A trecut cea mai grea lună din ultimii… mulți ani, poate egalată doar de lunile de la începutul pandemiei… și de protestele anti-Dragnea de acum cine mai știe câți ani. Zic: poate egalată, că acum parcă e cel mai rău.

Bun: noi ce facem? Că dacă stai cu mâinile în sân și urmărești zilnic mass media și social media o iei razna, zici că s-a umplut internetul de boți și idioți utili, sunt din ce în ce mai șocat să văd cum apar tot mai mulți și tot mai proeminenți. Neagă obraznic evidențele și zbiară cele mai ilogice argumente, am și obosit să-i tot combat, am dat la block în ultimele săptămâni cât nu am dat în 10 ani de Facebook, vedete, foști colegi de școală sau de muncă, foști vecini și amici și cunoscuți din copilărie (am păstrat, totuși, prin liste și pe câțiva din ăștia, ca să nu uit ce se mai discută în tabăra cu ”Occidentul cel rău care l-a împins pe creștinul ortodox Vladimir să se apere de Ucraina (care nici măcar nu e o țară) ca să nu i se umple bisericile de homosexualitate”).

Lăsându-i la o parte pe ăștia, după cum ziceam, noi, oamenii români, ce facem? Ce și unde donați, ce voluntariat faceți, ce ceaiuri, scutece și maieuri curate duceți prin gări, ce refugiați mai adăpostiți prin casă? Cu ce ucraineni țineți ore de limba română, ce вaрений (varenyky) și ce пельмени (pelmeni) cumpărați de la ce mămici ucrainene hotărâte să facă un leu în România? Cum trimiteți bani în Ucraina, dacă o faceți, tot cu Western Union?

Cum simțiți că contribuiți ca să vă creați iluzia că, punând osul, ajutați să se termine mai repede situația asta de rahat? Nu am nevoie de sfaturi de cum să nu o iei razna, că razna sunt de mult (n-am mai fost la pescuit din august și după ciuperci din septembrie, iar de băut o bere și mâncat o mâncare cumsecade n-am mai făcut-o de când a-nceput postul, deci clar că-s razna rău!). Caut doar soluții de a face ceva, orice, ca să contribui la terminarea acestei situații dintre vecinii de la nord și ultima răbufnire a ursului sovietic aflat aproape de comă.

Deci? Voi cum vă faceți utili?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 14 comments

 1. Mihaela Reply

  Verific ce cumpar. Sa nu fie din russia. Foloseam pasta de dinti Splat. Am fost mirata sa vad ca e de acolo. Si nu am recumparat-o. Nu mai cumpar nimic din russia.
  Voi ce alte produse din russia ati vazut pe piata romaneasca ?

  • Groparu Nemernic Reply

   Cred că nu am absolut nimic rusesc prin casă. Nimic, nada.
   Mi-aș dori mult să am un T-34 funcțional, pentru că sunt nostalgic WWII, dar nu am unde-l pune.

   • mac gregor

    Daca te ajuta cu ceva, io am ajuns la concluzia ca singura solutie la problema este militara.

    Deci daca nu-i zdrobeste Ucraina nasul lui Putin o sa vina randul nostru.

    Si daca tot o sa fiu chemat in armata, mai bine imi conserv nervii pentru atunci.

 2. Atti Reply

  Dificil, Gropare, mai ales dacă ai prieteni și colegi pe ambele părți ale baricadei – atât ruși get beget, cât și ucrainieni. Încerci să lucrezi cu primii, încerci să îi ajuti pe ultimii și între timp cumva să nu faci cu nervii.

  Eu unul nu-s bun la lucrat 1vs1 cu refugiați – dar am niște îngerași care le adună sculele it&c sparte în război, eu le repar pro bono publico, că așa-i lumea, fără un telefon bun și un laptop decent, practic ești handicapat în 2022.

  Apoi la discuții – Doamne feri să îți permiți o părere nuanțată, că ești făcut de la bot rusesc până la occidental travestit în toate felurile. Ce să îi faci, fracturile sociale crescute și acutizate de pandemie și-au găsit un nou teren de desfășurare.

  Na, dar astea sunt nimicuri.

  Problema reală e că războiul acesta mai la nord, nu va dispare peste noapte. Refugiați tot o să fie, dar disponibilitatea noastră mentală, nu. Apreciez că mai avem aproximativ o lună, până ce ajungem la maxima saturație și ajungem fix în situația de pandemie: la început 1 mort era breaking news, apoi 50, apoi 100 NU mai erau noutate. Deci, ce rețele și ce reziliență pe termen lung reușim să construim acum +1 lună, cam cu aia o să defilăm până la terminarea conflictului.

  “Cum simțiți că contribuiți ca să vă creați iluzia că, punând osul, ajutați să se termine mai repede situația asta de rahat? ”

  Gropare, nu știu ce să îți zic. Întrebi de coping mechanisms sau de ceva mai serios, organizat?

  • Groparu Nemernic Reply

   Nu știu nici eu ce întreb, practic simt că trebuie să fac ceva, orice, ca să nu simt că trec lucrurile așa aiurea pe lângă mine în timp ce eu îmi frâng mâinile.
   Aș comanda niște găluști din alea ucrainene măcar o dată pe săptămână și le-aș over-plăti. Faza e că dacă la început era plin de cauze pentru care să donezi (gen Hădean, sau O masă caldă), acuma mi se pare că-s toate într-un con de umbră. Zici că toate-s sub control, și n-au cum fi.
   PS: N-am anxietăți (prea mari), mă roade numai că azi-mâine se termină războiul și eu n-am făcut destul.

   • Atti

    https://www.loc.gov/wiseguide/jul08/images/patriotism-a.jpg

    Ceva de genul ca in poza de mai sus? N-ai ce face. Ajută unde poți, când poți, cât poți.

    Cât despre cauze – ți-am zis, cauzele de la început sunt sprint 100m, dar asta e maraton pe distanță lungă. Cu toată bunăvoința, nu pulpele de pui sunt soluția (dar e nevoie și de ele în proces) ci construcția de rețele care știu să preia profesionist oameni și să îi ajute de la cămașă până la loc de muncă – iar asta e muncă de parteneriat ong & stat, nu individ.

 3. Bubu Reply

  Ai nostri se pregatesc de aprox. 100 000 de refugiati. Asa ca cel mai bun lucru pe care il pot face e sa imi platesc taxele. Si cand vor incepe copiii refugiati la scoala lui fiu-meu vom vedea ce mai au nevoie.

  • Groparu Nemernic Reply

   Fain că vin copii la voi la școală, la noi încă nu au ajuns. Îi așteptăm!
   Așijderea cu taxele. Ia d-aici, băi Ciucă.

 4. Binike Reply

  Eu:

  1. Donez direct către Ucraina, prin Monobank. https://uahelp.monobank.ua/
  2. Îi pisălogesc pe ai noștri (UE, NATO, politicieni naționali și locali) să facă mai mult.
  3. Report și block la trolli și boți.

   • alunel

    Exact acolo am donat si eu, stiu ca pot avea incredere in ei, in rest am vazut atatea apeluri, atatea IBAN-uri incat nu puteam tine pasul cu ele, nici sa le verific ca sunt autentice si folositoare.

   • alunelu

    In rest am dialoguri cu emitentii unor panseuri de genul: “Am venit in Romania de 5 ori intr-o luna anul asta se ,,zburleste,,parul in cap peisajul mai sfidos ca’n Ucraina dupa razboi si saracia sta la Pândã pe strada vai de steaua lor Romanii nostri la noi acasa si tu scrii versuri de pe alta planeta. Vezi ca deja cartile s-au facut a fost japița la actoras totul calculat OCCIDENT-POLONIA-ODESA -TURCIA .Adio Port Constanta.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *