Aveți o coastă ruptă, dar am retuşat-o în Photoshop: după ceva mucişori de primăvară, mă văd siluit să mă deplasez la ORL-ist: o ureche rămăsese înfundată ca o ţeavă de la duş într-un cămin de fete extrem de creţe care se epilează de două ori pe zi. Nu auzeam nimic, şi pace! Fapt care mă lăsa orfan de însăşi dulceaţa vieţii, că mă certa nievastă-mea şi eu nu auzeam nimic.

IMG_5574
Practic, eram mai surd ca trei babe surde îmbrăcate în port tradiţional

Aşadar mă duc la tanti doctor, la o clinică privată de sănătate cu care cooperativa are contract. După ce mă scotoceşte cu nişte ace înroşite în foc prin trompa lui Eustachio, tanti doctor emite verdictul final, fără variante ajutătoare:
– Musai să faci o audiogramă!
– Nu vă supăraţi, zic; am două întrebări: 1. Cum se zice corect, Eustache, Eustachio sau Östaş? şi 2. De ce să fac audiogramă?

Însuşi gândul că trebuie să scot bonuri de masă să-mi plătesc consultaţiile îmi dădea frisoane.
– 1: Se zice Eustachio; şi 2: pentru că trebe, zice ea. Nu vă faceţi probleme, nu vă costă nimic.

Pe mine nu, îmi zic eu în gând; dar pe biata cooperativă, care-şi vede amploaiatul trimis din cabinet în cabinet pe banii ei, ca o minge de pingpong lovită de nunchak-ul lui Bruzli, cred că o ustură fundicul la final de lună, sireaca!

Pentru că deşi sunt blogger, nu ştiu chiar de toate, am acceptat că trebuie să mă caut la foile de varză. Aşa că m-am dus la cabinetul de audiograme. Situat pe str. Moţilor: adică acolo unde trec ambulanţele cu sirenele pornite ca de borbandament în Ucraina, deşi în cabinetul ăla ar trebui să fie mai linişte ca-n mintea lui Mircea Geoană (un deziderat, nu-i aşa, imposibil de atins).

Şi acolo m-a trântit o domnişoară într-o cabină ca de radio romantic şi mo pus să apăs pe un buton roşu de fiecare dată când aud ceva în căşti. Mutare perfidă din partea ei, căci aşa nişte sunete din ălea handicapate se auzeau, că nici nu se auzeau!

Dar bloggerul a tot apăsat pe buton; şi la final, printre zgomote de trolee, tobe sparte şi motoare de viteză de pe uliţa cea mai zgomotoasă din Cluj, când am ieşit din cămara cu cofraje de ouă pe pereţi (pentru izolare fonică şi de sunete), domnişoara a decretat:
– Auziţi foarte bine! Mă duc să văd ce zice şi colegul despre audiograma dvs.

Şi pleacă.

Şi revine după 40 de secunde şi, fără să spună un cuvânt, se pune la calculator și se apucă să-mi corecteze parametrii: unul mai sus, altul mai jos… eu mă foiesc neliniştit:
– Păi… ce faceți?
– Nimic, va reajustez parametrii, o zis colegul că nu aveți cum să auziți așa sunete joase.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 23 comments

 1. Adi Reply

  Daca te intreba domnisoara daca nu vrei sa-i apesi pe butonasul ei si ai fi spus pardon?n-ati fi irosit atata timp!

 2. Copilu Minune Reply

  Sunete joase. Cre ca colegii lu domnisoara erau din secta “Canis Lupus Familiaris.” La fel ca orice ciine familist care raspunde la comenzile pe unde infrascurte.

 3. ion-ion romanul care nu face politica Reply

  1.Dna dr te a trimis la audiograma pentru ca a preciat ca nivelul de surditate acuzat nu corespunde cu nivelul de depuneri din ureche -chestie profesionala care se dobandeste dupa ani de studiu si practica.
  2.Daca domnisoara s-ar fi uitat in ochii tai(asa cum ar fi trebuit-instruire practica pt audiometristi anul 2) ar fi bagat de seama ca trisezi si nu ai mai fi pierdut timpul.
  3 Un blogger respectabil care asculta muzica in casti nu poate sa auda tot timpul perfect nici macar nevasta;asta ca sa nu vorbim de hipoacuzia selectiva a barbatilor fata de neveste-fapt documentat de cercetatorii englezi.

 4. bigbear Reply

  SM 50 GHE pe o Dacie 1300 – aia e mai autentic decat portul doamnelor:)

 5. Groparu Reply

  @ adi: apăi să-i apese cine trăbă…
  @ ion-ion: here, have my Like for number 3 😀

 6. diana Reply

  “Te-o” adica”m-o”! Si spune drept ca nevasta te-o trimis -nu de alta da` pee bine iti era asa intr-o ureche. 🙂 🙂 🙂 🙂

 7. Marian S Reply

  Mi-ai adus aminte de o poantă criminală cu ciocănitoarea Woody. (Cine are chef să scormonească iutubu` este rugat să ne pună şi nouă linkul, am treabă acum. Mare. Pardon, multă).
  Woody ajunge la oculist. Oculistul îi cere să citească ceva de pe un panou.
  – I can`t see nothing.
  Zbang! una după ceafă. Ia mai citeşte o dată!
  – I can`t see nothing.
  Şi tot aşa.
  Bănuiesc că şi asistenta aia tânără a vrut să-ţi facă o poantă asemănătoare. Al naibii ghinion, tot ăia însuraţii au noroc de aşa tratament; ORL-istul meu a fost bărbat şi, în lipsa acestei aparaturi, îmi şoptea de la mare distanţă, apropiindu-se mereu. Ia să fi fost tinerica ta, păi mai auzeam eu ceva pâna nu-mi atingea urechea cu buzele, ai? 😳

 8. Ionut Reply

  Stai linistit…..mie mi-a spun un doctor de la “privat”: “Ce crezi ca daca ai venit la clinica particulara toti doctorii de aici sunt buni?”

 9. Mihai Reply

  Off topic de offfff :

  Nene Groparule, te citest de cativa ani de zile buni. Te-am citit din Romania, si te-am citit cand m-am mutat in Portugalia. Apoi te-am citit din tarile calde de la Mozambic cand am habitat la negrii acolo. Te citesc si acum de la mine de la frig din Norvegia. Te citesc una pt ce scrii dumneata pe aci, si a doua ca sa vaz ce a scris lumea cu pipi pe zid. Dar cand intru de pe al meu calculator si siteul tau imi da cu tema de mobil peste ochi si nu pot pentru ca sa vad ce a scris lumea cu pipi pe zid, mai ca imi vine sa nu te mai citesc. Si ar fi pacat ca altceva in limba materna nu prea citesc si ai sa fii vinovat de ruginirea limbii unui concetatean roman !

 10. Marian S Reply

  Nenea Mihai din Mozambic – Portugalia – Norvegia:
  Tot îi zic şi eu, dar abia acum am înţeles: am impresia că îi spuneam la urechea aia bleagă. 😆
  No, dacă tot l-a reparat doamna doctor la urechi, poate ne aude şi pe noi. 😯

 11. Mihai Reply

  Numa sa nu nimerim si noi in sunetele alea joase …zic bre nene Marian !

 12. Marian S Reply

  Bueeey, sa vedeti chestie: un amic mi-a adus un sistem cu Puppy Linux bootabil, iar acum am intrat aici cu SeaMonkey. Nici vorba de varianta de mobil (dar nici diacritice, of). Proba: 🙄 😆 👿
  Ptiu, drace, merge!

 13. Marian S Reply

  Domnu` Groparu, stai sa mai fac io niste probe, cred ca am dibuit beleaua.
  (niciun animal nu va fi ranit in timpul acestor experiente. Don`t do this at home)

 14. MNX Reply

  Omul e trimis la audiometru din varii motive. Anul trecut la controlul anual impus de firma, ma ia donsoara la intrebarile finale. “Probleme cu auzul? – Poftim? – Probleme cu auzul ? – Scuze…n-am inteles. – PROBLEME CU AUZUL AVETI? – A, nu !” Nu stia saraca daca-mi bat bataie de batjocura de ea…asa ca mi-a tras un ”Haideti sa facem un audiometru, preventiv”.

 15. Marian S Reply

  Tehnic: eu zic să scoţi măreţul plugin, care are probleme, apoi să bagi un subdomeniu cu m. în faţă, ca la toate site-urile de (ne)bun simţ. :mrgreen:
  Simplu şi eficient, plus că ştie şi omul ce bookmark să-şi facă, în funcţie de scula cu care este în mână în acel moment. 😯

 16. remus Reply

  Man, relax, asa am patit si eu la o audiograma… imi zice doamna de acolo ca aud si ce nu trebuie sa aud. …. si eu saracul am innotat pe sub apa vreo 30 de secunde si mi-i s-o infundat o ureche….
  NO iti dai seama ce nervi pe mine…as ca m-am enervat, m-am dus la o farmacie mi-am luat un spray de urechi si in 2 minute auzeam again fara probleme.

 17. Nemultumitu' Reply

  He, he ! Apropo, mi-a venit in minte un banc :
  O tanara doamna se duce sa-si faca o operatie estetica, ma rog, voia sa-si aranjeze niste parti intime care erau asa… mai mari si atarnau, nu va ganditi la sani…
  Asadar, il roaga pe doctor sa pastreza discretia asupra operatiei. A doua zi se trezeste in salon cu trei buchete de flori, nemultumita ii reproseaza doctorului.
  -V-am rugat sa fiti discret, ce inseamna aceste buchete ?
  – Stiti, unul este din ppartea mea, pentru a putea trece mai usor peste dureri, altul este din partea asistentei mele, care a facut si ea o operatie asemanatoare, iar al treilea buchet este din partea pacientului din salonul de arsi, care va multumeste pentru noile lui urechi…

  Asa ca pe viitor evita vizitele la O.R.L.-ist !

 18. Nexulescu Reply

  Oh, man, asa am patit si eu, tot prin “cooperativa” am ajuns la verificatul de urechi. Acuma ce ma intreb: raportul cum ca aud perfect a ajuns inapoi la firma, si nu ma mai pot face ca nu imi aud sefu?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *