la faza asta.

2. Oamenilor trebuie să li se respecte dreptul de a avea o părere diferită. Chiar dacă sistemul lor de valori ni se pare greșit din temelie, trebuie să le respectăm dreptul de a avea altă părere, oricît de ne-educată ar fi ea.

Oamenii își aleg reprezentanții pe varii criterii. Pentru pensie mai mare, pentru că mai mult nu-i duce capul, pentru că visează autostrăzi și spitale în loc de concerte cu Maria Dragomiroiu și luminițe de Crăciun, pentru că ăștia li se pare lor că au charismă, pentru că nu se regăsesc în teoriile astea moderniste înțesate cu termeni pe care nu-i cunosc, pentru că nici un nepot nu mai are răbdare să le pună o tabletă în brațe și să-i învețe să se descurce cu Facebook-ul, băi, ce mai, avem 19 milioane de români, 19 milioane de probleme și de individualități. Că vrem, că nu vrem, ne frecăm unii de alții prin mall-uri, autobuze, la Finanțe și pe trecerea de pietoni. Ce facem, scoatem coasele și ne apucăm să ne hăcuim? Ne transformăm în Rwanda?

3. Dacă oamenii protestează pentru ceva, hai să nu ne fluturăm credințele politice chiar sub nasul lor, chiar atunci. Din motive care țin de respect și da, chiar din motive care țin de siguranța personală.

Am citit undeva o chestie faină: bivolii africani, furnicile și albinele lucrează incredibil de bine în grup. Luate individual, fiecare din viețuitoarele astea nu judecă cu mult mai mult decât o talpă de bocanc. Împreună, însă, își stabilesc ierarhii, construiesc faguri, ridică mușuroaie, se luptă cu leii.

Oamenii, în schimb, sunt exact opusul: individual suntem inteligenți de rupem, dar odată ce ne pui într-o mulțime zici că ne tai creierii în patru bucăți și nu păstrezi nici una. E mult mai ușor să provoci o mulțime să spargă vitrine, să se lupte cu jandarmii și să-l alunge pe Ceaușescu decât pe un individ să o ia razna. Cumva, dacă un om se află într-o haită, devine mai iresponsabil sau mai curajos și-l alungă pe Ceaușescu de pe clădirea CC-ului și-și dă foc și se bate cu jandarmii.

Ce facem când dăm de un moșulică din ăsta ofuscat pe viață care ne strigă ce face cu pișatul și ne spune ce membru să-i sugem? Păi, îl ignorăm cât putem. Dacă nu se oprește, îi zâmbim și-i spunem că o să ne rugăm la Dumnezeu să aibă sănătate și viață lungă și-l întrebăm unde îi este soția. Dacă nu se oprește, îi trecem un hering roșu pe sub nas și-l întrebăm dacă nu cumva este tatăl lui Camil, de la Liceul de Informatică, că-i aduceți aminte de el, că semănați ceva incredibil. Apopos, aveți copii? Da? Sunt mari, nu? Da’ nepoți aveți? Câți ani au? Pam-pam!

Nu vă faceți iluzii, sunt departe de a fi mândrul posesor al atâtor hectolitri de sânge rece. Dar prefer să-mi scriu astea pentru mai târziu decât să-mi sară mucișorii când un bătrânel ieșit din minți din nimic (da, andropauza e mai grea decât știați!), securist sau nesecurist, îmi pocnește una-n freză cu sacoșa de la Mega Image pentru că țin musai să-l filmez, și apoi tot Internetul mă cunoaște ca instigator și bătăuș de pensionari.


…”și, până să-i dau karata, el m-a și pus pe Facebook!”

4. Pentru Dumnezeu, să ne abținem să mai generalizăm. Am citit niște comentarii pe FB de m-am crucit. Nu, nu toți seniorii noștri sunt pesediști: la proteste la #cluj, sunt mereu și oameni trecuți binișor de a doua tinerețe. Nu, nu toți pesediștii sunt escroci (cred… adică sper). Nu toți tinerii sunt cretini, nu toți bătrânii ne urăsc (deși le văd privirile către tinerii de 19 ani din autobuz care se pierd în telefoane în timp ce, lângă ei, oameni de 76 de ani stau în picioare, în pericol să pice în nas la prima frână bruscă).

Și nu, nu toți protestatarii sunt violenți. Asta e cea mai ușoară cale de a deturna un protest, să dai vina pe o gașcă întreagă pentru greșelile câtorva care au pocnit un pensionar sau au spart o vitrină. Așa că… țineți-vă departe de violențe. Cu orice preț.

5. Democrația înseamnă domnia poporului, nu a majorității! Majoritatea alege partidul care conduce întreaga țară, care trebuie să guverneze pentru toți, nu numai pentru cei care i-a votat. Hai să ne băgăm asta în cap înainte de toate.

În rest, v-aș fi scris cum erau să se ia la bătaie un șofer cu un pieton în față la magazinul Central cu o oră înainte de artificiile de 1 Decembrie… cum o hoardă de oameni aproape că l-au sufocat pe un angajat al Primăriei care dădea baloane gratis vizitatorilor din Piața Unirii, că s-au înghesuit ca la hainele Zăvorancei… cum s-a umplut Clujul de cerșetori acuma, de Ziua Națională… cum am umblat eu mândru cu clopul de miel pe cap ziua-n amiaza mare, prin tot centrul (vezi foto mai sus), de 1 Decembrie, c-am și pus poză pe Facebok… despre grupul de Facebook Corbii Albi, pornit ca o inițiativă de împrietenire între români și unguri, dar care este, de fapt, kelemenhunorist infect… despre vecinul meu ungur care mi-a urat La mulți Ani de 1 Decembrie, și am râs amândoi… dar vă zic numai ce i-am zis nievestei, când eram saftiriți că autobuzele erau arhipline, lumea nebună, cozile mari și prețurile piperate la Târgul de Crăciun de la Cluj:
– Ce-i, tu muiere! E bine, e foarte bine cum e. Aici e înghesuială, sunt prețuri mari și români nebuni, da’ gândește-te că-n alte țări intră nebunii cu TIR-ul în tine la Târgul de Crăciun.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

  1. Adi Reply

    Mno, is in Dubai la o conferinta, nu mi-i somn inca, deci am onoarea sa fiu primul care lasa un comment.
    Am trait si lucrat in UK peste 11 ani, unul la Univ. Southampton, doi la Univ. Bath, 8 jumate la Birmingham.
    In Londra am fost si merg des, de cand m-am intors in tara merg la ficiori, cel mare e in Londra, sclavete la PWC, dupa ultimele examene trece in grupa mare si o sa aiba leafa mai mare ca a mea (dar inca ii ajut cu bani pe ambii feciori, ca fac economii, mi-am facut singur palinca de mere, de piersici, si urmeaza mai dupa Craciun si de gutui)
    IN LONDRA DEMOCRATIA SE INTAMPLA IN HYDE PARK!!!!
    Acolo zice oricine, orice vrea. Demonstratii neautorizate in orice loc se lasa cu politia calare, si aia nu se joaca. Unul care ar da o palma pe crupa calului, sau i-ar baga lumina laser in ochi, si-o ia de nu se vede. Am vazut cand protestau, pe vremea lui Blair, impotriva razboiului din Irak, pe o mica esplanada de langa Parlament. Dormeau in corturi, aveau pancarte, strigau, era OK. Cand incercau niste zarghiti (acu, la judecata istoriei, cam aveau dreptate, ca avea Saddam arme nucleare cum am io vila la Miami pe numele Vecerdea) ii luau cu fulgi cu tot.
    Deci, parerea mea, atentie mare la manipulari, si, daca vrem totusi democratie, hai sa respectam votul; nu poti rezerva spatiul din fata guvernului pentru proteste NEAUTORIZATE. In nici o tara “ca afara” nu se intampla asta.

  2. alunelu Reply

    @Adi: legislatia la noi nu e aceeasi ca la englezi, nu avem ce compara protestele lor cu ale noastre. Deocamdata astea de la noi sunt legale, nu e nevoie de autorizatie pt. ele, trebuie numai sa notifici dragele de autoritati ca ai de gand sa protestezi.
    @Radu: Stiu ca-s pesedisti unii care te-au ajutat cu Usturoiul, nu-mi vine acum cum ii cheama, aia de au dat haleala si cine stie cate altele, de prin Zalau, asa-i? No, nu zic ca-s escroci, dar arata-mi unul care sa nu aiba interese, afaceri, sau care sta in partidul ala din convingere ca ACOLO SI NUMAI ACOLO poate el sa ajute tara asta sa mearga inainte. Pliz, arata-mi.

  3. Atti Reply

    1. Corect.

    2. Gresit. Ai dreptul la parere. Cand parerea ta produce daune, ai dreptul sa ai parerea in privat sau sa te pregatesti sa te tii bine. Ca din pareri spuse public avem Olivia Steer si crestere economica de ne ia naiba, CpF si alti imbecili cu pareri prezentate ca realitati.

    3. Gropare, cu mimoze nu faci protest, cel putin nu la noi. Bosorogul si-a luat-o peste nas, ghici, restul cu aceleasi ganduri poate se vor abtine.

    4. Nu generalizam din lene, ci din autoaparare. Daca stai intre porci, sa imi fie cu iertare daca nu ma obosesc sa vad, cine stie, poate esti o garofita inocenta care nu stie nici cat e ceasul.

    5. Draga Gropare, ti-ai gresit tara. Multi dar prosti. Sa citez o clasica “ciocul mic, acum noi suntem la putere” ?

  4. Strugarui Reply

    Este o diferență enormă între ceea ce a fost în ianuarie și ce este acum. Toți dobitocii se duc la protest sa își facă selfie și videoblogging..
    Un lucru iese de fiecare data în evidenta când se întâmplă asa ceva: cum se face ca toată lumea își cunoaște drepturile, dar nu toată lumea cunoște și obligațiile?

  5. Groparu Nemernic Reply

    @ Adi: În România, dreptul la demonstrație este constituțional. Că guvernanții s-au blindat în regulamente greu de îndeplinit pentru orice protest spontan este complet altceva.
    Apropos, unde ne este Hyde Park-ul României?
    @ alunelu: Cum am putut uita de Mircea Groza! Doamne, cum am putut uita de omul ăsta minunat.
    Da, el e singurul pesedist cinstit pe care-l cunosc. Dar nu era membru PSD pe perioada filmărilor și nici mult timp după aceea.
    @ Atti: Suntem pe o gheață foarte subțire cu astea. Hai să le luăm pe rând:
    2. Habar nu am cum putem interzice dreptul la liberă exprimare, da, chiar și atunci când zici prostii cu pământul plat și avioanele din WTC. Habar nu am. Singurele țări care au poliție din asta sunt alea fundamentalist musulmane, și parcă nu mi-aș dori să intrăm acolo.
    3. Așa o fi, dar de acum moșul ăsta va deveni simbolul contra-revoluției. Sunt șanse să fim măcelăriți la televiziunile de partid ca ”tinerii care bat moșnegi”, wtf…
    4. Așa cum generalizăm noi, generalizează și ei.
    5. Cred că amândoi am greșit țara. hai s-o îndreptăm! Că de-aia ne strofocăm.
    @ Strugarui: Spre deosebire de spammeri, care nu-s dobitoci, așa-i?
    @ Cam: :)))))

  6. mac gregor Reply

    Ce n-am invatat in 2017:

    N-am invatat ca singura forma de protest ce da rezultate pe termen lung e organizarea in partid.

    N-am invatat ca fara sa ne constituim intr-un partid, poti face si Revolutia din 89, ca in 6 luni Partidul Comunist va reveni la putere.

    N-am invatat ca trebuie sa ne unim nu pentru a protesta, ci pentru a conduce aceasta tara.

  7. cactus jack Reply

    “daca vrem totusi democratie, hai sa respectam votul”

    Pai, asta ar trebui sa le bagam in cap pesedistilor. Votul se da pentru programe politice, propuse de partide si puse in aplicare de indivizi. Din tot lantul asta, politrucii (cu acceptul resemnat al unor naivi) inteleg ca partea cu programul e doar o fandoseala si ca, odata ce a fost castigat alegerile, au dreptul sa faca tot ce le trece prin cap (ca au fost alesi si… trebuie sa ne respectam votul). Gresit, PSD nu a fost ales ca sa:
    – modifice legile justitiei
    – modifice codul fiscal;
    – bage accize suplimentare la carburanti
    – isi vare nasul in pensiile private
    – reintroduca taxa de mediu
    – etc etc (nu mai vreau sa le insir pe toate ca ma enervez)
    Care din astea e prinsa in faimosul lor program de guvernare?

    Deci, daca e vorba sa “ne respectam votul”, astept de la PSD sa faca exact ce a promis in program pentru care a fost votat, nimic in plus, nimic in minus (vorbesc strict teoretic, in practica e posibil ca unele babe de pe la tara sa-l fi ales pe Dragnea doar pentru ca e mai frumos).

  8. Sorin Reply

    În spiritul punctului (2), întreb:

    a – De când un loc PUBLIC a devenit „piața lor”, așa cum v-ați exprimat în acest articol? Să înțelegem că „moșnegii”, psd-iștii, feminiștii, taxatoarele etc, nu au voie să protesteze în P. Victoriei? Să înțeleg că eu dacă trec pe acolo și nu ader la proteste trebuie să fiu hărțuit de unul care face parte din grupul care și-a apropriat piața? (Din fericire eu aș avea resursele necesare să-i bag pe gât telefonul unuia de 40 de ani, moșneag pentru mine, care m-ar filma obsesiv și m-ar provoca la un conflict pe care nu mi l-aș dori).

    b- La punctul 5 scrieți: „Democrația înseamnă domnia poporului, nu a majorității”. Întrebarea mea este: Care popor? Sau: Ce este poporul? Cât despre democrație, e mult de vorbit. Pe scurt, este exercitarea puterii statului de către majoritatea aleasă liber, cu condiția ca aceasta să ofere garanții de mai multe feluri minorităților de tot felul, inclusiv grupurilor care nu au câștigat dreptul TEMPORAR de a exercitarea puterea statului. Desigur, condiția supremă este de a exercita puterea în cadrele legale, începând de la Constituție până la regulamente de ordine interioară. Asta doar în plan politic, pentru că nu e cazul pentru o discuție despre valori sociale, despre shift-ul axiologic și alte concepte sofisticate și greu de înțeles.

  9. Groparu Nemernic Reply

    @ Sorin: Nimic nu m-ar face mai fericit ca în piața Victoriei să se alterneze mitingurile. Un weekend ei, un weekend noi. Dar dacă nu în piață, atunci unde să ne strigăm supărările? Unde este agora?
    Este una să nu aderi la proteste, alta este să te apuci să-i înjuri și să le dai peste cap cu sacoșa celorlalți pentru că ție nu-ți convine ceva. Îți asumi un risc și poate dai peste cineva nu foarte tolerant, așa cum s-a și întâmplat, de altfel.
    Îmi place definiția democrației pe care ați dat-o, este mai cuprinzătoare și mai aproape de adevăr decât cea pe care am dat-o eu.

    Știți la ce visez? La un moment în care ajungem la maturitatea de a protesta, două grupuri distincte, fiecare pe partea sa de piață, fără a ne arunca jigniri, sticle de bere și pietre de pavaj în cap. Sasul a fost singurul care a-ncercat o apropiere de tabăra rivală. Dar felul lui bățos și zâmbetul ăla de actor american, cu toată fasolea (unii i-au spus rânjet batjocoritor, dar tind să cred că nu e așa) nu l-au ajutat deloc.
    Am devenit o nație de două tabere care nu mai dialoghează deloc. Dar deloc. Întrebarea: ce urmează? Să ne dăm în cap și mai tare, sau să facem cumva să ne apropiem unii de alții? (visez utopic, știu)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *