Guest post de CezarB, care nu știu cu cine votează.
_______________________________________________

Pe măsură ce ne apropiem de alegeri şi diverşi politicieni guşaţi apar la tot felul de canale mizerabile de la televizor…

gadea-jpg

…şi promit tot ce n-au fost în stare să facă în aproape 30 de ani, îi aud foarte frecvent spunând : “Îmi asum”, sau “Ne asumăm ce-am făcut” sau “Important e că ne-am asumat greşelile făcute”.

Ce naiba înseamnă şi asta? Ce înseamnă dacă zici “Îmi asum”? Cu ce ajută să zici că îţi asumi o prostie pe care ai făcut-o, dacă asta e tot ce eşti tu în stare să faci?

Am înţeles: au adus în insolvenţă Hidroelectrica sau Oltchim, iar acum îşi asumă.

Ce anume îşi asumă?

Furtul, prostia, incompetenţa, cârdăşia, faptul că oamenii şi-au pierdut locul de muncă…

Doamna Udrea zice şi ea că îşi asumă tăierile de salarii, pentru că trebuiau făcute. Probabil îşi asumă încă de atunci lucrurile pe undeva prin casă, în timp ce domnul Cocoş plănuia cu Stelu mita de la ANRP în vreuna dintre sufragerii.

La fel, probabil domnul Şova şi cu bunul sau prieten domnul Ponta îşi asumă că în Ț ani au inaugurat nişte ciozvârte de autostradă, iar mini-tronsonul de la Orăştie a şi crăpat…

În orice caz, ce te costă ca politician să zici că îţi asumi? Păi nimic, oricum memoria colectivă a telespectatorilor variază între o ora şi maxim 1-2 zile, pînă la următorul accident auto rulat în buclă, chiar şi pe muzică, la unele aşa-zise televiziuni de ştiri.

Nu costă, dom’ne, nimic să zici, oricum de Karma nu ştii, şi ce te interesează e să mai angajezi vreo rudă pe la cabinetul parlamentar, să mai înfuleci o ceafă de porc la bufet sau să votezi o lege prin care îţi asiguri pensie specială, bineînţeles, neconstituţională.

A două expresie semidoctă şi gogomană este: Dom’ne, cutare a spus cu subiect şi predicat!

Ce naiba înseamnă şi asta?

Cât de inapt gramatical să fii şi cât de puţin să fi citit de-a lungul vieţii încât să crezi că dacă ceva e spus cu subiect şi predicat capătă vreo valoare inimaginabilă?

Şi cum or fi vorbit oamenii aceştia până acum? Exclusiv cu subiect şi atribut? Decât cu predicat şi complement?

Mă întreb ce reprezintă o descoperire pentru politicieni? Subiectul sau predicatul?

Înainte, când frazau, le foloseau separat?

Mă rog…

După subiect şi predicat, parlamentarii au redescoperit Democraţia: îi tot aud acum văicărindu-se că “Democraţia nu poate există fără politicieni“!

Oaaau! Bravoo! S-a strigat Bingo! De parcă lumea ar avea ceva cu democraţia? Sau ar avea ceva cu parlamentarii care le cresc nivelul de viaţă şi le întăresc drepturile şi libertăţile.

Nu, lumea s-a săturat de voi, care lânceziţi de X ani pe persoană fizică în Parlament şi distrugeţi ţara bucată cu bucată, pentru că votați legi care permit ambiguitatea, furtul, cârdăşia, pentru că după aceea să ascundeţi tablouri prin pereţi sau prin cimitire!

Şi încă ceva: cu ce a funcţionat democraţia mai bine cu 600 de capete de parlamentari, faţă de numai 300, cât a cerut poporul?

Şi unde e democraţia reprezentativă când nu pui în aplicare rezultatul valid al unui referendum? În ce fel îi mai reprezinţi pe cei care te-au votat?

S-au făcut cumva de două ori mai multe autostrăzi, mai multe investiţii, s-au dublat şi locurile de muncă ale celor care v-au votat? O să închei cu cea mai ipocrită zicere pe care poţi s-o auzi din gura unui politician: “Binele Poporului“

Unde e Binele Poporului? L-a văzut careva? Eu nu-l văd nici în spitale, nici în şcoli, nici în nivelul de trăi, nici în autobuz.

E Binele Poporului păstrat asemenea unui medicament scump de ultima generaţie doar pentru cei care pot să îl plătească, în interiorul caselor din Primăverii, Cotroceni, Dorobanţi sau în Palatul Parlamentului?

De ce nu e folosit Binele Poporului şi pentru spitalele insalubre şi pentru şcolile fără încălzire?

Păi nu e folosit, pentru că politicienii l-au transformat în Binele Propriu!
Şi asta e foarte vizibil, pentru că tot ce îi interesează pe politicieni sunt fraţii lor, părinţii, copii lor, nepoţii, naşii, finii. Nu ştiu pe la ce instituţie de stat să-i mai plasezez sau ce contracte imaginare de publicitate sau consumabile să le mai acorde.

Cum să vorbeşti de Binele Poporului, când habar n-ai ce e Binele Comunităţii din care ai făcut parte?

Votam gunoaie
Un bun motiv de a refolosi poza asta. Cum ar veni, mă autoplagiez

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 3 comments

 1. Greuceanu Reply

  Politicienii sunt de acord ca 300 e numarul dorit de romani, poate si 30 ar fi suficient, problema lor apare atunci cand trebuie numiti cei 300 care trebuie sa plece! Daca unul dintre ei se nimereste a fi chiar persoana lui?! Până atunci, “ciocu’ mic! Că acum noi suntem la putere!”

 2. Bula Reply

  “Imi asum . . . ne asumam raspunderea” = procedura prin care se da cu subsemnatul la DNA.

  Problema este ca nici nu stiu sa vorbeasca /scrie bine, d’apoi sa semneze.
  D’aia merge incet cu “raspunderea”.

 3. mac gregor Reply

  “Isi asuma” – mno, ii evident ce inseamna:

  Ca vor plati ei din buzunarul propriu pagubele produse Hidroelectrica !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *